Sunday, December 31, 2006

Det är tanken som räknas














Att julen är ett enda långt ätande verkar de flesta vara överens om. Veckorna innan jul fylls tidningarna med diverse tips ch idéer om hur vi ska undgå att lägga på oss vikt. I år kände jag mig ganska nyttig. Vi lyckades få in ett ganska stort antal promenader mellan målen. Min stora last är inte att jag överäter julmat.Jag hör sannerligen inte till dem som går sju vändor till julbordet som traditionen bjuder. Nej, min stora last är godiset. Jag är en obotlig sockerråtta och även om jag mår illa och tänderna skriker "INTE MER" så tycks knäcken och chokladen alltid skrika högre "ÄT MIG!". Inte har jag något större stöd i min sambo heller. Han är den ende jag känner som kan ge mig en sportslig utmaning i godisätande. Dessutom har ju folk den dåliga smaken att ge sådana som mig choklad i julklapp och tro mig -det behövs verkligen inte. Finns det choklad så hittar jag den ändå utan att chokladen behöver komma till mig. Men nu var det ju så att den kom till mig och då kom den följaktligen också ner i min mage och därmed kommer den troligen snart omvandlas till oklädsamma fettveck som tränger över jeanslinningen. Kort sagt jag och sambon kände att det var dags för ett ryck. Inget godis. Nu ska vi äta hälsosamt. Inspirationen till gårdagens middag kom från Anna Bergenströms kokbok "Annas medlhavsmat" och samma författares "Kärlek, timjan och oliver" och nog kom vi lite närmare medelhavet när vi dukade upp linssallad, sardiner i olja, oliver,klyftpotatis, romansallad och hummus. Vi kunde lätt konstatera att det i alla fall är trevligt att inte bli sådär tungt mätt som man gärna blir av julmat. Nu hoppas vi bara att kunna bibehålla den nya, sunda approachen. Det håller väl till i kväll ungefär då vi är bjudna på nyårsmiddag. Men det är ju som de säger tanken som räknas...

Fräsch hummus med smak av citron
1 brk kikärtor
2 klyftor vitlök
1-2 msk olivolja
½-1 dl vatten
saft av en ½ citron
peppar
salt
Töm av kikärtorna i en sil och skölj med kallt vatten för att få bort "burksmaken".
Lägg de avrunna ärtorna tillsammans med pressad vitlök, saften av en halv citron, olivolja och kryddor i den bunke du tänker bereda hummusen i. Jag brukar göra min i hacktillsatsen som följde med min stavmixer. Då blir det lätt som en plätt. Mixa allt till en jämn smet, späd efter hand med vatten till önskad konsitens. Jag tycker om att den ska vara ganska lös i konsistensen. Vill man ha en mer orientalisk smak kan man tillsätta lite stött spiskummin och 1-2 msk tahina. Själv råkade jag överdosera tahinan en gång och tycker mest att den är äckelbesk nufötiden så jag föredrar den friska citronsmaken. Men det är ju som sagt en smakfråga.

Friday, December 22, 2006

Nu är det jul här i vårt hus...















Det har inte varit så mycket aktivitet här på bloggen det senaste men det har det däremot varit i mitt kök. Vid sidan om julklappsinköpen har jag också lagat några ätbara julklappar. Det har blivit lite av en tradition att göra bruna bönor till pappa eftersom det är en av hans och min sambos favoriträtter (och en av de få rätter min mamma vägrar befatta sig med). Därutöver har jag lagt in päron i lag av saffran, ingefära, kardemumma och kanel. Päronen smakar som gamla hederliga ingefärspäron men blir så mycket vackrare md hjälp av saffranet. Sedan har jag i vanlig ordning lagat lite julgodis. Knäck, konjakstryffel och "mozarthjärtan" (min egen variant på Mozartkulor). Knäcken gick åt på glöggpartyt men det andra godiset ska jag ge bort i julklapp.

Monday, December 11, 2006

Måndagmiddag med vintersmak

Idag kände vi båda att det blivit lite väl mycket snask i helgen och att det vore bra om vi fick i oss lite nyttigheter. Idén om att göra någon typ av sallad tog därför form och eftersom tanken på en rätt med linser,stekt fläsk och äpple har gått runt i mitt huvud ett tag så lagade jag en ljummen sallad med just dessa ingredienser. Om den blev så hälsosam är väl tveksamt förstås eftersom den innehöll både dressing, baconbitar och nötter. Linserna och äpplena fick stå för det nyttiga. Jag gillar att blanda linser med något lite knaprigt då linser i sig är ganska mjöliga i konsistensen. Nötterna bidrog med sådant tuggmotstånd medan baconet gav sälta och äpplena syra och sötma. Gott blev det hursomhelst så det här kan jag tänka mig att laga igen.

Ljummen linssallad med bacon och äpple
5-6 medelstora potatisar
1½ dl gröna linser
en liten bit purjolök i strimlor
en näve rostade nötter (jag tog hälften valnötter hälften mandel)
2 äpplen, hackade

Dressing
1½ tsk Dijonsenap
en liten vitlöksklyfta
salt
peppar
ca 3/4 dl rapsolja
ca 1 msk vitvinsvinäger
Lägg linserna i blöt (helst en halvtimma innan) medan du skalar potatisen. Slå av blötläggningsvattnet. Koka linserna i rikligt med vatten ca 30-40 min. koka under tiden också potatisen. Vispa ihop dressingingredienserna till en homogen sås (blanda i ovan beskrivna ordning). Tärna äpplena fint och strimla purjon. Rosta nötterna i torr stekpanna när potatisen är nästan färdigkokt. Stek därefter baconet knaprigt. Tärna potatisen och blanda den väl med linser och vinägrett. Tillsätt purjolöken och äpplehacket. Blanda till sist i baconet och nötterna. Klart att servera!

Saturday, December 09, 2006

Glöggbjudningsförberedelser

Idag har min energi gått åt till att springa mellan olika butiker för att fixa det som behövs till glöggpartyt imorgon. Jag hade tänkt mig att servera dels några salta, dels några söta tilltugg. På den söta sidan har jag tänkt mig:
*lussekatter
*pepparkakor (hembakta)
*konjakstryffel
*Mozarthjärtan
*knäck (om jag hinner)
*clementiner
*äpplen
*nötter
och så lite matigare tilltugg:
*tunnbrödrullar med hamburgerkött och pepparrotskräm
*tunnbrödrullar med ost,skinka och senap
*quesadillas
* 3 olika ostar
*kex
*ädeloströra
Idag har jag, efter mycket om och men, gjort färdigt tryffeln. Den som tidigare varit det allra enklaste julgodiset att tillverka var riktigt krångligt idag. Först såg chokladkrämen ut att gryna sig. När den slutat med det blev den först för stel för att spritsa ut i formarna och slutligen blev den så lös att spritsmönstret knappast syntes.Nu står de i kylen men jag är ite nervös för att de kommer att smälta ihop till små högar när de kommer ut i värmen. Grunden till det som jag kallar mozarthjärtan är klar (två lager marsipan med nougat emellan) så de ska bara doppas i choklad och dekoreras imorgon. Jag har också skållat 1½ påse mandel och hackat en deciliter till knäcken jag ska koka imorgon. Min förhoppning är att inte allt godis ska gå åt imorgon utan att vi ska kunna ha lite kvar till jul men med tanke på att både sambon och jag är godisätare av rang så är det kanske för mycket att hoppas på...

Oh,oh I'm an alien, I'm a legal alien...

Alla känner vi oss väl lite udda ibland men det här testet förklarar ju helt klart en hel del...


You Are From Jupiter

You are exuberantly curious - and you love to explore newness.
Enthusiastic and optimistic, you get a kick out of stimulating intellectual discussions.
Foreign cultures and languages fascinate you. You love the outdoors, animals, and freedom.
Chances are you tend to exaggerate, so try to keep a lid on that.
If you do, you'll continue to be known for your confidence, generosity, and sense of justice.

Tuesday, December 05, 2006

Julbak och gardinstångsknak...














Julförberedelserna är nu i full gång hemma hos mig. Förvisso är det nästan tre veckor kvar till dopparedagen men eftersom jag både bjudit till glöggfest och fyller år innan dess så kändes det motiverat att dra igång julbaket redan idag. Först var det dock dags att tvätta vår vardagsrumsgardin. Jag skulle gjort det innan adventsljusstakarna fick komma upp men hann inte eftersom jag jobbade i helgen. Att byta gardiner kan ju tyckas vara en enkel sak men vårt fönster är närmare fyra meter långt, vilket försvårar gardinbytena betydligt. Dessutom försökte jag i ett anfall av optimism ta ner gardinen själv, vilket resulterade på det sätt som självfallet var det enda möjliga: gardinstången bröts på mitten. Efter en hel del svärande och knåpande tillsammans med sambon fick jag till sist av gardinkappan i alla fall. Nu ligger den tvättad och väntar på att bli uppsatt ånyo men efter ftermiddagens pärs orkade ingen av oss ens tänka på att sätta upp den igen. Julbaket lockade desto mer. Efter att ha slängt ihop en potatis-och purjosoppa til middag satte jag deg till lussekatter och medan den jäste rörde jag även ihop pepparkaksdegen. Det var inte lika enkelt. Det gamla beprövade receptet räcker till 300 pepparkakor och för den som någon gång kavlat ut 300 pepparkakor kommer det kanske inte som någon överraskning att jag ville halvera satsen. Redan förra året kom jag till den insikten. Vem kan äta trehundra peppisar? Man vill väl inte bli menlös? Alltså följde jag de halverade mängdangivelser som jag gjort förra året men ändå lyckades blev det fel. Jag förväxlade mängden smör med mängden sirap men upptäckte det i alla fall innan det hade börjat smälta bara för att upptäcka att jag inte hade tillräckligt med bikarbonat hemma. Tur att vi har nära till affären! När jag kom hem hade saffransdegen jäst sig enorm och det var bara att ge sig i kast med den. Degen var egentligen lite väl kladdig för mitt tålamod men jag lyckades få ihop ett trettiotal kusar till slut. Jag använde mig i vanlig ordning av Arlas recept med lättkesella i degen eftersom jag tycker att de håller sig saftiga längre då.
Arlas saffransdeg:
50 g jäst
100 g smör
5 d mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1½ dl strösocker
½tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt kesella saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. (Jag lät saffranet lösa upp sig i mjölkblandningen). Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa 30 min. Arbeta degen forma den till 35 kusar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa 20-30 min. Pensla kusarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler.