Tuesday, December 13, 2011

Sobanudelsoppa med röd curry


Den här soppan ser verkligen inte aptitlig ut på bild (skyller på vintereftermiddagsljuset och mina bristande fotokunskaper) men den blev kanongod! Börja med att koka ihop en god buljong och sen kan du ju ha i vad du vill. Själv vill jag ha mycket koriander att toppa men det är ju en smaksak. Sambon, dne mesproppen, tycker t.ex. att det smakar diskmedel.

ca 7 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 citrongräs
ca 3 cm ingefära
3-4 klyftor vitlök
1/2- 1 röd chili
1 msk röd currypasta
saften av 1 lime
10 kaffirlimeblad
knappt 1 msk råsocker
olja
salt
fisksås

ca 8-10 kycklinglårfiléer
2 morötter
sobanudlar

koriander

Börja med att skala vitlökoch ingefära och hacka dem fint. Hacka även chilin (mängd efter smak). Fräs hacket i lite olja tills det blivit en aning mjukt. Slå på vatten, smula i buljongtärningen och kaffirlimebladen. Krossa citrongräset lite och lägg dem i kastrullen, rör ned sockret och chilipastan. Koka upp alltihop och låt det hela koka ihop sig på medelvärme i ca 15-20 min. Pressa i limesaften och rör i sockret. Smaka av. Kanske behöver du något mer av något av dem.

Skala under tiden morötterna och skär dem i tunna strimlor. Dela kycklinglårfiléerna på mitten. Rör sedan ned bitarna undan för undan i den kokande buljongen. Se till  att den puttrar hela tiden. Lägg därefter i sobanudlarna och morotsstrimlorna. Tycker du att det är svårt att tajma koktiderna kan man koka nudlarna för sig innan. När kycklingen är genomkokt ca 15 min (?- är inte så bra på det där med tider...) är soppan klar att servera. Strö över rikligt med koriander.

No comments: