Saturday, November 12, 2011

Tacolax














Det här är ett fräschare och kanske också lite vuxnare alternativ till det svenska fredagsobligatoriet tacosmys. Laxen kryddas med tacokrydda  (egen kryddblandning eftersom den där på påse är rätt dyr och mest innehåller glutamat). Till laxen serveras en avocadosalsa och quesadillas fyllda med stark ost och ruccolasallad.


Snabblagat, gott och ger lite mer variation än vad som ges med det vanliga tacoköret.

Tacolax
en bit lax, gärna rumpen då den har lite mindre ben

Kryddblandning:
spiskummin
chilipulver
paprikapulver
svartpeppar
salt

Börja med att skära bort skinnet från laxbiten. Skär den sedan i mindre bitar. Blanda ihop kryddorna, mängderna väljer du själv efter smak men jag brukar ta knappt 1 msk spiskummin, 1 tsk paprikapulver och kanske ett kryddmått av de övriga kryddorna. Panera laxen i kryddorna eller klappa in bitarna med dem. Stek laxen i ugnen i 15-20 min i ca 200 grader. Den får inte bli torr!

Avocadosalsa
2 avocados
1 tomat
1 liten gul lök
thaibasilika (eller koriander om du gillar det men det gör inte sambon)
saft från 1/2 citron
svartpeppar
salt

Hacka löken fint. Skär tomaten och avocadon i kuber. Det är gott med ganska grova bitar tycker jag.
Pressa över citronsaft och krydda med peppar och salt. Rör ned hackad basilika.
 Quesadillas
4 tortilla bröd
kanppt 2 dl riven, stark ost
50 g välsköljd ruccola

Lägg 2 tortillabröd på en plåt täckt med bakplåtspapper. Fördela osten över bröden. Fördela salladen över dem också. Lägg på de två andra bröden som "lock". Grädda i ugnen i 200 grader tills bröden fått lite färg och osten smält. Ta ut dem och skär bröden i snibbar. Servera som tilltugg till laxen.



2 comments:

Hanna said...

Måste testa detta kommande fredag. Julia älskar lax och jag älskar tacos. Kan ju inte bli mycket bättre än så.

Fridolin said...

Ja testa och se vad ni tycker! ;)