Sunday, November 21, 2010

Chokladkaka med hallontryffel

Sambon fyllde år igår och eftersom han älskar choklad gjorde jag en chokladkaka av kladdkakstyp med hallonsmakande chokladtryffel på toppen. Receptet är lätt men är väldigt gott!












Chokladkakan
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kakao, mjöl och vaniljsocker väl. Banda alla ingredienser och slå i bröad springform. Grädda i ungen i 175 grader i ca 20-25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

Hallontryffel
2 dl grädde
200 g mörk choklad av bra kvalitet
1 tsk vaniljsocker
ca 2 dl frysta hallon
Mät upp grädden i kastrullen. Tina hallonen i micro och passera dem genom en sil ned kastrullen så att kärnorna inte kommer med. Hetta up pgrädden till kokpunkten. Bryt ned chokladen och rör till en jämn smet. Ställ kalllt. bred tryffeln över kakan när smeten stelnat något och kakan är sval. Servera med en klick glass eller vispad grädde.

PS. Det bästa av allt är att om det blir rester så kan man ta sig en bit till frukostefterrätt.

No comments: