Tuesday, February 24, 2009

Valentinmiddag eller nå't...

Hur ska man skriva egentligen utan att det ser skumt ut? Alla-hjärtans-dags-middag? Allahjärtansdagsmiddag? Det ser ju helt sjukt ut men Alla hjärtans dags middag blir ju en särskrivningsfest. Jag undviker hela problemet genom att säga valentinmiddag så slipper vi tänka mer på det... Detta var i alla fall vad vi åt. På valentindagen alltså. Recepten är enkla och inte så tidskrävande för vem orkar hålla på och hjärta sig om man är är alldeles slutsjasad av köksslit?



Ugnsstekt lax med romsås
1 rejäl bit färsk lax
ca 1 msk citronsaft
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 msk smör
Smörj en ugnssäker form med lite smör och lägg laxen med skinnsidan nedåt. Pressa över citronsaft och mal över svartpeppar och flingsalt. Tillaga fisken i ugn i 175 grader i 15 -20 minuter elelr till dess att laxen skivar sig när man trycker lätt på den med en gaffel. Servera med kjokt potatis och romsåsen nedan.

Romsås:
1 brk créme fraiche
1 dl gräddfil
1 burk röd stenbitsrom
1 klyfta pressad vitlök
ca 1 msk hackad dill
Rör samman och låt smakerna stå och dra sig ett slag.














Sallad med avokado och solroskärnor
Den här salladen bygger på kontraster, avokadons smöriga konsistens mot solroskärnornas knapriga. Olika sorters sallad gör den också intressantare. Vi använde både isbergssallad och ruccola.

1 riktigt mogen avokado
, skuren i skivor
1 dryg näve isbergsallad
1 dryg näve ruccola
ca 10 kluvna coktailtomater
ett par teskedar citronsaft
ett par teskedar olivolja
1 näve rostade solrosfrön att strö över
några drag svartpeppar från kvarnen
en smula flingsalt














Jordgubbspannacotta
2,5 dl matlagningsgrädde
1 vaniljstång
ca 300 g frysta jordgubbar
½ dl socker
2 gelatinblad

Tina jordgubbarna och mixa dem till en slät puré. Lägg gelatinbladen i blöt i riktigt kallt vatten i ca 5 minuter. Slå grädden i en liten gryta. Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ned fröna i grädden. Tillsätt sockret. Låt grädden hettas upp ordentligt. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör om tills gelatinet är helt upplöst. Tag grytan från plattan och plocka upp vaniljstången. Blanda ned jordgubbspurén under kraftig omrörning. Slå upp i små formar eller glas och låt stå kallt i minst två timamr före servering.

1 comment:

Jonas L said...

Otroligt vad mycket gott ni lagar! Man kan ju bli hungrig för mindre. Men nu är klockan är en bit över 23 så jag borde gå och lägga mig och inte laga mat.
Nu när även jag har börjat blogga, ”ditnasanpekar”, har jag försökt kommentera din systers blogg utan att lyckas. Hon kanske inte tillåter kommentarer? Ha det gott! /Jonas