Saturday, January 03, 2009

Ugnsbakad lax med vin-och saffransdoftande sås














De sålde färsk lax för 69.90 kg nere i affären så idag blev det ugnsbakad lax med pressad potatis och vinsås till lunch. Lättlagat,gott och ändå lite lyxkänsla tack vare vinet (som var över sedan nyårsfirandet) och saffranet.

Ugnsbakad lax
ca 450 g färsk lax
svartpeppar
flingsalt
1-2 msk smör

Smörj en ugnsfast form lätt. Lägg laxfilén i formen med skinnsidan nedåt. Krydda med peppar och salt och klicka över lite smör. Baka laxen i ugn i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med pressad potatis en fräsch grönsallad och nedanstående sås.

Saffransdoftande vinsås(4 portioner)
ca 2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 kuvert saffran
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl grädde
en kula s.k. beurre manié dvs: 1 msk smör + 1 msk vetemjöl som arbetats samman
1 tsk citronsaft

Fräs löken blank och genomskinlig i lite smör. Slå på vinet. Tillsätt saffranet. Låt koka in tills hälften återstår ungefär. Slå på vatten och buljongtärning. Låt koka ihop sig till ca 3 dl. Slå på grädden och låt det hela småkoka i ca 10 minuter. Vispa ned redningskulan och låt såsen sedan puttra ytterligare 5 minuter. Eventuellt behöver såsen toppredas ytterligare (rör i så fall ihop 1 msk mjöl med lite vätska och vispa ned). När såsen tjocknat kan du sila den om du vill ha den helt slät. Smaka av med citronsaft och tillsätt dill om du vill. Servera till laxen eller annan kokt fisk.

No comments: