Thursday, January 01, 2009

Nyårsmiddag

Tyvärr finns det inga bilder för det kändes otrevligt att låta gästerna vänta på maten medan man fotar men ni får använda fantasin!


Chèvretoast 5 personer
5 skivor getost, ca 1 cm tjocka
5 skivor vitt formbröd
5 msk honung (helst flytande men den andra går också bra om du låter den smälta lite)
blandad sallad, jag använde ruccola och kruksallad
3,5 färska fikon
vinägrett (dijonsenap, vitlök, vinäger, olivolja och kryddor)
Rosta brödskivorna lätt. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg skivorna av chèvre på brödskivorna. Gratinera i ugnen på 250 grader tills osten börjar ta färg, tar drygt 5 minuter. Tag ut plåten och ringla över honungen. Gratinera ytterligare i en minut tills honungen smält ned i osten. Ta ut toasten och skär om du vill ut den till rundlar med hjälp av ett runt mått eller med en vass kniv. Detta är inte nödvändigt men det blir lite snyggare! Klyv fikonen och dela varje halva ytterligare en gång. Lägg en bädd av sallad på varje persons assiett. Lägg toasten över och dekorera med två klyftor fikon. Ringla lite vinägrett över salladen.

Helstekt entrecôte med klyftpotatis ca 6 portioner
Det här sättet att tillaga entrecôte är superenkelt men om du vill göra klyftpotatis till får du tänka på att laga köttet i god tid före och sedan värma upp det en aning precis innan servering.
ca 1 kg entrecôte
svartpeppar
flingsalt
smör och olja till stekning

Krydda köttet med svartpeppar och lite flingsalt. Låt smör och olja bli hett i en stekpanna och bryn entrecôten runtom så att den får fin färg. Lägg sedan över köttstycket i en ugnsfast form och stick in en digitaltermometer i köttets mitt/ tjockaste ställe. Stek i ugn på 125 grader (låg temperatur gör att köttet krymper mindre) tills innertemperaturen når 65 grader. Köttet är då vackert rosa.

Klyftpotatis
ca 10 st medelstora potatisar av fast sort
rikligt med olivolja
flingsalt
Skala potatisen och klyfta den. Blanda sedan potatisklyftorna med olja i en långpanna. Salta och stek i ugnen på 225 grader tills de fått vacker färg.

Vitlökssmör
ca 150 g smör
2 stora vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 msk frusen persilja
en gnutta salt
Skär smöret i mindre bitar. Pressa i vitlök och tillsätt sambal, salt och persilja. Blanda väl. Klicka ut smöret på ett bakplåtspapper och rulla sedan ihop det till en jämn och fin rulle. Lägg i kylen i minst en timma före servering. När det är dags tar du fram rullen och skär den i fina skivor.

Vit chokladmousse med frukt 5 p
150 g vit choklad
3 äggulor
3 dl lättvispad grädde

Garnering:
carambole
kiwi
granatäppelkärnor

Hacka chokladen. Smält den sedan över vattenbad. Se till att chokladen inte kommer i kontakt med vattenånga eller blir för het för då grynar den sig och blir oanvändbar. Låt chokladen svalan något. Separera äggulorna från vitan och rör ned dem en efter en i chokladen. Här är det viktigt att inte chokladen är för varm för då skär sig moussen! Blanda avslutningsvis ned den lättvispade grädden. Fördela därefter moussen i portionskålar och ställ att svalna i kylen i minst en timma. Garnera med skivor av kiwi och carambole och granatäppelkärnor (eller med de frukter och bär du föredrar).

No comments: