Sunday, February 18, 2007

Dåsig domingo

Idag har det varit en riktig slösöndag. Vi sov länge och åt en mindre hälsosam frukost bestående av toast med lemon curd. Sen blev det en tur till stan eftersom jag är på jakt efter en basic kofta, ni vet enklast möjliga modell som funkar till allt. Det var lättare sagt än gjort. Vanliga koftor utan midjeband, knasiga knappar eller slejfdetaljer är ovanligare än man tror. Jag fick nöja mig med att göra några tråkiga men praktiska inköp av svarta strumpor. Koftan får lysa med sin frånvaro ett tag till.

Till lunch åt vi resterna av gårdagens "Sallad Kambing". (Ytterligare ett recept från Anna Bergenströms bok). Sallad Kambing visade sig vara en ytterst smaklig och färggrann kycklingsallad med fräscha, asiatiska smaker i dressingen (ingefära, vitlök och soja bl.a.)så den kommer vi garanterat göra igen. Fast det får gärna bli lite varmare först. Om man saknar "basvarorna" som pojkvännen kommenterade (dvs. potatis,ris eller bröd till)så kan vi meddela att det var jättegott att lägga salladen mellan två skivor toast tillsammans med en klick majonnäs. Det var så vi åt resterna till lunchen. Fast då blir det mindre GI-riktigt förstås. Vi är inte så GI-riktiga i det här hushållet.

Eftersom frysen dignar av mat då jag ofta köper på mig billiga matvaror när jag hittar dem i affären men inte har haft så mycket tid för matlagning hemma det senaste så tyckte jag att det var dags att åbörja projekt "laga-ur -frysen". Först ut blev fläskkotletterna, men eftersom jag inte kände för att göra en vanlig trist brunsås blev det istället en upphottad variant med ajvar, vitlök och crème fraiche i såsen. (Receptet återfinns på DN.se.) Jag använde en ganska mild ajvar och jag måste säga att det nog hade varit på sin plats med en lite pepprigare variant för den där lilla extra smakskjutsen.

Appropå smakskjuts så köpte jag på mig en påse sichuanpeppar när mamma och jag besökte Kina Li (kinesisk affär på Ringvägen) i onsdags. Igår tog jag och smakade på ett av kornen, som inte alls är peppar utan snarare et slags bär, och det var en intressant upplevelse kan jag lova! Först smakade det bara enbär och sen blev tungan bedövad! Inte utav någon chiliaktig pepparstyrka eller så för sichuanpepparenkändes inte alls stark utan snarare som känslan du får i munnen om du överdoserar Bafucin när du har halsont. Mycket märkligt men det ska bli spännande att se hur de fungerar i mat. Jag måste bara leta reda på några bra recept först. Jag tror dock att det här är något man bör använda med försiktighet så att inte hela ansiktet domnar bort...

No comments: