Sunday, March 18, 2012

Hemgjord shish kebab med hummus














För några helger sedan lagade vi egen shish kebab till middag. Vi köpte lammfärs i närlivsbutiken, mosade ihop den med en massa kryddor och formade till avlånga, lite tillplattade "spett" som vi grillade i ugnen på grillgaller ovanpå aluminiumfolie. De blev faktiskt riktigt smarriga. Till detta käkade vi hemgjord hummus, libabröd, bladgrönt och goda oliver. De säljer helt fantastiska, marineade oliver på närlivsbutiken så det handlar vi ofta där. Tyvärr minns jag inte exakta mängder eller ens alla kryddor jag hade i eftersom jag höftade hej vilt men det var något i stil med det här. Ta också tidsangivelsen med en nypa salt och håll koll själv.














Hemgjord shish kebab
500 g lammfärs
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
ca 2 tsk mald spiskummin
ca 1 tsk paprikapulver
ca 1 tsk gurkmeja
ett kryddmått cayennepeppar
salt & svartpeppar
ett par matskedar hackad persilja
ca en matsked hackad koriander
1 ägg

Lägg färsen i en beredningsskål. Ansa och riv lök och vitlök. Lägg i färsen. Tillsätt kryddorna, örterna och ägget. Rör om väl.  Tillsätt ev. lite vatten om smeten känns för torr. Forma långa, ganska smala spett. Vill man använder man förstås just spett men det kändes överflödigt eftersom vi skulle steka kebaben i ugnen. Lägg kebabkorvarna på aluminiumfolie på ett galler. Stek dem i ugnen på 225 grader grill till de är genomstekta (15 -20 min?). Servera i pita eller libabröd med rikligt med persilja, hummus och tomat. Mumsa gärna på lite oliver vid sidan av!

Under tiden kan du förbereda en hummus. Jag brukar fuska och göra hummus utan tahina i vanliga fall men om man ska göra kebab till förrätt så bör man väl go all in så att säga...

Hummus
1 burk kikärtor, väl sköljda
1 stor vitlöksklyfta
ca 1/2 dl tahina (sesampasta)
ca 1/2 dl citronsaft (eller efter smak)
ca 1 msk olivolja
salt
svartpeppar

Dekoration:
olivolja
paprikapulver
bladpersilja

No comments: