Saturday, April 04, 2009

Ljummen sallad med rödbetor och belugalinser














Den här salladen kräver lite pyssel eftersom man först måste koka linserna och ugnsbaka rödbetorna men det är det värt.

Sallad med rödbetor och belugalinser
4 rödbetor
1 dl belugalinser
2 dl quinoa
4 dl vatten
ca 50 fryst spenat
50 g fetaost
en handfull valnötskärnor
olivolja
peppar
salt
hackad färsk timjan

Dressing:
1 tsk Dijonsenap
1 klyfta pressad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 msk herbes de provence
rikligt med nymalen svartpeppar
lite salt


Börja med att skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Ringla över lite olivolja och bakaka dem i ugn på 225 grader. Rensa linserna och lägg dem att koka upp tillsammans med salt, vitlök och timjan. När vattnet kokar slår du ner värmen och låter dem puttra i 15-20 minuter. Smaka av dem om du är osäker på om de är klara.

Tina spenaten och krama ur vattnet från den. Skölj quinoan i hett vatten innan du kokar den enligt paketets instruktioner tillsammans med spenaten och lite salt. Detta tar bara en 20 minuter så vänta tills rödbetorna har gått ungefär lika länge i ugnen innan du börjar koka quinoan om du vill ha en ljummen sallad.

Slå av linserna när de är färdigkokta och låt dem svalna en aning medan du vispar ihop dressingen. Quinoan är klar när den sugit åt sig allt vattnet. Bred ut quinoa-och spenatblandningen på ett serveringsfat och skeda sedan ut linserna i små högar på fatet. Fördela rödbetorna, som bör vara genombakta efter ca 40 minuter i ugnen, över quinoan och linserna. Dela fetaosten i små bitar och strö över rödbetorna. Toppa med några valnötskärnor och ringa till sist över dressingen. Avsluta med att strö över lite hackad färsk timjan.

No comments: