Sunday, March 11, 2007

Persiskt ris

På grund av att jag begick en riktig fadäs när jag tog fram middagsmaten till igår ur frysen ( jag tog fram två fläskkotletter och inte entrecôte) blev det fläskkotletter till lunch idag. Men ingen av oss var särskilt tänd på fläskotlett-potatis-och-sås-varianten så istället lagade jag ett smaskigt persiskt saffransris till. Tyvärr höll det på att gå riktigt illa med riset då jag glömde slå ner värmen på plattan vid moment 3 (se receptet nedan) men tack vare de fina potatisskivorna i botten klarade sig riset från att brännas och kunde lyftas över till en annan kastrull. Det här sättet att koka ris kan verka lite omständig men smaken motiverar helt klart besväret! Riset passar bra till kött och kyckling men är förstås ännu godare till en smakrik persisk gryta men så långt har jag inte kommit i den persiska kokkonsten.

Persiskt saffransris, 4 portioner
2 dl basmatiris
1 l vatten
salt
2 potatisar i tunna skivor
olivolja
25 g smör
1 krm saffran
Moment 1
Skölj riset noggrant och låt vattnet koka upp under tiden. Salta vattnet. Lägg i riset och låt det koka häftigt utan lock i 3-4 minuter. Smält smöret och blanda ut saffranet i detta.
Moment 2
Slå av riset i ett durkslag. Diska ur kastrullen (för att få bort stärkelsen). Ställ tillbaks kastrullen på plattan och SLÅ NER VÄRMEN! Värm lite olivolja i kastrullen och lägg potatisskivorna jämnt över botten. Fördela riset över dem och ringla saffranssmöret över det. (Det doftar underbart!)Vira sedan en handduk tätt runt kastrullens lock och lägg sedan på locket. Låt riset svälla i en halvtimma på detta sätt. När det är klart har du ett fint och gott ris med gula stänk. Servera genom att lägga upp riset på en tallrik. Dekorera genom att lägga de gyllenbruna potatisskivorna runtom. Vill man göra det än mer som i Iran kan man steka någon matsked berberisbär i lite smör eller olja och strö över.
Alt. 2 - är att blanda riset med kidneybönor eller kikärtor (eller varför inte både och) och dill innan moment två.

No comments: