Sunday, September 11, 2011

Äppelfest
















Förra helgen åkte vi ut till kompisen på landet och plockade tre sorters äpplen, morötter och bönor i hans trädgård. Det är verkligen en lyx att kunna äta mat som man vet var den är odlad och framförallt utan en massa gifter. När vi kom hem blev det några timmar i köket. Vi lagade äppelmos, smulpaj och äppelmuffins.

Smulpaj är verkligen suveränt gott och enkelt att göra. Det är förresten muffins och äppelmos också och det är kanske det som är så kul med äpplen.






Äppelmuffins

ca 6 äpplen, modell mindre
ca 2 msk socker
ca 2 msk kanel
125 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 ägg

Värm ugnen till 200 grader. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor.  Lägg dem i en påse med önskad mängd kanel och socker. Knyt ihop och skaka om. Smält smöret  och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker väl. Vispa ned mjölken i smöret, sedan ägget i mjölk-smörblandningen. Rör samman med torrvarorna. Blanda väl. Fyll muffinsformarna till lite mer än hälften. Tryck ner 2-3  äppelklyftor i varje muffin. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter mitt i ugnen i 200 grader.

No comments: