Thursday, December 13, 2007

Jag flyttar...

ja inte bloggen det är samma adress som förut men om ni undrar varför det varit så tunnsått med inlägg det senaste så beror det på att det är lite mycket nu. Det här med flytt är spännande p åmånga sätt inte minst ur matlagningssynpunkt. Jag tror att jag kanske inte invigt er läsare i egenheterna med det nuvarande köket så då kan jag ju delge er dem nu när det strax är tid att säga adjö till dem för alltid. Jag har hyst en sorts hatkärlek till vårt 60-talskök. Förivsso finns det ovanligt gott om sittplats, vilket itne alltid är fallen i ett lägenhetskök men arbetsytorna är små och när man kommit igång med matlagningen brukar man inse att de är obefintliga...En annan rolig sak är att vi har en 40 cm spis, en liten en med bara två plattor. Den har orsakat de mest skilda bekymmer - allt från att endast klara av att grädda max 8 bullar åt gången till att vara alltför smal för en högst ordinär pajform. En annan liten egenhet som denna formidabla spis har är att när ugnen är på slutar den översta spisplattan att fungera. Ni kan själva föreställa er hur kul det är om an planerar att bjuda svärföräldrarna på stek, potatis och sås...(hur det går om man sen vill koka lite grönsaker också ska vi inte ens tala om). Vi har vid flertal tillfällen kontaktat hyresvärden angående detta fel och denne har med en dåres envishet förklarat att "det ska vara så". Nu tror jag vi trots allt har kommit fram till att det inte ska vara så utan är en följd av husets gamla stammar. Men p ånågot mystiskt vis har vi klarat oss bra och kunnat även om det har krävts en hel del planering och fixande typ: "om- jag-börjar- koka-potatisen- nu -så -kan -den-gå-klart-på eftervärmen-när-kycklingen-åker-in-i-ugnen"

Friday, November 23, 2007

Rågkakor


















Vad smakar bättre än färska, hembakta rågkakor? Inte mycket. Dessutom fylls lägenheten av en härlig bröddoft och det är inte utan att man känner sig lite duktig när rågkakorna ligger och stoltserar där, gyllenbruna på hög. Det tar lite tid med jäsning, utbakning och gräddning men det är det värt. Ät dem med mycket smör och ost till en kopp varm choklad så förstår du vad jag menar!

Rågkakor
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk brödkryddor
1 tsk salt
13-14 dl rågsikt

Smält margarinet, honungen (om du inte använder flytande så klart) och så på mjölken. Värm degspadet till 37 grader. Tillsätt salt och brödkryddor. Blanda i mjölet, lite i taget och bearbeta degen väl. Den blir ganska kompakt. Låt sedan degen vila under bakduk i 30 min.
Utbakning:
Dela degen i fyra delar och forma varje del till en rundel som du kavlar ut till en kaka på ca 15 cm i diameter. Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga dem innan du låter dem jäsa ytterligare 30 min. Grädda sedan i 12-15 min i 225 graders ugnsvärme.

Hemgjord lingonsylt

Mina föräldrar har en granne som ägnar stora delar av hösten till att plocka bär och svamp. Oftast plockar han så mycket att hans egen familj inte kan ta vara på det och det är vi väldigt tacksamma för det innebär att min mamma får stora mängder bär och en liten mindre mängd av dem letar sig ganska ofta till min frys. Det är perfekt att ta fram och koka vid behov. Mycket godare än lingonsylten man köper i affären. Den innehåller ju mest äpple och vinbär och när det är så lätt att koka egen så får inget mig att gå tillbaks till Bobs plastkorvar i alla fall. Det skulle väl vara om deras granne slutar plocka bär då…

Hemgjord lingonsylt
1 kg frysta lingon (eller färska)
2 dl vatten
6 dl socker
Koka upp lingon och vatten och låt koka i 5-10 min. Skumma av om det behövs. Rör sedan ned sockret. Töm upp på rena burkar. Ät till allt som passar med lingon!

Potatisplättar














Idag lagade jag något som jag inte har ätit sen jag var liten och satt i mammas farmors kök och förundrade mig över att man kunde blanda potatis i plättarna och att de ändå kunde smaka så gott! Nuförtiden förstår jag min gammelfarmor mer än väl för vad ska man göra om man har en massa överbliven pressad potatis? Ta vara på den såklart!

Potatisplättar 2-3 p
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
4 dl pressad potatis
salt

Börja med att vispa ihop äggen och hälften av mjölet. Tillsätt lite av mjölken och sedan resten av mjölet och vispa kraftigt. Vispa ned den mjölk som är kvar och potatispresset. Salta. Stek i rikligt med smör och servera plättarna med hemgjord lingonsylt.













Soppa är en gravt underskattad rätt som förtjänar upprättelse. Soppa är ju perfekt på alla sätt! Gott, mättande och billigt på samma gång. Dessutom är variationsmöjligheterna oändliga. Liksom laxen har den här soppan inspirerats av ett Jamie Oliver recept men eftersom jag inte heller skrev ned detta så avviker det säkerligen en del. Dock mindes jag att Jamie ger rådet att mixa endast hälften av soppan så att den får en krämig konsistens men ändå en del tuggmotstånd. För egen del är jag rätt förtjust i mixade soppor så om jag gör om soppan – och det gör jag troligen för den blev smaklig – skulle jag mixa alltihop faktiskt.

Kikärtsoppa
2 dl kokta kikärtor (jag använde mig av hemkokta från frysen)
1 potatis
½ purjolök
1 klyfta vitlök
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
½ dl riven parmesan
svartpeppar

Skala och tärna potatisen fint. Skölj och strimla purjon fint. Skiva vitlöken tunt. Lägg sedan kikärtor, potatis, purjolök och vitlök i en kastrull. Slå på vatten och smula ned buljongtärningen. Låt sedan alltsamman koka i 20 minuter till dess att potatisen mosat sig och purjon blivit mjuk. Tillsätt ungefär hälften av parmesanen och dra några varv med pepparkvarnen över soppan. Mixa soppan. Strö över lite parmesan vid serveringen. Jag skar även ned några små bitar stark ölkorv i soppan precis innan den skulle ätas men det var egentligen överflödigt.

Världens bästa morotskaka

Den här morotskakan tillhör mina absoluta favoriter och hör till de få kakor som bakas om och om igen i det här hushållet. För några år sedan hade jag stor sorg när jag insåg att jag tappat bort mitt superduperrecept när jag flyttade men efter idoga googlingar lyckades jag hitta ett nästan identiskt recept, var minns jag inte längre men det är helt klart värt att sprida vidare. Kakan är visserligen inte så nyttig som man kan förledas att tro men den är alltid lika saftig och god. I vanliga fall brukar jag göra den i en rund form men denna gång gjorde jag rutor istället för att de är lättare att frysa in. Annars blir det gärna lite väl mycket morotskaka på en gång för har man väl börjat äta är det svårt att sluta…

Morotskaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl olja
3 dl finrivna morötter
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
60 g philadelphiaost
25 g margarin
2 dl florsocker
(10-20 valnötskärnor till dekoration)

Vispa ägg och socker. Rör ner olja och morötter. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, vanillinsocker och rör ner.
Häll smeten i smord och bröad form som rymmer ca 1,5 l.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40 min.
Låt svalna något innan den stjälps upp.
Glasyr: Blanda ost, rumsvarmt margarin och florsocker till en jämn glasyr och bred över den kalla kakan. Dekorera, om du vill, med valnötskärnor.

Lax på bädd av bönor














Min svärmor (kan man säga så när man inte är gift?) har en av Jamie Olivers inspirerande kokböcker i sin bokhylla och den brukar jag passa på att läsa när jag är där. Den innehåller en massa läckra recept som förutom att de ser väldigt goda ut verkar lätta att laga. Senast fastnade jag särskilt för ett recept på lax i ugn tillagad tillsammans med haricots verts, coktailtomater och oliver som såg otroligt gott ut. Dumt nog skrev jag ju inte ned receptet så det blev till att improvisera när gårdagens middag skulle lagas. Jag har t.ex. använt mig av kryddblandningen ”Glada Laxen” som man mig veterligen bara kan köpa på Stockholms eter & essencefabrik, vilket med all säkerhet INTE ingick i Jamie’s recept…

Lax på bädd av haricots verts, 2 p
2 bitar portionslax
2-3 nävar frysta haricots verts (eller färska om du har tillgång till det förstås)
6 coktailtomater (det var så många jag hade men ta gärna fler om du vill)
ett tiotal svarta oliver
1 klyfta vitlök
flingsalt
svartpeppar
Glada laxen kryddblandning (går att utesluta)
olivolja

Börja med att koka bönorna. Se upp så att du inte kokar dem för länge – de ska ha kvar lite spänst eftersom de ska in i ugnen sen också! Skala och skiva vitlöken tunt. Krydda laxbitarna med kryddblandning, svartpeppar och salt. Slå av bönorna och täck botten av en form med dem. Lägg laxbitarna ovanpå. Fördela tomaterna och oliverna över bönorna och strö över vitlök. Ringla olivolja över det hela, salta och peppra och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 10 min. Här gäller det att passa så att inte fisken blir torr. Jag körde fisken i längsta laget igår (har därför dragit av lite tid i receptet här) men kombinationen lax, bönor, vitlök, oliver och tomat var i alla fall supergod! Vi åt fisken med pressad potatis till men det skulle också vara gott med bara ett fint bröd till.

Wednesday, November 21, 2007

Födelsedagsfirande med plockbricka


Födelsedagskalas är ju alltid roligt men om man inte har så mycket tid är det lätt att de blir till en börda istället. Mitt bästa tips för att slippa stressen är att ta till plockbrickan. Idéen till plockbrickan har jag snott från min mamma som är något av en mästare att få till goda plockbrickor men vår egen blev inte så pjåkig heller. En plockbricka är helt enkelt en sorts kall minibuffé som känns festlig men är lätt att göra eftersom allt på brickan går att tillaga i förväg och det enda som egentligen behövs göras på serveringsdagen är att lägga upp det vackert. Ytterligare fördelar med plockbrickan är att den lätt går att variera efter smak och ekonomi. Mycket går att köpa färdigt men har du tid någon dag innan så kan man spara mycket pengar på att göra din egen rostbiff t.ex. Jag tyckte att 139 kr/kilot för dansk fläskfilé var lite väl magstarkt så jag köpte skinkstek som jag penslade med en en kryddig marinad och stekte i ugn istället. Likaså marinerade jag kycklinglåren själv och grillade dagen innan men har man riktigt bråttom så finns det ju kyckling som är klar att köra in i ugnen eller så kan man köpa dem grillade och klara. Servera potatissallad eller varför inte en smaskig potatisgratäng (går också bra att förbereda innan)?
Det här fanns på vår bricka:
kycklinglår
skinkstek
rostbiff
lax
ananas
apelsin
mango
morotsstavar
coktailtomater
gurkstavar
kiwi
ostkuber
ölkorv
Till detta fanns också potatissallad, grönsallad och baguette i bitar.

Kycklingklubbor:
10 kycklinglår
rapsolja
sweet chilisås
massor av pressad vitlök
honung
curry
dragon
grillkrydda
peppar
salt
Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg kycklinglåren och marinaden i en påse och knyt ihop. Låt dem marinera i en timma eller ännu längre. Stek låren låren i ugn på 225 grader i ca 10 min till de fått fin färg och inte längre är rosa inuti. Låt kycklinglåren svalna lite och linda sedan en bit aluminiumfolie runt benet så att gästerna kan hålla i dem utan att bli kladdiga.

Marinerad skinkstek :
1-1½ kg skinkstek
ca 1 dl rapsolja
2 msk honung
2 klyftor pressadvitlök
1 cm riven färsk ingefära
1 msk soja
salt
peppar
grillkrydda

Blanda alla ingredienserna väl och pensla så att skinksteken täcks av marinad. Sätt i en digital köttermometer i skinkstekens tjockaste del och sätt in i ugnen på 175 grader. Ugnstek till dess att steken uppnått 75 grader i innertemperatur så blir det saftigt och fint.

Friday, November 16, 2007

Het vegogryta med potatis och svarta bönor














Jag är inte vegetarian som ni kanske redan märkt här på bloggen men jag äter gärna grönsaker och tycker om vegetarisk mat eftersom man känner sig lite lättare och hälsosammare när man äter det. Dessutom har jag flera vänner som är vegetarianer eller undviker rött kött och då känns det ju viktigt att kunna bjuda dem på något roligare än kokta morötter så jag experimenterar och serverar mig själv. Tyvärr tycker jag att det är svårt att göra vegetarisk mat med finess och elegans. Det blir liksom mest rustika grytor med tomatbas, ibland med örtkryddor, ibland currydoftande som grytan här nedan. Kanske är det bara så att jag inte lagt mig tillräckligt myket vinn om att försöka laga sådan mat heller eftersom det känns lite överdrivet att tillaga kanapéer och suffléer en vanlig fredagsförmiddag innan man ska gå till jobbet men det vore kul att också kunna överraska bekantskapskretsen som föredrar grönsaker någon gång.

Vegogryta med potatis och svarta bönor 2 p
2 tomater
3 dl vatten
2 potatisar
1 grön chili
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färs ingefära
1 tsk curry
½ gurkmeja
salt
peppar
rapsolja att steka i
ca 2 dl kokta svarta bönor
1 näve fryst bladspenat

Börja med att skala och skiva potatisen tunt (3-5 mm tjocka skivor). Skala och hacka löken och vitlöken. Skala ingefäran och hacka även denna fint. Hacka chilin och fräs sedan denna, potatis, lökhack och kryddor i olja i ett par minuter tilllöken börjar få färg. Lägg sedan över allt i en gryta. Hacka tomaterna och lägg dem tillsammans med stekblandningen och tre deciliter vatten. Täck med lock och koka alltsammans till potatisen kokat ihop sig lite grann med tomaterna till en sås. Detta tar ca 25 minuter. Tillsätt nu de kokta bönorna och bladspenaten. Låt det hela koka upp igen och puttra några minuter. Servera med en bit bröd eller med basmatiris.

Tuesday, November 13, 2007

Fusklasagne














När jag gör köttfärssås brukar jag göra rätt mycket och frysa in det som blir över. Det är smidigt att ha att ta fram när man har lite bråttom. Men om man skulle känna sig lite trött på köttfärssås och spaghetti så kan man variera sig genom att använda köttfärssåsen i en fusklasagne!

Fusklasagne 4 p
1 sats köttfärssås
4 dl fullkornspenne
ett tiotal coktailtomater

Ostsås
3 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
1-2 dl stark ost,t.ex. parmesan eller västerbotten, spar lite tt strö över innan gratinering
svartpeppar
ev. salt
riven muskot

Börja med att koka pastan. Riv sedan osten. Dela coktailtomaterna på hälften.Lägg mjölet i en kastrull och vispa ihop det med lite mjölk (ca 1 dl) på låg värme. Vispa hela tiden så undviker du att det blir klumpar. Låt detta koka ihop sig en aning innan du slår på resten av mjölken. Tillsätt sedan osten under stadig omrörning. Smaka av med peppar, muskot och salt (om det behövs- osten är ju salt). Slå av pastan när den är klar och blanda den med köttfärssåsen och tomaterna. Slå ungefär hälften av ostsåsen i botten av en ugnsfast form. Lägg sedan i pastablandningen i formen och avsluta med ett ytterligare lager ostsås. Strö till sist över lite riven ost. Gratinera i ugn i 225 grader i ca 20 min till gratängen har fått färg oh är genomvarm. Servera med vitkålssallad.

Potatisbullar med crunch














Att slippa slänga mat känns bra både i hjärtat och plånboken så idag blev det potatisbullar till lunch, gjorda på potatismoset som blev över igår. Med ett tillskott av solrosfrön och riven parmesan blir de lite mer spännande. Solrosfröna ger både crunch och får en god, rostad smak vid stekningen som passar fint till osten. Jag åt potatisbullarna med sweetchilisås men jag tror att en vitlöksstinn yoghurtsås hade varit ett ännu bättre sällskap.

Potatisbullar med solrosfrön
3 ½ dl potatismos
1 ägg
1 äggula
1 dl riven parmesan
1 dl solrosfrön
salt
svartpeppar
lite cayennepeppar
smör och olja till stekning

Rör ned ägg, äggula, ost och solrosfrön i moset. Krydda. Det blir en ganska lös smet(fast det beror förstås också på hur stabbigt ditt mos är från början). Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Klicka ut smeten direkt i pannan - en rågad matsked blir lagom till en bulle - och släta ut den lite med skeden. Stek på medelhögvärme ett par minuter och vänd. Bullarna kan vara lite knepiga att få att hålla ihop men om man bara låter dem få ordentligt med stekyta så ska det inte vara något större problem att vända dem.

Monday, November 12, 2007

Halvfabrikat med gott samvete

Vissa dagar har man bara inte lust att laga mat i flera timmar och för många är det väl så att tiden faktiskt inte räcker till. Personligen är jag rätt skeptisk till hel-och halvfabrikat men när jag trots allt använder dem brukar jag försöka se till att tillbehören är bra. Ikväll blev det färdigköttbullar men med ett hemgjort potatismos och vitkål- och lingonsallad till. Att laga eget potatismos från grunden tar faktiskt inte så lång tid att göra. Det är själva kokningen av potatisen som tar lite tid (ca 20 min) men den tiden kan du utnyttja till att duka, förbereda en vitaminrik sallad och kanske t.o.m. svara på de där mailen som du tänkt på hela dagen.

Hemgjort potatismos
6 st normalstora, King Edwardpotatisar
2 msk smör
1-2 dl mellanmjölk
peppar
salt
riven muskotnöt
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. (Här passar det att förbereda vitkålssalladen.)Slå av vattnet när potatisen är färdigkokt. Använd elvisp för att vispa potatisen till ett lätt och luftigt mos. Lägg i smör, kryddor och slå i mjölken efterhand till dess att moset fått en bra konsistens.

Vitkålssallad med lingon
1 stor klyfta vitkål
½ dl lingonsylt, helst hemgjord
Strimla och hacka vitkålen fint. Blanda den väl med lingonsylten och servera till mos och köttbullar.

Krishna Krishna, Hare Rama Hare Rama...

I lördags sprang vi runt en massa på stan' och hade tänkt att äta lunch på den anrika vegetarisk restaurangen Örtagården invid Östermalmstorg. Emellertid ledde slumpen oss från denna stadsdel till Kungsholmen, varför vi hamnade på Govindas vid Fridhemsplan istället. Govindas är en vegetarisk restaurang som drivs av Hare Krishnarörelsen men restaurangen är förstås öppen för vem som helst. För 80 kr får man en blandtallrik som man får fylla på om man vill. När vi var där serverades en soppa med rättika, en gryta av potatis och gröna bönor, en sorts yoghurtsås med tomat och morot som smaksatts med basilika om jag inte tar miste, en chutney med tydlig kanelsmak som fick mig att tänka på jul, krispiga papadums och ytterligare en rätt som bestod av -ja, jag inte vet riktigt vad det var om jag ska vara ärlig mer än att det var en slags rulle täckt med kokossås. Rullen påminde lite om pannkaka eller omelett i konsistensen men jag vågar påstå att det var varken eller och det är inte heller någon rätt jag kommer gråta mig till sömns om jag aldrig får äta den igen för den smakade inte så mycket. På det hela taget tyckte jag att maten var sådär. Smakkombinationerna var intressanta men lyckades inte riktigt. Bön-och potatisgrytan var väldigt salt och yoghurtsåsen väl söt. Detta är i sig inte så förvånande eftersom man inte avsmakar maten under tillagningen eftersom Krishna ska vara den förste som smakar maten. En tanke som förefaller mig lite underlig för jag skulle inte vilja bjuda min gud på något som smakar sådär, men så är jag ju inte Krishnahängiven heller. Bara det faktum att de inte använder lök, vitlök (den mest frekventa kryddan i detta hem?) eller svamp i sin matlagning gör mig tämligen säker på att jag aldrig kommer att bli det heller.

Friday, November 09, 2007

Fredagspizza














Pizza är flottigt och gott. Fördelen med att göra den hemma är att man kan få precis vad man vill på den. Här kommer receptet på några favoriter men det blir såklart godast om du tar det du gillar bäst. Såsen kan man dock inte hoppa över - den gör halva pizzan. Prova själv får du se!

Fredagspizza (räcker till 4 hungriga personer)
Deg:
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk olja

tomatsås
2 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
rikligt med svartpeppar från kvarn
salt

fyllning 1
½ burk svarta oliver utan kärna, skivade
1 hg champinjoner,skivade
½ röd paprika, strimlad
75 g salami
½ röd lök
150 g mozzarella ,riven
25 g stark ost av något slag, riven

fyllning 2
½ burk svarta oliver utan kärna, skivade
1 brk kronärtskocksbottnar (går minst lika bra med kronärtskockshjärtan)
½ röd paprika, strimlad
1 hg champinjoner,skivade
150 g rökt skinka,strimlad
½ röd lök
150 g mozzarella ,riven
25 g stark ost av något slag, riven

Börja med att röra ihop degen. Låt den sedan stå och vila medan du strimlar och skivar ingredienserna till fyllningarna. Koka därefter ihop tomatsåsen. Hacka först vitlöken och fräs den i olja. Tillsätt sedan de passerade tomaterna och kryddorna. Låt såsen koka ihop sig under någon minut. Kava sedan ut pizzadegen tunt på en bakpappersklädd (eller smörjd) plåt och bred sedan på tomatsås. Lägg sedan på allt pålägget och avsluta med osten. Grädda i ugnen i 175 grader, till dess att pizzabotten är gräddad. Höj därefter temperaturen till 225 grader så att osten smälter ordentligt och får fin färg.

Jag gjorde också en vitkålssallad till. Perfekt så här års när kålen är billig men salladen trist och dyr. Gör så här:
Pizzasallad
1 litet kålhuvud
1 msk vinäger
2 msk olivolja
3 msk vatten
svartpeppar
ev.salladskrydda
salt

Skär vitkålen riktigt tunt. Blanda ihop vinägretten och slå den över salladen.Blana väl. En del menar att mans ska slå hett vatten över kålen för att slaka den. Det tycker jag inte behövs. Jag skivar vitkålen med en osthyvel så det blir tunna, fina strimlor och när man sedan slår på vinägretten blir salladen automatiskt lite mjukare.

Thursday, November 08, 2007

Ugnsstekt kryddsmörsspäckad kyckling med rotfrukter














Detta recept passar egentligen bäst på helgen eller i alla fall en dag när du har gott om tid för det tar en stund för kycklingen att bli klar. Idéen med kryddsmöret kommer från ett Jamie Oliver-program samt som jag såg för ett tag sedan. Mängden smör kan ju förfära men jag inbillade mig att det skulle göra det där lilla extra för rätten. Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag att kryddorna är det som är mest avgörande så nästa gång ska jag testa ett lite mer hälsosamt alternativ och stoppa i kryddorna och bara ringla lite olja över. Vill man att kycklingen ska bli knaprig är tricket att ösa ofta.

Kryddsmörsspäckad kyckling med rotfrukter 3-4 p
1 kyckling
75 g smör
1 citron (ekologisk är bäst eftersom du ska använda skalet också)
3 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
½ msk hackad rosmarin
½ msk frysta Herbes de Provence
Ta de kryddor du har/gillar vetja'!
1 liten finhackad röd chilifrukt
svartpeppar
grillkrydda


2 morötter
4 fasta potatisar
1 röd lök
2 palsternackor
svartpeppar

sås:
1 dl grädde
lite soja
svartpeppar
salt

Börja med att tvätta citronen noga och riv skalet fint. hacka sedan örter och chili fint. Blanda alltsammans med smöret och krydda med en gnutta salt och svartpeppar. Skär sedan ett par djupa fickor i kycklingen och stoppa ned smörblandningen i hålen och platta ut. Skär skivor av den nu skallösa citronen och stoppa även ned dessa under kycklingens skinn. Skala morötter och palsternackor och skär dem i stavar. Skala potatisen och dela den i klyftor. Skär halva löken i tunna skivor och pula också ned dessa i hålen på kycklingen. Krydda kycklingen med grillkrydda och peppar. Lägg kycklingen på ett ugnsfast fat och fördela rotsakerna runt omkring. Stek i ugnen på 175 grader i 1½ timma eller till dess att kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka. Höj temperaturen mot slutet till 225 grader för färgens skull. Slå sedan av spadet i en liten kastrull, vispa ned grädden, lite soja och låt det hela koka ihop en stund och du får en god sås med lite chilisting att servera till.

Wednesday, November 07, 2007

Linscurry med spenat och grönsaksfyllda bröd

Linser är ett livsmedel som ständigt växer i mina ögon. Förr tyckte jag att de var mjöliga och rätt menlösa i smaken men då vill jag bara tala om att med rätt kryddning blir de hur goda som helst. Linser tillagade med mycket vitlök, ingefära och spiskummin är fantastiskt gott (och nyttigt också) och de här bröden är grymt goda. Om du tänker göra båda vid samma tillfälle rekommenderar jag att du börjar med bröden eftersom degen ska vila och ta i så fall och hacka lite extra vitlök, chili och ingefära så är halva jobbet med brödfyllningen gjort.

Linscurry med spenat
1 tomat
1½ dl gula linser
3 dl vatten
½-1 dl passerade tomater
1 liten gul lök
3 klyftor vitlök
½ tsk bruna senapsfrön
½-1 tsk hel spiskummin
1,5 cm hackad ingefära
2 krm kanel
½-1 tsk gurkmeja
några frön koriander (eller ännu hellre mald om du har)
svartpeppar
salt
1 grönchili
3 msk rapsolja
1½ dl fryst bladspenat

Skölj linserna. Hacka tomaten. Koka upp tomathack och vatten i en kastrull. Skala och hacka sedan lök och vitlök. Hacka ingefäran och chilin. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i alla kryddor utom chilin. När senapsfröna börjar knäppa är det dags att lägga i löken och vitlöken. Låt det hela steka några minuter och blanda sedan ned kryddblandningen i lins- och tomatblandningen. Rör nu också i de passerade tomaterna,salt och chilihacket. Låt det hela puttra på låg värme i c:a 15 min. Lägg i spenaten och låt den puttra med under de fem sista minutrarna.

Grönsaksfyllda bröd
deg:

1 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ dl vetekli
3/4 dl vatten
ev. lite salt
Blanda alla ingredienser väl och knåda degen väl i 5-10 min. Låt den sedan vila i kylen medan du tillagar linscurryn.

fyllning:
1 medelstor morot
1 liten klyfta vitkål = ca 1½ dl riven
1 liten vitlöksklyfta
½ tsk inchackad ingefära
½ tsk hackad grön chili
½tsk garam masala
½ tsk salt
lite olja

Skala och riv moroten grovt. Riv även vitkålen och hacka chili, ingefära och vitlök fint. Fräs sedan alltsammans med kryddor i oljan till dess att moroten börjat mjukna (går på ett par minuter).
Utbakning:
Till detta behövs 25 g smält smör
Dela degen i 6 delar. Kavla på mjölat bakbord och börja med att kavla ut två delar till två tunna kakor. Lägg en matsked i mitten av den ena kakan och sprid lätt ut men lämna minst en cm av kanterna fria. Lägg den andra kakan som lock ovanpå och kläm ihop kanterna. Kavla lite lätt så att delarna sitter ihop. Grädda i en rejält upphettad stekpanna som penslats med lite smör. Detta moment ryker en del så sörj för god ventilation som man säger! Förvara bröden inlindade i handduk medan du gör klart resten så håller de sig varma till servering.

Monday, November 05, 2007

Riven rotfruktssoppa med pepparrotscreme














Rotfrukter är både goda, billiga och ett klimatsmart val så här års då svenska rotfrukter finns att tillgå under så gott som hela vintern. Detta blev en mustig och god soppa fastän den tillagades under principen man-tager-vad-man-haver så mängdangivelserna är ganska ungefärliga. Soppan kräver lite förarbete p.g.a. skalandet och rivandet men i gengäld behöver den inte koka särskilt länge. Fast den blir godare förstås om den får gotta till sig under längre tid.

Riven rotfruktssoppa
2 gigantiska morötter (eller 3-4 lite mindre)
1 palsternacka
4 potatisar
1 klyfta vitkål
1 gul lök
1 klyfta rotselleri
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk harissa
1-2 msk tomatpuré
ca 1 dl passerade tomater
1 vitlöksklyfta
mejram
basilika
oregano
svartpeppar
salt

Börja med att skala, ansa och riva alla grönsaker grovt. Lägg grönsaksrivet i en rynlig kastrul. Slå över vattnet och de passerade tomaterna. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré harissa och örtkryddor efter smak. Pressa i vitlöken. Koka upp det hela under lock. Låt sedan soppan puttra i 15-30 min. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med en klick pepparrotscreme och knäckemacka vid sidan av.

Pepparrotscreme
Pepparrotscremen svänger du snabbt ihop medan soppan kokar. Blanda bara 2 dl lättcrème fraiche med 2 msk färskriven pepparrot. Här kan man nog behöva mängden pepparrot efter tycke och smak liksom efter hur stark roten i sig är. Tillsätt därefter en nypa salt och lite svartpeppar och blanda väl.

Saturday, November 03, 2007

Allhelgonamiddag med läskigt slut














När jag var liten firade vi inte Alla helgons dag på något speciellt sätt vad jag minns. Man gick till kyrkogården med kransar och tände ljus. Det var allt. Att klä ut sig till häxa och äta läskig mat ingick definitivt inte i repertoaren. Men även om Alla helgons dag är en dag för att minnas de döda ser jag inget fel i att passa på att använda helgdagen till att samla de nära och kära som fortfarande är i livet till lite fest som lyser upp i höstmörkret. Kanske är det därför vi svenskar tilltalas av Halloween? För egen del tycker jag att Halloween är lite extra roligt eftersom det tilltalar min kreativa sida. Att hitta på äckelmat och tillverka den är ett utmärkt sätt att släppa fram barnet inom sig. Dessutom är detta troligen den enda tiden på året man tillåts servera spindlar och flugor till middag och duka med ugglor och fladdermöss...

Så här såg dagens meny ut:
Förrätt: Svartrotsoppa med smördegsstänger
Huvudrätt: Baconlindad fläskfilé med fikon, pressad potatis och fräsch grönsallad
Efterrätt: Chokladtårta med läskigt garnityr

(Dukningen, som tyvärr aldrig hann förevigas, gick i tre toner av pumpafärgen orange och i taklampan hängde en girland med fladdermöss och på bordet stod uggleljus från Lagerhaus.)

Svartrotsoppa med smördegsstänger Förrätt 6 p eller huvudrätt 3 p.
ca 300 g svartrötter
ca 200 gram potatis
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl grädde
1 dl vitt vin
svartpeppar
cayennepeppar
salt
hackad persilja
1 klyfta citron (till svartrötterna)

Skala svartrötterna och lägg dem omdelart i vatten med citron. De blir snabbt mörka annars. Skala potatisen och tärna sedan svartötter och potatis i ungefär lika stora bitar. Lägg sedan dessa i en gryta och slå över vattnet och smula ned buljongen. Koka rotfrukterna mjuka (ca 30 min) och mixa dem därefter till en slät soppa. Slå i grädden och smaksätt med vin, peppar,en doft cayennepeppar. Salta om det behövs. Strö över lite hackad persilja och servera med en smördegsstång.

Smördegsstänger med parmesan 6 p
2 plattor smördeg
1 ägg
knappt 1 dl finriven parmesan
Kavla ut smördegsplattorna en halv gånger längden. Skär varje platta i tre längder. pensla med uppvispat ägg och strö över lite parmesan. Tvinna försiktigt längden till en spiral. Grädda i ugnen i 200 grader till de fått en vacker gyllenbrun färg.

Baconlindad fläskfilé med fikon 6-8 p
Detta är ett recept från en fransk matblogg som jag bara var tvungen att prova då jag tyckte att kombinationen av knaprigt bacon och söta fikon lät lockande. Resultatet blev gott men tyvärr inte riktigt så mustigt som jag hoppats på.













2 pkt baconskivor
2 fläskfiléer à ca 400 g
8 färska fikon
2 dl vitt torrt vin
2 tsk flytande honung
två kvistar färsk rosmarin
svartpeppar
salt
ett tjugotal tandpetare
smör/olja till stekning

Putsa fläskfilén ren från senor och hinnor. Linda därefter försiktigt baconskivorna runt filén (1 pkt per filé) och fäst dem med tandpetare. Bryn sedan filéerna runtom och lägg dem i en ugnsform. Salta och peppra. Klyv fikonen och lägg dem runtom fläskfiléen. Ringla över honungen och slå över vinet. Lägg även en kvist rosmarin på var filé (men det går bra utan också märkte jag eftersom jag helt glömde detta). Stek i ugnen i 175 grader i ca 30 min. Vi serverade köttet och skyn till pressad potatis och en grönsallad.

Chokladtårta med läskigt garnityr
Grunden till denna tårta är ett recept på en kladdkaka som jag hittade på Indiskas hemsida för rätt längesedan. Receptet ar modifierats en aning men smaksättning apelsin, nejlika och kaffe behölls. Perfekta smaker vid adventskaffet längre fram! Glasyren är vanlig kärlekmumsglasyr.

Kaka:
Blanda följande ingredienser med en slev i en bunke:
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
150g smör som smältes tillsammans med rivet skal av en apelsin
4 msk kakao
1 krm nejlika
en kopp kallt, starkt kaffe
1 dl skållade, rostade och hackade mandlar
Smöra en springform och grädda i 20 min i 175 grader. Låt kakan svalna.

Glasyr:
75 g smör
2-3 msk kakao
2 msk kallt, starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker

Smält samman alla ingredienser på låg värme under omrörning. Bred glasyren över kakan.

Dekoration:
Vit tårtglasyr (eller hemmagjord kristyr men jag var lat)
russin
mandelflarn
2 blå vindruvor (en liten och en stor)
1 lakritsrem
Redskap:
1 tandpetare
1 liten vass kniv

När glasyren har svalnat spritsar du ut ett spindelnät av kristyr över tårtan. Tillverka sedan "flugor" av russin som du sticker ned "vingar" av mandelflarn i. Spindeln gör du genom att klyva och kärna ur en vindruva. Med hjälp av en tandpetare gör du sedan 4 små hål på varje en vindruvshalva där ska du sedan fästa spindelns ben, som du tillverkar av lakritsremmar klippta i lagom stora bitar. Placera spindeln mitt i nätet och sätt fast flugorna med lite kristyr här och var på tårtan.

Halloween eller Alla helgons dag?

Förr gick man till kyrkogården på Alla helgons dag och tände gravlyktor och lade dit kransar. Lite senare började man marknadsföra det amerikanska Halloweenfirandet med bus eller godis och spöklika utstyrslar i varenda livsmedelsbutik. Idag verkar det råda en förvirring över vad som ska firas och när. Efter lite internetresearch tror jag mig dock ha rett ut denna beniga fråga. I onsdags, den 31 oktober firade man Halloween i USA. Detta är det datum som Halloween alltid infaller på eftersom Allhelgonadagen firas 1 november i de katolska länderna. Men i och med reformationen i Sverige ville man rensa bort Allhelgonadagen som helgdag ur almanackan eftersom den inte var förenlig med den lutherska läran och så skedde också på 1700-talet. Emellertid återinfördes helgdagen 1953. Denna gång under namnet Alla helgons dag då den också blev en rörlig helgdag. Allhelgonadagen däremot ligger fortfarande kvar i almanackan men är ingen helgdag. Kort sagt -vi firar samma sak men inte samma dag och på lite olika vis. Hängde ni med? Om inte kan ni alltid läsa lite mer här.

Wednesday, October 31, 2007

Kasslergratäng på åttiotalsvis














Idag blev det en riktig retrorätt från barndomen som kanske inte känns fullt så het idag som på det glada åttiotalet (då jag är född) men som är väldigt gott och lättlagat -kasslergratäng med ananas.

Kasslergratäng med ananas 4 p
2 dl basmatiris
400 g kassler
1 burk ananas
2 dl matlagningsgrädde
2-3 msk chilisås
10 -12 skivor ost med mycket smak ( t.ex. västerbottenost)
svartpeppar
salt

Börja med att skölja riset noggrant och koka det. Skär under tiden kassler i skivor och blanda grädden med chilisås, kryddor och lite salt. Bred ut riset i en ugnsform och varva kassler och ananasringar ovanpå riset. Ringla chilisåsen över kasslern och täck med ostskivorna. Gratinera i ugnen i 15 min i 225 grader till osten fått fin färg.

Friday, October 26, 2007

Fetaostbiffar, klyftpotatis och hummus

Igår när jag såg på Mat-Niklas nämnde han några färsbiffar med chili och fetaost som varit med i förra säsongens program. Receptet på dessa tillhörde nämligen de recept som tankats ned flest gånger på SVTs matsajt. Jag tror att jag har varit starkt bidragande till den statististiken då jag har gjort dessa biffar ett flertal gånger. Ikväll var det dags igen för de är så goda och lätta att göra. Biffarna åt vi sedan med klyftpotatis, hummus, skivor av avkado och en grönsallad. Smask! Receptet på biffarna hittar du här. Där finns även ett recept på hummus men jag gillar lite mer vitlök så nedan följer mitt recept.

Hummus
1 brk kikärtor
2 vitlöksklyftor
½ dl vatten, ev. mer
3/4 dl crème fraiche
3 msk citronsaft
peppar
salt

Börja med att skölja kikärtorna väl. Lägg dem sedan i en skål. Skala vitlöken och hacka den grovt. Pressa i citronsaft och mixa allt väl med mixerstav. Späd med vatten. Blanda i crème fraichen. Smaka av och krydda med salt och peppar.

Thursday, October 25, 2007

Mango lassi














Affären där jag jobbar har haft väldigt fin mango till extrapris det senaste. Om man har turen att hitta riktigt söt och mogen mango är mango lassi en god och svalkande dryck som passar bra som efterrätt,t.ex. efter den indiska middagen jag skrivit om tidigare eller varför inte som ett läskande mellanmål? Detta mango lassi recept räcker till 3-4 p.

Mango Lassi
1 mango
ca 5 dl naturell lättyoghurt (eller vanlig yoghurt)
ca 3 dl mjölk
10-15 isbitar
1-2 msk socker

Skala mangon och ta bort kärnan. Tärna fruktköttet grovt och mixa det till ett fint mos med mixerstav. Tillsätt yoghurt, mjölk, isbitar och socker mixa väl. Sätt i ett sugrör och njut!

Linsallad med äpple och bacon


Linssallad med äpple och bacon
5-6 fasta, kokta potatisar
1½ dl puylinser
2 röda äpplen, Ingrid-Marie t.ex.
10 cm purjolök
1 pkt bacon
en rejäl bunt persilja

Dressing:
1 tsk dijonsenap, ev. lite grov senap också
1 vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
3 msk vatten
svartpeppar
salt

Lägg linserna i blöt i en halvtimme. Skala och koka potatisen och låt den svalna. Koka linserna i ca 30 min. Skölj purjolöken och strimla den fint. Tärna potatisen grovt och lägg i en skål. Slå av linserna när de är klara och lägg dem tillsammmans med potatisen. Tärna äpplena i mindre bitar. Hacka persiljan. Knaperstek baconet i en stekpanna och låt det sedan rinna av på ett hushållspapper. Blanda till vinägretten. Slå därefter denna över potatisen och linserna. Rör försiktigt ned äpplena och persiljan. Blanda till sist i baconet och servera direkt, gärna med en bit gott bröd.

Tuesday, October 23, 2007

Chèvrepasta med kronärtskockshjärtan














Sambon köpte en spännande chèvrefärskost i förra veckan men hur gott jag än må tycka att chèvre är så vill jag inte ha det på frukostmackorna och med jobb hela helgen har det inte blivit tid för ostbricka direkt. Alltså behövde jag komma på ett alternativt användningsområde för osten så att den inte skulle få slängas på grund av ålder. Sålunda hamnade osten i en pastasås i sällskap med kronärtskockshjärtan och salami.

Chèvrepasta med kronärtskockshjärtan 4 p
400 g fullkornspenne
1 brk kronärtskockshjärtan
1 liten gul lök
3 klyftor vitlök
150 g chèvreost (Om du använder chèvreost från rulle blir smaken nog något intensivare)
2 dl matlagningsgrädde
ca 50 g god salami i tunna skivor
1 tsk timjan
svartpeppar
salt
2 msk pinjenötter
ruccolasallad eller timjankvistar

Börja med att rosta pinjenötterna i en torrstekpanna tillde har fått färg. Koka pastan i saltat vatten. Hacka under tiden löken och vitlöken fint. Hacka sedan kronärtskockshjärtana grovt. Fräs löken och vitlöken i lite olja. Klicka i osten och tillsätt även grädden och kronärtskockshjärtana. Krydda med timjan och salt. Låt det hela sjuda under omrörning medan pastan blir klar. Dela också salamiskivorna i kvartar. Slå sedan av pastan och blanda den med såsen. Tillsätt salamin, dra några varv med pepparkvarnen över alltihop och blanda försiktigt. Töm upp pastan på ett fat och strö över pinjenötterna. Avsluta med att dekorera med några blad ruccolasallad eller timjankvistar. Servera med en fräsch sallad och ev. ett gott bröd.

Snabbmat en trött vardag














Om man har tillbringat fem timmar på IKEA (vilket jag gjorde igår) så står matlagning inte riktigt högst upp på listan över saker man vill göra när man äntligen kommer hem. Men äta måste man ju ändå göra och då är det ju tur att man har en snäll sambo som slänger ihop en klassisk varm macka med skinka, ost och tomat. En sallad på små blomkålsbuketter, riven morot, strimlad purjo och hackad persilja ser till att det blir balans på fiber- och vitaminfronten och lyser upp tallriken med lite färg!

Dal och grönsaksfyllda parathas

Om man vill laga riktigt god och smakrik vegetarisk mat är det indiska köket en guldgruva att ösa ur. Aromatiska kryddor, ingefära och vitlök gör en enkel linsgryta till en riktigt festmåltid. I Indien kallas linsgryta just dal vilket syftar på huvudingrediensen linser (eller någon annan sorts skalade baljväxter t.ex. channa dal som är en sort kluvna kikärtor). Chapati är det goda stekpannebrödet man äter linsröran med och en matigare variant av detta bröd är parathan som helt enkelt är en chapati fylld med grönsaker. Nedan följer ett recept på Gobi Paratha (blomkålsfyllda bröd) men fyllningarna kan varieras i det oändliga: morot, stekt lök, kokt potatis - det mesta funkar. dalreceptet kommer ursprungligen från en artikel i DN men har modifierats en aning.

Dal - indisk linsgryta
2½ dl röda linser
2 tomater
6 dl vatten (ev. mer)

Kryddblandning:
½ dl olja
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk brunt senapsfrö
1 stor röd lök, finhackad
3-6 finhackade vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
½ tsk gurkmeja
1 grön chili eller efter smak
hackad koriander
salt efter smak

Skölj linserna väl och koka dem sedan med tomaterna och vattnet til linserna är mjuka, ca tio minuter. hacka vitlöken, löken och ingefäran fint. Hetta sedan upp olja i en panna och stek spiskummin och senapsfrö i denna till de börjar knäppa. Sänk värmen och stek sedan löken,vitlöken, ingefäran och gurkmejan. Tillsätt sedan hackad chili och hackad koriander. Blanda ned kryddblandningen i linserna och låt det hela koka ihop under ca fem minuter. Smaka av och salt och strö eventuellt över lite mer hackad koriander.

Gobi Paratha - Blomkålsfyllda bröd
Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
1 3/4 dl vatten
ev. 1 msk olja

Fyllning:
1½ dl riven blomkål
2 tsk hackad ingefära
1 klyfta riven vitlök
1 tsk salt
1 tsk garam masala (det glömde jag men det blir godare med)
1 msk olja

knappt 50 g smält smör

Blanda alla ingredienserna till degen noga och knåda den rejält i 5-10 minuter. Här kan man ta i. Detta är den perfekta maten att laga en dag om man behöver få ut sina aggressioner! Ge degen en omgång, gärna med knytnäven - det mår den bara bra av. Låt den sedan vila en timma i kylen. Under tiden river du blomkålen grovt, hacka ingefäran fitn och riv eller hacka också vitlöken. Stek sedan grönsakerna och kryddorna i lite olja till blomkålen mjuknat en aning men ändå har tuggmotstånd kvar. Ställ åt sidan. Dela nu degen i 10 bitar. (Om du väljer att göra bröd utan fyllning räcker degen till ca 15 bröd men om du vill fylla dem går det åt lite mer deg för att bröden ska hålla ihop.) Nu finns det två sätt att baka ut parathan på. Proffsen kavlar helt enkelt ut en tunn kaka av degklutten, fyller den med någon matsked blomkålsfräs och nyper sedan ihop degen till ett knyte som man försiktigt kavlar ut till en kaka igen. Tyvärr är inte detta så enkelt som det låter eftersom fyllningen gör att degen gärna spricker. Min kollega som är från Indien tipsade dock om ett enklare sätt och det är att dela degklumpen i två lika stora kakor, lägga fyllning på den ena och sedan lägga över det andra brödet som ett lock och kavla till de två håller ihop. Stek sedan omedelbart brödet i en upphettad stekpanna som penslats med en aning smör. Men se upp -det går fort! Bröden behöver bara någon minuts stekning på varje sida. Linda in dina parathas i en kökshanduk medan du bakar ut och gräddar de andra så håller de sig mjuka och varma. Ät parathan med dal eller för sig själv tillsammans med lite yoghurt som kryddats med garam masala.

Tyvärr var vi så hungriga att vi inte hade en tanke på fotografering när maten var klar...

Wednesday, October 17, 2007

Thaifisk














Detta är ett gott och snabbt sätt att tillaga spätta på. Om man är lite flink i fingrarna tar det inte mer än en kvart!

Spätta på thaivis 3-4 p
1 brk kokosmjölk (jag använde den feta varianten då den ger en krämigare sås)
4 spättafiléer
en femkronestor bit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
10 cm purjolök
2 tsk röd curry
2 -3 msk fisksås

Om du tänker servera ris til kan du börja med att sätta på det för sedan går det undan! Börja med att skala och hacka vitlöken och ingefäran fint.Värm upp kokosmjölken i en traktörpanna (eller en wok). Tillsätt ingefära, vitlök, curry och fisksås. Skär sedan paprikan i munsbitar. Lägg därefter dessa i pannan och låt dem sjuda på svag värme. Skölj och strimla purjolöken fint och lägg den i såsen. Rulla nu ihop spättfiléerna och lägg ned dem i kokosmjölken. Låt dem sjuda i 5-7 minuter till dess att fisken är precis genomkokt. Servera med ris och en fräsch sallad.

Rocket pasta














Att rocket betyder raket på engelska det vet ju alla men det betyder också ruccola. Detta är en "rocket pasta" i dubbelbemärkelse för den går snabbt att svänga ihop och innehåller- just det- ruccola sallad.

Rocket pasta 3 p
3 portioner spaghetti
10 coktailtomater
ca 50 g ruccolasallad
ca 2 hg champinjoner
10 st valnötskärnor
1 dl finriven parmesanost
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

Börja med att skölja ruccolasalladen väl. Låt sedan pastavattnet koka upp medan du rensar champinjonerna. Finhacka vitlöken och riv osten fint. Skär coktailtomaterna i halvor och hacka därefter valnötterna grovt. Stek sedan champinjonerna gyllenbruna i smöret och salta. Låt vanötterna steka med mot slutet till de har blivit en aning rostade. Slå av pastan och skölj den snabbt i kallvatten. Tillsätt olivolja och parmesan, dra några varv med svartpepparkvarnen över det hela och rör om. Blanda försiktigt ned ruccolan och tomaterna. Blanda till sist i champinjon- och valnötsblandning. Servera direkt!

Monday, October 15, 2007

Afternoon tea i Grillska huset

Min väninna och jag har talat i evigheter om att prova afternoon tea i Stadsmissionens lokaler i Grillska huset i Gamla Stan och igår bar det till slut av. Vi hade bokat bord till tolv, precis när de öppnade, vilket visserligen inte är klassisk afternoon tea tid men passade oss bra. Just att boka visade sig dock vara en överloppsgärning för stället var tomt så gott som på ett vackert dukat buffébord när vi anlände. Mina förväntningar var ganska lågt ställda efter ett försök till afternoon tea på ett ställe på Dalagatan för ett tag sen men det här var något helt annat! På buffébordet stod nygräddade ännu ugnsvarma scones med tillbehör: två sorters marmelad, lemon curd, lättvispad grädde och clotted cream. förutom detta hade man dukat upp snittar med en ägg-och curryröra, små muffins med olika bärfyllningar,en gudomlig men tung chokladtårta, en saftig morotskaka, små små chokladbollar och miniatyrvarianter av kolasnittar och chokladrutor. På tebordet fanns det fyra sorters te att välja mellan, vilket kändes lite torftigt i relation till kakbuffén men det fanns både grönt och svart löste att välja mellan samt två sorters påste. Den som föredrar citronskiva framför mjölk i teet behövde inte heller bli besviken. Lokalerna, som låg i Grillska husets festvåning, var också de väldigt vackra med högt till tak och utsikt över Stortorgets myller av söndagsturister. Här satt vi som riktiga Queen Victoria wannabees och läppjade på våra tekoppar. inte visste jag att lycka kan vara ett frasigt scones med marmelad! Det enda jag hade att anmärka på egentligen var att temperaturen på tevattnet, som serverades ur stora termosar, var alldeles för låg. Teet ville inte riktigt dra ur ordentligt och blev kallt väl snabbt. Detta kompenserades dock med råge av godsakerna som serverades till och 125 kr kändes helt överkomligt, särskilt med tanke på att överskottet går till Stadsmissionens verksamhet. Det skulle nog inte heller skada verksamheten om man lade om sina öppetider en aning. Cafét stänger redan kl 16.00 just när den verkliga afternoon tea tiden väl infaller? Jag kan tänka mig att fler än mig gärna skulle avsluta söndagsshoppingen med en kopp te när butikerna stänger och mörkret sänker sig över gator och torg.

Bilden är hämtad från www.stadsmissionen.se

Potage














När jag bodde i Frankrike var matlagningsmöjligheterna ganska begränsade i den studentkorridor där jag bodde. Köken som skulle serva närmare 20 rum var utrustade (om man nu kan kalla det för utrustning) med två kokplattor, en micro, en diskho och minimala kylboxar där man kunde förvara lite ostar och yoghurt om man packade varorna tätt. Som ni förstår var det inte tal om någon avancerad matlagning där. Innan jag hittade till studenternas campusrestaurang där man för en kupong till det facila priset av 15 franc (detta var precis innan man övergick till Euro) kunde köpa sig en trerätters middag hette räddningen potage på tetra. Potage är rätt och slätt soppa som oftast består av rotsaker/grönsaker av olika slag som puréats till en jämn och fin konsistens. För att vara helfabrikat höll dessa soppor hög kvalitet och höll en mätt länge för en billig penning. Ännu billigare och godare blir det förstås om man gör sin egen potage. Det går fort det också även om det inte bara är att värma i micron men medan grönsakerna kokar kan man ju alltid ägna sig åt något annat.

Fridolins potage 3 p
4-5 potatisar av mjölig sort
4 morötter
1-2 palsternackor
en bit rotselleri, ca 10*3 cm
1 gul lök
ca 6 dl vatten
buljongtärning
salt
peppar
ev. 1 dl lättcrème fraiche
ev. en skvätt citron- eller apelsinsaft

Skala rotsakerna och skär dem i bitar. Gör potatisbitarna något större än morotsbitarna då dessa kokar snabbare. Hacka löken grovt och lägg alltsmammans i en kastrull. Slå över vatten så att det täcker. Smula i en bujongtärning. Låt rotsakerna koka till de är riktigt mjuka, 35-40 min. Mixa därefter det hela till en jämn konsistens och tillsätt lite crème fraiche om du vill. Smaka av med salt, peppar och ev. lite citrussaft. Voilà - middagen är klar!

Sallad med rödbetor och halloumi

Sallader är kanske inte det första man längtar efter när kylan börjar krypa sig på men det här är en färgstark,lite matigare sallad som passar perfekt när höstmörkret sänker sig utanför fönstret. Kokt matvete och stekt halloumi ger lite välbehövlig värme och grönsakerna fräschör. Tänd ett ljus, slå upp ett glas vin och se - hösten är inte så dum trots allt!

Sallad med rödbetor och halloumi 3-4 p
1½ dl matvete
knappt 1 msk gurkmeja
5-6 rödbetor
1 kruka krispsallad (eller någon annan sallad med mycket smak)
1 liten röd lök
2 morötter
1 pkt halloumi ost
olivolja till stekning
salt

Vinägrett:
1 tsk dijonsenap
1 liten klyfta vitlök
1 msk vinäger
3 msk olivolja
en skvätt vatten
en skvätt citronsaft
provençalska kryddor
peppar
salt

Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten. Koka också matvetet i dubbelt så mycket vatten som vete. Salta kokvattnet och tillsätt gurkmeja så får vetekornen vacker färg. Skölj under tiden salladen noga och klappa den torr om det behövs. Skala morötterna och använd sedan skalaren till att skära dem i tunna remsor som blandas ned i salladen. Skala och skiva löken mycket tunt och blanda i salladen. Lägg upp på ett stort serveringsfat. Vispa ihop vinägretten i den ordning ingredienserna står i listan så blir den fin och skär sig inte. Låt matvetet svalna en aning när det är färdigkokt (efter ca en timma). När rödbetorna är kokta, vilket tar 40 -50 minuter, sköljer du dem snabbt med kallt vatten så går det lätt att gnugga av skalet med händerna. Skär dem sedan i klyftor och fördela dessa samt matvetet över salladen. Ringla över dressingen, ev. behövs inte allt men då kan du spara den. Skiva halloumiosten och stek den i rikligt med olivolja till den får färg. Fördela sedan även osten över salladen på salladsfatet. Ät och njut!

Tyvärr blev det ingen bild den här gången eftersom batteriet i kameran hade laddat ur.

Thursday, October 11, 2007

Favoritpastasallad














Den här pastasalladen är tacksam för det går undan att göra den. Har man dessutom som jag turen att ha pastarester kylen rör man ihop den på 5 minuter!

Pastasallad med pesto och bacon
ca 3 dl pastaskruvar
1 avocado
1 pkt bacon
50-75 g ruccola
ett tiotal oliver
1 klyfta vitlök
2 msk röd pesto
1 msk naturellyoghurt

Börja med att koka pastan. Skölj ruccolan väl och klappa den torr. Klyv, skala och tärna avocadon. Klipp baconet i mindre bitar och kanperstek det. Låt det rinna av på ett hushållspapper. Finhacka vitlöksklyftan. När pastan är kokt blandar du i pesto och yoghurt. Se till att allt blandar sig väl. Tillsätt därefter avocado, ruccola, oliver och den hackade vitlöken. Blanda till sist i baconet. Färdigt att äta!

Den här pastasalladen går att variera på flera sätt. T.ex. kan man
- byta ut ruccolan mot badspenat
- lägga till en skvätt majskorn
- steka några champinjoner och blanda ned
- använda grön pesto istället för röd
- hacka ned några soltorkade tomater

Tuesday, October 09, 2007

Medelhavsströmming














Det är inte ett snilledrag att pröva nya recept när man är vrålförkyld eftersom alla lukter försvinner in i en olfaktorisk dimma men när jag tog fram strömmingen ur frysen igår hade jag ju fortfarande smaken i behåll. Idag kände jag mest surt och salt men middag måste vi ju ha i vilket fall så jag dristade mig trots allt till att testa ett recept på "Medelhavsströmming" från "Bonniers kokbok." I stora drag går receptet ut på att man panerar strömmingsfiléer, steker dem i rikligt med olivolja och sedan gör en sås bestående av lite olivolja till, lök, kapris, skållade tomater och citronsaft som man sedan häller över de stekta filéerna. Som vanligt hade jag lite svårt att hålla mig till direktiven så jag plottade i lite vitlök också och tyckte att såsen behövdes spädas med vatten för att inte dra snipigt bakom öronen. Vad jag kunde känna blev det ganska bra och sambon verkade instämma så detta kan nog vara värt att testa igen - när lukten har återvänt igen alltså. Vi fortsatte på medelhavstemat och serverade pasta till och små bitar av baguette att suga upp spadet med men om man föredrar potatis så passar säkert det också.

Monday, October 08, 2007

Grönsakstallrik med aromsmör och Café de Paris sås














Kokta grönsaker låter ju inte alltför upphetsande och får säkert många att tänka på skolkökens överkokta sommargrönsaker och soggig broccoli. Men grönsaker som kokts lagom länge är en delikatess serverade med ett gott aromsmör eller en smakrik sås. Till kvällens grönsakstallrik som bestod av blomkål, vitkål, morötter, majs och linser gjorde jag både ett vitlökssmör och en Café de Paris-inspirerad sås. Från början hade jag tänkt göra ett aromsmör till men efter att ha läst mig igenom ett antal recept på nätet kom jag fram till att jag var alldeles för lat för att göra ett aromsmör som innehåller mer än 20 ingredienser...Dessutom hade jag crème fraiche som jag ville göra slut på så det blev en crème fraichebaserad sås istället och den blev inte alls så dum. Såsen gjordes på en höft så det mängder som anges nedan är hur mycket jag uppskattar att jag haft i så här krävs en del avsmakning!

Café de Paris-inspirerad sås
ca 1 dl crème fraiche
½ tsk dijonsenap
1 liten klyfta pressad vitlök
½ tsk provençalska kryddor (Findus frysta)
1 tsk curry
½ tsk paprikapulver
1 tsk smulad dragon
1 knivspets tomatpuré
salt
svartpeppar
1-2 msk citronaft
1 krm socker, ev. mer

Blanda alla ingredienserna väl och låt såsen stå och dra i åtminstone en halvtimma.

Friday, October 05, 2007

Chèvrepaj med ugnsrostade grönsaker














Deg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör
2-3 msk vatten
1 liten nypa salt

Fyllning:
1 squash
1 röd paprika
1 gul lök
svarta oliver (eller ett tiotal körsbärstomater; det blir också gott)
c:a 225 g chèvreost

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk (jag tog lite grädde också)
timjan
basilika
salt
peppar
1 klyfta vitlök

Börja med att hacka ihop pajdegen. Skiva därefter squashen. Skär paprikan i ringar och löken i klyftor. Lägg grönsakerna i en långpanna och droppa över lite olivolja. Stek i ugnen i 250 grader i 15-20 min. Tryck under tiden ut pajdegen i en pajform. Förgrädda skalet i 200 grader när grönsakerna är klara. Skiva osten och fördela denna och grönsakerna, samt tomater skurna i halvor i pajskalet när är gräddat. Blanda en äggstanning och smula i örtkryddorna och pressa i vitlöken. Töm äggstanningen över grönsakerna och grädda pajen i 200 grader i c:a 40 min.

Mission ta hand om zucchinin














Hösten är här och butikernas hyllor är fyllda av nyskördade grönsaker. När så Hemköp härintill hade radat upp ett berg späda zucchinis kunde jag inte stå emot utan köpte på mig tre stycken och en liten knubbig aubergine av bara farten. Problemet är bara att hela veckan har gått i ett svep med jobb och trevligheter som teaterbesök så det har inte funnits så mycket tid för matlagning. Sålunda fick jag ägna kvällen åt att ta vara på de inköpta grönsakerna så att de inte skulle bli förstörda. Det blev en mustig vegogryta med linser och en chèvrepaj med ugnsrostade grönsaker (recept ovan).

Vegogryta med linser, aubergine och zucchini
1 liten aubergine
1 liten zucchini
1 gul paprika
ett par nävar champinjoner
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 msk ajvar
½ tsk paprikapulver
en nypa råsocker (eller vanligt socker såklart)
svartpeppar
salt
olivolja

Skiva auberginen i skivor och salta dem. Låt dem dra ur en stund. Ansa champinjonerna under tiden. Tärna zucchinin i små bitar och paprikan i bitar som är något större. Hacka vitlöken fint. Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper och tärna sedan dessa i ca 2 cm stora bitar. Fräs sedan dessa i rikligt med olivolja. Låt även svampen fräsa med. Lägg allt i en gryta. Späd med tomatkrosset och vattnet. Låt det hela koka upp. Smula sedan över buljongtärningen och örtkryddorna. Tillsätt vitlöken, zucchinin och paprikan. Lägg på lock och låt puttra i en halvtimma eller mer. Tillsätt ajvar, paprikapulver och sockret. Krydda med salt och peppar. Smaka av. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer av någon av kryddorna. Serera grytan med ett gott potatismos och en fräsch blandsallad. Ris är också gott till.

Thursday, October 04, 2007

Fajitas

Resterna från söndagssteken blev till fajitas häromkvällen. Ett gott och praktiskt sätt att slippa slänga mat. Om man inte har överbliven söndagsstek kan man ju alltid utgå från en bit icke-tillagat nötkött.

Fajitas av biff, 3p
ca 300g nötkött
1 stor röd lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 röd chilipeppar
1 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 msk spiskummin
1 klyfta vitlök
en aning soja
socker
salt
peppar
2 dl vatten
maizenaredning
olja

Strimla paprikan och nötköttet. Skär löken i tunna båtar. Hacka vitlöken och chilin. börja med att fräs köttet i spiskumminen. Tillsätt paprika, lök, vitlök, tomatpuré och ketchup. När detta fräst ihop tillsätter du vattnet och låter det hela puttra ett tag. Red av med maizenaredning och smaka av med socker, salt och peppar. Tillsätt gärna lite soja för färgens skull. Servera blandningen med mjuka tortillabröd, majs och en god guacamole, salsa och crème fraiche.

Guacamole à la Fridolin
1 avocado
2 klyftor vitlök (beror på smak och storlek förstås)
saften av en fjärdedels citron eller efter smak
en gnutta cayennepeppar
svartpeppar efter behag
salt efter behag

Mosa avokadon med en gaffel. Pressa i vitlöken, citronsaften och blanda väl. Krydda med lite cayennepeppar, salt och vanlig svartpeppar. Ät och njut!

Monday, October 01, 2007

Rostbiff och rotsaksgratäng

Igår blev det rostbiff och rotsaksgratäng till söndagmiddag. Jag använder inte vispgrädde i maten så speciellt ofta men igår slog vi på stort och tömde hela 2 dl i gratängen men så blev den krämig och god också.

Rotsaksgratäng 4-6 p
4 medelstora potatisar
4 morötter
3 palsternackor
1 bit rotselleri
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
några kvistar färsk timjan
svartpeppar ur kvarn
salt
1½ dl riven västerbottenost

Skala alla rotsakerna och skiva dem tunt. Skiva också löken och vitlöken fint. Hacka timjankvistarna. Koka upp grädden i en djup teflonpanna. Lägg i rotsakerna, löken,vitlöken och timjan. Krydda med salt och några varv peppar från kvarnen. Rör om och låt puttra en stund till rotsakerna mjuknat en aning. Slå upp alltsammans i en smörjd form. Strö över osten oh gratinera i ugnen till grönsakerna är mjuka och osten fått färg ( ca 15-20 min). man kan självklart varva allt i formen med en gång och slå över grädden men då tar det längre tid i ugnen och blir inte lika krämigt och bra tycker jag (sen har jag ju mitt lilla ugnsproblem också).

Rostbiff
1½ kg nötstek (i det här fallet fransyska)
smör/rapsolja
peppar
salt
(stektermometer)

Lägg fram köttet en halvtimma innan du ska tillaga det så är det inte helt kallt när det ska brynas (så slipper du kokt kött p.g.a att pannan kyls ned för mycket). Hetta upp lite smör och rapsolja i en stekpanna. Bryn steken runt om till den har fått fin färg. Stick in stektermometern där köttet är som tjockast. Jag använder alltid en digital stektermometer då kan man bestämma innetemperaturen på förhand och det brukar bli väldigt bra. Mellan 60 -65 grader ger ett rosa kött. Tycker man bättre om genomstekt kött än rostbiff tar man 70 grader. När termometern piper är det klart. det tar 1 -1½ timma ungefär.

Saturday, September 29, 2007

Potatiskaka med fetaost














Som jag nämnt tidigare har jag flera kokböcker av Anna Bergenström och jag älskar både "Kärlek, oliver och timjan" liksom " Under valnötsträdet". "Annas medelhavsmat", som köptes av min systers barn när de sålde jultidningar, är trots sitt lilla format på intet sätt sämre. Här finns många aptitretande recept t.ex. den potatiskaka som jag lagade till middag ikväll. Den var otroligt god! Frasig, tunnkavlad smördeg i ljuv förening med syrlig och salt fetaost och krispig potatis. Tillsammans med ett glas rött vin blev det en fullträff. Jag lagade också ett tillbehör med grekiska smaker: svarta oliver, röd paprika och vitlök och det passade perfekt till. En fräsch grönsallad balanserade upp fettet och sältan en aning.

Potatiskaka med fetaost 4 p
2 plattor fryst smördeg (eller en rundel färsk sådan)
200 g fetaost
500 g potatis av fast sort
1 tsk salt
2 tsk oregano
svartpeppar ur kvarn

Om man som mig tar fryst smördeg ska man låta smördegsplattorna halvtina innan man kavlar ut den fint. Foga samman skarvarna och kavla lite över skarven så att den håller ihop. Jag tyckte det gick lättast om man hade lite plastfolie emellan. Skala potatisen och skiva den tunt med en vass kniv. Smula fetaosten över smördegen och lämna en liten kant fri. Denna viker du sedan upp. Lägg potatisskivorna fint över det hela, som taktegel. Strö över salt och oregano. Baka potatiskakan i 200 grader.
Så här stod det i receptet i alla fall men jag gjorde lite annorlunda. T.ex. strödde jag oreganon över fetaosten och endast lite över potatisen eftersom jag var rädd att den torkade oreganon skulle bränna. Jag tog heller inte så mycket salt då jag tänkte att fetaosten var salt nog. Sedan avslutade jag med ett varv från pepparkvarnen.

Nästa gång tänker jag testa att byta ut oreganon mot mynta istället. Tror att det kan bli gott. Det borde också gå att göra kakan med chèvre och rödbetor på toppen. Måste fundra vidare på det!

Ljummen olivsallad
1 röd paprika
1 näve svarta oliver
1 stor klyfta vitlök
olivolja
timjan
basilika
peppar
salt

Hacka vitlöken fint. Strimla paprikan och skär den sedan i mindre bitar. Hacka oliverna grovt. Fräs alltsamman i olivolja till paprikan har blivit mjuk. Krydda med timjan, bailika och lite salt och peppar.

Thursday, September 27, 2007

Kotlett med potatis- och palsternacksmos och smörbrynta morötter














Mustiga rotsaker hör ju hösten till och palsternacka är en av mina favoriter. Idag fick ett par stycken åka med i moset som serverades till middagskotletten. Jag blandade även lite västerbottenost i moset men om jag ska vara helt ärlig var palsternackorna alltför dominerande för att osten skulle ge någon märkbar smakbrytning. Så vill man hålla en slankare linje går det bra att skippa den.Som tillbehör serverades morotsslantar som sakta fått steka i smör tillsammans med timjan,salt och peppar. Mums!

Potatis- och palsternacksmos, 4 p
3 palsternackor
5- 6 medelstora potatisar
0,5 -1 dl mjölk
1 msk smör
drygt 1 dl västerbottenost (kan uteslutas)
muskotnöt
peppar
salt

Skala och skär potatisen och palsternackorna i 4 cm stora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Riv osten fint. Slå av rotsakerna när de är mjuka och vispa dem till ett slätt mos med hjälp av en elvisp. Tillsätt smör, ev. ost och smaka av med kryddorna.

Smörstekta morötter med timjan
3-5 morötter beroende på storlek
några kvistar färsk timjan (eller någon tesked torkad)
1 generös matsked smör
svartpeppar
salt

Skala motötterna och skär dem i tunna slantar. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna och lägg i morötterna. Sänk värmen och låt morotsslantarna långsamt bli mjuka. Krydda dem med timjan och stek ytterligare en liten stund. Avsluta med att krydda med lite salt och peppar. Dekorera ev. med lite färsk timjan. Servera som tillbehör till stekt kött t.ex.

(Morötterna syns till vänster på bilden Palsternacksmoset var dock inte riktigt fotograferingsklart när bilden togs.)

Tuesday, September 25, 2007

Skam den som ger sig...

Matlagning har inte direkt haft första prioritet här de fem senaste dagarna eftersom jag mer eller mindre har bott på jobbet. Idag hade jag dock både tid och lust att experimentera lite igen och testa att göra om den där bön- och fläskfärsgrytan som jag försökte mig på häromsistens fast något modifierad denna gång. Det ska väl sägas att grytan inte liknar orginalreceptet speciellt mycket längre så glöm allt det där med thailändsk auberginegryta som jag skrivit tidigare. Detta är en mustig wok med asiatiska smaker men den går garanterat inte att knyta till ett specifikt land efter mina härjningar där svensk fläskfärs, thailändsk fisksås och kinesisk soja blandats respektlöst i samma gryta.
Bön- och fläskfärswok
Ingredienser 3-4 p
ca 300 g fläskfärs
1 burk svarta bönor
5 salladslökar
2 stora klyftor vitlök
ca 4-5 cm färsk ingefära
1-2 röda chilifrukter (beroende på styrka)
3 msk farinsocker
3 msk ostronsås
1-2 msk fisksås
2 msk risvinäger
1-2 msk kinesisk soja
2,5 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
2 msk neutral olja
1 msk sesamolja
1 msk maizenastärkelse
en skvätt vatten

Skala ingefäran och vitlöksklyftorna. Hacka dem sedan. Kärna ur chilin och hacka även denna fint. Smaka på en liten bit chili så att du vet hur stark den är och anpassa mängden därefter. Skär salladslökarna på snedden. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen i det. Värm oljan och sesamoljan i en wokpanna. Tillsätt vitlöken, ingefäran och chilin. Lägg sedan i fläskfärsen och farinsockret och låt det hela fräsa en stund innan du tillsätter ostronsås, fisksås, risvinäger och soja. Lägg i salladslöken och woka alltsammans en stund innan du slår över buljongen. Medan detta kokar upp förbereder du en maizenaredning av majsstärkelse och vatten. Rör ned redningen i grytan och låt den puttra en stund till såsen har fått en simmig konsistens. Dekorera med några ringar chilifrukt och servera med ett gott ris.

PS. Jag ber om ursäkt för den dåliga fotokvaliteten men min kamera har uppfört sig underlgiare än någonsin de senaste dagarna...

Saturday, September 22, 2007

Den onda pepparn från Szechuan...














När jag var hemma hos min syrra i början av veckan passade jag på att skriva av ett recept ur en av hennes kokböcker, närmare bestämt ett thairecept innehållandes både szechuanpeppar och ostronsås. Båda dessa ingredienser har länge stått och samlat damm i min kryddhylla respektive kylskåp så jag tyckte att rätten "Fläskwok med aubergine" verkade tilltalande. Alla andra recept med szechuanpeppar jag har sett har verkat lite omständliga. Kornen ska rostas och plockas bort (jag tror jag förstår varför nu) eller så ska de ingå i någon kycklingrätt som ska marineras i timtal, vilket säkerligen blir kanongott i och för sig men det är inget jag sätter igång med när jag kommer hem trött och hungrig efter en dag på jobbet. Men detta var ju en wok och wok är ju som bekant snabbmat. Man skulle alltså woka fläskfärs med ostronsås, ingefära, chili, vitlök och szechuanpeppar. Jag borde kanske ha hajat till när det stod 2 msk szechuanpeppar men eftersom jag inte är van vid kryddan följde jag receptet slaviskt (eller kanske inte slaviskt men för att vara jag var det väldigt bokstavstroget). Proportionerna kött/kryddor behölls men auberginen fick utgå eftersom Hemköp tydligen ansåg att 64.90 kr/krg var ett rimligt auberginepris - det ansåg inte jag för förtjust i auberginer är jag inte. Istället valde jag att låta en burk svarta bönor få glida ned i woken efter att köttet wokats tillsammans med kryddor som spred aptitliga dofter i köket. Nog stack det lite i näsan under wokandet men det var inget jag lade någon större vikt vid eftersom det är så det brukar vara när man lagar asiatisk mat. Så blev det då dags att avnjuta det hela. Jag dekorerade woken med några skivor chili och såg fram emot att känna vitlök och chilistyrka explodera i munnen ackompanjerat av den aromatiska sichuanpepparen. Så blev det naturligtvis inte alls. Det smakade ingenting. Eller det smakade bara en sak: SZECHUANPEPPAR. Den enda smak man kände var intensivt enbärsaktig och tungan kändes som om den hade domnat. Szechuanpepparn totalförstörde rätten och min tunga blev bedövad för alla eventuella smakintryck för en timma framöver. Jag behöver kanske inte säga att woken hamnade i soporna men det grämde mig (och grämer mig ännu) att något som luktade så gott kunde bli så hopplöst fel. Trots detta funderar jag på att göra woken igen men utan szechuanpeppar eller möjligen med en liten gnutta sådan. Om det blir lyckat lovar jag att återkomma med recept men fram till dess kan ni vara glada att ni förskonats detta...

Fusilli med sås av chorizo och färska tomater

Ingredienser 4 p
4 dl fusilli
4 chorizokorvar
3 tomater
1-2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
ett tiotal blad färsk basilika
en näve svarta oliver, skurna i skivor
svartpeppar
havssalt
olivolja
socker
Börja med att tärna tomaterna. Hacka sedan löken och vitlöken. Om du har en effektiv matberedare så kan du hoppa över det här momentet men eftersom jag är hänvisad till en stavmixer så underlättar förarbetet själva mixningen av alla ingredienser betydligt. Lägg sedan allt hacket, lite salt, svartpeppar och basilikabladen i en bunke och mixa detta slätt. Sätt på pastavattnet och skiva chorizon. Stek chorizoskivorna i rikligt med olja och slå på tomatsåsen när korven har fått lite färg. Rör om väl och låt allt koka ihop sig medan pastaskruvarna kokar klart. Skiva oliverna och låt dem puttra med mot slutet. Smaka av såsen med salt, peppar och ev. lite socker. Slå av pastan och blanda ned denna i såsen. Dekorera med några blad basilika och servera pastan rykande het med riven parmesan till.

Sunday, September 16, 2007

Petits pois aux lardons - Franska ärtor














Ärtor med fläsk igen, men denna gång handlar det inte om en soppa utan en fransk sidorätt med gröna ärtor och fläsk som bas. Om man inte är så hungrig går det utmärkt att äta ärtorna som de är med en bit gott bröd till, det gjorde vi.

Ingredienser 2-4 portioner (huvud-/sidorätt)
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
c:a 250 g rimmat sidfläsk
c:a 250 g frysta gröna ärtor
knappt 1 ½ - 2 dl vitt vin eller vatten om man föredrar det
½ msk smör
3 stjälkar färsk timjan
peppar
salt

Skär fläsket i ½ cm breda skivor. Skär bort svålen och strimla fläskskivorna, Finhacka därefter löken och vitlöken. Bryn fläsket i en stekpanna. Slå gärna av lite av väskan som sipprar ut så att fläsket inte blir kokt utan får lite färg. Fräs därefter löken och vitlöken i en gnutta smör i en traktörpanna till den blir genomskinlig. Tillsätt det brynta fläsket och ärtorna. Slå över vinet och lägg i kryddorna. Låt det hela puttra under lock på låg värme till dess att ärtorna känns mjuka.