Monday, October 15, 2007

Sallad med rödbetor och halloumi

Sallader är kanske inte det första man längtar efter när kylan börjar krypa sig på men det här är en färgstark,lite matigare sallad som passar perfekt när höstmörkret sänker sig utanför fönstret. Kokt matvete och stekt halloumi ger lite välbehövlig värme och grönsakerna fräschör. Tänd ett ljus, slå upp ett glas vin och se - hösten är inte så dum trots allt!

Sallad med rödbetor och halloumi 3-4 p
1½ dl matvete
knappt 1 msk gurkmeja
5-6 rödbetor
1 kruka krispsallad (eller någon annan sallad med mycket smak)
1 liten röd lök
2 morötter
1 pkt halloumi ost
olivolja till stekning
salt

Vinägrett:
1 tsk dijonsenap
1 liten klyfta vitlök
1 msk vinäger
3 msk olivolja
en skvätt vatten
en skvätt citronsaft
provençalska kryddor
peppar
salt

Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten. Koka också matvetet i dubbelt så mycket vatten som vete. Salta kokvattnet och tillsätt gurkmeja så får vetekornen vacker färg. Skölj under tiden salladen noga och klappa den torr om det behövs. Skala morötterna och använd sedan skalaren till att skära dem i tunna remsor som blandas ned i salladen. Skala och skiva löken mycket tunt och blanda i salladen. Lägg upp på ett stort serveringsfat. Vispa ihop vinägretten i den ordning ingredienserna står i listan så blir den fin och skär sig inte. Låt matvetet svalna en aning när det är färdigkokt (efter ca en timma). När rödbetorna är kokta, vilket tar 40 -50 minuter, sköljer du dem snabbt med kallt vatten så går det lätt att gnugga av skalet med händerna. Skär dem sedan i klyftor och fördela dessa samt matvetet över salladen. Ringla över dressingen, ev. behövs inte allt men då kan du spara den. Skiva halloumiosten och stek den i rikligt med olivolja till den får färg. Fördela sedan även osten över salladen på salladsfatet. Ät och njut!

Tyvärr blev det ingen bild den här gången eftersom batteriet i kameran hade laddat ur.

No comments: