Friday, October 05, 2007

Mission ta hand om zucchinin














Hösten är här och butikernas hyllor är fyllda av nyskördade grönsaker. När så Hemköp härintill hade radat upp ett berg späda zucchinis kunde jag inte stå emot utan köpte på mig tre stycken och en liten knubbig aubergine av bara farten. Problemet är bara att hela veckan har gått i ett svep med jobb och trevligheter som teaterbesök så det har inte funnits så mycket tid för matlagning. Sålunda fick jag ägna kvällen åt att ta vara på de inköpta grönsakerna så att de inte skulle bli förstörda. Det blev en mustig vegogryta med linser och en chèvrepaj med ugnsrostade grönsaker (recept ovan).

Vegogryta med linser, aubergine och zucchini
1 liten aubergine
1 liten zucchini
1 gul paprika
ett par nävar champinjoner
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 msk ajvar
½ tsk paprikapulver
en nypa råsocker (eller vanligt socker såklart)
svartpeppar
salt
olivolja

Skiva auberginen i skivor och salta dem. Låt dem dra ur en stund. Ansa champinjonerna under tiden. Tärna zucchinin i små bitar och paprikan i bitar som är något större. Hacka vitlöken fint. Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper och tärna sedan dessa i ca 2 cm stora bitar. Fräs sedan dessa i rikligt med olivolja. Låt även svampen fräsa med. Lägg allt i en gryta. Späd med tomatkrosset och vattnet. Låt det hela koka upp. Smula sedan över buljongtärningen och örtkryddorna. Tillsätt vitlöken, zucchinin och paprikan. Lägg på lock och låt puttra i en halvtimma eller mer. Tillsätt ajvar, paprikapulver och sockret. Krydda med salt och peppar. Smaka av. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer av någon av kryddorna. Serera grytan med ett gott potatismos och en fräsch blandsallad. Ris är också gott till.

No comments: