Monday, November 05, 2007
Riven rotfruktssoppa med pepparrotscreme
Rotfrukter är både goda, billiga och ett klimatsmart val så här års då svenska rotfrukter finns att tillgå under så gott som hela vintern. Detta blev en mustig och god soppa fastän den tillagades under principen man-tager-vad-man-haver så mängdangivelserna är ganska ungefärliga. Soppan kräver lite förarbete p.g.a. skalandet och rivandet men i gengäld behöver den inte koka särskilt länge. Fast den blir godare förstås om den får gotta till sig under längre tid.
Riven rotfruktssoppa
2 gigantiska morötter (eller 3-4 lite mindre)
1 palsternacka
4 potatisar
1 klyfta vitkål
1 gul lök
1 klyfta rotselleri
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk harissa
1-2 msk tomatpuré
ca 1 dl passerade tomater
1 vitlöksklyfta
mejram
basilika
oregano
svartpeppar
salt
Börja med att skala, ansa och riva alla grönsaker grovt. Lägg grönsaksrivet i en rynlig kastrul. Slå över vattnet och de passerade tomaterna. Tillsätt buljongtärningar, tomatpuré harissa och örtkryddor efter smak. Pressa i vitlöken. Koka upp det hela under lock. Låt sedan soppan puttra i 15-30 min. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med en klick pepparrotscreme och knäckemacka vid sidan av.
Pepparrotscreme
Pepparrotscremen svänger du snabbt ihop medan soppan kokar. Blanda bara 2 dl lättcrème fraiche med 2 msk färskriven pepparrot. Här kan man nog behöva mängden pepparrot efter tycke och smak liksom efter hur stark roten i sig är. Tillsätt därefter en nypa salt och lite svartpeppar och blanda väl.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment