Thursday, November 08, 2007
Ugnsstekt kryddsmörsspäckad kyckling med rotfrukter
Detta recept passar egentligen bäst på helgen eller i alla fall en dag när du har gott om tid för det tar en stund för kycklingen att bli klar. Idéen med kryddsmöret kommer från ett Jamie Oliver-program samt som jag såg för ett tag sedan. Mängden smör kan ju förfära men jag inbillade mig att det skulle göra det där lilla extra för rätten. Ska jag vara riktigt ärlig så tror jag att kryddorna är det som är mest avgörande så nästa gång ska jag testa ett lite mer hälsosamt alternativ och stoppa i kryddorna och bara ringla lite olja över. Vill man att kycklingen ska bli knaprig är tricket att ösa ofta.
Kryddsmörsspäckad kyckling med rotfrukter 3-4 p
1 kyckling
75 g smör
1 citron (ekologisk är bäst eftersom du ska använda skalet också)
3 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
½ msk hackad rosmarin
½ msk frysta Herbes de Provence
Ta de kryddor du har/gillar vetja'!
1 liten finhackad röd chilifrukt
svartpeppar
grillkrydda
2 morötter
4 fasta potatisar
1 röd lök
2 palsternackor
svartpeppar
sås:
1 dl grädde
lite soja
svartpeppar
salt
Börja med att tvätta citronen noga och riv skalet fint. hacka sedan örter och chili fint. Blanda alltsammans med smöret och krydda med en gnutta salt och svartpeppar. Skär sedan ett par djupa fickor i kycklingen och stoppa ned smörblandningen i hålen och platta ut. Skär skivor av den nu skallösa citronen och stoppa även ned dessa under kycklingens skinn. Skala morötter och palsternackor och skär dem i stavar. Skala potatisen och dela den i klyftor. Skär halva löken i tunna skivor och pula också ned dessa i hålen på kycklingen. Krydda kycklingen med grillkrydda och peppar. Lägg kycklingen på ett ugnsfast fat och fördela rotsakerna runt omkring. Stek i ugnen på 175 grader i 1½ timma eller till dess att kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka. Höj temperaturen mot slutet till 225 grader för färgens skull. Slå sedan av spadet i en liten kastrull, vispa ned grädden, lite soja och låt det hela koka ihop en stund och du får en god sås med lite chilisting att servera till.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment