Friday, December 19, 2008
Kyckling med orientaliska smaker
I början av veckan provade vi ett nytt recept: "Kyckling med saffran och spiskummin" . Bakom receptet står matkreatören Maria Masoomi, vars fantastiska recept jag har att tacka för att jag nu kan njuta persiskt saffransris också hemma och inte bara hos kompisens mamma...Detta recept verkade spännande inte minst p.g.a. sin kryddning men också för att man skulle fylla kycklingen med en blandning av couscous katrinplommon och vitlök för att sedan ugnsteka den hel i ca 2 timmar.
Kycklingen blev väldigt god och fin att se på. Tre gånger under tillagningens gång gick sambon ( som var väldigt hungrig) förbi ugnen och sa med en längtansfull suck:" Den ser ut som en Kalle Anka turkey i miniatyr!". Couscousen blev inte lika lyckad i mitt tycke. Den fyllning som åkte ur blev visserligen fluffig och fyllig i smaken av kycklingsaften men couscousen som låg kvar i kycklingens innanmäte blev inte riktigt genomlagad, troligen för att det blev för torrt därinne. Inte blev det särskilt mycket couscous per person heller och hade vi verkligen varit fyra personer hade vi behövt mer. Nästa gång ska jag pröva att steka kycklingen i halvor på en bädd av couscous istället och se om det fungerar bättre. Annars kan man ju säkert laga bara kycklingen men då måste man nog tillsätta vitlök också för den gav verkligen rätten en smakskjuts.
Jag gjorde även en sallad bestående av skivor av morot, fänkål och rödlök som jag dressade och strödde lite perilja över. Fänkål gör sig bra till både kyckling och saffran så det kan jag rekommendera till!
Thursday, December 11, 2008
Fisksoppa med grönsaker och thaikryddor
Fisk- och grönsakssoppa med thaikryddor
ca 1 mskmatolja
1 gul lök
ca 1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
½ röd chili(du kan behöva öka/minska mängden beroende på chilins styrka)
1 tsk grön curry
ca 150 g kålrot
7 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk fisksås
4 kaffirlimeblad
ca 150 g savoykål
1 mellanstor morot
½ zucchini
½ röd paprika
400 g sejfilé
Börja med att skala och hacka den gula löken. Finhacka chilin och vitlöken. Riv ingefäran. Skala kålroten och strimla den fint. Skala moroten och skär den i smala remsor med hjälp av potatisskalaren. Skär zucchinin i halvmånar. Strimla paprikan och savoykålen och ställ åt sidan. Fräs sedan lök, vitlök, chili och kålrotsstrimlor i matolja. Tillsätt curryn och fräs ytterligare någon halvminut. Slå på vatten, smula i fiskbuljongtärning och tillsätt kaffirlimeblad och citrongräs som krossats lätt med hjälp av en mortelstöt. Låt det hela koka upp och tillsätt zucchinin, vänta någon minut inna du också tillsätter paprikan. Skär fisken i munsbitar. Tillsätt morotsremsorna, savoykålsstrimlorna och fiskbitarna. Rör om försiktigt och låt soppan koka upp snabbt. Fisken bör bli genomkokt på några minuter. Smaka ev. av med mer salt och ta sedan omedelbart soppan från spisen. Fisken kan lätt koka sönder om den får stå på för länge och grönsakerna tappar då också spänsten.
Tuesday, December 09, 2008
Kyckling röd curry
Kyckling röd curry
500 g kycklinglårfilé
2 msk ljus soja
ca en femkronestor bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1 stjälk citrongräs
1 burk kokosmjölk
2 msk röd curry (eller mindre om du inte vill ha den så stark)
1½-2 msk fisksås
4 torkade kaffirlimeblad
1 tsk råsocker
1 rejäl näve thaibasilika om du har
Börja med att skära kycklinglårfiléerna i mindre bitar och blanda dem i en bunke tillsammans med sojan. Låt stå och dra i minst 20 minuter, gärna längre.
Hacka vitlöken fint. Skala och riv ingefäran. Krossa citrongräset. (t.ex. med genom att dunka till det med en mortelstöt). Fräs currypastan i en torr stekpanna någon halv minut utan att det bränner. Tillsätt kokosmjölk, citrongräs, ingefära, vitlök och den mindre mängden fisksås. Tillsät täven limebladen och låt det hela koka upp. Rör ned lite av köttet i taget och låt såsen koka upp mellan omgångarna. Låt puttra tills kycklingen är genomkokt. Rör ned den kvarvarande kokosmjölken. Smaka av med fisksås och socker och tillsätt thaibasilikan nu om du använder det. Servera med ris.
Myror som klättrar i träd på Dragon House
Som den matälskare jag är blev jag allldeles upp i gasen av att man kunde få en rätt med namnet "Myror som klättrar i träd". Sambon såg förfärad ut men jag tyckte att fläsk, salladslök och svamp i kombination med nudlar lät gott så jag slog till. Jag uppmanade sambon att tuffa till sig lite så han valde till sist en rätt som tydligen varit någon drottnings favorit. En sorts fläskwok som man skulle stoppa i små musselformade bröd. Till förrätt tog vi in en tallrik dumplings att dela på.
Väntan blev lång och magarnas klagosång blev högre och högre. Sambons humör hade börjat dala i takt med det sjunkande blodsockret och själv började jag irritera mig på barnet som studsade fram och tillbkaa kring grannbordet. Sådan tur att dumplingarna kom in just då. Sex små knubbiga,friterade knyten fyllda med färs serverades med en saltsyrlig sås som jag tror innehöll sichuanpeppar. Tungan fick en lite lätt pirrande känsla efter intaget av dem i alla fall. Nu hade vårt humör återvänt igen. Sambon var kanske inte genomimponerad men konstaterade glatt att det var annorlunda jämfört den kinesiska mat han ätit tidigare. Nu väntade vi spända på huvudnumren.
Huuvdrätterna kom in. Drottningens favoriträtt, fläskwoken, låg i en nätt liten hög omringad av musselformade bröd, skurna i halvor och såg hemskt aptitligt ut. Dessvärre gjorde inte mina myror det. In kommer en tallrik med något som i liknar en komocka. Det rör sig som en löst dallrande pudding av något slag. Jag tar en sked och upptäcker att nudlarna som jag trodde skulle vara spänstiga och fina närmast kan liknar maskar. Gelémaskar. Min besvikelse var stor. Jag hatar geléiga konsistenser och hade jag förstått detta innan hade jag inte valt den här rätten men jag gör ett tappert försök. Smaken är det inget fel på. Den är god men jag kan inte förlika mig med känslan av slemmiga nudlar som far som smala, vilda ålar mot min gom. Tur att dumplings mättar bra och att sambon bjöd bort lite av sina bröd med fyllning. Men ett smakäventyr var det ju även om Dragon House nog borde fundera på att byta namn på rätten till "Myror som krälar bland mask" men det kanske inte skulle sälja lika bra...
Update: Efter lite research om rätten på nätet tror jag faktiskt att jag fick dåligt tillredd Myror som klättrar i träd. Ingen av de bilder jag hittat på rätten visar en sådan slemklump som jag blev tilldelad...
Monday, December 01, 2008
Rotsaksoppa med vin
Gårdagens lunch blev en soppa ihopplockad av vad som fanns i kylen. Den här soppan blev ovanligt lyckad för att ha kommit till på det viset men ibland är det slumpen som avgör eller kan det möjligen ha varit den där decilitern vin som fick slinka med i koket?
Rotsakssoppa med vin
5 medelstora potatisar av fast sort
1 stor morot
en liten bit kålrot, ca 50 g
1 gul lök
1 stjälk blekselleri
5 dl vatten
1 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
lite vitpeppar
lite svartpeppar
salt
hackad persilja
knappt 1 msk olivolja
Skala och tärna potatisen och kålroten fint. Skiva moroten tunt och halvera ev. skivorna. Skala och hacka löken. Skiva bleksellerin. Fräs sellerin och löken mjuka i olja. Lägg i rotsaksbitarna och fräs under omrörning någon minut innan du smular över buljongträningen och slår på vatten och vin. Peppra och salta en aning. Låt det hela koka i ca 20 minuter,ev. längre, tills dess att rotsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppa och avsluta med att strö över hackad persilja.
Variation:
Mixa soppan slät och tillsätt ½ -1 dl grädde.
God överkurs - Baguettekrutonger
6 skivor av en baguette (bra sätt att ta vara på överblivet bröd)
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk olivolja
en nypa flingsalt
Skär baguetten i 1-2 cm tjocka skivor. klyv vitlöksklyftan och gnid in baguetteskivorna med vitlök. Ringla olivolja över brödet. Avsluta med att smula lite flingsalt på varje skiva innan du rostar dem i ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna och krispiga.
Spenatsoppa - lite godare
Jag lagade spenatsoppa två gånger förra veckan. Först en enligt recept ur en gammal kokbok eftersom jag aldrig lärt mig hur man gör. I föräldrahemmet serveras aldrig spenatsoppa. Mamma skyr spenat som pesten och vad jag minns tyckte jag inte alls att det var gott när jag fick det i skolan. Nu när jag är vuxen äter jag gärna spenat i alla dess former men den här soppan som fanns i min kokbok var faktiskt i tråkigaste laget. Tunn och blaskig utan vare sig lök eller muskot. Den hade för all del mycket spenatsmak men muskot gör hela skillnaden. Tur att jag åtminstone hade vett att ta i det själv. Två dagar senare bestämde jag mig för att göra en egen variant till lunch. Lite onyttigare men mycket godare...
Spenatsoppa med grädde och vitlök
300 g hackad, fryst spenat
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong förstås)
1 ½ msk vetemjöl
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
ett par varv från kvarnen svartpeppar
lite riven muskot
Lägg spenathacket i en gryta tillsammans med vatten och buljongtärning och låt det hela koka upp. Rör ut mjölet i lite av grädden och rör ned. Slå på resten av grädden och låt soppan puttra i 3-5 minuter, eller tills den tjocknat en aning. Smaka av med salt, svartpeppar och muskot. Servera med hårdkokta ägghalvor och en god bit bröd. Känn dig som Karl-Alfred!
Polenta
Förra fredagen gjorde jag ett försök till att laga polenta för första gången i mitt liv. Jag följde anvisningarna på pakten. Först lagade jag en sorts stabbig gröt som jag proppade full av soltorkade tomater och rikt smakande ost. Därefter tryckte jag ut den i en form och lät det hela svalna innan jag stekte polentan i bitar i rikligt med olja. Och resultatet? Nja, måste jag väl säga. Med tanke på alla delmoment hade jag nog väntat mig något roligare. Fast den blev ju fin att se på förstås. Ni får nöja er med en bild och om gärna med andra polentarecept om ni har några för detta övertygade mig inte riktigt.
Sjömansbiff
Sjömansbiff, 6 eller 4 väldigt hungriga personer
500 g nötkött (jag använde högrev)
2 stora gula lökar (eller 4 mindre)
12 medelstora potatisar
3 msk smör
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl lättöl + 1 dl vatten
2-3 msk kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning)
Skär köttet i skivor som du sedan delar i mindre bitar. Skalalök och potatis. Skär löken i tunna skivor och potatisen i tjockare sådana. Låt ca 1 msk av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar. Krydda och ta åt sidan. Vispa urpannan (såvida det inte har bränts något i den) med öl, vatten och buljong. Häll av och spara skyn till senare. Stek löken mjuk och gyllene i resten av fettet. Varva potatis, kött och lök i en vid gryta. Börja och avsluta med otatis.Salta lite på potatislagren. Häll till sist på skyn. Koka under lock på svag värme i ca 1 timma tills köttet är mört. Servera med lingonsylt och en grönsallad.
Fotot är kanske inte det mest aptitliga men så blir det när man ätit upp hälften innan man kommer på att ta bilden...
Friday, November 14, 2008
Rimmad vitfisk med couscous och ugnstekta grönsaker
Rimmad vitfisk med couscous och ugnsgrönsaker 3 p
3 filéer vitfisk
1 tsk salt
1 tsk socker
½ tsk stött vitpeppar
olivolja till stekning
Ugnsgrönsaker
Här kan du förstås ta vad du tycker om men vi använde:
2 morötter
1 gul lök
1 stånd broccoli
½ squash
½ röd paprika (ta en hel om du har)
olivolja
Couscous
4 dl vatten
2 dl couscous
25 g smör
salt
ruccolasallad och citronskivor till dekoration
Stöt vitpepparen och blanda med slat och socker. Strö över filéernas båda sidor och låt sedan stå och dra i rumstemperatur i timma. Skala och ansa grönsakerna. Skär morötterna i smala bitar. Klyfta löken, skär paprikan i grova strimlor. Skär squashen i halvmånar. Dela broccolin i mindre buketter. Lägg alltsammans i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Stek i ugnen i ca 40 minuter på 225 grader.
Koka upp vattnet til lcouscousen när grönsakerna är så gott som klara. Lägg i smör och gryn och låt allt koka upp. Slå sedan av plattan, rör om i grynen och lägg på ett lock och låt vätskan dra in. Stek nu fiskfiléerna i olivolja tills de är genomstekta och blivit lätt brynta. Lägg upp coucousen och ugnsgrönsakerna på ett serveringfat. Läg fisken ovanpå och dekorera ev. med ruccolasallad och citronskivor.
Monday, November 10, 2008
Enkel rödbetsgryta
Enkel rödbetsgryta 2 p
1 stor gul lök
300 g rödbetor
1 brk krossade tomater
1 dl vatten
1 klyfta vitlök
1 bit ingefära (stor som en tumnagel ungefär)
2-3 tsk hel spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ tsk curry
1 krm starkt chilipulver
1 krm cayennepeppar
salt
någon matsked citronsaft
3 msk matolja
Skala rödbetorna och tärna dem till små kuber. Riv ingefäran. Hacka vitlöken. Hacka löken grovt. Fräs kryddorna i rikligt med olja. Slå i löken och fräs till den har blivit glansig och genomskinlig. Tillsätt rödbetskuberna och tomatkrosset. Låt det hela koka i 20 -30 minuter (stick i rödbetorna om du är osäker). Smaka av med salt och citronsaft. Servera med basmatiris, sllad och en enkel yoghurtsås med spiskummin och salt. Grädda gärna papadams också och servera med chutney och/eller pickle innan maten. Jag köper Santa Marias färdiga papadams som man bara penslar med lite olja och slänger in i ugnen. Väldigt gott och lite festligt i all sin enkelhet.
Baklava i kvadrat
Delizie
Delizien blev desto bättre.Delizie är ett slags pastarullar fyllda med skinka och zucchini. Det finns säkert mängder av recept på nätet och en italienare skulle kanske inte godkänna den här varianten men så här gör jag dem i alla fall och det blir väldigt gott. Komplettera med en sallad och du har en middg (vilket italienarna verkligen inte skulle hålla med om då pasta alltid serveras före huvudrätten).
Delizie 4-5 stora portioner
2 pkt färska lasagneplattor
2 medelstora zucchinis
2 vitlöksklyftor
300 g kokt skinka
200 g emmentalost + ca 70 g till gratinering
olivolja till stekning
svartpeppar och salt efter smak
Tomatsås:
4 tomater
2 vitlöksklyftor
1 näve basilikablad
en nypa flingsalt
svartpeppar
ca 2 msk olivolja
Béchamelsås
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 krm muskot ev. mer
salt och vitpeppar efter smak
Börja med delizierna. Skiva zucchinin tunt. Hacka vitlöken fint. Fräs zucchini och vitlök i olivolja till zucchinin mjuknat och knappt fått färg. Mät upp en 20-25 m lång lasagneplatta. Lägg ut rader av stekt zucchini tills plattan är täckt. Lägg därefter på skinkskivor. Det går åt mellan 4-5 skivor till varje platta skulel jag tro. (Jag delade skinkskivorna istället för att låta dem överlappa varandra eftersom det ändå belv mycket fyllning i på.) Avsluta med att täcka det hela med skivad emmentalost. Rulla nu ihop den fyllda plattan från kortänden. Rulla ganska hårt så att rullen blir kompakt. Avsluta med att vira in den hårt i plastfolie och låt den vila så håller den samman bättre. Detta steg är dock inte nödvändigt om man inte vill förbereda rullarna ett par timmar tidigare för då måste plattorna slås in så att de inte torkar. Fortsätt så här tills du har fem rullar. Förbered nu tomatsåsen.
Hacka tomaterna. Hacka även vitlöken. Lägg tomter, vitlök och basilikablad i en skål. Tillsätt flingsalt och dra ett par varv med svartpepparkvarnen över det hela. Ringla över ca 2 msk olivolja och mixa därefter alltsammans tills alla tomater är passerade.
Nu är det dags för béchamelen. Det är plättlätt en se till att rör hela tiden så slipepr du hålla på och diska kastruleln i evigheter. Lägg mjölet i en vid gryta med tjock botten. Vispa ut det med någon deciliter mjölk till en klumpfri smet. Slå på resten av mjölken och låtdet hela sakta koka upp under omrörning. Såsen kommer så sakteliga att tjockna och när den gjort det kryddar du med salt, vitpeppar och muskot. Det krävs rätt mycket salt men lite mindre peppar och muskot. En del lägger i lite smör också men det tycker jag inte behövs. Det är tillräckligt med fett i rätten som det är.Så till det sista momentet.
Häll hälften av béchamelsåsen i en välsmord, ugnsfast form. Befria pastarullarna från plasten och skär dem i tre lika stora bitar. Gör så med samtliga rullar och ställ bitarna på högkant, tätt intill varandra i såsen. Slå över resterande béchamel. Slå till sist över tomatsåsen. Ev. behövs inte riktigt all tomatsås. Blanda försiktigt med en gaffel så att béchamel- och tomatsås blandas. toppa med ca 70 g riven emmetalost. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 25 -30 min. Stick i rullarna med en sticka om du är osäker men tänk på att pastan ska ha lite tuggmotstånd.
Thursday, November 06, 2008
Skaldjurspasta - lite nyttigare
Jag kokade ca ett ton kikärtor häromdagen och frös in i små påsar. Sedan var det dags att laga middag. Jag hade inte orkat gå och handla så jag fick ta det jag hade hemma. Lite lök, lite rotselleri, musslor på burk en liten påse räkor som ville bli uppäten m.m. Det blev en lite annorlunda skaldjurspasta som fick extra fibrer och proteininnehåll från kikärtor. Det kändes rätt hälsosamt i alla fall och lite lyxigt på samma gång med musslorna.
Skaldjurspasta -den nyttigare varianten 4 p
pastaskruvar till 4 portioner
½ stor gul lök
ca 50 g rotselleri
ca 200 g frysta räkor
1 burk musslor
drygt 1 dl kokta kikärtor
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 tsk farinsocker
2 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm curry
1 uns chilipeppa
2 msk olivolja
svartpeppar
salt
Tina och skala räkorna. Koka upp pastavatten. Ansa grönsakerna. Hacka löken fint. Finhacka rotsellerin. Skiva vitlöken fint.Strimla paprikan tunt. Värm olivoljan i en vid panna. Fräs lök och rotselleri tills löken är genomskinlig och glansig. Tillsätt vitlök och paprikastrimlor. Rör ned tomatkross och örtkryddor. Låt det hela koka ihop medan du häller i pastan och låter den koka. Späd tomatsåsen efter hand med vatten. Rör ned kikärtor, socker och krydda med chili, peppar och salt. Låt såsen koka ihop sig ytteligare under omrörning i ca 15 minuter. Öpnna musslorna och slå av spadet. Slå av pastan när den är klar. Rör därefter ned musslor och räkor i tomatsåsen. Blanda till slut ned den avrunna pastan. Servera med riven parmesan och ett gott bröd.
Tuesday, November 04, 2008
Snabbfixad tårta
Mor fyllde år och kom med far i sällskap till den kungliga huvudstaden för att fira den stillsamt med äldsta dottern som lokalguide. Tyvärr hade inte den äldsta dottern varit så organiserad under veckan så hon hade glömt köpa ingredienser till tårtan hon ville bjuda mor på. Följaktligen fick hon använda sin fantasi och göra det bästa av situationen. Vilken tur att jag är en sådan eländig samlare av bra-att-ha-ingredienser för det är vid sådana här tillfällen som en påse malda hasselnötter från Lidl kommer väl till pass. Turkisk yoghurt i kombination med florsocker blev en fräsch glasyr oh alla de oemotsåndliga kanderade blommorna från Essencefabriken på Wallingatan fick äntligen komma fram ur gömmorna. Det blev alltså en hasselnötskaka med yoghurtglasyr, dekorerad med kanderade blommor och granatäpplekärnor.
Enkel hasselnötskaka
200 g malda hasselnötter
3 ägg
1½ dl strösocker
Smörj och bröa en springform. Vispa ihop ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 grader. Låt kakan svalna.
Glasyr:
ca 2 dl turkisk yoghurt
knappt 1 dl florsocker
Rör samman til len jämn smet.
Till dekoration:
Kärnor från ett granatäpple
kanderad mimosa
kanderade violer
Bred glasyren över kakan och dekorera med granatäppelkärnorna och de kanderade blommorna.
Monday, November 03, 2008
En bit gryyyynkorv utav den bästa...
Wednesday, October 29, 2008
Pizzadilla
Denna rätt kan nog ses som något mittemellan en pizza och en quesadilla -en pizzadilla kort sagt. Snabbt går det att göra och gott är det, men kanske inte så nyttigt förstås...Vill man inte äta upp allt själv (fast det vill man oftast) så kan man också servera det här som snittar. Skär bara upp pizzadillorna i mindre bitar då och låt gästerna förse sig.
Pizzadilla
Detta behövs 4 pizzadillior:
8 tortillabröd av den mindre storleken
ca 2 dl riven ost
ca 50 g ruccola sallad
50 g kokt skinka
ett tiotal champinjoner
Tomatsås:
2 tomater
1 klyfta vitlök
ett tiotal basilikablad
1-2 msk olivolja
svartpeppar
flingsalt
Topping:
olivolja
flingsalt
svartpeppar
Börja med toamtsåsen. Hacka tomaterna grovt. Hacka även vitlöken och strimla basilikan lätt. Mixa sedan samman tomaterna, vitlöken, basilikan olivolja och salt och peppar med hjälp av en stavmixer. Strimla skinkan och skiva champinjonerna. Skölj ruccolan och låt den rinna av ordentligt. Skär ruccolan i mindre bitar.
Lägg ut tortillabröden på ett bakplåtspapper (två brukar få plats). Bred ut tomatsås över dem. Bottna med riven ost. Strö över skinka och champinjoner. Bred ytterligare två tortillabröd med tomatsås. Lägg dessa på de fyllda tortillorna som lock. Pensla locken med olivolja och strö över lite flingsalt, mal över ltie svartpeppar och grädda dem i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader till bröden fått lite färg.
Fänkålssallad
Fänkålssallad à la Italiana
5-6 stora romansalladsblad
2 tomater
1 fänkålsstånd
ca 50 g parmesan ev. mer
ett tiotal basilikablad
en näve valnötter
Dressing:
knappt 1 tsk Dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk vitvinsvinäger
lite salt
svartpeppar
1-2 tsk Herbes de Provence (fryst kryddblandning ) eller valfria örtryddor
3 msk olivolja, ev, mer
Skölj salladsbladen noga och låt dem torka. Riv dem sedan i mindre bitar och täck ett fat med dem. Tärna tomaterna grovt. Skiva fänkålen tunt, helst på mandolin så får du stora, aptitliga skivor. Lägg fänkålsskivorna över sallden. Strö över tomater och basilika blad. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt. Vispa samman dressingen och ringla över grönsaksfatet. Toppa med de rostade valnöterna och hyvla över generösa flagor parmesan.
Fänkålssallad med rädisor
Denna sallad är ett perfekt tillbehör till exempelvis rökt lax. Rapsoljan är lite nötig i smaken och förhöjer valnötssmaken. Jag skippade rostningen här.
½ fänkålsstånd
ett tiotal rädisor
3 msk hackad persilja
1 näve valnötter (rosta om du vill för mer smak)
Dressing:
knappt 1 tsk Dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk vitvinsvinäger
lite salt
svartpeppar
4 msk kallpressad rapsolja av god kvalitet
Tuesday, October 14, 2008
Persisk snabbmat
När man äter lunch med sig själv hemma nästan varje dag tar inspirationen lätt slut. Och helt ärligt har man inte alltid lust att stå och mecka i köket i 40 minuter för att få sitta mol allena och slänga i sig maten sedan på 10. (Jag vet inte varför men jag äter snabbt i vanliga fall och i synnerhet om jag är själv...) Så gissa om jag blev glad när jag hittade den här vegetariska grytan på burk i den orientaliska livsmedelsbutiekn i centrum. De hade en massa spännande konserver men den här förstod jag utan problem innehållet i och kände dessutom igen namnet på grytan så jag slog till. 19.90 kostade burken som räcker till två personer. Miljömässigt så är väl konserverad mat exporterad från Iran inte att föredra men det kan jag säga er -det här är annat än Bullens pilsnerkorv och den där burkade raviolin. Här hade vi ett litet härligt, syrligt matäventyr på burk. Komplettera bara med ris. Jag lyxade till det och gjorde en portion av det där persiska saffransriset jag tjatar om, bara för att det är galet gott så jag hade en 10 minuters lång persisk fest till lunch här idag.
Husman med sting
Jag är, vilket kanske framgått här, ingen stor fan av korv. Till stor del beror detta på att det inte ofta finns så roliga korvar att tillgå i matvaruhandeln. De smakar inget eller så smakar de surt fett trots att ingredienslistorna ringlar långa eftersom man måste proppa i en massa tillsatser för att dölja den dåliga smaken. Däremot har jag väl egentligen inga problem med att äta fett och ister som sådant. Äter man kött så måste det ju vara absolut resurssnålast att inte rata vissa delar av djuret. Fast jag äter ju aldrig lever eller grisöron så här har jag väl en del att jobba med...Hursomhelst blev det korv till middag igår. Sorundas salsakryddade korvar och de var, måste jag erkänna, inte alls så dumma, men så är ju som bekant hungern den bästa kryddan. Snabbt gick det med. Senapssåsen snurrar man ihop i en handvändning så jag slängde ihop en blomkålssallad också. Det är både godare och nyttigare än isbergsalladstjafset som de flesta (inklusive mig själv) av gammal vana brukar ställa fram.
Korv med senapssås
2 goda korvar
3 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
ca 20 g smör
½ krm vitpeppar
1 krm salt ev. mer
1-2 msk stark skånsk senap
Vispa ut mjölet med någon deciliter av mjölet. Koka upp under omrörning. Slå på resten mjölk. Spara ev. lite i fall såsen behöver spädas senare. Lägg i smöret och rör om under det att såsen tjocknar. Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt senapen. Börja med den mindre mängden och smaka dig fram till vad du tycker är godast.
Stek korvarna. Snitta dem på ett par ställen innan du steker dem så undviker du att de spricker.
Monday, October 13, 2008
Enkel vegetarisk middag
Rotfrukter hör hösten till och allra godast till höstmiddagen blir de om man rostar dem i ugn.Har man bara en god sås att servera till behövs egentligen inte så mycket mer för att få till en god och lättfixad middag. Har man som jag dessutom en sambo som inte har något emot att göra grovgörat (skalandet och klyftandet)så blir ju matlagandet en semester! Medan rotsakerna ligger och solar i ugnen hinner du både röra ihop en chèvregucka, fixa en enkel sallad och trolla fram några falska sniglar.
Rotsaker i ugn
valfri sort och mängd rotsaker
(Vi valde potatis, morötter och rödbetor.Rödbetor och chèvre är väldigt gott ihop!)
olivlja
flingsalt
ev. svartpeppar
Skala skär rotsakerna i bitar. Lägg sedan dessa i en ugnsfast form. Ringla över olja och skaka om formen så att oljan täcker alla bitar någorlunda. Krydda. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt dem bli genomstekta detta borde ta mellan 40- 50 minuter, använd provsticka för att kontrollera om de är genombakta.
Chèvregucka
ca 175 g chèvreost
ca 1 dl lättcrème fraiche
1 klyfta vitlök
ett tiotal basilikablad Alternativ: 1 tsk timjan
flingsalt
svartpeppar
Avlägsna den sega vitmögelkanten. Mosa sedan samman osten och crème fraichen med en gaffel. Det gör ingenting om osten mosats lite grovt,föredrar du crèmen slät kan du köra den i mixer istället. Hacka basilikan fint och rör ned. Pressa i vitlöken och krydda med peppar och ev. också salt. Blanda väl. Servera till rotsakerna.
Tips! Guckan kan med fördel också strykas på små crostinis och serveras som tilltugg till välkomstdrinke. I så fall kan man ju dekorera med en kvist timjan också.
Falska sniglar
ca 1 hg champinjoner
1 stor klyfta vitlök
ca 30 g smör
ett par matskedar hackad persilja
Ansa champinjonerna och stek dem i rikligt med smör på medelvärme. Sänk värmen och pressa över vitlöken och låt den steka med i ett par minuter. Ev. behöver du tillsätta lite mer smör allteftersom det kokar in i svampen. Salta ordentligt. Avsluta med att strö över persilja strax före servering.
Snabb spenatsallad
50 g babyspenat
1 tomat
olivolja
vitvinsvinäger
3 msk rostade solroskärnor (rosta själv elelr köp färdigrostade)
Skölj spenaten och låte den rinan av. Tärna tomaten grovt. Lägg upp vackert på ett serveringsfat. Ringla över lite olivolja och dutta på lite vinäger.Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö över salladen.
Lasagne med trattkantareller och spenat
Lasagne al funghi e spinaci 6 p (eller vad det nu kan heta på italienska)
1 förpackning färska lasagneplattor
Fyllning 1:
ca 200 g svamp , jag tog trattkantareller och lite champinjoner
½ gul lök, ev. också lite vtilök
3 msk smör
salt
Fyllning 2:
1 pkt fryst bladspenat
ett tiotal blad basilika
125 g riven mozzarella
knappt 50 g riven, starkare ost
½ gul lök
1 klyfta vitlök
1 krm riven muskot
svartpeppar
salt
(knappt 2 dl matlagningsgrädde)
Ostsås:
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag tog även i lite grädde för att jag hade en slatt överöver men det behövs verkligen inte)
1 dl smakrik, riven ost
en gnutta muskot
lite vitpeppar
lite salt
125 g mozzarella till gratinering + ev. någon ½ deciliter annann ost
Fyllning 1, beredning:
Ansa svampen och dela om det behövs i mindre bitar. Hacka löken fint. Fräs löken tillsmamans med svampen i rejält med smör tills löken är glansig och svampen börjar få lätt färg. Krydda. Tänk på att svamp kräver rätt mycket salt.
Fyllning 2, beredning:
Tina spenaten och krama ur vätskan. Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem tillsammans med spenaten i lite smör. Krydda med hackad basilika,peppar,salt och muskot. Lägg över spenatfräset i en skål och tillsätt den rivna osten. Blanda väl.
Ostsås, beredning:
Rör ut mjölet i ca en deciliter av mjölken. Slå på resten av mjölken. Koka upp under stadig omrörning på låg värme. Mjölken bränner snabbt om det vill sig illa. Ta béchamelen från plattan när den tjocknat. Rör ned osten och rör till den har smält. Krydda.
Smörj en ugnsfast form med smör och lägg sedan ett lager svamp i botten och slå över lte av ostsåsen. Täck med lasagneplattor och lägg nu på spenatblandningen. Jag slog på matlagningsgrädde häri rädsla att lasagnen skulle bli torr men det hade inte behövts. Slå hellre på en aning ostsås och täck med lasagneplattor på nytt. Avsluta med ett lager svamp och ostsås. Strö över rikligt med riven mozzarella. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills palttorna är genombakta och lasagnen fått färg. servera med en fräsch sallad som tillbehör. Det behövs för att väga up pdne stora mängden ost.
Tyvärr bestämde sig kameran sig för att ladda ur precis i förevigningsögonblicket så ni får använda fantasin till att lista ut hur lasagnen såg ut.
Kyckling och quinoasallad
Den här salladen kom till genom en kylskåpsrensning då jag kände att jag behövde ta till vara på resterna från tisdagens kycklingmiddag. Med hjälp av andra tillbehör och kryddor kan man snabbt ända karaktär på en råvara så den här kycklingen blev till en helt annan rätt tillsammans med fräscha grönsaker och aromatisk basilika som ger tomaterna ett lyft.
Kyckling och quinoasallad
1/4 grillad kyckling
½ dl quinoa + 1 dl vatten
en knivsudd lantbuljong
1 tomat
5-6 basilikablad
2-3 stora buketter blomkål
5 stora blad romansallad
flingsalt
svartpeppar
½ msk olivolja
Skölj quinoan noggrant i hett vatten. Låt en deciliter vatten med buljong koka upp och slå i fröna. Koka quinoan mjuk i 15-20 minuter, ev. kan mer vatten behöva tillsättas. Bena under tiden ur kycklingen och dela köttet i mindre bitat. Tärna tomaten. Skiva blomkålsbuketterna tunt. Hacka basilikan fint. Skölj romansalladsbladen och riv dem i mindre bitar. Täck sedan botten av ett serveringsfat med dessa. Blanda noggrant samman quinoa, kyckling, tomat,blomkålskivor och basilikahack i en skål, peppar och salta. Ringla över lite olivolja och blanda försiktigt. Lägg kycklingsalladen ovanpå de gröna bladen.
Wednesday, October 08, 2008
Pilaff med fläskkarrérester
Sambon älskar, som tidigare nämnts, kött och plommonspäckad fläskkarré är en av hans absoluta favoriter så det lagade han i söndags kväll. Nu är vi ju bara två i hushållet och en bit fläskkarré är oftast så stor att den räcker till två middagar (minst) och fläskkarré i alla ära men den blir inte så kul att värma upp. Jag ville dock inte slänga bort de resterande skivorna av steken så jag försökte tänka lite okonventionellt runt fläskkarrén och det slutade med att den fick hamna i en rispilaff inspirerad av det persiska köket. Nu är det väl få iranier som äter fläskkött i och för sig men det behöver j uinte vi ta häsnyn till och dessutom kan jag nästan garantera att det funkar lika bra att hacka ner lite lammsteksspill eller varför inte kyckling om man har det? Riset är ju basen så fyll på med det du har. Den plommonspäckade karrén gör sig dock speciellt bra eftersom sötman i plommonen gifter sig fint med saffranet.
Pilaff på rester 2 hungriga personer
1½ dl basmatiris
1 l vatten
1 tsk salt
knappt ½ g saffran
ca 15 g smör
saften av ½ apelsin
överblivna skivor fläskkarré (lammstek, stekt kyckling eller dyl.)
½ gul lök
50 g bladspenat
curry
paprikapulver
chilipulver
svartpeppar
saft av ½ apelsin
salt
lite smör
Börja med riset eftersom det tar längst tid. Skölj riset noggrant i en síl till dess att sköljvattnet är klart. Koka under tiden upp en liter vatten och en tesked salt i en gryta som bör rymma ca 2 l. Slå i riset och låt det stormkoka utan lock i ca 4 minuter. Slå därefter av riset i silen och skölj ur grytan väl. Smält samman smör och saffranet (går snabbt att göra i en liten skål i micron). Lägg tillbaka riset i grytan pressa över saften av en halv apelsin och slå sedan över saffranssmöret och slå ned plattan till låg värme. Vira in kastrulllocket med en handduk och täck grytan. Låt stå och dra i 30-40 min. På detta vis ångkokas riset och i botten av grytan bildas en god och knaprig skorpa.
Skär köttet i strimlor. Hacka löken fint. Skölj bladspenaten väl. Fräs därefter lök och spenat i smör. Det ska inte ta färg. Tillsätt därefter köttet och låt det steka med ett par minuter. Krydda efter smak med curry, paprika, chili salt och peppar. Pressa över apelsinsaft och låt den koka in. Blanda ned köttet i riset och servera.
Ugnstekt kyckling med vinbräserade linser
Gårdagens middag fick lite inspiration från Frankrike där det inte är helt ovanligt att man serverar linser som enda tillbehör till kött. Här har dock de små franska korvarna som man så ofta ser i sällskap med linserna bytts ut mot ugnstekt kyckling och det är ju väldigt gott det också.
Ugnstekt kyckling med vinbräserade linser
1 färsk kyckling
1 msk grillkrydda
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 dl gröna linser, blötläggs en timma innan tillagning
4 + 2,5 dl vatten
2,5 dl vitt vin
sky från kycklingen
svartpeppar
salt
olivolja
1 dl hackad persilja
Dela kyckling på mitten och klappa in den med grillkrydda. Stek kycklingen i ugnen i225 grader i ca 40 -50 min. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet vitt.
Blötlägg linserna ca en timma före tillagning. Detta gör att linserna blir lite större och kokar snabbare. Slå av blötläggningsvattnet. Slå på 4 dl vatten och låt linserna koka på låg värme i ca 20 minuter. Finhacka löken och vitlöken under tiden. Fräs sedan löken och vitlöken i olivolja i en traktörpanna. Slå avlinserna och låt ev. ej inkokt vatten rinna av. Rör sedan ned linserna i pannan. Slå på 2,5 dl vatten och lika mycket vitt vin (eller lika mycket vatten til lom man föredrar det). Mal ned lite peppar. Låt sedan linsröran stå och puttra på låg värme till dess att linserna är mjuka. Slå i lite steksky från kycklingen mot slutet och smaka av med salt. Hacka persiljan fint och rör ned den i linserna.
Monday, October 06, 2008
Chokladtryffelkaka
Chokladtryfelkaka
15-20 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
1/2 dl salta pistagenötter
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör samman socker, kakao och vaniljsocker. Rör i smält svalnat smör. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska ha kladdkakskonsistens när den är klar. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln stelna i kylen i ca 1 timme. Bred den sedan över kakan och strö över nötterna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med en klick lättvispad grädde.
Festlig franskinspirerad fisksoppa
Festlig fisksoppa
2 gula lökar
1 fänkålsstånd
2 morötter
5 potatisar
2 klyftor vitlök
1 burk hela, skalade tomater
1 kuvert saffran
1 liter vatten
2,5 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk färsk timjan
1 remsa apelsinskal, ca 10 cm
svartpeppar
salt
olivolja
ca 300 g färsk sej
ca 300 g färsk lax
500 g oskalade räkor
1 dl hackad dill
Tina räkorna långsamt. Skala och hacka löken grovt och vitlöken fint. Skölj fänkålen och strimla den. Skala morötterna och skär i slantar. Skalal potatisen och skär i skivor. Fräs sedan grönsakerna i någon matsked olja i en tjockbottnad stor kastrull. Slå på tomaterna, vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar,saffran,timjan, lite salt och svartpeppar. Använd en potatisskalare till att skära en lång strimla apelsinskal och låt sedan denna gå med i grytan. Låt det hela puttra samman på medelvärme under 40 -60 minuter till dess att potatisen och morötterna blivit mjuka. Skala räkorna under tiden. Skär fisken i kuber och låt den gå med i grytan i ca 4 minuter. Tillsätt räkorna strax före servering så att de bara precis hinner bli varma. Koka inte - då blir de sega och fisken riskerar att bli till mos! Servera soppan med en klick aioli och orkar du inte vispa ihop en själv kan man fuska som jag och röra ned vitlök i färdigmajonnäs. Det blir inte riktigt lika gott men duger bra om man har ont om tid. Komplettera med ett gott bröd och ett glas vitt vin. Chardonnay tycker jag är gott till fisk och saffran men det är ju en smaksak.
Thursday, October 02, 2008
Ville bara tipsa om...
Bilden (beskuren) är lånad från Indiskas hemsida
Kycklingbullar med thaismak
Vi-butiken i centrum sålde kycklingfärs för bara 10 kronor paketet. Det verkade billigt tyckte jag (förpackningen innehöll 400 gram färs). Jag hade aldrig använt mig av kycklingfärs innan men lustigt nog funderade jag bara för någon vecka sedan på hur det skulle vara att göra köttbullar av kycklingfärs och krydda dem med citrongräs m.m. Nu fick jag alltså chansen och det var inte alls så dumt. Fast jag tyckte att kycklingbullarna blev i mjäkigaste laget så se gärna receptet nedan som en skiss där du kan ta i mer eller mindre av de olika ingredienserna allt enligt ditt eget tycke. Tror att de blir godare med färsk chili också men det hade jag ingen hemma så det fick bli sambal oelek istället. Jag serverade bullarna med råris och en grönsallad och gjorde dessutom en sås på kokosmjölk till dem. Jag hade egentligen tänkt ta röd currypasta i såsen men den visade sig lukta lite mysko så det fick bli grön currypasta istället. Det såg inte så fräscht ut så jag duttade i lite gurkmeja för färgen skull och lite kaffirlimeblad för smaken, men såsen ville ändå inte bli sådär god som jag hade tänkt i mitt huvud så jag bryr mig inte om att ge er något recept på den. Ni kan nog komma på något bättre själva eller så får ni nöja er med nedanstående variant av dippsåsen nuoc cham (utan vitlök då vi hade den som salladsdressing men den som vill hackar förstås i lite vällukt också…).
Kycklingbullar med thaismak
400 g kycklingfärs
1 msk ingefära
1 klyfta vitlök
1 stjälk citrongräs
skal av en limefrukt
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½- 1 dl vetemjöl
1 msk matolja
½ msk sesamolja
Skala ingefäran och vitlöken och finhacka dem. Skala av de övre lagren av citrongrässtjälken och hacka även denna fint.Skölj en limefrukt väl och riv ned skalet i en bunke. Blanda sedan limeskal, kryddhack, kycklingfärs, salt och chili till en jämn smet. Rulla med sköljda händer stora bullar av smeten. Rulla bullarna i vetemjölet så att de täcks av ett mycket tunt lager mjöl. Slå oljorna i en het wokpanna och stek kycklingbullarna frasiga och gyllenbruna. Låt dem sedan rinna av på ett hushållspapper. OBS! Tänk på att kycklingen måste vara helt igenomstekt för att undvika otrevliga överraskningar i form av exempelvis salmonella. Dela en på mitten om du är osäker på hur pass väl den stekts men känns de lite ”stumma” så är de oftast klara.
Nuoc cham dippsås
1 msk råsocker
saft av två limefrukter
1 tsk risvinsvinäger
1 msk fisksås
1 msk hackad färsk mynta
1 krm sambal oelek eller färsk chili i ringar
1 -2 msk hackade salta jordnötter
(1 klyfta hackad vitlök)
Thursday, September 25, 2008
Borstj
Just nu dignar affärernas grönsaksdiskar av allsköns rotfrukter och det är svårt att inte bli inspirerad när man ser det nyttiga och färggranna utbudet. Borstj är en traditionell rysk rätt men den populära rödbetssoppan lagas flitigt i flera länder i det forna kommunistblocket. Jsg avnjöt själv flera varianter när vi var i Polen förra sommaren, bl.a. en helt klar variant som mest var en röd buljong om än mycket god. Min variant bjuder på mer tuggmotstånd i form av strimlade grönsaker.Pazhálsta!
Borstj 4 p
2 gula lökar
1 stor klyfta vitkål
1 liten klyfta kålrot eller 2 morötter om man så föredrar
6 medelstora rödbetor
2 msk smör
1,5 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 köttbuljongtärning (ger lite mer must)
1 lagerblad
1 krm svartpeppar
salt
1-2 msk vinäger (citron går också bra)
Skala och strimla samtliga rotsaker fint.Fräs dem i smöret i en rymlig gryta. När rotsakerna fått svettas en aning slår du på vattnet och smular i buljongtärningarna. Lägg i lagerblad och peppar och låt det hela koka under lock i 20 -30 minuter eller till dess att rotsaksstrimlorna mjuknat. Smaka av med vinäger och salt. Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.
Wednesday, September 24, 2008
Äppelknyten på latmansvis
Förra helgen fick jag en massa äpplen av sambons föräldrar. En hel kasse faktiskt så det blev till att koka mos, men fastän jag gjorde mos på ett kilo äpplen var det lika många kvar efter koket. Jag var tvungen att hitta på något annat för så mycket mos äter vi inte. Egentligen var jag inte på något större bakhumör heller (i synnerhet inte efter det misslyckade limpbaket)så det blev ett latmansbak. Jag plockade helt enkelt fram frysta smördegsplattor ur frysen, skalade och tärnade 4 äpplen och blandade tärningarna med kanel och socker innan jag snurrade in dem i smördegen till små nätta äppelknyten. Dessa penslades med uppvispat ägg och beströddes med mandelspån. Därefer gräddades de i ca 10 minuter på 225 grader. Äppelknytena blev klart godkända även om de inte uppnådde de högsta kulinariska höjderna i min matlagnignshistoria men som tillbehör till en rykande kopp te kulen dag då regnet öser ned duger de bra.
Hemgjorda fiskpinnar med fejkremoulad
Köpta fiskpinnar är inte speciellt gott egentligen och det är ju inte så konstigt förstår man när man får reda på att endast 42% av "fiskpinnen" faktiskt består av fisk...I alla fall om man väljer Findus. Detta kom Testfakta fram till då de lät laboratorieundersöka ett antal fiskpinnar i handeln. För den som är intresserad står hela undersökningen att finna här. En annan fördel med att laga egna fiskpinnar är att du kan vara klimatsmart i valet av fisk. Alaska pollock och Hoki är fisk du kan äta med gott samvete medan torsken hotas av utfiskning. Är man osäker på hur olika fisksorters klimatpåverkan ger denna fiskguide utmärkt vägledning.
Fiskpinnar 3 p
3 Alaska pollock filéer
1 ägg
ca 1 dl grovt rågmjöl
ett par matskedar skorpmjöl
svartpeppar
salt
Tina filéerna och skär dem i mindre, fiskpinnestora bitar. Blanda mjöl, skorpmjöl och kryddor på ett fat. Torka om det behövs av fiskfiléerna lätt med hushållspapper. Vänd dem därefter först i uppvispat ägg och sedan i mjölblandningen. Stek på medellåg värme tills fisken är genomstekt och fått en vackert gyllenbrun yta.
Remouladsås är gott till liksom den här snabbt ihopsvängda såsen som vi kan kalla Fejkremoulad:
ca 2 dl gräddfil
2-3 msk majonnäs
ca 1 dl bostongurka
ca 1 msk Heinz chilisås
ca 1 msk currypulver
Rör samman alla ingredienser och låt stå ett tag innan servering.
Det är också viktigt att se till att få i sig tillräckligt med vitaminer och fibrer och så här i skördetider är ju en råkostsallad perfekt. Gott, billigt och närproducerat!
½ litet vitkålshuvud
1 medelstor rödbeta
1 medelstort höstäpple
saft av en halv citron ev. mer
peppar
salt
Strimla vitkålen tunt, använd gärna osthyvel så får du fina strimlor. Skala rödbetan och riv den grovt. Gör det samma med äpplet. Blanda väl och pressa över rikligt med citronsaft. Krydda.
Thursday, September 18, 2008
Brödbak som humörsänkare
Nittiotalet i repris i mitt kök
Tacogratäng
200 g philadelfiaost
1 burk crème fraiche
350 g nötfärs
1 gul lök
2 gröna spetspaprikor
1 msk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
peppar
salt
1 burk krossade tomater
1 burk tacosås, medelstark
1 liten burk majs
ett par nävar majschips
1 dl riven ost
1 jalapeño
Hacka löken. Rensa paprikan och skär i mindre bitar. Riv osten. Blanda philadefiaost och crèmefraiche til len slät smet och bred ut i en ugnsfast form. Bryn köttfärsen i olja i til den fått färg, maka åt sidan coh fräs upp löken intill. När löken blivit genomskinlig tillsätter du också paprikan. Krydda och slå på tomatkross samt tacosåsen. Tillsätt majsen och låt det hela puttra ett par minuter.Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Slå sedan köttfärssåsen över crème fraicheblandningen. Fördela majschipsen över det hela. Skiva jalapeñon tunt och strö den över nachosen. Avsluta med att strö ett tunt lager ostöver alltsammans. Gratinera i ugn p å225 grader till dess att osten smält och chipsen börjar anta en lätt gyllenbrun färg. Se upp! Detta går snabbt. Ager ingen tid då detta till stor del beror p åhur effektiv ugnen är.
Laxwraps
Laxwraps, 2 hungriga personer
4 skivor mjukt tunnbröd
200 g rökt lax i skivor
½ isbergsalladshuvud
1 medelstor riven morot
4 små kokta potatisar
Sås:
1 äpple
en halv liten röd lök
2-3 msk syltlök
ca 2 msk majonnäs
ca 2 dl gräddfil
ca 2 msk pepparrotsvisp (börja med en mindre mängd om du är känslig för starkt)
ca 2 msk hackad persilja
Finhacka äpple,rödlök och syltlök. Blanda i en bunke med majonnäs, gräddfil och pepparrotsvisp.Blanda ned persiljan.
Wrapsen:
Fördela skivor av kokt potatis, lax och grönskaeröver brödet. Lägg en riklig sträng av såsen i mitten av brödet och rulla ihop det. Ät och njut.
Bilderna uteblev p.g.a. stor hunger.
Tuesday, September 16, 2008
Förnärvarande...
Monday, September 01, 2008
Tagliatelle med zucchini och bacon
Nu är det säsong för en massa härliga grönsaker och en av dem är zucchini och då måste jag-språkpolisen passa på att inflika att zucchini uttalas /zukini/ eller möjligtvis något svennefierat som /sukini/ men definitivt inte med något tch-ljud som vissa personer, företrädesvis i matlagningssammanhang i TV, envisas med att säga.
Tagliatelle med zucchini och bacon
10 nystan tagliatelle
1 mellanstor zucchini
1 pkt bacon
1 tomat
1 stor klyfta vitlök (eller 2 små)
cest och saft av ½ citron
svartpeppar från kvarn
flingsalt
ca 1 tsk färsk timjan (eller torkad)
Koka upp pasta vattnet och koka pastan medan du förbereder övriga ingredienser. Skiva zucchinin på längden med en osthyvel och klyv sedan skivorna också på mitten med en kniv. Skär baconet i mindre bitar. Tärna tomaten grovt och finhacka vitlöken.Hetta upp en stor wokpanna. Börja med att steka baconet tills det har fått en aning färg. Lägg i zucchiniskivorna och vitlökshacket och woka dessa på medelvärme. Lägg i tomathack, cest och citronsaft.Grönsakerna ska bli mjuka men inte mosiga. Krydda med timjan, salt och peppar. Slå av pastan när den är mjuk (efter ca 8 min). Blanda ned pastan i zucchinifräset. Klart!
Grön ärtsoppa
Detta är en oerhört lättlagad soppa med en föredömligt kort ingredienslista. God är den också och den piggt gröna färgen är en fröjd för ögat medan soppan känns silkeslen mot gommen. Passar fint som förrättssoppa eller som lätt lunch.
Grön ärtsoppa 2 p
ca 250 g frysta gröna ärtor
knappt 1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
4 dl vatten
1 msk smör + 2 msk vetemjöl
ev. lite salt
svartpeppar från kvarn
Lägg ärtorna i kastrullen, smula ned buljongtärningen och koka ärtorna under lock i ca 8 min. Gegga ihop en kula av smör och vetemjöl. Se till att det blandar sig ordentligt. Vispa ned den i kastrullen och låt koka någon minut eller två under omrörning. Soppan ska tjockna lite. Ta kastrullen från plattan och mixa ärtorna direkt i kastrullen med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick crème fraiche. Om du väljer att servera soppan till förrätt kan det vara fint att ringla en tunn stråle vispgrädde i ett vackert cirkelmönster över soppan.
Ängamat
Vad passar bättre i skördetider än en soppa som tar vara på vad årstiden erbjuder? Med späda morötter och nyplockade bönor blir Ängamaten lika god som namnet.
Ängamat 4 stora portioner
Obs! Mängderna är ungefärliga variera efter smak och åtgång!
2 morötter
½ blomkålshuvud
1 palsternacka
en liten bit rotselleri (ca 75 g)
1 purjolök
en bunt färska haricots verts eller sockerärtor (ca 100 g)
4 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk + 2,5 dl matlagningsgrädde
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
hackad persilja, efter smak
Skala och skär grönsaker i små bitar. (Använder du sockerärtor behöver du inte dela dem). Koka med buljong och vatten under lock tills de är mjuka men har kvar lite spänst. Vispa ut mjölet med mjölken och rör ned detta. Låt sjuda ett par minuter innan du tillsätter grädden. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö över persiljan vid servering.
Friday, August 29, 2008
Tomatsallad med oliver och kapris
Insalata caprese är ju ett välkänt fenomen, här kommer en annan tomatsallad där mozzarellan har fått ge vika för kapris och gröna oliver. En sallad som passar bra til lt.ex. charkuterier och annat småplock eftersom den står ut rätt mycket själv.
2 väl mogna tomater
ca 70 g mizunasallad
10 -15 goda gröna oliver, jag använde en sort smaksatta med chili och vitlök
1 -2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
olivolja
svartpeppar från kvarn
flingsalt
Skölj salladen väl oh låt den torka. Bottna sedan ett stort fat med den. Skär tomaterna i tunna skivor. Dressa dem med lite olivolja och strö över peppar och salt. Finhacka vitlöksklyftan och strö över denna. Fördela sedan oliver och kapris över det hela. Klart att servera!
Pastaskruvar med fluffig broccolicrème
Den här rätten kom till under matlagningskrisen. Jag ville bara göra något som gick fort och som helst tog vara på det vi trots allt hade i kylen, i detta fallet ett stånd broccoli. Detta är verkligen barnsligt enkelt och är faktiskt mycket godare än vad det låter. Jag tror att det skulle blivit ännu bättre om mängden broccoli hade utökats något.
Pastaskruvar med broccolicrème
1 stånd broccoli
1½ dl crème fraiche fet eller lätt spelar ingen roll
svartpeppar
salt
pastaskruvar tillräckligt för 3 personer
Till servering:
riven parmesanost
1 näve valnötter
Koka upp pastavattnet.Ansa broccolin och skär den liksom rotstocken i bitar. Rotbitarna bör då vara mindre eftersom de kokar långsammare. Koka sedan alltsammans i välsaltat vatten till broccolin är mjuk. Koka under tiden också pastan.Medan broccoli och pasta kokar, hackar du valnötterna och rotsar i torrpanna till de blir gyllenbruna och doftar en aning. Töm upp i en skål. Slå sedan av broccolin och mixa den direkt ned i grytan med en mixerstav. Tillsätt crème fraichen och krydda med salt och peppar. Slå av pastan och blanda med broccoli crèmen. Klart att servera. Riv över rikligt med parmesan och toppa med valnötterna. Ett gott bröd och en god sallad blir fint till.
Cowboygryta med guacamole och stekpannebröd
Cowboygryta med guacamole och stekpannebröd
Stekpannebröd (4 bröd)
Börja med att arbeta ihop degen till bröden eftersom den behöver vila en stund.
1 dl fullkornsvetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ dll vetekli
ca ½ dl vatten
lite matolja
smält smör till stekningne av bröden
Blanda alla ingredienser noga och arbeta dem väl med händerna. Knåda dem med knuten näve tills en jämn och smidig deg bildats. Ställ åt sidan och låt vila medan du förbereder cowboygrytan.
Cowboygryta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon
ca 200 g nötfärs
1 burk krossade tomater
ca 3 msk chilisås
ca 1 msk tomatpuré
ca 1 tsk spiskummin
ca 1 tsk paprikapulver
ett uns cayennepeppar
1 burk borlottibönor (eller vita bönor)
1 liten burk majs
(ev. lite tärnad kokt potatis om du har över från någon middag)
peppar
salt
lite olja till stekning
Hacka lök och vitlök och stek den mjuk i oljan. Skär baconet i mindre bitar och låt detta fräsa med. Tillsätt även färsen och låt den ta lite färg. Krydda och tillsätt tomatpuré, chilisås och krossade tomater låt koka samman i ca 10 min. Slå av bönorna och spola av dem i en sil. Rör sedan ned dessa samt avrunnen majs i grytan. Låt det hela puttra i ytterligare 10 min. Tomatsåsen behöver lite tid för att djupna i smaken men se upp så att inte bönorna börjar spricka och mosa sig för det ser inte så gott ut.
Utbakning
Medan grytan kokar delar du degen i 4 delar och kavlar ut varje del till en tunn kaka med ca 20 cm i diameter. Hetta upp en stekpanna på högsta värme och pensla med smör som du tidigare har smält. Här måste du vara snabb i vändningarna så att inte smöret bränns. Brödet ska få små mörka blåsor när det steks men det får inte smaka bränt. Stek bröden någon minut på var sida och lägg dem att vila under handduk annars blir de hårda mycket fort!
Enkel guacamole
Guacamolen kan med fördel göras lite innan så blir det inte så stressigt när du ska steka bröd också. Eller så tvingar dubarn/sambo/förbipasserande granne att göra röran så kan du ha fullt fokus på bröduppgiften!
1 avokado
1-2 vitlöksklyftor
citronsaft efter smak
cayennepeppar
svartpeppar
salt
Mosa eller mixa ihop avokadon med pressad vitlök. Smaksätt med citronsaft, cayennepeppar, svartpeppar och salt. Smaka dig fram till vad du gillar bäst.(Jag gillar mycket vitlök. )
Om ni undrar över bloggtorkan...
Friday, August 08, 2008
Ugnstekta kycklingklubbor med kinesisk touch
Ugnstekta kycklingklubbor 3 p.
3 st kycklingklubbor
Marinad:
2 msk honung, helst flytande men det går bra att snabbsmälta vanlig honung i micron också...
knappt ½ dl ljus soja
3 rivna vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, stor som en femma ungefär
1 hackad chili, med frön och allt
ett tiotal sichuanpepparfrön
knappt 1 dl neutral olja
Riv ingefäran och vitlöken. Hacka chilin och blanda med de övriga ingredienserna.Skär några snitt i skinnet på kycklingen och slå marinaden över. Låt marinera i minst en timma. Stek i ugnen i 25 minuter, ev. längre till dess att köttsaften är klar. Servera med ris och grönsaker i wokade i bönsås.
Grönsaker i bönsås
1 röd paprika
1 liten zuchini
2 färska lökar
1 liten bit färsk ingefära
1 klyfta vitlök
1 röd chilifrukt (ev. mindre om den är mycket stark)
1-2 msk matolja
½ dl bönsås
ev. någon matsked ostronsås
Ansa och skär paprikan i kuber. Skär zucchinin i halvmånar och klyfta löken. Kärna ur chilifrukten och hacka den fint. Skala ingefäran och ahcka den fint med vitlöken. Börja med att fräsa kryddorna i oljan och tillsätt sedan grönsakerna. Stek ett par minuter innna du slår på woksåserna. Stek under omrörning i ca 5 minuter, grönsakerna ska fortfarande ha kvar lite spänst när de är klara att servera.
Linssoppa med kokos och tomat
Häromdagen fick jag för mig att jag skulle göra en tomatsoppa fast av ett annorlunda slag med kokosmjölk och ingefära i. För att göra den lite mera mättande lade jag också i linser och ett halvt blomkålshuvud som snart skulle bli tråkigt. Soppan blev helt ok, men lite väl tjock för min smak och fick inte riktigt den friska smak jag hade föreställt mig. Men om man minskar på mängden liner och tillsätter lite hackad, färsk koriander kan man nog råda bot på det.
Linssoppa med kokos och tomat
1 stor gul lök
en bit ingefära, ca 5*5 cm eller efter smak
½ msk hel spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk currypulver
en knivsudd chilipulver (mängden varierar med styrkan på chilin)
5 korianderfrön ev. mer
3 msk neutral olja
2 dl röda linser
3 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl riven kokos
Rensa och skölj linserna. Koka dem i en egen kastrull i ca 10 minuter till de har blivit mjuka. Slå av och ställ åt sidan. Hacka löken. Fräs den med olja och kryddor till den har blivit mjuk. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Pressa ned vitlöken. Låt koka samman ett par minuter. Slå på kokosmjölk och låt det hela puttra under omrörning. Tillsätt till sist linserna och värm ett par minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och rör ned kokosen sist av allt. Dekorera gärna med några tunna strimlor ingefära, hackad koriander eller strö över några kokosflingor.
Saturday, August 02, 2008
Ibland blir en sallad helt enkelt... sallad
Idéen till den här salladen var god, det vidhåller jag fortfarande. Luftorkad skinka är gott tillsammans med frukt,närmare bestämt nektariner. Fetaost och ruccola är också gott. Vad som däremot inte är gott är fetaost,ruccola, luftorkad skinka och nektariner tillsammans med matvete. Därför kommer aldrig den här rätten att gå till historien som en av de bättre. MEN om man byter ut matvetet mot någon god pasta så tror jag att den ändå kan ha potential. Jag nöjer mig dock med att lägga ut en bild på salladen som faktiskt hade fler estetiska kvaliteter än gastronomiska och experimenterar glatt vidare.