Thursday, September 25, 2008

Borstj














Just nu dignar affärernas grönsaksdiskar av allsköns rotfrukter och det är svårt att inte bli inspirerad när man ser det nyttiga och färggranna utbudet. Borstj är en traditionell rysk rätt men den populära rödbetssoppan lagas flitigt i flera länder i det forna kommunistblocket. Jsg avnjöt själv flera varianter när vi var i Polen förra sommaren, bl.a. en helt klar variant som mest var en röd buljong om än mycket god. Min variant bjuder på mer tuggmotstånd i form av strimlade grönsaker.Pazhálsta!

Borstj 4 p
2 gula lökar
1 stor klyfta vitkål
1 liten klyfta kålrot eller 2 morötter om man så föredrar
6 medelstora rödbetor
2 msk smör
1,5 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 köttbuljongtärning (ger lite mer must)
1 lagerblad
1 krm svartpeppar

salt
1-2 msk vinäger (citron går också bra)


Skala och strimla samtliga rotsaker fint.Fräs dem i smöret i en rymlig gryta. När rotsakerna fått svettas en aning slår du på vattnet och smular i buljongtärningarna. Lägg i lagerblad och peppar och låt det hela koka under lock i 20 -30 minuter eller till dess att rotsaksstrimlorna mjuknat. Smaka av med vinäger och salt. Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

No comments: