Monday, December 01, 2008

Sjömansbiff

Förra veckan skulle vi ha svärfar på besök på onsdagskvällen och han är väldigt förtjust i husmanskost. Sån tur då att jag själv drabbats av något som närmast kan liknas vid cravings efter sjömansbiff! När det är ruggigt och kallt ute är en mustig gryta precis vad man längtar efter och det är ju så skönt att man bara kan stoppa ner alla ingredienser i en gryta och gå och läsa en god bok medan grytan lagar sig själv så att säga. För att en sjömansbiffen ska bli riktigt god krävs dock lite pyssel. En del föredrar att laga grytan med porter men då tycker jag att det smakar "bryggarstek" så jag använder ett ljust öl(t.ex.Pripps blå).

Sjömansbiff, 6 eller 4 väldigt hungriga personer
500 g nötkött (jag använde högrev)
2 stora gula lökar (eller 4 mindre)
12 medelstora potatisar
3 msk smör
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl lättöl + 1 dl vatten
2-3 msk kalvfond (eller 1 köttbuljongtärning)

Skär köttet i skivor som du sedan delar i mindre bitar. Skalalök och potatis. Skär löken i tunna skivor och potatisen i tjockare sådana. Låt ca 1 msk av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar. Krydda och ta åt sidan. Vispa urpannan (såvida det inte har bränts något i den) med öl, vatten och buljong. Häll av och spara skyn till senare. Stek löken mjuk och gyllene i resten av fettet. Varva potatis, kött och lök i en vid gryta. Börja och avsluta med otatis.Salta lite på potatislagren. Häll till sist på skyn. Koka under lock på svag värme i ca 1 timma tills köttet är mört. Servera med lingonsylt och en grönsallad.













Fotot är kanske inte det mest aptitliga men så blir det när man ätit upp hälften innan man kommer på att ta bilden...

No comments: