Vi hade några vänner över på middag i fredags och då serverade vi den här soppan som blir lite lyxig sådär med vin och saffran. Vi valde sej, lax och räkor men här kan man ju ta vilken fisk man vill. Det blir godare om man blandar några olika sorter (tycker jag).
Festlig fisksoppa
2 gula lökar
1 fänkålsstånd
2 morötter
5 potatisar
2 klyftor vitlök
1 burk hela, skalade tomater
1 kuvert saffran
1 liter vatten
2,5 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk färsk timjan
1 remsa apelsinskal, ca 10 cm
svartpeppar
salt
olivolja
ca 300 g färsk sej
ca 300 g färsk lax
500 g oskalade räkor
1 dl hackad dill
Tina räkorna långsamt. Skala och hacka löken grovt och vitlöken fint. Skölj fänkålen och strimla den. Skala morötterna och skär i slantar. Skalal potatisen och skär i skivor. Fräs sedan grönsakerna i någon matsked olja i en tjockbottnad stor kastrull. Slå på tomaterna, vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar,saffran,timjan, lite salt och svartpeppar. Använd en potatisskalare till att skära en lång strimla apelsinskal och låt sedan denna gå med i grytan. Låt det hela puttra samman på medelvärme under 40 -60 minuter till dess att potatisen och morötterna blivit mjuka. Skala räkorna under tiden. Skär fisken i kuber och låt den gå med i grytan i ca 4 minuter. Tillsätt räkorna strax före servering så att de bara precis hinner bli varma. Koka inte - då blir de sega och fisken riskerar att bli till mos! Servera soppan med en klick aioli och orkar du inte vispa ihop en själv kan man fuska som jag och röra ned vitlök i färdigmajonnäs. Det blir inte riktigt lika gott men duger bra om man har ont om tid. Komplettera med ett gott bröd och ett glas vitt vin. Chardonnay tycker jag är gott till fisk och saffran men det är ju en smaksak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment