Wednesday, September 12, 2007

Kantarellrisotto

Det stod en skvätt vin kvar i kylen sedan helgen och bredvid den en västerbottenost som gärna ville bli uppäten och i frysen låg kantarellerna från i somras och såg lockande goda ut. Så det blev risotto till middag idag och den blev verkligen höstig och god. Synd att det inte blev något vin över att dricka till maten efter det att jag tömt det i den bara. Å andra sidan kanske det hade varit att överdriva det hela -det är ju trots allt bara en helt vanlig onsdag.

Ingredienser
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
2 dl arborioris
5-6 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
c:a 2 dl firiven västerbotten ost (eller parmesan)
svartpeppar
ett par nävar kantareller
timjan till garnering
smör


Hacka löken och vitlöken fint. Fräs löken i lite smör i en traktörpanna. Tillsätt riset och låt det fräsa med till det blir genomskinligt. Späd med vinet och lite buljong och låt detta sakta koka in under omrörning. Låt sedan risotton puttra på låg värme under omrörning och rör i buljongen undan för undan. Det tar c:a 20 min tills riskornen mjuknar. Fräs under tiden kantarellerna i smör och salta dem. Rör i osten mot slutet och smaka av med svartpeppar. Salt behövs inte för osten ger tillrckligt med sälta ändå, tycker jag. Tillsätt kantarellerna sist och rör om försiktigt. hacka grna över lite färsk timjan eller garnera med några vackra timjanstjälkar.

No comments: