En gång har jag gjort en liknande valnötsröra efter konstens alla regler, grillat paprika i ugn och mixat och donat men nu har jag kommit på en latmansvariant som blev minst lika god (möjligen lite dyrare förstås) så det är nog den jag kommer att köra i fortsättningen.Jag fick nämligen en fantastiskt fin delikatesslåda i födelsedagspresent av mina föräldrar och i den lådan låg en burk inlagda grillade paprikor och de kom väl till pass nu.
Röd valnötsröra
2- 3 inlagda grillade paprikor
2 dl valnötter (tror jag minnet sviker mig lite här)
2 klyftor vitlök
1 msk ajvar relish
1-2 msk olivolja
lite salt
ca 1/2 skiva smulat formbröd
Jag delade paprikorna i bitar och hackade vitlöken grovt. Sen varvade jag dem med vitlök och valnötter i mixerburken (som annars inte riktigt klarar av att blanda bra när det blir fullt), slog på oljan och ajvar samt kryddor och mixade därefter ihop röran som till en början blir ganska lös. Det är här formbrödet kommer in. Ta bort kanterna och mixa ned en halv till en hel brödskiva beroende på hur fast du vill ha din röra. Smaka av med salt och peppar.
Hummus
Hummus är kanske självskriven på en mezetallrik och vi gör kikärtsröra ganska ofta här hemma men den här gången var jag lite mer frikostig med tahinan och den smakade nästan som den gör i Libanesiska köket i Skärholmen!
1 burk kikärtor
1 klyfta vitlök
2 - 3 rejäla matdskedar tahina (sesampasta)
citronsaft efter smak, men 1/2 citron behövs nog minst för rätt sting och fräschör
ett par matskedar olivolja
vatten efter behov
salt
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag och låt dem rinna av. Skala och skiva vitlöken och varva den med kikärtorna i mixerburken. Ringla över sesampasta och olivolja och mixa ihop till en röra. Pressa över citronen och späd eventuellt med några matskedar vatten för en krämig konsistens. Smaka av med lite salt och kanske lite mer citron om det behövs.
No comments:
Post a Comment