Kommer ni ihåg den tv-serien? Den gick på TV någon gång när jag var i tonåren. Konceptet gick ut på att Jan- Boris Möller (firad kock på den tiden) åkte runt och hälsade på hemma hos diverse kändisar och skulle laga ihop en måltid av vad som fanns i kylen. Även när det faktiskt inte fanns något i kylen. (Jag tror det var Dr Alban som typ hade muffins och inte så mycket mer t.ex.)
Igår kom jag hursomhelst att tänka på det programmet eftersom jag på fredagen hade gnällt för en kollega att vi inte hade något att äta hemma. Det var inte sant. Dels hade sambon fixat entrecôte till fredagkvällen skulle det visa sig och dessutom hade vi faktiskt ganska gott om mat om man bara använde fantasin lite. Till exempel hade vi en massa grönsaker och rotfrukter: avocado, morötter, rödbetor, lök, purjolök, bladspenat, sallad. Färskvaror som alla behövdes tas om hand så att de inte skulle förfaras.
Speceriskåpen dignar av gryn, ris, mjölsorter och nötter som jag köpt på mig i efter diverse infall som att "stekt polenta kanske är gott" eller att "rågflingegröt är nyttigt" och att "naturella jordnötter är bra att ha".
Frysen är full av bär, svamp, köttfärs, frysta grönsaker, matlådor och annat som lätt skulle kunna förvandlas till en duktig måltid så vad yrade jag om?
Att slänga mat är bland det mest korkade man kan göra anser ju jag men vad som måste vara än mer korkat är ju att gå och handla när skåpen är fulla med mat. Särskilt som det är trångt i affärerna på helgerna och de fyller på med färska varor på måndagen. Denna helg ska därför få bli ett avsnitt i serien här är mitt kylskåp.
Rätterna ska bara tillagas utifrån det vi har hemma. Hittills har det gått väldigt bra: Quinoasalladen från igår räckte även till lunch idag med lite mer ägg på toppen, till middag igår blev det spaghetti med krämig tomatsås toppad med mycket parmesan, smörstekta trattkantareller och bladspenat. Dessutom har vi ätit efterrätt båda dagarna, kladdkaka som kärleken bakade i torsdags och dessutom med vispgrädde till!
Om jag inte vore så mycket för att baka och testa recept som innehåller speciella ingredienser skulle jag faktiskt ge mig på att se hur länge vi klarar av en sån utmaning och hur länge maten i skåpen faktiskt räcker.
Sunday, February 24, 2013
Sallad med quinoa och räkor
Sallad med quinoa och räkor
2 dl röd quinoa + 2 dl vatten + 1 msk lantbuljong
1 morot
1 rödbeta
bladspenat
romansallad
avocado
ca 1 dm purjolök
räkor
3 ägg
saften av 1/2 citron
3 msk dill
olivolja
svartpeppar
salt
Börja med att skölja quinoan i hett vatten och koka den utan lock tills vattnet koka in och groddarna tittar ut. Skala rödbetan och moroten och riv dem grovt. Skölj bladspenaten och salladen. Skär romansalladen grovt. Koka äggen och skala räkorna. Blanda quinoan med citronsaft, dill, olivolja och lite svartpeppar och salt. Skölj purjolöken noggrant och strimla tunt. Blanda ner i quinoan. Lägg upp alltsammans på ett stort fat och fördela grönsakerna över fatet och toppa med räkorna och äggen.
Allt i ett kyckling
Den här allt i ett kycklingen kom till i veckan för när man har jobbat en hel dag vill man att matlagningen ska gå fort och enkelt. Sambon hade sett några kycklingrecept på nätet och med inspiration från dem snickades detta ihop. Potatis, tomat, lök, vitlök och så kycklinglår på det. Smack ned i samma form. Det blev gott, pröva så får du se!
Allt i ett kyckling
Allt i ett kyckling
ca 9 drumsticks
1 burk hela tomater
1 färsk tomat
1 burk canellibönor
1 färsk tomat
1 burk canellibönor
2 klyftor vitlök
1 gul lök
6 mellanstora potatisar
färsk basilika
salt
svartpeppar
olivolja
ev. oliver
Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en form med lite olja. Slå tomaterna i formen. Hacka vitlöken och basilikan och blanda ned. Tärna den färska tomaten och lägg bitarna i formen. Salta och peppra sparsamt. Skölj canellibönorna och rör ned dem. Skär löken i små klyftor och blanda ner den och potatisen i tomatröran. Potatisen ska vara helt täckt för att bli mjuk. Salta och peppra drumsticksen och lägg dem ovanpå. Stek alltsammans i ugnen i 200 C, 40 - 60 min tills potatisen mjuknat.
Längtan efter ljus, färg och vår
Förra helgen kände jag att jag var urless på det grådaskiga vädret och den totala bristen på solsken. Om man som jag spenderar större delen av sin tid inomhus en låg skolbyggnad från tidigt 80-tal utan direkt tid till att vistas ute blir man ännu mer beroende av att njuta friskluft och solsken under helgerna. Jag försöka komma ut och få en nypa luft på helgen men när allt är grått och småslaskigt känns det inget kul. Hur botar man då sin törst efter färg och fläkt? Ja till exempel kan man köpa sig en knippa krispiga rosa tulpaner eller vårpigga pärlhyacinter i mataffären. Sen kan man åka till ett närliggande centrum och pruta hos blomstergubben tills man får med sig ett knippe av sin favoritblomma anemoner med sig hem att blanda upp tulpanerna med. Det blir precis så fint som det låter.
Har man inte botat den värsta grådimmeångesten med det kan man fortsätta och göra ett besök på Tiger (TGR) som till min stora glädje har poppat upp i två centrum nära mig.
Tiger är en prylbutik med massa bra-att-ha prylar till låga priser. De säljer finfina pappersvaror, leksaker, mindre inredningsprylar. tvålar och t.o.m. kryddor. För hundra kronor köpte jag följande finheter som fick komma med hem: en supersöt kattburk (som syrran har fått), fina dekorationspapper, små rara tejprullar, snygga sugrör, rara knappformade kylskåpsmagneter och en påse hårda karameller i fina färger (för att få kalaset att gå på 100 pix jämt).
Idag skiner dock solen för fullt och eftersom jag ägnat förmiddagen åt att skriva skriftliga omdömen tänker jag raskt ta mig ut och njuta av solen innan den får för sig att försvinna igen...
Ännu en bulgursallad
Det här är en lättlagad, god och mättande bulgursallad som liknar både den turkiska salladen kisir och en libanesisk tabbouleh. Vi käkade den i rullar av bröd, sallad, grillad kyckling och hummus och som tillbehör till lammfärsjärpar (så åt vi den dagen efter).
Gör man salladen på den finmalda sorten bulgur (köftelik) behöver man inte koka bulguren. Jag har läst mig till att en äkta kisir ska innehålla salladslök och granatäppelsirap också men här körde jag i vanlig gul lök, tomatpuré och citron.
2 dl bulgur köftelik
1 gul lök
knappt 1 dl tomatpuré
1-2 msk ajvar
saft av 1/2 citron eller efter smak
salt och peppar efter smak
ev. lite cayennepeppar eller chiliflingor t.ex.
drygt 1 dl hackad persilja
1 halv gurka
1 tomat
olivolja
Slå upp bulguren i en skål. Koka upp vatten (smidigt i vattenkokare t.ex. ). Slå det heta vattnet över bulguren och täck med en handduk och en tallrik och låt den dra i ca 30 minuter. Hacka löken fint. Fräs den sedan tillsammans med tomatpuré och ajvar och generöst med olivolja tills löken mjuknat. Ställ åt sidan och låt svalna lite medan du tärnar gurkan och tomaten fint. Hacka persiljan. Mojsa sedan ihop grynen med tomatröran. Här blir det bäst om man vågar ta händerna till hjälp. Det ska vara ordentligt blandat. Rör sedan ned gurkan och tomaten. Smaka av med peppar och salt, ev. lite chili och citronsaften (Här tillsätter du även salladslök och granatäppelsirap, ca 1 msk om du vill få en mer turkisk touch) . Avsluta med att röra ned rikligt med hackad persilja.
Saturday, February 09, 2013
Frozen cheesecake
När jag var liten och var på släktkalas bjöds det ofta på en slags hemgjord glasstårta gjord på philadelphiaost. För ca en vecka sedan fick jag ett våldsamt sug efter just en sån glasstårta och sedan dess har jag inte riktigt lyckats släppa tanken på den (gravidcraving ?). Jag sms:ade därför mamma här på morgonkvisten för att be om receptet. Hon meddelade raskt att det hade slopat till förmån för en nyare variant hon hittat på nätet som gav ett bättre och krämigare resultat. Hon lotsade mig till följande recept på en frusen cheesecake. Lustigt nog hade hon själv lagat den så sent som förra fredagen (ungefär när mitt begär efter den uppstod) och dessutom hade min lillasyster bjudit på den igår när hennes sambo fyllde år. Kanske har vi någon slags cheesecake-telepati över de trettio milens avstånd eller är frozen cheesecake nästa retrorätt?
Nu står i alla fall en cheesecake i min frys i väntan på att bli just frusen. Jag smaksatte den med citron men passade också på att leka lite den polska körsbärssiropen som jag länge gått och spanat på i affären och nu dristat mig till att köpa. Jag hoppas på att det blir en toppenkombo.
Brödbak
Det var ett spännande bak. Fralldegen blev jättehård och svårhanterad medan giffeldegen istället blev väldigt lös (förmodligen för att jag bytte ut vetemjölet mot fullkornsdinkel för att ta slut på den mjölpåsen) men när bröden väl var klara blev det tvärtom. Frallorna blev mjuka och goda och gifflarna i hårdaste laget. Så kan det va'. Här nedan hittar ni länkar till bröden:
Soppfest
Vi har ätit väldigt mycket soppa här det senaste. Sambon har kokat urgoda och nyttiga linssoppor två gånger det senaste och sen gjorde vi den här soppan med ärtor, potatis och canellibönor.
Det bästa med soppor är att man kan variera dem i det oändliga (nästan) och slänga i lite av vad man har hemma. Har man sen lite goda tillbehör att toppa med och ett gott bröd till så känns det nästan som fest. Här har ärt-potatis-canelli-soppan fått topping av knaperstektbacon, vitlöksfrästa champinjoner och färsk hackad persilja och sällskap av en grov och salt giffel.
Mezeröror
En gång har jag gjort en liknande valnötsröra efter konstens alla regler, grillat paprika i ugn och mixat och donat men nu har jag kommit på en latmansvariant som blev minst lika god (möjligen lite dyrare förstås) så det är nog den jag kommer att köra i fortsättningen.Jag fick nämligen en fantastiskt fin delikatesslåda i födelsedagspresent av mina föräldrar och i den lådan låg en burk inlagda grillade paprikor och de kom väl till pass nu.
Röd valnötsröra
2- 3 inlagda grillade paprikor
2 dl valnötter (tror jag minnet sviker mig lite här)
2 klyftor vitlök
1 msk ajvar relish
1-2 msk olivolja
lite salt
ca 1/2 skiva smulat formbröd
Jag delade paprikorna i bitar och hackade vitlöken grovt. Sen varvade jag dem med vitlök och valnötter i mixerburken (som annars inte riktigt klarar av att blanda bra när det blir fullt), slog på oljan och ajvar samt kryddor och mixade därefter ihop röran som till en början blir ganska lös. Det är här formbrödet kommer in. Ta bort kanterna och mixa ned en halv till en hel brödskiva beroende på hur fast du vill ha din röra. Smaka av med salt och peppar.
Hummus
Hummus är kanske självskriven på en mezetallrik och vi gör kikärtsröra ganska ofta här hemma men den här gången var jag lite mer frikostig med tahinan och den smakade nästan som den gör i Libanesiska köket i Skärholmen!
1 burk kikärtor
1 klyfta vitlök
2 - 3 rejäla matdskedar tahina (sesampasta)
citronsaft efter smak, men 1/2 citron behövs nog minst för rätt sting och fräschör
ett par matskedar olivolja
vatten efter behov
salt
Skölj kikärtorna väl i ett durkslag och låt dem rinna av. Skala och skiva vitlöken och varva den med kikärtorna i mixerburken. Ringla över sesampasta och olivolja och mixa ihop till en röra. Pressa över citronen och späd eventuellt med några matskedar vatten för en krämig konsistens. Smaka av med lite salt och kanske lite mer citron om det behövs.
Bulgursallad med kikärtor och champinjoner
Det blev en slags vegetarisk plocktallrik med inspiration från Mellanöstern blev det till middag förra helgen. Jag gillar ju det här konceptet med småplock om det så än är tapas, en ostbricka eller räkor med aioli och ett gott bröd med röror är ju bland det godaste som finns!
Till den här plocktallriken gjorde vi en maffig bulgursallad, linser i vinägrett, stekt halloumi i skivor och två smaskiga röror. Det blev så mycket mat att vi hade lunch dagen efter (och salladen räckte faktiskt till middagen dagen efter också).
Bulgursallad med kikärtor och champinjoner
Inspiration till denna sallad fick jag efter att ha fått smaka på ett fantasttiskt salladsbord under ett gymnasiebesök med mina nior. På skolan vi besökte hade de dukat upp mängder av fräscha sallader, varav en var en röd bulgursallad som var supergod. Nu misstänker jag att de hade använt bulgur som bara fått dra i vatten och som sedan smaksatts men helt säker är jag inte. Vi hade dock bara den grövsta sortens bulgur hemma så jag fick koka grynen. Dessutom gjorde jag salladen lite matigare genom att ha i kikärtor och svamp.
2 dl grov bulgur
4 dl vatten
ca 1 dl tomatpuré
ca 2 rejäla matskedar ajvar relish
olivolja
lite salt
en bunt hackad persilja (kanske en dryg deciliter eller efter smak)
pressad saft av en halv citron eller efter smak
1 burk kikärtor
ca 5-6 färska champinjoner
svartpeppar
salt
Blanda bulgur med vatten, tomatpuré, ajvar, olja och lite salt. Koka bulguren enligt förpackningen och låt den sedan stå och svalna lite.
Hacka under tiden persilja. Borsta av och skiva champinjonerna tunt. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av en stund. Pressa citronsaften över bulguren och krydda eventuellt med lite salt och peppar. Rör ned kikärtorna och blanda därefter försiktigt ned persiljan och champinjonskivorna.
Pocherad torsk med potatis-och purjopuré
Köpte fin torsk i affären igår och fick lust på att göra något som smakar helgfint och lite mer raffinerat än fish n' chips,vilket sambon förordade. Jag ville göra något mer elegant eftersom jag tycker att fisken kommer fram bäst tillsammans med milda smaker.
Jag surfade runt på nätet och fick massor av inspiration och kom fram till att jag skulle göra en blomkålspuré till fisken. Tyvärr föll det på att blomkålen jag trodde mig ha hade möglat ( måste ha legat mycket längre i kylen än vad jag mindes) och möglig puré gör ju ingen glad så jag fick lova att tänka om. Istället lagade vi en potatis-och purjopuré till den pocherade torsken och serverade det hela med brynt smör och lättstekta grönsaker som garnityr. Det blev supergott!!
Pocherad torsk med potatis- och purjopuré, brynt smör och stekta grönsaker
ca 400 g torskfiléer
ca 2 dl vitt vin
ca 3 dl vatten
en knapp tesked salt
ca 7 små potatis av mjölig sort
1 purjolök (- det mörkgröna som du spar till grönsaksfräset)
vatten + lite salt att koka i
ca 1 msk smör
ca 2-3 msk crème fraiche
Garnityr:
Den mörkgröna delen av en purjo
1 litet fänkålsstånd
1 stor morot
ca 2 nävar babyspenat
lite smör och olja till stekning
75 g smör att bryna
Börja med moset. Skala potatisen och lägg i blöt. Dela en purjolök på mitten och skölj den väl. Strimla det mörkt gröna i fina strimlor och lägg dem åt sidan. Strimla sedan resten av purjon i något grövre strimlor. Skär sedan potatisen i skivor och lägg den tillsammans med purjostrimlorna (förutom det gröna som du har lagt undan) i en kastrull och slå på vatten och salta lätt. Låt det hela koka upp under lock och låt det puttra på medelhög värme tills potatisen är genomkokt.
Under tiden förbereder du smöret och garnityret. Till grönsaksgarnityret behöver du skala och ansa grönsakerna och sedan skära så väl fänkål som morot i tunna strimlor.
När det gäller smöret så behöver du kunna röra i det stadigt och ha det under kontroll så att det inte bränns men annars är det ju plättlätt. Lägg bara smörklunsen i en kastrull och låt det smälta under omrörning. Till en början räcker det att röra då och då men när det slutar fräsa och mest bubblar gäller det att stå på pass. Då måste du röra och röra så att inte bottensatsen bränner. Du kommer se hur smöret ändrar färg och hur det börjar lukta smörkola. När det är nötbrunt är det klart. Det kan dock vara idé att ha tagit det från plattan redan när det är honungsgult eftersom kastrullen håller värmen en stund.
Koka nu upp vatten och vin samt salt till fisken i en traktörpanna. Medan detta kokar upp tar du hand om purén. Slå av vattnet och mixa ihop potatis- och purjokoket med en klick smör, crème fraiche, salt och peppar. Ställ åt sidan under lock.
Nu borde det sjuda ordentlig i traktörpannan. Förbered fiskfiléerna genom att ta bort eventuella ben. Pressa över citronsaft och krydda med salt och svartpeppar. Rulla ihop filéerna med den lite "ruggiga" ytan utåt. Lägg fiskrullarna i det sjudande vattnet, lägg på ett lock och slå av plattan. Låt stå i ca 8-10 min. När torsken börjar skiva sig är den klar.
Fräs grönsakerna lätt i smör och olja. När de börjar mjukna tillsätter du också några nävar välsköljd babyspenat.
Servera omedelbart. Lägg lite puré på en tallrik, ta med en hålslev upp en torskrulle och placera den ovanpå purén. Ringla över brynt smör och toppa med de frästa grönsakerna.
Subscribe to:
Posts (Atom)