Monday, May 25, 2009

Hembakt pizza














Hembakt pizza

Pizzadeg:
25 g jäst
2.5 dl ljummet vatten
ca 5 dl fullkornsvetemjöl
ca 2 msk olivolja
salt

Rör ut jästen i vatten. Tillsätt salt och olivolja. Rör ned mjölet och knåda degen ordentligt. Låt vila medan du förbereder fyllningen.

Pizzasås:
1½ msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 3 msk okryddad tomatpuré
ca 3 msk vatten
2 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
lite svartpeppar
salt

Vegetarisk fyllning:
1 squash
1 färsk gul lök
½ paprika
ca 5 champinjoner
ca 30g chèvreost
knappt 1 dl riven ost att strö över

Skär suqashen i tunna skivor och längden i en form och ringal olivolja övr. Stek skivorna i ugnen i 225 grader tills de har fått lite färg. Detta är nödvändigt för att pizzan inte ska drypa av vätska från grönsakerna och gra pizzabotten alldeles mjuk (jag har lyckats med detta tidigare). Skär paprikan i strimlor och champinjonerna i skivor. Skiva löken tunt.















Baka ut hälften av delgen i en rundel på en plåt. Bred hälften av tomatsåsen över pizzarundeln och fördela grönsakerna över degen. Avsluta med att strö övr osten och grädda pizzan i ugnen i 225 grader.

Fyllning 2:
Uteslut squashen. Byt ut chèvreost mot en god salami eller annan spansk lite stark korv. Lägg till några oliver.

Fyllning 3. Lägg på vad fan du vill. ;)

No comments: