Sunday, May 31, 2009
Chokladbakelse med hallon
Denna chokladbakelse/muffin bjöds vi på på min systers bröllop för ett tag sedan. De smakar syndigt gott men är faktiskt inte så hälsovådliga som sötsaker gärna blir (tror jag i alla fall). Hela satsen innehåller bara 50 g smör, vilket väl bör anses som lite om man jämför med en vanlig sockerkaka t.ex. men sen innehåller kakan förstås hackad choklad och yoghurt också så det kanske går jämt upp någonstans. Myckt socker är det i i alla fall men muffinsarna blir härligt kladdiga och gottiga i mitten p.g.a. den korta baktiden.
Chokladbakelse med hallon
4,5 d mjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
50 g smör
150 g mörk choklad, smältes i smöret
2 dl yoghurt
0,5 dl vatten
1 liten liten nypa salt
1 pkt frysta hallon
Blada torrvarorna med varandra. hacka chokladen. Smält samman smör och choklad. Rör samman till en smet. Smeten blir väldigt tjock så ser den ut som en komocka har du inte gjort fel...
Fyll formarna til lhälften med smet. Tryck ner ett par-tre hallon iv arje form. Täck med ytterligare lite smet och grädda i 175 grader i 15 minuter. Vill du inte att de ska bli kladdiga gräddar du längre.
Grattis mamma!
Idag är det mors dag och då ska man ju som bekant hylla sin mor. När vädret är så vackert som det varit den här helgen gör man det bäst med en picknick tycker jag. Nu befinner ju sig min egen mamma sig på 30 mils avstånd från mig så istället var det svärmor släpades med ut i spenaten men vänta bara mor-sommaren är lång!
I picknickkorgen stoppade vi en örtig potatissallad och två olika dressingar i egna små burkar så att var och en själva fick blanda efter eget huvud. Till detta färdiggrillade kycklingklubbor och revbensspjäll och som efterrätt en kladdig muffins med hallon och mycket chokladsmak.
Örtig potatissallad
Här har jag inga bestäda mängder utan jag höftade rätt rejält är jag rädd...Detta är i alla fall vad som ingår:
kokt färskpotatis, tärnad
rikligt med bladpersilja
1 kruka hackad dill
1 pkt ärtskidor, lätt förvällda och skurna i bitar
1 röd, finhackad lök
½ pkt ruccolasallad, väl sköljd
Tärna och haca alla ingredienser och blanda väl.
Servera dressingen nedan eller en god vinegrätt bredvid så kan var och en blanda själv, vilket är en fördel om man t.ex. inte gillar dressing eller vill bestämma hur mycket fet man vill ha i maten.
Dressing:
ca 1,5 dl gräddfil
1 burk crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
en aning citronsaft
en bunt finhackad gräslök
svartpeppar
salt
Variation:
Vi åt resterna nu på kvällen när vi kom hem och då blandade jag salladen med vinegrätt och smulade ner lite fetaost och tillsatte även några matskedar solroskärnor. Det blev mycket gott!
Monday, May 25, 2009
Hembakt pizza
Hembakt pizza
Pizzadeg:
25 g jäst
2.5 dl ljummet vatten
ca 5 dl fullkornsvetemjöl
ca 2 msk olivolja
salt
Rör ut jästen i vatten. Tillsätt salt och olivolja. Rör ned mjölet och knåda degen ordentligt. Låt vila medan du förbereder fyllningen.
Pizzasås:
1½ msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
ca 3 msk okryddad tomatpuré
ca 3 msk vatten
2 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
lite svartpeppar
salt
Vegetarisk fyllning:
1 squash
1 färsk gul lök
½ paprika
ca 5 champinjoner
ca 30g chèvreost
knappt 1 dl riven ost att strö över
Skär suqashen i tunna skivor och längden i en form och ringal olivolja övr. Stek skivorna i ugnen i 225 grader tills de har fått lite färg. Detta är nödvändigt för att pizzan inte ska drypa av vätska från grönsakerna och gra pizzabotten alldeles mjuk (jag har lyckats med detta tidigare). Skär paprikan i strimlor och champinjonerna i skivor. Skiva löken tunt.
Baka ut hälften av delgen i en rundel på en plåt. Bred hälften av tomatsåsen över pizzarundeln och fördela grönsakerna över degen. Avsluta med att strö övr osten och grädda pizzan i ugnen i 225 grader.
Fyllning 2:
Uteslut squashen. Byt ut chèvreost mot en god salami eller annan spansk lite stark korv. Lägg till några oliver.
Fyllning 3. Lägg på vad fan du vill. ;)
Tacos? Man tackar.
Tacos är hemskt smidigt. Det är så himla lätt och tacksamt att bjuda på eftersom alla kan plocka det de gillar. Jag är dock ganska negativt inställd till helfabrikaten som tynger tacoshyllan i affären. Kryddmix som innehåller en lång rad E-nummer och som dessutom kostar skjortan får tummen ner. Jag kör billig varianten i hopp om att en hemgjord kryddblandning kommer rädda mina nerver från de skador som glutamat visst lär kunna ge upphov till. Fördelen är att man själv kan reglera hur starkt, eller hur svagt, man vill ha det. Guacamole på burk går också fetbort. Varför liksom? Det tar två minuter att blanda ihop sin egen avokadogucka och smaken på den färdiga smörjan ska vi inte ens gå in på...
Hemgjord kryddblandning för tacofärs
till ca 300 g köttfärs
1 tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ hackad röd chili eller 1 krm starkt chilipulver
ca 2 tsk tomatpuré
ev. lite kinesisk soja
salt
peppar
God avokadogucka
1 mogen avokado
1 klyfta pressad vitlök
ca 3 msk citronsaft
salt
svartpeppar
Mosa ihop. Mumsigt! Vill man göra en mer autentisk guacamole ska man ha i tärnade tomater också men för ett sådant recept kan ni kika in här: www.guacamolerecipe.net
Strömmingslåda med vitlök och örter
Fisk är ju nyttigt det vet ju alla men jag ska erkänna att jag inte lagar det så ofta. Hela fiskar gör mig nervös. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta bort eller hur så jag känner mig bara trygg om jag kan köpa färdigfiléead fisk. Alltså köpte jag färdigrensad strömming även om sambon påpekade att priset skulle fått hans mormor (som älskade strömming i alla former tydligen) att svimma. I vanliga fall brukar jag steka flundror och äta dem med potatismog men jag ville testa något nytt så med inspiration från diverse olika internetrecept och lite egna tillägg blev det denna smaskiga fiskrätt. Det är inget för fetthysterikor för här såsar vi på med riktig grädde. Ät och njut!
Strömmingslåda med vitlök och örter
ca 300 g strömmingsfiléer
ca 1 dl blandade färska örter, persilja, dill, timjan, gräslök
1 klyfta vitlök
2 tsk dijonsenap
2 dl grädde
svartpeppar
salt
Skölj fiskfiléerna och klipp bort eventuella ryggfenor. Hacka örterna fint. Salta filéerna på den köttiga sidan och lägg ca 1 tsk örthack på varje filé innan du rullar ihop den med skinnsidan utåt. Lägg filéerna tätt i en liten, ugnsfast form. Pressa vitlöken i en bunke och rör ut den med senap och grädde. Tillsätt det örthack som belv över och krydda med svartpeppar. Slå örtgärdden över strömmingsrullarna och ställ in formen i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Servera med kokt pressad potatis och en grönsallad.
Ytterligare en pastasallad...
Varför konstla till det när det är så gott? Sallad är perfekt när man behöver rensa kylskåpet på en massa slattar så här fick resterna av kycklingen från dagen innan slinka ned tillsammans med några ensamma champinjoner och coktailtomater som var för få för att hitta på något kul med. Såsen som ni ser till vänster mixades ihop av crème fraiche och en rejäl bit av den där billiga chèvrestubben jag köpte i för ett tag sedan. Det blev riktigt gott så den kan jag tänka mig att göra igen och kanske bara servera som dippsås eller som tillbehör till klyftpotatis kanske?
Pastasallad
Ta vad du tycker är gott
Detta ingick i den sallad du ser ovan:
kokta pastaskruvar
½ grillad kyckling, urbenad och delad i mindre bitar
champinjoner i skivor
coktailtomater i halvor
1 ätmogen avocado i bitar
ett par nävar blandade salladsblad
ca 10 kalamataoliver
Chèvredip
ca 2 dl crème fraiche (jag använde den feta ekologiska)
ca 50 g chèvreost
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk timjan
1 tsk honung
svartpeppar
ev lite salt
Skala av det vita mögelhöljet från osten. Bryt osten i mindre bitar och lägg tillsammans med crème fraiche,en pressad vitlöksklyfta, honung och timjan. Mixa ihop alltsammans och smak till sist av med peppar och salt.
Sunday, May 17, 2009
Många rätter små
Middagen idag fick inspiration från det libanesiska köket. Vi gjorde flera små rätter; gröna linser med vitlök och smör, ugnsstekt aubergine, tabbouleh och så en hemsnickrad variant på den libanesiska röran mhamara. Den senare blev mycket smaskig så den kan jag tänka mig att göra igen. Auberginerna fick lite extra smak av en egenhändigt ihoprörd kryddolja och det kan jag verkligen rekommendera, i synnerhet om du, liksom jag, har lite problem med äggplantans bitterämnen.
Ugnstekt aubergine
1 stor aubergine
salt
Kryddolja:
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk paprika
ca 2 msk olivolja
salt
Skär auberginen på längden i klyftor och dela sedan dessa på mitten. Salta klyftorna på alla sidor och låt auberginen ligga och dra ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör under tiden ihop kryddoljan. Pressa vitlök i en skål och blanda noggrant ihop den med kryddorna och oljan. Klappa klyftorna torra med hushållspapper. Pensla auberigneklyftorna med kryddoljan och lägg dem på en pappersklädd plåt och låt dem steka i ugnen tills den får fin färg (tar 30-40 minuter).
Hemsnickrad Mhamara
Detta är en snäll version av den kryddstarka valnötsröran Mhamara som ofta serveras som tillbehör på libanesiska matställen. Paprikan blir mild när den rostas och i kombination med valnötter blir det en ljuvlig röra. God att dippa bröd i eller som tillbehör till lammkotletten.
2 dl valnötter
1,5 röd paprika
1 färsk gul lök
1 klyfta vitlök
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ tsk harissapulver (kan ersättas med mer av de andra krydorna)
en nypa chiliflagor
2 krm harissapasta
olivolja
salt
Kärna ur parikan och skär den i grova bitar. Ansa löken och skär även denna i bitar. Skala en klyfta vitlök och blanda grösnakerna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Stek i ugnen i 225 grader tills paprikan är mjuk, ca 15-20 minuter. Mixa under tiden valnötterna grovt i en mixer och lägg över valnötshacket i en bunke.
Lägg de mjukbakade grönsaksbitarna i mixern och mixa till en slät smet. Tillsätt kryddor, gärna lite i taget så att du kan smaka av vad som passar dig och mixa samman med lite olivolja. Rör samman paprikasmeten med valnötshacket och smaka av med salt.
Tabbouleh
2 dl bulgur
4 dl vatten
salt
ca 100 g bladpersilja
1 liten röd lök
ca 10 coktailtomater
saft av en halv citron
svartpeppar
Koka bulguren i saltat vatten. Hacka rödlöken fint. Hacka bladpersiljan. Hacka coktailtomaterna fint. Blanda alltsammans i en skål och slå över citronsaften. Blanda väl och smaka av med lite svartpeppar från kvarn.
Omelett med kantarellstuvning
Söndagar är dagen då allt tråkigt ska hinnas med. Tvättunnan är då som regel överfull och övriga hemmet en enda röra. Således brukar vilodagen förvandlas till operation extreme home make over. I sådana lägen är omelett perfekt för det går fort att laga och det mättar bra. Dessutom är det få saker som gör mig så larvigt lycklig som smaken av kantareller.
Omelett med kantarellstuvning
4 ägg
msk matlagningsgrädde
lite salt
lite svartpeppar
knappt 1 msk smör
Svampstuvning:
ca 3 dl frysta kantareller, tinas
1 msk smör
2,5 msk vetemjöl
ca 2 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
salt peppar
Börja med stuvningen genom att fräsa kantarellerna i smör. Pudra över mjölet och rör om så att det fördelar sig över kantarellerna. Slå på grädden och rör ned sojan.Låt det hela puttra i några minuter på låg värme tills stuvningen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
nu är det dags för omeletten. Vispa ihop äggenoch grädden lätt med en gaffel och krydda lätt. Smält smöret i en stekpanna och slå på äggsmeten. Slå ned värmen och hacka ett par gånger i omeletten under stekningen. När omeletten är gyllene på steksidan och krämig på ovansidan fyller du den med svampstuvning och viker den dubbel. Klipp över örter före servering. Jag tog timjan och gräslök.
Lördagsmys
Vi såg på Mat-Niklas här i veckan. Han gjorde då en fiskrätt där han fyllde kronärskocksbottnar med en röra med räkor och pepparrot. Det lät gott tyckte vi men lite väl meckigt så vi nöjde oss med att göra röran och åt den tillsammans med sparris och vid sidan av detta baguette och goda ostar. Röran var helt okej men jag misstänker att Coops pepparrot inte var den färskaste för jag tyckte att det var dåligt drag i röran trots de två matskedarna pepparrot.
Räkröra med pepparrot
130 g skalade räkor
2 msk matyoghurt
2 msk riven pepparrot
lite nymald svartpeppar
Linssoppa
Linssoppa är en riktig livräddare i veckorna när det ska gå fort att få mat på bordet. Tar man röda linser kokar den på mindre än 20 minuter. Bara hackandet tar lite tid. Jag gillar att ha i indiska kryddor så jag brukar hacka gul lök, 1 grön chili och en ca 3-4 cm stor bit ingefära som jag sedan fräser i olja tillsammans med t.ex. spiskummin, curry och senapsfrön innan jag slår på linser, vatten och buljong. Gillar man inte det orientaliska stuket kan man ju gå lös med en massa örter och späda med tomat istället för vatten. Lite spenat eller andra grönsaker i små bitar gör soppan ännu smaskigare.
Lite skåpmat
Här kommer äntligen ett recept, eller snarare en receptvariant på en sallad ni tidigare sett här på bloggen. Vi var och handlade på en ICA stormarknad för några helger sedan och då sålde de polkabetor där och och jag föll direkt. Bara namnet låter ju härligt. Så här i efterhand ska jag väl erkänna att de inte var så hemskt sensationella. Polkabetorna smakar ungefär som sin kusin rödbetan men rödbetornas färg är ju så mycket vackrare och jag undrar om de inte smakar mer också?Jag kokade hursomhelst betorna och klyftade dem och blandade ned dem i en sallad. I salladen lades även rårivna morötter, späda spenatblad och kokt mathavre. Mathavre var en för mig ny bekantskap men jag måste säga att jag nog föredrar matvete. Havre har visserligen många goda egenskaper, t.ex. innehåller fibern betaglukan som sänker kolestrolet men det smakade lite för mycket havregrynsgröt för min smak. Det blev lite för mycket kruskaklikänsla över det hela helt enkelt men chèvre och betor är en oslagbar kombination! Kanske fungerar mathavren bättre som tillbehör till någon smakrik gryta?
Sallad med polkabetor och mathavre
4-6 polkabetor, beroende på storlek
2 dl mathavre
4 dl vatten
1 stor morot
ca 70 g färsk bladspenat
75 g chèvreost, ev. mer
25 g pinjenötter
flingsalt
Dressing:
1 tsk Dijonsenap
1 klyfta pressad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
1 msk herbes de provence
rikligt med nymalen svartpeppar
lite salt
Koka polkabetorna i saltat vatten i ca 40 minuter, ev. längre. Koka under tiden också mathavren i vatten med lite salt. Skala moroten och riv den grovt. Skölj bladspenaten väl. Vispa ihop dressingen. Blanda mathavren med morotsrivet när mathavren är färdigkokt. Bred ut blandningen på ett serveringsfat och strö bladspenaten över. Spola de färdigkokta betorna snabbt i vatten innan du gnuggar av dem skalet och skär dem i klyftor. Fördela betorna över salladen och slå dressingen över den. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över salladen.
Sallad med polkabetor och mathavre
4-6 polkabetor, beroende på storlek
2 dl mathavre
4 dl vatten
1 stor morot
ca 70 g färsk bladspenat
75 g chèvreost, ev. mer
25 g pinjenötter
flingsalt
Dressing:
1 tsk Dijonsenap
1 klyfta pressad vitlök
1 msk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
1 msk herbes de provence
rikligt med nymalen svartpeppar
lite salt
Koka polkabetorna i saltat vatten i ca 40 minuter, ev. längre. Koka under tiden också mathavren i vatten med lite salt. Skala moroten och riv den grovt. Skölj bladspenaten väl. Vispa ihop dressingen. Blanda mathavren med morotsrivet när mathavren är färdigkokt. Bred ut blandningen på ett serveringsfat och strö bladspenaten över. Spola de färdigkokta betorna snabbt i vatten innan du gnuggar av dem skalet och skär dem i klyftor. Fördela betorna över salladen och slå dressingen över den. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över salladen.
Sunday, May 03, 2009
Bloggtorka
Jag har just gått igenom en rätt stressig period med tidiga morgnar och sena kvällar så matlagning har inte varit högprioriterat. Man (läs jag) har inte varit så sugen på att laga middag helt enkelt efter att ha manglat sig igenom tre utvecklingssamtal på en kväll. Inspirationen har helt enkelt inte infunnit sig. Det har mest blivit yoghurt och macka och det receptet är jag rätt säker på att ni klarar er utan...
Subscribe to:
Posts (Atom)