Monday, July 09, 2007

Crunchy lunchsallad














Om man börjar dagen med ett pain au chocolat bör man kanske kompensera detta med att äta lite nyttigare senare under dagen, då passar en knaprig sallad bra. Den här slängdes ihop av de grönsaker som stod till buds i kylskåpet och idén till kombinationen morot och solrosfrö kommer -med risk för att bli tjatig- från en av Anna Bergströms kokböcker. Salladen går supersnabbt att slänga ihop och blir dessutom vacker att se på (det tycker i alla fall jag).

Till 2 pers behövs:
2 morötter
1 avocado
knappt 100 g blomkål
5-6 rädisor
½ dl solrosfrön
c:a 5 cm purjolök
några blad romansallad
olja
vinäger
peppar
salt
citronsaft efter smak

Skala och skär morötterna i smala juliennestavar. Skölj alla grösnaker noggrant och dela därefter blomkålen i små fina buketter och skiva rädisorna och purjon tunt. Skiva eller tärna avocadon.Riv salladsbladen i bitar och klä botten på serveringsfatet med dem. Lägg därefter på morotsstavarna, blomkålen och rädisskivorna och avocadon. Strö purjolöksstrimlorna över det hela och blanda därefter til len dressing av lite olja (c:a 1 msk bara) och pyttelite vinäger. Hetta under tiden upp en stekpanna. När pannan är het, slå i solrosfröna och rosta till de fått färg. Ringla därefter vinägretten över salladen och avsluta med att strössla fröna över salladen. Servera med en klyfta citron så kan man själv ge smaken ytteligare skjuts av frisk citron om man tycker om det.

No comments: