Saturday, February 25, 2012

Vietnamesiska vårrullar














Färska vårrullar är fräscht och gott, särskilt mot sommaren när man vill äta lite lättare mat. Förra helgen låg i och för sig snön i decimetertjocka sjok på gatorna men vi tjuvstartade och proppade i oss några rullar ändå. Det bästa av allt är att de inte kräver någon direkt tillagning bara lite förberedelser i form av räkskalande och grönsaksstrimlande.

Bli heller inte avskräckt av att den färdiga rätten ser ut som någon slags alienavkomma, det är helt i sin ordning och de smakar bättre än de ser ut...

Färska vårrullar
1 pkt rispapper (finns i affärer med asiatisk mat och ibland i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 påse räkor
1 kruka salladsblad
1 bunt färsk mynta
1 bunt färsk koriander
2 morötter
1/2 gurka
ca 1 dl jordnötter
1 pkt glasnudlar

Nuoc cham- dip
1 finhackad vitlöksklyfta
en bit finhackad röd chili
1-2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
1, 5 tsk risvinäger
saften av 1 limefrukt

Alternativa dipsåser
Ljus soja
Hoisin sauce
Sweet chili sauce

Börja med att lägga räkorna på tining och skala sedan morötterna. Strimla sedan morötterna i tunna stavar för hand. Skölja salladsbladen noggrant och lägg dem att rinna av. Strimla även gurkan fint. Strimla salladsbladen i några centimeter breda remsor. Hacka jordnötterna och skala räkorna. Koka upp en kastrull med vatten och salta vattnet en aning. Lägg i nudlarna och låt dem dra i det kokta vattnet i ca 3 minuter innan du slår över dem i ett durkslag och sköljer dem med kallt vatten. Låt dem rinna av väl.

Rör ihop dressingen ovan och använd som dipsås. Tillsätt eventuellt små tärningar av gurka och hackad koriander för att den ska se lite roligare ut. (Jag hade förresten slut på lime och fick använda citron. Det fungerade nästan lika bra.)

Koka upp ytterligare en liter vatten och slå det sedan i en vid skål eller t.ex. i en långpanna och låt det svalna en aning innan du försiktigt doppar ett rispapperblad i det i ca 3 sekunder (pappret ska bli mjukt men hanterbart). Lägg över rispaperbladet på en tallrik. Börja med att lägga räkorna i en rad i mitten av bladet och lägg sedan på övrig fyllning, sallad, nudlar, örter och nötter. Jag gillar att ha i rikligt med färska örter så ös på med koriander och mynta om du gillar det.  Vik upp kortändorna och rulla sedan försiktigt ihop rullen. Försök att hålla ihop fyllningen så att den blir tajt och sammanhängande så blir det lättare att dippa den. Servera rullarna med lite olika dippsåser. Dippa och njut!

Tips! Man kan också göra rullarna helvegetariska och lägga i bitar av avocdo istället för räkor. Det är supergott det med. Vi gjorde det dagen efter när vi åt upp resterna!

Snyggare rulle har man väl sett men god blev den.







Tuesday, February 21, 2012

Mer rödbetspaj




Det är riktiga oxveckor på jobbet nu så man får ta vara på det lilla roliga man har, Alla hjärtans dag t.ex. När jag kom hem förra tisdagen stod maten färdiglagad på bordet i form av en kärleksröd rödbetspaj. Sambon hade fixat och tagit vara på de överblivna rödbetorna från helgen och gjort en egen rödbetspaj. Jag är inte hundra på receptet men pajdegen innehöll i alla fall både rågmjöl, havregryn, vetemjöl och smör och fyllningen bestod av lök, morötter, rödbetor och crème fraiche och ägg som toppats med solrosfrön. Galet gott och extra skönt att slippa laga maten själv. Jag bjöd i min tur bjöd på hjärtformad sachertårta till efterrätt, köpt på Spaks konditiori i Tumba.

 


Matlagningshelg

Inte nu i helgen men helgen innan lagades det en hel del mat här i huset. Vi bakade ännu fler limpor ( vi har snart inte ätit köpebröd på tre veckor nu!), gjorde en stor sats med linsgryta och kokade fikonmarmelad. Det var ett riktigt "spur of the moment" händelse för vi hittade det där fikonpaketet som jag köpte till jul och som glömts kvar i ett skåp och en halv flaska portvin med gud vet hur mycket tid på nacken i kylen men det blev en god sylt.
















Vacker förgänglighet

Tulpaner är ju vansinnigt vackra när man köper dem i toppiga knoppar och krispigt frasande stjälkar men jag tycker nästan att de är lika vackra när de är på utgående...


Rödbetspaj med filodeg














Den här rödbetspajen lagade jag förra helgen. Vi hade en liten bit av en getostsrulle kvar i kylen och några rödbetor och dessutom två (?) rullar filodeg i frysen och utifrån detta föddes den här pajen. Den är ganska fet men den blev god!














Rödbetspaj med filodeg
ca 6-8 filodegsblad
100 g smör
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 150 g bladspenat
4- 5 rödbetor
ca 150 g ost
lite olivolja
2 ägg
2 dl mjölk
peppar
salt

Tina filodegen och smält smöret. Låt även spenaten tina om du använder frusen sådan. Skala under tiden rödbetorna och skiva dem tunt på en mandolin. Hacka löken och vitlöken.  Pensla varje filoblad med smör och lägg dem omlott i en pajform. Fräs lökhacket och spenaten i lite olja tills löken blivit genomskinlig krydda med lite salt och peppar. Bred ut spenat och lökröran över filodegsskalet. Skär bort det vita från   ostrullen, skiva rullen och fördela osten över pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och en aning salt. Slå äggstanningen över fräset. Lägg sedan rödbetsskivorna i cirklar ovanpå. Strö över lite salt, peppar och lite timjan. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.

Saturday, February 11, 2012

Trött på rött

Förra helgen tog jag också tag i projekt "byt stil i köket". Projektet har grott i mitt huvud ganska länge och jag har velat fram och tillbaka. Stilschizad som jag är har jag varit inne på alla möjliga varianter men jag insåg till sist att jag just nu är lite trött på rött och retromönster. Inte så att jag inte gillar det, tvärtom men jag känner en viss mättnad just nu och vill ha lite lugnare färger. Kanske har jag blivit smittad av vitfärgsjukan just som den verkar vara nere för räkning men jag kände att jag längtade efter mer jordiga nyanser. Kanske är det min vurm för allt franskt som slår igenom, lite slitet och sobert känns mer Frankrike för mig än klatschiga färger (även om allt japanskt och just färgstarkt verkade ha hög trendfaktor La France när vi var där). Eller så är det helt enkelt så att jag behöver lugn och ro på alla plan jag kan få det när stressen grasserar runtomkring mig...



Burkarna med röda locken fick hursomhelst byta plats med de mer neutrala som stod i skåpen och innehållet får vara färggivare istället. Gardinerna byttes ut mot fuskhissgardiner från Hemtex (79 spänn /st!) och mina nya krukor fick ta plats i fönstret invid min blåa balkongkruka. Och min kära Taikaburk från Iittala fick en inta en mer framträdande plats i kökshyllan. En lite gulnad tavla med Katarina kyrka fick också flytta in i köket och jag känner mig nöjd. Nu återstår dock bara ett problem och det är att sy om gardin nummer två så att det passar vårt dvärgfönster à 70 cm bredd. Vet inte riktigt hur jag gör det så att det blir snyggt men det får väl bli denna helgens projekt- om jag orkar. Det känns som att det kan bli trixigt att få det snyggt men skam den som ger sig!






Fynd

Förra helgen åkte vi till Plantagen för att köpa planteringsjord och såjord. När vi kom dit hittade jag även dessa krukor i en utförsäljningshörna à 10 kr styck. De var fina tycker jag så jag köpte två av den bruna som ni ser till vänster och den vita på fötter. De blev fina i köksfönstret (mer bilder kommer).

Växter är ironiskt nog inte Plantagens starka kort, i alla fall inte i den butik vi besökte men en peperomia och en annan växt som jag är osäker på namnet på fick följa med. De var ganska dyra också men nu när jag fick tre kurkor för trettio spänn hade jag ju råd att lägga några kronor på blommor.

Ögonblick



Ibland blir man helt plötsligt medveten om något som man sett varje dag. Har ni varit med om det? När vardagsföremål eller utsikten från vardagsrummet helt plötsligt känns i magen liksom? Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det men helt plötsligt kan jag SE något jag egentligen borde ha sett varje dag. Det kan bero på ett annat ljus, hur färger plötsligt framträder mot varandra. Det låter flummigt men ibland blir vardagssakerna mer estetiskt tilltalande helt enkelt.




Helgmiddag

Jag gillar att äta lite lyxigare och gott på helgen. Men jag behöver inte löjromstoast, hummer och champagne för att kunna njuta. En god ost, en bit bröd och ett glas vin duger bra eller en sådan här enkel sallad med bulgur och ugnstekta rödbetor. Det här var vår söndagsmiddag förra helgen. Jag kan bli barnsligt glad över något så här enkelt. Särskilt tapenade på gott bröd. Såå gott!


Taratour de jez på mitt sätt

Jag älskar röror av alla de slag, de är lätta att fixa, lätta att variera och goda till det mesta. Taratour de jez är en libanesisk röra som jag här tagit mig lite friheter med. Serverad med pitabröd blev det en enkel lunch.

Taratour de jez 
ca 8 kycklinglårfiléer
vatten
salt
lagerblad

1 dl tahinapasta
1 dl turkisk yoghurt
knappt 1 dl citronsaft
3 saltgurkor
3-4 vitlöksklyftor
ett par matskedar hackad persilja
ev. lite salt och svartpeppar

Koka upp vatten, salt och lagerblad. Tillsätt kycklingen när vattnet kokat upp och koka sedan kycklinglårfiléerna i ca 10- 15 minuter. (Kontrollera att den är genomkokt). Ta upp kycklinglårfiléerna och låt dem svalna. Hacka saltgurkan i små kuber. Hacka persiljan och pressa citron. Blanda yoghurt och tahina i en skål. Rör ned citronsaften, saltgurkan och vitlöken. Skär kycklingen i mindre bitar (efter smak) och rör ned den i såsen. Smaka av med lite peppar och salt om det behövs. Servera i pitabröd med rikligt av bladpersilja.

Monday, February 06, 2012

Underbart bröd



Vi har inlett ett nytt projekt här i hushållet. Nämligen projekt baka allt bröd själva. Ett tag var vi inne på det där med surdegsbröd men både sambon och jag har för dålig disciplin för att få det att fungera på allvar. Vi glömde suren, hann inte baka med den när den var aktiv osv. så varför krångla till det när det går att köpa jäst? Inte samma sak, det är jag fullt medveten om, men det är ju fan så mycket godare att baka sitt eget bröd än att ta en påse av det trista utbudet nere på Ica. Sambon är ju dessutom sjukskriven fortfarande så när han orkar är brödbak lagom att syssla med. Förra helgen bakade vi två olika sorters bröd av jäst. Ett egetkomponerat recept som visserligen blev helt ok men lite för torrt för att jag ska bjuda er på receptet och sedan en limpa efter Anna och Fanny Bergenströms recept i "Under Valnötsträdet"(jag har ju inte tjatat om den boken på ett tag så nu är det väl dags igen??)  Den limpan blev helt suverän och fick en djup smak, knaprig skorpa och nötigt av valnötter och sesamfrön.

1/2 pkt jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten + 1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl rågmjöl
150 g valnötter
10, 5 dl vetemjöl
ca 1 dl sesamfrön till utbakningen

Smula ned jästen i en bunke strö över salt och klicka i honungen. Rör ut jästen i lite vatten och häll sedan i resten av vätskan. Rör därefter i samtliga ingredienser (utom sesamfröna). Arbeta ihop degen väl och låt den jäsa i 1, 5 h. 

Hetta upp ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl och sesamfröna på bakbordet och tippa försiktigt ut degen (den är ganska lös). Forma den till en stor limpa genom att vrida den något. Lägg på bakplåt med papper och grädda först 10 min i riktigt het ugn och sänk sedan värmen till 180 grader och grädda en halvtimma till. Låt därefter brödet svalna på galler. 

Brödet blir helt sjukt gott och drygt! Inlindat i bakduk och plastpåse så håller det bra länge. Vårat höll i säkert en vecka. 

Ögongodis

Har inte så mycket tid för bloggande nu men du kanske har tid att läsa lite bloggar och då rekommenderar jag dig att ta en titt in på den här fina, franska bloggen. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken även om du inte talar franska. Bara bilderna räcker långt så om du älskar pyssel, matlagning och pasteller är det här förmodligen något för dig!

http://www.griottes.fr