Tuesday, November 22, 2011

Oxsvanssoppa

Detta är vårt första försök på oxsvanssoppa. Vi har läst en hel del olika recept och sen gjorde vi så här:


Oxsvanssoppa
1 kg oxsvans
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
ca 10 svartpepparkorn
1 liten bukett färsk timjan
ett par persiljekvistar
1 msk salt
mjöl
smör


Dag 1:
Skala rotfrukterna och skär dem sedan i stora bitar. Skölj oxsvansbitarna med vatten. Torka av dem med lite hushållspapper och vänd dem i vetemjöl.  Bryn dem runtom i rikligt med smör. Lägg sedan över dem i en annan, stor gryta. Bryn rotfrukterna och lägg sedan även över dessa. Lägg i kryddorna och slå på vatten så att det täcker kött och rotfrukter. Salta. Låt koka upp, skumma av och låt sedan det hela koka i ca 5 h (japp du läste rätt!) på låg värme. Låt soppan svalna och ställ i kylen över natten.

Dag 2:
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 -2 msk portvin
lite citronsaft
ca 1 msk kalvfond
ca 3 dl kokande vatten




Tag fram soppan som nu har fått ett tjockt täcke av fett. Detta lyfter du bort. Värm ut den simmiga buljongen. Späd den med vattnet och smaksätt med kalvfond. Skala grönsakerna och skär dem i stavar/klyftor. Koka rotsakerna mjuka i buljongen. Smaksätt med citronsaft, portvin och ev. mer salt.

No comments: