Thursday, October 22, 2009

Älgköttbullar














Vi får nästan varje får älgfärs från mina föräldrar som i sin tur får den från jaktlaget som jagar på pappas mark. Mamma är inte så förtjust i viltkött så vi tar glatt emot färsen. Så i helgen lagade vi älgköttbullar för glatta livet.

Älgköttbullar
500 g älgfärs
300 g blandfärs
2 gula lökar
4 msk ströbröd
8 msk vatten
2 tsk salt
0.5 tsk socker
2 krm vitpeppar
1 tsk timjan
2 ägg

Riv den gula löken och blanda med ströbrödet och vattnet i en bunke. Låt vila i ca 10minuter. Vänd ner färsen och blanda väl. Tillsätt äggen och arbeta till en jämn smet. Forma köttbullar av smeten. Skölj händerna med vatten om det fastnar. Stek köttbullarna i ugn i en smörjd långpanna i 250 grader i ca 15 minuter. Håll koll! Vänd köttbullarna ett par gånger under stektiden. Srvera med kokt potatis, kantarellsås, lingon och saltgurka.

5 comments:

Anonymous said...

Är det inte närmare att lämna älgfärsen i Sala än att transportera den ända till huvudstaden?
Hörde f.ö. att ni skall ner till Västergötland nästa helg. Ha´det så trevligt då.
Tack för goda recept. Du får bli kalaskokerska i Ditt nästa liv.
Mostera

Fridolin said...

Det gör de säkert om ni ber om det. :) Kan ju vara bra att ha något att falla tillbkas på när man tröttnar på skitungarna och deras gnälliga föräldrar (som jag är synnerligen trött på just nu).

Anonymous said...

Får väl börja jaga ja med så kan jag i mitt nästa liv leva av det. Kul iallafall att färseländet kommer till nytta hos någon som uppskattar den. Ses snart!Kram M

moa said...

"Varje får?" haha..trodde vi snackade älg här:P

Fridolin said...

Ha ha.Hade itne sett det själv. Sluta mobba mig för min bloggdyslexi!