Wednesday, January 14, 2009

Fisksoppa på hemlagat halvfabrikat

Jag har fått ett nytt jobb i och med årskiftet och det är trevligt på alla vis men matlagningen har blivit lite lidande. Det är i alla fall inget vidare nyskapande i köket förnärvarande. Efter att ha konstaterat att frysen var full av mat som behöver ätas upp jobbar jag och sambon på "operation äta ur frysen". Det har gått riktigt bra hittills. Bl.a. blev det fisksoppa igår av lax som fanns i frysen. Som bas för soppan använde jag det överblivna av saffrans- och vitvinssåsen (se recept nedan) som jag frusit in. Det blev riktigt gott! Jag lade bara till lite grönsaker och mer vätska. Jag som nästan aldrig använder djupfrysta grönsaker blev glatt överraskad av Findus regnbågsgrönsaker (sugar snaps, broccoli och regnbågsmorötter). Dessa kan jag starkt rekommendera. Eftersom jag improviserade fram receptet är mängderna här nedan ungefärliga.

Fisksoppa på hemlagat halvfabrikat
1 gul lök
1 stor morot
ca 2 dl saffrans-och vitvinssås (eller 0,5 g saffran och 1 dl vitvin)
ca 3 dl mjölk
ca 2 dl grädde
ca 1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
ca 300 g lax
1 pkt Findus regnbågsblandning (sugar snaps, broccoli, regnbågsmorot )
svartpeppar
salt
ev. dill

Hacka löken. Skala och riv moroten. Fräs lökhack och morot i lite olja i en rymlig gryta. Tillsätt den smaksatta såsen (eller saffranet och vinet och låt i så fall puttra ett tag). Slå på mjölken,grädden och vattnet. Om du inte har en såsbas att utgå ifrån behöver du troligen mer vatten/mjölk till soppan.

Smula i buljongtärningen. Låt koka upp under omrörning. Dela fisken i munsbitar. Lägg i de frysta grönsakerna. Rör om och låt puttra försiktigt i några minuter. Lägg i fiskbitarna. Den ska bara bli precis genomkokta -detta tar bara ett par -tre minuter, så håll koll. Smaka av med salt och peppar och strö över rikligt med dill före servering. Mumsigt!

No comments: