Friday, November 14, 2008

Rimmad vitfisk med couscous och ugnstekta grönsaker

Den här rätten, eller i alla fall något som påminner starkt om den, finns med i kokboken Kärlek, timjan och oliver. Fisken vinner mycket i smak på att rimmas så detta kan jag verkligen rekommendera. I ursprungsreceptet används torsk men med tanke på utfiskning osv. använde jag Alaska Pollock filéer och det blev väldigt gott. Jag har i och för sig aldrig förstått varför den fiskstackaren är så utskälld utan använder den gärna om den finns i i filéer. Men om du hittar miljömärkt torsk så kan du använda det eller hokifilé t.ex.

Rimmad vitfisk med couscous och ugnsgrönsaker 3 p
3 filéer vitfisk
1 tsk salt
1 tsk socker
½ tsk stött vitpeppar
olivolja till stekning

Ugnsgrönsaker
Här kan du förstås ta vad du tycker om men vi använde:
2 morötter
1 gul lök
1 stånd broccoli
½ squash
½ röd paprika (ta en hel om du har)
olivolja


Couscous

4 dl vatten
2 dl couscous
25 g smör
salt

ruccolasallad och citronskivor till dekoration

Stöt vitpepparen och blanda med slat och socker. Strö över filéernas båda sidor och låt sedan stå och dra i rumstemperatur i timma. Skala och ansa grönsakerna. Skär morötterna i smala bitar. Klyfta löken, skär paprikan i grova strimlor. Skär squashen i halvmånar. Dela broccolin i mindre buketter. Lägg alltsammans i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Stek i ugnen i ca 40 minuter på 225 grader.
Koka upp vattnet til lcouscousen när grönsakerna är så gott som klara. Lägg i smör och gryn och låt allt koka upp. Slå sedan av plattan, rör om i grynen och lägg på ett lock och låt vätskan dra in. Stek nu fiskfiléerna i olivolja tills de är genomstekta och blivit lätt brynta. Lägg upp coucousen och ugnsgrönsakerna på ett serveringfat. Läg fisken ovanpå och dekorera ev. med ruccolasallad och citronskivor.

Monday, November 10, 2008

Enkel rödbetsgryta

Surfade runt efter någon typ av gryta med rödbetor i eftersom vi fått ca 2 kg rödbetor av en vän som odlar själv. Jag hade varken tid eller lust att koka lag och rengöra burkar för inläggningar och rödbetor är faktiskt godast färska så jag ville hitta på något kul med dem helt enkelt. Efter lite letande hittade jag ett grytrecept på DN innehållande just rödbetor. Jag tror receptet hette "indisk rödbetsgryta" men kryddningen var så mesig (1 tsk spiskummin och lite cayennepeppar) att jag lade till lite vitlök, färskriven ingefära, ett uns gurkmeja, en aning curry och mer spiskummin och chilipulver. Det blev ändå inte särskilt starkt utan rätt trevligt med mjuka spiskumminstoner som blandade sig med röbetans murriga jordighet. Fast det var ändå något som fattades och när jag smakade en tugga tillsammans med lite spiskumminkryddad yoghurt så förstod jag vad det var. Syra! Pressa i lite citron också om ni gör den här rätten så ska ni se att det bir mycket roligare!Är man väldigt hungrig kan man med fördel låta en burk kikärtor eller linser koka med så blir det matigare.

Enkel rödbetsgryta 2 p
1 stor gul lök
300 g rödbetor
1 brk krossade tomater
1 dl vatten
1 klyfta vitlök
1 bit ingefära (stor som en tumnagel ungefär)
2-3 tsk hel spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ tsk curry
1 krm starkt chilipulver
1 krm cayennepeppar
salt
någon matsked citronsaft
3 msk matolja
Skala rödbetorna och tärna dem till små kuber. Riv ingefäran. Hacka vitlöken. Hacka löken grovt. Fräs kryddorna i rikligt med olja. Slå i löken och fräs till den har blivit glansig och genomskinlig. Tillsätt rödbetskuberna och tomatkrosset. Låt det hela koka i 20 -30 minuter (stick i rödbetorna om du är osäker). Smaka av med salt och citronsaft. Servera med basmatiris, sllad och en enkel yoghurtsås med spiskummin och salt. Grädda gärna papadams också och servera med chutney och/eller pickle innan maten. Jag köper Santa Marias färdiga papadams som man bara penslar med lite olja och slänger in i ugnen. Väldigt gott och lite festligt i all sin enkelhet.

Baklava i kvadrat

Våra söta vänner som var här på middag kom också med en present. En stor burk fylld till brädden med orientaliska bakverk direkt från deras grannbageri i Södertälje. Asken var fylld med nästan två kilo(!) godsaker: baklava och andra orientaliska kakor som jag inte kan namnet på men som var väldigt söta (både till utseende och smak) och fulla av nötter av alla de slag. Hittills har vi bara tagit oss igenom första lagret men mina favoriter hittills är baklavan med hasselnötter och kanel och en lustig kaka som ser lite ut som ett fikon i formen men som är gjord av någon slags smördeg fylld med hackade pistagenötter. Fantastiskt gott! Det slog mig att trots att detta är ett helt annorlunda sätt att baka på så verkar det ändå finnas vissa likheter. T.ex. finns fett och socker i lika riklig mängd i dessa läckerheter...Får det lov att vara en kaka till? Ja, tack!

Delizie

Vi hade några vänner över på middag i lördags och då blev det italienskt tema för kvällen. Vi bjöd på delizie och panna cotta. Panna cottan gjorde jag efter ett annat receopt än vad jag brukar och dessutom med ekologiskt vanlijpulver istället för vaniljstång. Det blev sådär. Puddingarna ville inte stelna och pulvret flöt upp till ytan så att de såg ut som om de stått intill en väg med nylags asfalt just när bilarna körde förbi.Jag misstänker att jag borde silat grädden men man lär sig ju av sina misstag! Smaken var det trots allt inget fel på och vaniljpulvret är väldigt drygt så det rekommenderar jag varmt.

Delizien blev desto bättre.Delizie är ett slags pastarullar fyllda med skinka och zucchini. Det finns säkert mängder av recept på nätet och en italienare skulle kanske inte godkänna den här varianten men så här gör jag dem i alla fall och det blir väldigt gott. Komplettera med en sallad och du har en middg (vilket italienarna verkligen inte skulle hålla med om då pasta alltid serveras före huvudrätten).

Delizie 4-5 stora portioner
2 pkt färska lasagneplattor
2 medelstora zucchinis
2 vitlöksklyftor
300 g kokt skinka
200 g emmentalost + ca 70 g till gratinering
olivolja till stekning
svartpeppar och salt efter smak

Tomatsås:
4 tomater
2 vitlöksklyftor
1 näve basilikablad
en nypa flingsalt
svartpeppar
ca 2 msk olivolja

Béchamelsås
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 krm muskot ev. mer
salt och vitpeppar efter smak

Börja med delizierna. Skiva zucchinin tunt. Hacka vitlöken fint. Fräs zucchini och vitlök i olivolja till zucchinin mjuknat och knappt fått färg. Mät upp en 20-25 m lång lasagneplatta. Lägg ut rader av stekt zucchini tills plattan är täckt. Lägg därefter på skinkskivor. Det går åt mellan 4-5 skivor till varje platta skulel jag tro. (Jag delade skinkskivorna istället för att låta dem överlappa varandra eftersom det ändå belv mycket fyllning i på.) Avsluta med att täcka det hela med skivad emmentalost. Rulla nu ihop den fyllda plattan från kortänden. Rulla ganska hårt så att rullen blir kompakt. Avsluta med att vira in den hårt i plastfolie och låt den vila så håller den samman bättre. Detta steg är dock inte nödvändigt om man inte vill förbereda rullarna ett par timmar tidigare för då måste plattorna slås in så att de inte torkar. Fortsätt så här tills du har fem rullar. Förbered nu tomatsåsen.

Hacka tomaterna. Hacka även vitlöken. Lägg tomter, vitlök och basilikablad i en skål. Tillsätt flingsalt och dra ett par varv med svartpepparkvarnen över det hela. Ringla över ca 2 msk olivolja och mixa därefter alltsammans tills alla tomater är passerade.

Nu är det dags för béchamelen. Det är plättlätt en se till att rör hela tiden så slipepr du hålla på och diska kastruleln i evigheter. Lägg mjölet i en vid gryta med tjock botten. Vispa ut det med någon deciliter mjölk till en klumpfri smet. Slå på resten av mjölken och låtdet hela sakta koka upp under omrörning. Såsen kommer så sakteliga att tjockna och när den gjort det kryddar du med salt, vitpeppar och muskot. Det krävs rätt mycket salt men lite mindre peppar och muskot. En del lägger i lite smör också men det tycker jag inte behövs. Det är tillräckligt med fett i rätten som det är.Så till det sista momentet.

Häll hälften av béchamelsåsen i en välsmord, ugnsfast form. Befria pastarullarna från plasten och skär dem i tre lika stora bitar. Gör så med samtliga rullar och ställ bitarna på högkant, tätt intill varandra i såsen. Slå över resterande béchamel. Slå till sist över tomatsåsen. Ev. behövs inte riktigt all tomatsås. Blanda försiktigt med en gaffel så att béchamel- och tomatsås blandas. toppa med ca 70 g riven emmetalost. Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 25 -30 min. Stick i rullarna med en sticka om du är osäker men tänk på att pastan ska ha lite tuggmotstånd.

Thursday, November 06, 2008

Skaldjurspasta - lite nyttigare














Jag kokade ca ett ton kikärtor häromdagen och frös in i små påsar. Sedan var det dags att laga middag. Jag hade inte orkat gå och handla så jag fick ta det jag hade hemma. Lite lök, lite rotselleri, musslor på burk en liten påse räkor som ville bli uppäten m.m. Det blev en lite annorlunda skaldjurspasta som fick extra fibrer och proteininnehåll från kikärtor. Det kändes rätt hälsosamt i alla fall och lite lyxigt på samma gång med musslorna.

Skaldjurspasta -den nyttigare varianten 4 p
pastaskruvar till 4 portioner
½ stor gul lök
ca 50 g rotselleri
ca 200 g frysta räkor
1 burk musslor
drygt 1 dl kokta kikärtor
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 tsk farinsocker
2 tsk basilika
1 tsk oregano
1 krm curry
1 uns chilipeppa
2 msk olivolja
svartpeppar
salt
Tina och skala räkorna. Koka upp pastavatten. Ansa grönsakerna. Hacka löken fint. Finhacka rotsellerin. Skiva vitlöken fint.Strimla paprikan tunt. Värm olivoljan i en vid panna. Fräs lök och rotselleri tills löken är genomskinlig och glansig. Tillsätt vitlök och paprikastrimlor. Rör ned tomatkross och örtkryddor. Låt det hela koka ihop medan du häller i pastan och låter den koka. Späd tomatsåsen efter hand med vatten. Rör ned kikärtor, socker och krydda med chili, peppar och salt. Låt såsen koka ihop sig ytteligare under omrörning i ca 15 minuter. Öpnna musslorna och slå av spadet. Slå av pastan när den är klar. Rör därefter ned musslor och räkor i tomatsåsen. Blanda till slut ned den avrunna pastan. Servera med riven parmesan och ett gott bröd.

Tuesday, November 04, 2008

Snabbfixad tårta














Mor fyllde år och kom med far i sällskap till den kungliga huvudstaden för att fira den stillsamt med äldsta dottern som lokalguide. Tyvärr hade inte den äldsta dottern varit så organiserad under veckan så hon hade glömt köpa ingredienser till tårtan hon ville bjuda mor på. Följaktligen fick hon använda sin fantasi och göra det bästa av situationen. Vilken tur att jag är en sådan eländig samlare av bra-att-ha-ingredienser för det är vid sådana här tillfällen som en påse malda hasselnötter från Lidl kommer väl till pass. Turkisk yoghurt i kombination med florsocker blev en fräsch glasyr oh alla de oemotsåndliga kanderade blommorna från Essencefabriken på Wallingatan fick äntligen komma fram ur gömmorna. Det blev alltså en hasselnötskaka med yoghurtglasyr, dekorerad med kanderade blommor och granatäpplekärnor.

Enkel hasselnötskaka
200 g malda hasselnötter
3 ägg
1½ dl strösocker

Smörj och bröa en springform. Vispa ihop ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 min i 175 grader. Låt kakan svalna.

Glasyr:

ca 2 dl turkisk yoghurt
knappt 1 dl florsocker
Rör samman til len jämn smet.

Till dekoration:
Kärnor från ett granatäpple
kanderad mimosa
kanderade violer

Bred glasyren över kakan och dekorera med granatäppelkärnorna och de kanderade blommorna.

Monday, November 03, 2008

En bit gryyyynkorv utav den bästa...

Ja, jag vet att det var falukorv Bullerbybarnen sjöng om men varför nöja sig med en sådan styggelse (de flesta falukorvar man hittar i affärerna är faktiskt inte så kul) när det finns grynkorv? Grynkorv får nog många att rynka å näsan. Den är ofta rätt grå i färgen och ser inte alltför aptitlig ut men det är faktiskt en av de få korvar som jag längtar efter att få äta. Grynkorv tar mig tillbaks till barndomen när jag och mamma stod och köade hos den lokala slaktaren ute på landet. Butiken var inte mycket större än vår hall. Väggarna var kaklade med avlånga plattor infattade i blå kakelfog. Vid disken stod slaktaren själv i vit rock och expedierade. Ibland stod där istället en hättprydd dam som med västgötskt tjocka K:n sa "Ja tack?", när man var på tur. Sedan fick man rabbla sin beställning som de varsamt vägde upp, packade in i prassligt smörpapper varpå de sedan gav dig ett prydligt handskrivet kvitto.Jag minns att jag fick dra nummerlappar från den röda dosan på väggen och sedan titta på den svartvita rullbandstavlan på väggen (inga digitalt ilsket röda siffror här inte). Det bästa med att följa med till slaktaren var att man fick en pinfärsk prinskorv med naturskinn medan man väntade på att mamma köpte kokt tunga,rökt korv och inte minst den goda grynkorven. Det bästa av allt är att butiken har överlevt ända in i dessa dagar och ännu bättre är att mor och far förser mig med riktig grynkorv från slaktaren när de kommer på besök. Annars vet jag inte om det överhuvudtaget finns grynkorv att köpa här i Tjockhult. Jag har då aldrig sett någon. Ibland lyckas man få syn på en hackekorv som förirrat sig hit från Värmland men det är ju inte alls samma sak. Man borde kanske ta och trakassera slaktarna i Hötorgshallen någon dag bara för att se vad de går för...