Wednesday, October 29, 2008

Pizzadilla














Denna rätt kan nog ses som något mittemellan en pizza och en quesadilla -en pizzadilla kort sagt. Snabbt går det att göra och gott är det, men kanske inte så nyttigt förstås...Vill man inte äta upp allt själv (fast det vill man oftast) så kan man också servera det här som snittar. Skär bara upp pizzadillorna i mindre bitar då och låt gästerna förse sig.

Pizzadilla
Detta behövs 4 pizzadillior:
8 tortillabröd av den mindre storleken
ca 2 dl riven ost
ca 50 g ruccola sallad
50 g kokt skinka
ett tiotal champinjoner

Tomatsås:
2 tomater
1 klyfta vitlök
ett tiotal basilikablad
1-2 msk olivolja
svartpeppar
flingsalt
Topping:
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Börja med toamtsåsen. Hacka tomaterna grovt. Hacka även vitlöken och strimla basilikan lätt. Mixa sedan samman tomaterna, vitlöken, basilikan olivolja och salt och peppar med hjälp av en stavmixer. Strimla skinkan och skiva champinjonerna. Skölj ruccolan och låt den rinna av ordentligt. Skär ruccolan i mindre bitar.

Lägg ut tortillabröden på ett bakplåtspapper (två brukar få plats). Bred ut tomatsås över dem. Bottna med riven ost. Strö över skinka och champinjoner. Bred ytterligare två tortillabröd med tomatsås. Lägg dessa på de fyllda tortillorna som lock. Pensla locken med olivolja och strö över lite flingsalt, mal över ltie svartpeppar och grädda dem i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader till bröden fått lite färg.

Fänkålssallad

Fänkål är en väldigt rolig grönsak som man antagligen älskar elelr hatar då den drar lite åt lakrits i smaken. För egen del tycker jag den är suverän i fiskgrytor, tillsmmans med saffran och nu senast har jag fått dille på fänkålssallad. Har du inte prövat kan du göra det nu det är mycket gott. Fänkålen har en trevlig krispighet som ger et gott tuggmotstånd, vilket kan vara kul som omväxling till tråkig isbergssallad. Under de senaste veckorna har jag gjort två fänkålssallader: en italienskinspirerad med parmesanost, basilika och olivoljebaserad dressing och sen en lite mer svennig variant med rädisa med rapsolja i såsen.

Fänkålssallad à la Italiana















5-6 stora romansalladsblad
2 tomater
1 fänkålsstånd
ca 50 g parmesan ev. mer
ett tiotal basilikablad
en näve valnötter

Dressing:
knappt 1 tsk Dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk vitvinsvinäger
lite salt
svartpeppar
1-2 tsk Herbes de Provence (fryst kryddblandning ) eller valfria örtryddor
3 msk olivolja, ev, mer

Skölj salladsbladen noga och låt dem torka. Riv dem sedan i mindre bitar och täck ett fat med dem. Tärna tomaterna grovt. Skiva fänkålen tunt, helst på mandolin så får du stora, aptitliga skivor. Lägg fänkålsskivorna över sallden. Strö över tomater och basilika blad. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt. Vispa samman dressingen och ringla över grönsaksfatet. Toppa med de rostade valnöterna och hyvla över generösa flagor parmesan.

Fänkålssallad med rädisor
Denna sallad är ett perfekt tillbehör till exempelvis rökt lax. Rapsoljan är lite nötig i smaken och förhöjer valnötssmaken. Jag skippade rostningen här.













½ fänkålsstånd
ett tiotal rädisor
3 msk hackad persilja
1 näve valnötter (rosta om du vill för mer smak)

Dressing:
knappt 1 tsk Dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk vitvinsvinäger
lite salt
svartpeppar
4 msk kallpressad rapsolja av god kvalitet

Tuesday, October 14, 2008

Persisk snabbmat














När man äter lunch med sig själv hemma nästan varje dag tar inspirationen lätt slut. Och helt ärligt har man inte alltid lust att stå och mecka i köket i 40 minuter för att få sitta mol allena och slänga i sig maten sedan på 10. (Jag vet inte varför men jag äter snabbt i vanliga fall och i synnerhet om jag är själv...) Så gissa om jag blev glad när jag hittade den här vegetariska grytan på burk i den orientaliska livsmedelsbutiekn i centrum. De hade en massa spännande konserver men den här förstod jag utan problem innehållet i och kände dessutom igen namnet på grytan så jag slog till. 19.90 kostade burken som räcker till två personer. Miljömässigt så är väl konserverad mat exporterad från Iran inte att föredra men det kan jag säga er -det här är annat än Bullens pilsnerkorv och den där burkade raviolin. Här hade vi ett litet härligt, syrligt matäventyr på burk. Komplettera bara med ris. Jag lyxade till det och gjorde en portion av det där persiska saffransriset jag tjatar om, bara för att det är galet gott så jag hade en 10 minuters lång persisk fest till lunch här idag.

Husman med sting














Jag är, vilket kanske framgått här, ingen stor fan av korv. Till stor del beror detta på att det inte ofta finns så roliga korvar att tillgå i matvaruhandeln. De smakar inget eller så smakar de surt fett trots att ingredienslistorna ringlar långa eftersom man måste proppa i en massa tillsatser för att dölja den dåliga smaken. Däremot har jag väl egentligen inga problem med att äta fett och ister som sådant. Äter man kött så måste det ju vara absolut resurssnålast att inte rata vissa delar av djuret. Fast jag äter ju aldrig lever eller grisöron så här har jag väl en del att jobba med...Hursomhelst blev det korv till middag igår. Sorundas salsakryddade korvar och de var, måste jag erkänna, inte alls så dumma, men så är ju som bekant hungern den bästa kryddan. Snabbt gick det med. Senapssåsen snurrar man ihop i en handvändning så jag slängde ihop en blomkålssallad också. Det är både godare och nyttigare än isbergsalladstjafset som de flesta (inklusive mig själv) av gammal vana brukar ställa fram.

Korv med senapssås
2 goda korvar

3 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
ca 20 g smör
½ krm vitpeppar
1 krm salt ev. mer
1-2 msk stark skånsk senap

Vispa ut mjölet med någon deciliter av mjölet. Koka upp under omrörning. Slå på resten mjölk. Spara ev. lite i fall såsen behöver spädas senare. Lägg i smöret och rör om under det att såsen tjocknar. Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt senapen. Börja med den mindre mängden och smaka dig fram till vad du tycker är godast.
Stek korvarna. Snitta dem på ett par ställen innan du steker dem så undviker du att de spricker.

Monday, October 13, 2008

Enkel vegetarisk middag














Rotfrukter hör hösten till och allra godast till höstmiddagen blir de om man rostar dem i ugn.Har man bara en god sås att servera till behövs egentligen inte så mycket mer för att få till en god och lättfixad middag. Har man som jag dessutom en sambo som inte har något emot att göra grovgörat (skalandet och klyftandet)så blir ju matlagandet en semester! Medan rotsakerna ligger och solar i ugnen hinner du både röra ihop en chèvregucka, fixa en enkel sallad och trolla fram några falska sniglar.

Rotsaker i ugn

valfri sort och mängd rotsaker
(Vi valde potatis, morötter och rödbetor.Rödbetor och chèvre är väldigt gott ihop!)
olivlja
flingsalt
ev. svartpeppar

Skala skär rotsakerna i bitar. Lägg sedan dessa i en ugnsfast form. Ringla över olja och skaka om formen så att oljan täcker alla bitar någorlunda. Krydda. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt dem bli genomstekta detta borde ta mellan 40- 50 minuter, använd provsticka för att kontrollera om de är genombakta.

Chèvregucka
ca 175 g chèvreost
ca 1 dl lättcrème fraiche
1 klyfta vitlök
ett tiotal basilikablad Alternativ: 1 tsk timjan
flingsalt
svartpeppar

Avlägsna den sega vitmögelkanten. Mosa sedan samman osten och crème fraichen med en gaffel. Det gör ingenting om osten mosats lite grovt,föredrar du crèmen slät kan du köra den i mixer istället. Hacka basilikan fint och rör ned. Pressa i vitlöken och krydda med peppar och ev. också salt. Blanda väl. Servera till rotsakerna.
Tips! Guckan kan med fördel också strykas på små crostinis och serveras som tilltugg till välkomstdrinke. I så fall kan man ju dekorera med en kvist timjan också.

Falska sniglar
ca 1 hg champinjoner
1 stor klyfta vitlök
ca 30 g smör
ett par matskedar hackad persilja
Ansa champinjonerna och stek dem i rikligt med smör på medelvärme. Sänk värmen och pressa över vitlöken och låt den steka med i ett par minuter. Ev. behöver du tillsätta lite mer smör allteftersom det kokar in i svampen. Salta ordentligt. Avsluta med att strö över persilja strax före servering.

Snabb spenatsallad
50 g babyspenat
1 tomat
olivolja
vitvinsvinäger
3 msk rostade solroskärnor (rosta själv elelr köp färdigrostade)

Skölj spenaten och låte den rinan av. Tärna tomaten grovt. Lägg upp vackert på ett serveringsfat. Ringla över lite olivolja och dutta på lite vinäger.Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö över salladen.

Lasagne med trattkantareller och spenat

Jag lagade lasagne till middag i torsdags. Jag hade inte direkt något recept att följa utan improviserade lite efter att ha samlat inspiration från diverse recept på nätet. Det är svårt att göra lasagne. I alla fall om man är kinkig med konsistensen och det är jag för torr lasagne är bland det osexigaste som finns i matväg. Fast å andra sidan är det inte trevligt om den blir blaskig heller. Den här lasagnen var i blötaste laget för min smak så kom gärna med tips om hur ni tror att den skulle kunna göras bättre för smaken var det inget fel på. Jag använde mozzarella både till gratinering eftersom jag hade en lång rulle som behövdes ätas upp men här hade det antagligen varit bättre med en smakrikare ost som håller mindre vatten eftersom mozzarellan nog var en av orsakerna till att lasagnen blev så lös.

Lasagne al funghi e spinaci 6 p (eller vad det nu kan heta på italienska)

1 förpackning färska lasagneplattor

Fyllning 1:
ca 200 g svamp , jag tog trattkantareller och lite champinjoner
½ gul lök, ev. också lite vtilök
3 msk smör
salt

Fyllning 2:
1 pkt fryst bladspenat
ett tiotal blad basilika
125 g riven mozzarella
knappt 50 g riven, starkare ost
½ gul lök
1 klyfta vitlök
1 krm riven muskot
svartpeppar
salt
(knappt 2 dl matlagningsgrädde)

Ostsås:

3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag tog även i lite grädde för att jag hade en slatt överöver men det behövs verkligen inte)
1 dl smakrik, riven ost
en gnutta muskot
lite vitpeppar
lite salt

125 g mozzarella till gratinering + ev. någon ½ deciliter annann ost

Fyllning 1, beredning:

Ansa svampen och dela om det behövs i mindre bitar. Hacka löken fint. Fräs löken tillsmamans med svampen i rejält med smör tills löken är glansig och svampen börjar få lätt färg. Krydda. Tänk på att svamp kräver rätt mycket salt.
Fyllning 2, beredning:

Tina spenaten och krama ur vätskan. Hacka löken och vitlöken fint och fräs dem tillsammans med spenaten i lite smör. Krydda med hackad basilika,peppar,salt och muskot. Lägg över spenatfräset i en skål och tillsätt den rivna osten. Blanda väl.

Ostsås, beredning:
Rör ut mjölet i ca en deciliter av mjölken. Slå på resten av mjölken. Koka upp under stadig omrörning på låg värme. Mjölken bränner snabbt om det vill sig illa. Ta béchamelen från plattan när den tjocknat. Rör ned osten och rör till den har smält. Krydda.

Smörj en ugnsfast form med smör och lägg sedan ett lager svamp i botten och slå över lte av ostsåsen. Täck med lasagneplattor och lägg nu på spenatblandningen. Jag slog på matlagningsgrädde häri rädsla att lasagnen skulle bli torr men det hade inte behövts. Slå hellre på en aning ostsås och täck med lasagneplattor på nytt. Avsluta med ett lager svamp och ostsås. Strö över rikligt med riven mozzarella. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills palttorna är genombakta och lasagnen fått färg. servera med en fräsch sallad som tillbehör. Det behövs för att väga up pdne stora mängden ost.

Tyvärr bestämde sig kameran sig för att ladda ur precis i förevigningsögonblicket så ni får använda fantasin till att lista ut hur lasagnen såg ut.

Kyckling och quinoasallad














Den här salladen kom till genom en kylskåpsrensning då jag kände att jag behövde ta till vara på resterna från tisdagens kycklingmiddag. Med hjälp av andra tillbehör och kryddor kan man snabbt ända karaktär på en råvara så den här kycklingen blev till en helt annan rätt tillsammans med fräscha grönsaker och aromatisk basilika som ger tomaterna ett lyft.

Kyckling och quinoasallad
1/4 grillad kyckling
½ dl quinoa + 1 dl vatten
en knivsudd lantbuljong
1 tomat
5-6 basilikablad
2-3 stora buketter blomkål
5 stora blad romansallad
flingsalt
svartpeppar
½ msk olivolja
Skölj quinoan noggrant i hett vatten. Låt en deciliter vatten med buljong koka upp och slå i fröna. Koka quinoan mjuk i 15-20 minuter, ev. kan mer vatten behöva tillsättas. Bena under tiden ur kycklingen och dela köttet i mindre bitat. Tärna tomaten. Skiva blomkålsbuketterna tunt. Hacka basilikan fint. Skölj romansalladsbladen och riv dem i mindre bitar. Täck sedan botten av ett serveringsfat med dessa. Blanda noggrant samman quinoa, kyckling, tomat,blomkålskivor och basilikahack i en skål, peppar och salta. Ringla över lite olivolja och blanda försiktigt. Lägg kycklingsalladen ovanpå de gröna bladen.

Wednesday, October 08, 2008

Pilaff med fläskkarrérester














Sambon älskar, som tidigare nämnts, kött och plommonspäckad fläskkarré är en av hans absoluta favoriter så det lagade han i söndags kväll. Nu är vi ju bara två i hushållet och en bit fläskkarré är oftast så stor att den räcker till två middagar (minst) och fläskkarré i alla ära men den blir inte så kul att värma upp. Jag ville dock inte slänga bort de resterande skivorna av steken så jag försökte tänka lite okonventionellt runt fläskkarrén och det slutade med att den fick hamna i en rispilaff inspirerad av det persiska köket. Nu är det väl få iranier som äter fläskkött i och för sig men det behöver j uinte vi ta häsnyn till och dessutom kan jag nästan garantera att det funkar lika bra att hacka ner lite lammsteksspill eller varför inte kyckling om man har det? Riset är ju basen så fyll på med det du har. Den plommonspäckade karrén gör sig dock speciellt bra eftersom sötman i plommonen gifter sig fint med saffranet.

Pilaff på rester 2 hungriga personer
1½ dl basmatiris
1 l vatten
1 tsk salt
knappt ½ g saffran
ca 15 g smör
saften av ½ apelsin

överblivna skivor fläskkarré (lammstek, stekt kyckling eller dyl.)
½ gul lök
50 g bladspenat
curry
paprikapulver
chilipulver
svartpeppar
saft av ½ apelsin
salt
lite smör

Börja med riset eftersom det tar längst tid. Skölj riset noggrant i en síl till dess att sköljvattnet är klart. Koka under tiden upp en liter vatten och en tesked salt i en gryta som bör rymma ca 2 l. Slå i riset och låt det stormkoka utan lock i ca 4 minuter. Slå därefter av riset i silen och skölj ur grytan väl. Smält samman smör och saffranet (går snabbt att göra i en liten skål i micron). Lägg tillbaka riset i grytan pressa över saften av en halv apelsin och slå sedan över saffranssmöret och slå ned plattan till låg värme. Vira in kastrulllocket med en handduk och täck grytan. Låt stå och dra i 30-40 min. På detta vis ångkokas riset och i botten av grytan bildas en god och knaprig skorpa.

Skär köttet i strimlor. Hacka löken fint. Skölj bladspenaten väl. Fräs därefter lök och spenat i smör. Det ska inte ta färg. Tillsätt därefter köttet och låt det steka med ett par minuter. Krydda efter smak med curry, paprika, chili salt och peppar. Pressa över apelsinsaft och låt den koka in. Blanda ned köttet i riset och servera.

Ugnstekt kyckling med vinbräserade linser














Gårdagens middag fick lite inspiration från Frankrike där det inte är helt ovanligt att man serverar linser som enda tillbehör till kött. Här har dock de små franska korvarna som man så ofta ser i sällskap med linserna bytts ut mot ugnstekt kyckling och det är ju väldigt gott det också.

Ugnstekt kyckling med vinbräserade linser
1 färsk kyckling
1 msk grillkrydda

1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 dl gröna linser, blötläggs en timma innan tillagning
4 + 2,5 dl vatten
2,5 dl vitt vin
sky från kycklingen
svartpeppar
salt
olivolja
1 dl hackad persilja

Dela kyckling på mitten och klappa in den med grillkrydda. Stek kycklingen i ugnen i225 grader i ca 40 -50 min. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet vitt.

Blötlägg linserna ca en timma före tillagning. Detta gör att linserna blir lite större och kokar snabbare. Slå av blötläggningsvattnet. Slå på 4 dl vatten och låt linserna koka på låg värme i ca 20 minuter. Finhacka löken och vitlöken under tiden. Fräs sedan löken och vitlöken i olivolja i en traktörpanna. Slå avlinserna och låt ev. ej inkokt vatten rinna av. Rör sedan ned linserna i pannan. Slå på 2,5 dl vatten och lika mycket vitt vin (eller lika mycket vatten til lom man föredrar det). Mal ned lite peppar. Låt sedan linsröran stå och puttra på låg värme till dess att linserna är mjuka. Slå i lite steksky från kycklingen mot slutet och smaka av med salt. Hacka persiljan fint och rör ned den i linserna.

Monday, October 06, 2008

Chokladtryffelkaka

Det här receptet på tryffelkaka hittade jag hos Arla för länge sedan och den har återkommit med jämna mellanrum sedan dess för att den är så himla god men den är vansinnigt mäktig. Förbered er på en chokladchock! Jag tror att orginalreceptet innehöll pinjenötter men jag strösslade över hackade pistagenötter istället,mest för att det gröna bryter snyggt mot chokladen. Tål man inte nötter kan man ju dekorera med lite fint strössel eller kanderade blommor t.ex.

Chokladtryfelkaka
15-20 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
1/2 dl salta pistagenötter

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör samman socker, kakao och vaniljsocker. Rör i smält svalnat smör. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska ha kladdkakskonsistens när den är klar. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln stelna i kylen i ca 1 timme. Bred den sedan över kakan och strö över nötterna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med en klick lättvispad grädde.

Festlig franskinspirerad fisksoppa

Vi hade några vänner över på middag i fredags och då serverade vi den här soppan som blir lite lyxig sådär med vin och saffran. Vi valde sej, lax och räkor men här kan man ju ta vilken fisk man vill. Det blir godare om man blandar några olika sorter (tycker jag).

Festlig fisksoppa
2 gula lökar
1 fänkålsstånd
2 morötter
5 potatisar
2 klyftor vitlök
1 burk hela, skalade tomater
1 kuvert saffran
1 liter vatten
2,5 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk färsk timjan
1 remsa apelsinskal, ca 10 cm
svartpeppar
salt
olivolja
ca 300 g färsk sej
ca 300 g färsk lax
500 g oskalade räkor
1 dl hackad dill

Tina räkorna långsamt. Skala och hacka löken grovt och vitlöken fint. Skölj fänkålen och strimla den. Skala morötterna och skär i slantar. Skalal potatisen och skär i skivor. Fräs sedan grönsakerna i någon matsked olja i en tjockbottnad stor kastrull. Slå på tomaterna, vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar,saffran,timjan, lite salt och svartpeppar. Använd en potatisskalare till att skära en lång strimla apelsinskal och låt sedan denna gå med i grytan. Låt det hela puttra samman på medelvärme under 40 -60 minuter till dess att potatisen och morötterna blivit mjuka. Skala räkorna under tiden. Skär fisken i kuber och låt den gå med i grytan i ca 4 minuter. Tillsätt räkorna strax före servering så att de bara precis hinner bli varma. Koka inte - då blir de sega och fisken riskerar att bli till mos! Servera soppan med en klick aioli och orkar du inte vispa ihop en själv kan man fuska som jag och röra ned vitlök i färdigmajonnäs. Det blir inte riktigt lika gott men duger bra om man har ont om tid. Komplettera med ett gott bröd och ett glas vitt vin. Chardonnay tycker jag är gott till fisk och saffran men det är ju en smaksak.

Thursday, October 02, 2008

Ville bara tipsa om...

att Indiskas restaurang vid Hötorget Hurry Curry säljer fantastiskt goda lassis om ni ännu inte upptäckt dem. Jag smakade rabarber och vanilj i somras och helt nyligen persika med vildhonung och vanilj och båda två var suveränt goda, skummiga och fruktiga.Särskilt roligt är det att varje mugg är försedd med en färgrann etikett med några visdomsord såsom "Never eat food that many people pecked on". Förutom lassin köpte jag också med mig några av deras vackra minibakverk till förmiddagsfikat och minibiskvierna får helt klart tummen upp de med. Nu väntar vi bara på att maten ska bli lika bra. Hittills har den varit ganska ojämn och ibland serveras t.o.m. ris som är alldeles sönderkokt och klibbigt- på en restaurang som aspirerar på att vara indisk...Skärpning!

Bilden (beskuren) är lånad från Indiskas hemsida

Kycklingbullar med thaismak














Vi-butiken i centrum sålde kycklingfärs för bara 10 kronor paketet. Det verkade billigt tyckte jag (förpackningen innehöll 400 gram färs). Jag hade aldrig använt mig av kycklingfärs innan men lustigt nog funderade jag bara för någon vecka sedan på hur det skulle vara att göra köttbullar av kycklingfärs och krydda dem med citrongräs m.m. Nu fick jag alltså chansen och det var inte alls så dumt. Fast jag tyckte att kycklingbullarna blev i mjäkigaste laget så se gärna receptet nedan som en skiss där du kan ta i mer eller mindre av de olika ingredienserna allt enligt ditt eget tycke. Tror att de blir godare med färsk chili också men det hade jag ingen hemma så det fick bli sambal oelek istället. Jag serverade bullarna med råris och en grönsallad och gjorde dessutom en sås på kokosmjölk till dem. Jag hade egentligen tänkt ta röd currypasta i såsen men den visade sig lukta lite mysko så det fick bli grön currypasta istället. Det såg inte så fräscht ut så jag duttade i lite gurkmeja för färgen skull och lite kaffirlimeblad för smaken, men såsen ville ändå inte bli sådär god som jag hade tänkt i mitt huvud så jag bryr mig inte om att ge er något recept på den. Ni kan nog komma på något bättre själva eller så får ni nöja er med nedanstående variant av dippsåsen nuoc cham (utan vitlök då vi hade den som salladsdressing men den som vill hackar förstås i lite vällukt också…).

Kycklingbullar med thaismak
400 g kycklingfärs
1 msk ingefära
1 klyfta vitlök
1 stjälk citrongräs
skal av en limefrukt
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
½- 1 dl vetemjöl
1 msk matolja
½ msk sesamolja

Skala ingefäran och vitlöken och finhacka dem. Skala av de övre lagren av citrongrässtjälken och hacka även denna fint.Skölj en limefrukt väl och riv ned skalet i en bunke. Blanda sedan limeskal, kryddhack, kycklingfärs, salt och chili till en jämn smet. Rulla med sköljda händer stora bullar av smeten. Rulla bullarna i vetemjölet så att de täcks av ett mycket tunt lager mjöl. Slå oljorna i en het wokpanna och stek kycklingbullarna frasiga och gyllenbruna. Låt dem sedan rinna av på ett hushållspapper. OBS! Tänk på att kycklingen måste vara helt igenomstekt för att undvika otrevliga överraskningar i form av exempelvis salmonella. Dela en på mitten om du är osäker på hur pass väl den stekts men känns de lite ”stumma” så är de oftast klara.

Nuoc cham dippsås
1 msk råsocker
saft av två limefrukter
1 tsk risvinsvinäger
1 msk fisksås
1 msk hackad färsk mynta
1 krm sambal oelek eller färsk chili i ringar
1 -2 msk hackade salta jordnötter
(1 klyfta hackad vitlök)