Thursday, September 25, 2008
Borstj
Just nu dignar affärernas grönsaksdiskar av allsköns rotfrukter och det är svårt att inte bli inspirerad när man ser det nyttiga och färggranna utbudet. Borstj är en traditionell rysk rätt men den populära rödbetssoppan lagas flitigt i flera länder i det forna kommunistblocket. Jsg avnjöt själv flera varianter när vi var i Polen förra sommaren, bl.a. en helt klar variant som mest var en röd buljong om än mycket god. Min variant bjuder på mer tuggmotstånd i form av strimlade grönsaker.Pazhálsta!
Borstj 4 p
2 gula lökar
1 stor klyfta vitkål
1 liten klyfta kålrot eller 2 morötter om man så föredrar
6 medelstora rödbetor
2 msk smör
1,5 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 köttbuljongtärning (ger lite mer must)
1 lagerblad
1 krm svartpeppar
salt
1-2 msk vinäger (citron går också bra)
Skala och strimla samtliga rotsaker fint.Fräs dem i smöret i en rymlig gryta. När rotsakerna fått svettas en aning slår du på vattnet och smular i buljongtärningarna. Lägg i lagerblad och peppar och låt det hela koka under lock i 20 -30 minuter eller till dess att rotsaksstrimlorna mjuknat. Smaka av med vinäger och salt. Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.
Wednesday, September 24, 2008
Äppelknyten på latmansvis
Förra helgen fick jag en massa äpplen av sambons föräldrar. En hel kasse faktiskt så det blev till att koka mos, men fastän jag gjorde mos på ett kilo äpplen var det lika många kvar efter koket. Jag var tvungen att hitta på något annat för så mycket mos äter vi inte. Egentligen var jag inte på något större bakhumör heller (i synnerhet inte efter det misslyckade limpbaket)så det blev ett latmansbak. Jag plockade helt enkelt fram frysta smördegsplattor ur frysen, skalade och tärnade 4 äpplen och blandade tärningarna med kanel och socker innan jag snurrade in dem i smördegen till små nätta äppelknyten. Dessa penslades med uppvispat ägg och beströddes med mandelspån. Därefer gräddades de i ca 10 minuter på 225 grader. Äppelknytena blev klart godkända även om de inte uppnådde de högsta kulinariska höjderna i min matlagnignshistoria men som tillbehör till en rykande kopp te kulen dag då regnet öser ned duger de bra.
Hemgjorda fiskpinnar med fejkremoulad
Köpta fiskpinnar är inte speciellt gott egentligen och det är ju inte så konstigt förstår man när man får reda på att endast 42% av "fiskpinnen" faktiskt består av fisk...I alla fall om man väljer Findus. Detta kom Testfakta fram till då de lät laboratorieundersöka ett antal fiskpinnar i handeln. För den som är intresserad står hela undersökningen att finna här. En annan fördel med att laga egna fiskpinnar är att du kan vara klimatsmart i valet av fisk. Alaska pollock och Hoki är fisk du kan äta med gott samvete medan torsken hotas av utfiskning. Är man osäker på hur olika fisksorters klimatpåverkan ger denna fiskguide utmärkt vägledning.
Fiskpinnar 3 p
3 Alaska pollock filéer
1 ägg
ca 1 dl grovt rågmjöl
ett par matskedar skorpmjöl
svartpeppar
salt
Tina filéerna och skär dem i mindre, fiskpinnestora bitar. Blanda mjöl, skorpmjöl och kryddor på ett fat. Torka om det behövs av fiskfiléerna lätt med hushållspapper. Vänd dem därefter först i uppvispat ägg och sedan i mjölblandningen. Stek på medellåg värme tills fisken är genomstekt och fått en vackert gyllenbrun yta.
Remouladsås är gott till liksom den här snabbt ihopsvängda såsen som vi kan kalla Fejkremoulad:
ca 2 dl gräddfil
2-3 msk majonnäs
ca 1 dl bostongurka
ca 1 msk Heinz chilisås
ca 1 msk currypulver
Rör samman alla ingredienser och låt stå ett tag innan servering.
Det är också viktigt att se till att få i sig tillräckligt med vitaminer och fibrer och så här i skördetider är ju en råkostsallad perfekt. Gott, billigt och närproducerat!
½ litet vitkålshuvud
1 medelstor rödbeta
1 medelstort höstäpple
saft av en halv citron ev. mer
peppar
salt
Strimla vitkålen tunt, använd gärna osthyvel så får du fina strimlor. Skala rödbetan och riv den grovt. Gör det samma med äpplet. Blanda väl och pressa över rikligt med citronsaft. Krydda.
Thursday, September 18, 2008
Brödbak som humörsänkare
Brödbak tar tid. I synnerhet om man som jag väljer ett recept ur en mattidning och det står att man ska skålla en massa frön och jox dagen innan. Det tar också tid om det visar sig att man inte har alla ingredienserna hemma. Men det gör ju ingenting. En glader bagare går till affären och skaffar sig mörkt lantbrödsmjöl med surdegspulver om så krävs. Kruskaklit fick bli vetkli istället. Det kan väl inte göra så mycket? Dag två är det dags för utbakning. Nytt vatten på fröblandningen som stått till sig över natten. I med jäst och det nyinköpta mjölet. Puh...blanda, blanda och blanda. Armarna vill domna och jag förbannar mig själv att jag inte har en sån där assistentmaskin som mamma har. Utbakningen ska ju inte vara så svår dock. "Klicka ut degen i 1½ litersformar". Plättlätt. "Släta till ytan med vattensköljd hand." Läst och gjort! "Jäs degen i ca 20 minuter" Och det gör den- rejält dessutom. Det ser ut att bli ett strålande bröd. Så skjuts in i ugnen på 225 grader. Men här någonstans slarvar jag i läsningen ( eftersom jag vill fortsätta surfa inredningsbilder på nätet) och missar att brödet ska stå långt ned i ugnen. Till en början doftar det otroligt gott. Jag ler för mig själv. Eget hembakt grovbröd, det är inte alla som kan skryta med det minsann! Men så letar sig en egendomligt bekant och lite bitter doft sig ut till arbetsrummet där jag sitter. Det luktar som när sambon i all hast glömt att stänga av kaffebryggaren och låtit kaffet stå på den heta uppvärmningsplattan hela dagen. Just det -det luktar bränt! Nu blir det fart på fläsket vill jag lova. I ett huj är jag ute i köket och rycker ut mina limpor. Det är inte så farligt trots allt men ytan är utan att säga för mycket välgräddad. Jag låter dem vila under en handduk tills de svalnat något innan jag stjälper upp dem och det är då jag upptäcker att resten av limpan inte är särskilt gräddad alls. Blek och degig ligger den där med rumpan i vädret med sitt vidsvedda huvud mot gallret. Nu är jag nära att ta till lipen.Svärande slänger jag in de uppochnedpåvända limporna i ugnen igen och ber till gud att det bara är ytan som ser så här bleksiktig ut. Det är det förstås inte. Limpan är knaprig och god i kanterna men innanmätet är mjukt och degigt. Men det smakar bra, ingen läskig smak av jäst eller mjöl. Med en suck ger jag upp och tänker att det kanske kommer gå att rosta i alla fall men den där stolta känsla av att vara en präktig hembakare, den vill inte riktigt infinna sig.
Nittiotalet i repris i mitt kök
Under nittiotalet var texmex bland det hetaste man kunde servera och då är det inte scovillegraderna jag syftar på. Nej, taco var det senaste i matsvängen och helt plötsligt svämmade butikshyllorna över av hårda gula tacoskal och diverse tillbehör och guckor att tömma i dem. Personligen blev jag aldrig över mig i de klassiska tacoskalen. De gick ju omöjligen att äta på ett någorlunda sofistikerat vis. Inte för att jag har eller hade något emot fingermat, tvärtom, men jag ogillade skarpt att hälften av min portion landade i knäet/under bordet/ i min bordsgrannens ansikte så fort man försökte sig på en tugga. Jag misstänker att det var fler som tänkte sommig och det var kanske så den här tacogratängen föddes? Om man slänger allt i en form behöver man ju inte försöka hålla ihop skalen vars flisor flyger kors och tvärs över rummet utan man kan lugnt pilla i sig maten med hjälp av kniv och gaffel. Själv blev jag sugen på att återuppliva tacogratängen efter att ha ramlat över otaliga recept under mitt googland epå saker man kan göra med avocado (hade 5 mogna frukter liggande i köket). Det finns otaliga tacogratängrecept därute trots att det var längesedan den värsta texmexhypen ebbade ut. De lärde tvistar om nachosen ska läggas i botten eller på toppen. Jag kör på det senare för soggiga chips som blivit sega av fukt är det äckligaste jag vet...
Tacogratäng
200 g philadelfiaost
1 burk crème fraiche
350 g nötfärs
1 gul lök
2 gröna spetspaprikor
1 msk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
peppar
salt
1 burk krossade tomater
1 burk tacosås, medelstark
1 liten burk majs
ett par nävar majschips
1 dl riven ost
1 jalapeño
Hacka löken. Rensa paprikan och skär i mindre bitar. Riv osten. Blanda philadefiaost och crèmefraiche til len slät smet och bred ut i en ugnsfast form. Bryn köttfärsen i olja i til den fått färg, maka åt sidan coh fräs upp löken intill. När löken blivit genomskinlig tillsätter du också paprikan. Krydda och slå på tomatkross samt tacosåsen. Tillsätt majsen och låt det hela puttra ett par minuter.Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Slå sedan köttfärssåsen över crème fraicheblandningen. Fördela majschipsen över det hela. Skiva jalapeñon tunt och strö den över nachosen. Avsluta med att strö ett tunt lager ostöver alltsammans. Gratinera i ugn p å225 grader till dess att osten smält och chipsen börjar anta en lätt gyllenbrun färg. Se upp! Detta går snabbt. Ager ingen tid då detta till stor del beror p åhur effektiv ugnen är.
Tacogratäng
200 g philadelfiaost
1 burk crème fraiche
350 g nötfärs
1 gul lök
2 gröna spetspaprikor
1 msk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
peppar
salt
1 burk krossade tomater
1 burk tacosås, medelstark
1 liten burk majs
ett par nävar majschips
1 dl riven ost
1 jalapeño
Hacka löken. Rensa paprikan och skär i mindre bitar. Riv osten. Blanda philadefiaost och crèmefraiche til len slät smet och bred ut i en ugnsfast form. Bryn köttfärsen i olja i til den fått färg, maka åt sidan coh fräs upp löken intill. När löken blivit genomskinlig tillsätter du också paprikan. Krydda och slå på tomatkross samt tacosåsen. Tillsätt majsen och låt det hela puttra ett par minuter.Smaka av och krydda ev. mer om det behövs. Slå sedan köttfärssåsen över crème fraicheblandningen. Fördela majschipsen över det hela. Skiva jalapeñon tunt och strö den över nachosen. Avsluta med att strö ett tunt lager ostöver alltsammans. Gratinera i ugn p å225 grader till dess att osten smält och chipsen börjar anta en lätt gyllenbrun färg. Se upp! Detta går snabbt. Ager ingen tid då detta till stor del beror p åhur effektiv ugnen är.
Laxwraps
Dessa laxwraps slänger du snabbt ihop, eller rättare sagt fixatillbehören så får matgästerna själva rulla. Om du vill ha potatis i rullen kokar du den medan du hackar ihop såsen.
Laxwraps, 2 hungriga personer
4 skivor mjukt tunnbröd
200 g rökt lax i skivor
½ isbergsalladshuvud
1 medelstor riven morot
4 små kokta potatisar
Sås:
1 äpple
en halv liten röd lök
2-3 msk syltlök
ca 2 msk majonnäs
ca 2 dl gräddfil
ca 2 msk pepparrotsvisp (börja med en mindre mängd om du är känslig för starkt)
ca 2 msk hackad persilja
Finhacka äpple,rödlök och syltlök. Blanda i en bunke med majonnäs, gräddfil och pepparrotsvisp.Blanda ned persiljan.
Wrapsen:
Fördela skivor av kokt potatis, lax och grönskaeröver brödet. Lägg en riklig sträng av såsen i mitten av brödet och rulla ihop det. Ät och njut.
Bilderna uteblev p.g.a. stor hunger.
Laxwraps, 2 hungriga personer
4 skivor mjukt tunnbröd
200 g rökt lax i skivor
½ isbergsalladshuvud
1 medelstor riven morot
4 små kokta potatisar
Sås:
1 äpple
en halv liten röd lök
2-3 msk syltlök
ca 2 msk majonnäs
ca 2 dl gräddfil
ca 2 msk pepparrotsvisp (börja med en mindre mängd om du är känslig för starkt)
ca 2 msk hackad persilja
Finhacka äpple,rödlök och syltlök. Blanda i en bunke med majonnäs, gräddfil och pepparrotsvisp.Blanda ned persiljan.
Wrapsen:
Fördela skivor av kokt potatis, lax och grönskaeröver brödet. Lägg en riklig sträng av såsen i mitten av brödet och rulla ihop det. Ät och njut.
Bilderna uteblev p.g.a. stor hunger.
Tuesday, September 16, 2008
Förnärvarande...
återanvänds receptbanken flitigt och det tillkommer inte så mycket nytt men äter det gör vi ju. Den marockanska lammgrytan lagades t.ex. om igen i söndags kväll när svärföräldrarna kom över på middag. Grytan är verkligen en hit när det är kallt och ruggigt ute och blir bara bättre ju mer den får koka. Söndagens gryta fick puttra i närmare två timmar så att köttet ramlade från benen vi serveringen. Mumma! Likaså är linsgryta en återkommande favorit så här i förkylningstider. Vad kan vara bättre än mängder av immunförstärkande ingefära, vitlök och chili när var och varannan människa hostar och nyser på en på tunnelbanan?
Monday, September 01, 2008
Tagliatelle med zucchini och bacon
Nu är det säsong för en massa härliga grönsaker och en av dem är zucchini och då måste jag-språkpolisen passa på att inflika att zucchini uttalas /zukini/ eller möjligtvis något svennefierat som /sukini/ men definitivt inte med något tch-ljud som vissa personer, företrädesvis i matlagningssammanhang i TV, envisas med att säga.
Tagliatelle med zucchini och bacon
10 nystan tagliatelle
1 mellanstor zucchini
1 pkt bacon
1 tomat
1 stor klyfta vitlök (eller 2 små)
cest och saft av ½ citron
svartpeppar från kvarn
flingsalt
ca 1 tsk färsk timjan (eller torkad)
Koka upp pasta vattnet och koka pastan medan du förbereder övriga ingredienser. Skiva zucchinin på längden med en osthyvel och klyv sedan skivorna också på mitten med en kniv. Skär baconet i mindre bitar. Tärna tomaten grovt och finhacka vitlöken.Hetta upp en stor wokpanna. Börja med att steka baconet tills det har fått en aning färg. Lägg i zucchiniskivorna och vitlökshacket och woka dessa på medelvärme. Lägg i tomathack, cest och citronsaft.Grönsakerna ska bli mjuka men inte mosiga. Krydda med timjan, salt och peppar. Slå av pastan när den är mjuk (efter ca 8 min). Blanda ned pastan i zucchinifräset. Klart!
Grön ärtsoppa
Detta är en oerhört lättlagad soppa med en föredömligt kort ingredienslista. God är den också och den piggt gröna färgen är en fröjd för ögat medan soppan känns silkeslen mot gommen. Passar fint som förrättssoppa eller som lätt lunch.
Grön ärtsoppa 2 p
ca 250 g frysta gröna ärtor
knappt 1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
4 dl vatten
1 msk smör + 2 msk vetemjöl
ev. lite salt
svartpeppar från kvarn
Lägg ärtorna i kastrullen, smula ned buljongtärningen och koka ärtorna under lock i ca 8 min. Gegga ihop en kula av smör och vetemjöl. Se till att det blandar sig ordentligt. Vispa ned den i kastrullen och låt koka någon minut eller två under omrörning. Soppan ska tjockna lite. Ta kastrullen från plattan och mixa ärtorna direkt i kastrullen med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick crème fraiche. Om du väljer att servera soppan till förrätt kan det vara fint att ringla en tunn stråle vispgrädde i ett vackert cirkelmönster över soppan.
Ängamat
Vad passar bättre i skördetider än en soppa som tar vara på vad årstiden erbjuder? Med späda morötter och nyplockade bönor blir Ängamaten lika god som namnet.
Ängamat 4 stora portioner
Obs! Mängderna är ungefärliga variera efter smak och åtgång!
2 morötter
½ blomkålshuvud
1 palsternacka
en liten bit rotselleri (ca 75 g)
1 purjolök
en bunt färska haricots verts eller sockerärtor (ca 100 g)
4 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk + 2,5 dl matlagningsgrädde
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
hackad persilja, efter smak
Skala och skär grönsaker i små bitar. (Använder du sockerärtor behöver du inte dela dem). Koka med buljong och vatten under lock tills de är mjuka men har kvar lite spänst. Vispa ut mjölet med mjölken och rör ned detta. Låt sjuda ett par minuter innan du tillsätter grädden. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö över persiljan vid servering.
Subscribe to:
Posts (Atom)