Saturday, January 26, 2013

Honeycomb parade

Ingela Arrhenius är en illustratör som jag verkligen gillar och de här fina figurerna får mitt hjärta att klappa lite extra. Skulle gärna göra en mobil till vårt lilla pyre att hänga över vaggan när det kommer.




























Mer frukost

Nu är mango i säsong tydligen för i vår närmsta affär har de sålt 2 mango för 10 spänn de senaste veckorna. Jag köper och lägger den i allt från nudelsallad, fruktsallad till smoothie. I morse gjorde jag en kanongod och len smoothie på både fryst och färsk mango. Den frysta kyler bra och funkar som isbitar. Jag vill ha min smoothie kall. För att göra den lite nyttigare tog jag i ca 0,5 dl fiberhavregryn också men det går förstås lika bra utan om man inte gillar havresmaken. Tyvärr var jag så morgontrött och frukostsugen att jag inte hade en tanke på att fota men det blev en vacker, ljust pastellgul dryck som i alla fall piggade upp mig.

Update : Vi gjorde en favorit i repris så här såg det ut

Mangosmoothie 2 portioner
ca 1 dl frusen manngo i bitar
1 färsk, riktigt mogen mango, skalad och skuren i bitar
ca 0,5 dl fiberhavregryn
ca 0,5 dl frukost juice
(jag körde någon äpple,apelsin, passionsfrukt från bravo men vilken juice som helst eller pressad apelsin borde funka)

Lägg allt ihop i en mixerbägare och kör ihop alltsammans till en slät och fin smoothie med en mixerstav. Slå upp i ett glas och sätt i ett fint sugrör så känns morgonen genast lite roligare. 

Thursday, January 10, 2013

Davosgröt














Svärmor prenumererar på en tidning som jag på skämt brukar kalla för flumtidningen. Egentligen heter den Hälsa men den gör alltid reklam för eller innehåller propagerande artiklar för än det ena än det andra naturläkemedlet och diverse mirakelmetoder. Men ibland innehåller tidningen sånt som jag tycker är intressant; som lite annorlunda och vegetariska recept till exempel. Det kan för all del bli lite väl mycket fettsnålt och kruskakli men så här efter jul och nyår när man känner sig lite småfet i allmänhet och glåmig i synnerhet så tycker jag att de kan vara inspirerande.

Jag är en människa som inte gärna äter samma mat flera dagar i rad men när det gäller frukost är jag inte lika bra på att variera mig. Då blir det mest en kopp te och ostmackor, om det inte är helg förstås då kanske jag är lite mer varierad.

Fast varför förvägra sig själv att äta gott och varierat på morgonen? Frukost kan ju vara något av det bästa målet om man bara är lite påhittig. Tyvärr har jag varken tid eller ork att stå och koka gröt på morgonen så då fastnade jag för det här receptet från just ett Hälsanummer - Davosgröt.

Davosgröt är tydligen något som svenska skidlandslaget kör med och det är liksom en kall gröt bestående av havregryn (eller kli eller rågflingor t.ex.) och yoghurt. As simple as that. Det låter kanske inte jätteupphetsande men om du äter müsli och yoghurt så borde du tycka om smaken. Toppa med färsk frukt och du känner dig supernyttig. Det bästa av allt är att man förbereder den på kvällen så man slipper stå och gegga på morgonen och har man en snäll sambo som gör fruktsallad av alla de där clementinerna man köpte billigt efter jul så är det ju superenkelt!

Davosgröt (2 portioner)
1 dl fiberhavregryn
2 dl naturellyoghurt (vi kör den vanliga ekologiska men vill man göra det fettsnålt tar man lättvarianten)
ev. lite vaniljpulver för att förhöja smaken
Tärnad färsk frukt

Blanda havregrynen med yoghurt och vaniljen och låt det hela stå och dra över natten. Servera i små skålar med frukt på toppen. Ta- da!

REA-fynd














I helgen åkte vi till Farsta centrum för att fixa en ny termometer efter entrecôtemissödet på nyårsafton. Medan sambon gick raka vägen till Kjell & Co för att hitta den utsedda värmemätaren passade jag på att ta en tur till Lagerhaus och köpa en tillbringare som jag kikat på ett tag och dessutom ta en titt på Åhléns rea.

Åhlénsbesöket resulterade i tre nya kökshanddukar i pastelliga färger, ett litet blått bebisbäddset i ekologisk bomull med kaninmönster och två fina Rörstrandskålar från serien "Vintersaga" som kommer bli perfekta till nästa juls glöggfester. Förresten är skålarna inte vansinnigt juliga så de kanske kan komma till pass vid andra tillfällen också.

Citron- och limefromage

Jag köpte ju på mig kesella inför julbaket men avverkade bara en burk, således satt jag för några dagar sen med en burk som jag inte visste riktigt vad jag skulle göra med. Inte kom jag ihåg den igår när jag drog igång det stora baket heller så vad göra?

Google förde mig till en massa recept. Det var cheesecakes hit och röror dit men inget som jag gick igång på direkt men så trillade jag över ett recept på citronfromage baserat på kesella som nästan verkade nyttigt i jämförelse med alla gottigheter man satt i sig under julen. Dessutom hade en kompis pratat om citronfromage inför nyår så jag blev riktigt sugen på att testa. Sagt och gjort. Jag prövade receptet men som vanligt var jag i och dribblade i det (eftersom jag inte hade vare sig tillräckligt med citron eller gelatinblad hemma) så jag här får ni min variant också. Resultatet blev i alla fall väldigt bra, trevlig gräddig konsistens och lagom syrligt trots avsaknad på både grädde och några större mängder socker.

Citron- och limefromage
2 ägg
en nypa salt
3 msk socker
rivet skal av en citron (jag blandade lime och citronskal)
1/2 dl citron/limesaft
1,5 tsk gelatinpulver + 1,5 msk kallt vatten
250 g kesella (10% använde jag vet inte om den magra varianten funkar)

Frukt till dekoration

Börja med att skilja vitorna från gulorna. Lägg gulorna i en stor skål tillsammans med sockret. Lägg vitorna i en egen skål som måste vara ren och fettfri. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Riv citronskalet och pressa saften. Tillsätt detta till äggblandningen. Låt under tiden gelatinpulvret svälla i kallt vatten i en kopp.

Vispa upp äggvitorna med saltet. Det ska bli ett hårt skum och skålen ska gå att vända på utan att äggskummet rinner ut.

Häll hett vatten i en skål och ställ ned koppen med gelatin och låt gelatinet smälta under omrörning. Låt gelatinet svalna en aning och rör ned det i en fin stråle i ägg- och sockerblandningen. Rör i kesellan och se till att det blandar sig ordentligt. Rör till sist ned äggviteskummet försiktigt i smeten tills allt blandat sig väl. Häll upp smeten i portionsformar eller glas och ställ att stelna i kylen ( tar ca 1 timme). Dekorera gärna med färsk frukt, t.ex. jordgubbar eller kiwi.

Sunday, January 06, 2013

3 sorters bröd

Jag fick ett ryck i torsdags och bestämde mig för att baka lite eftersom jag hade en massa jäst i kylen, mjölslattar i skåpet och dessutom rätt mycket tapenade över från nyår som nog skulle passa fint i ett bröd tänkte jag mig. Matbröd går ju alltid åt liksom och det är godare med hembakt än de uppblåsta bröd som finns i affären.

Tyvärr är jag inte surdegsbaktypen även om jag önskar att jag vore det (det är ju så himla gottmed surdegsbröd!) men jag har varken disciplinen eller tålamodet så istället länkar jag er till två recept jag hittade i bloggosfären som visade sig väldigt tacksamma att göra och som gav ett väldigt välsmakande resultat:

Nybörjarbröd - Söta Saker

Ett fantastiskt bröd -Emmas Husbestyr

Båda bröden var verkligen goda och det senare har föga förvånande sitt ursprung hos Anna Bergenström vars brödrecept jag tjatat om tidigare. Den tredje brödsorten jag bakade var förresten just Annas "Bröd från sommarlivet". Det är en limpa som man kan variera lite som man vill med olika nötter och olika typer av frön. Den här gången valde jag rågmjöl och hasselnötter och sen strödde jag sesam och solrosfrön ovanpå.

Som avlsutning på det hela bakade jag också systrarna Eisenmans solrossnittar, en slags seg kolakaka med knapriga solrosfrön i. Det är rätt lätta att göra men jag fick hjärnsläpp och kunde inte minnas hur många längder jag gjort tidigare och det står heller inte angivet i receptet så jag bakade ut två mindre och en stor längd. I receptet står det att det ska bli 15 kakor men då blir de nog väl supersizade för min smak. Jag tror jag fick ut det dubbla och väl det och då gjorde jag ändå både korta (normallånga)  och superlånga kakor. Receptet hittar ni bl.a. här.

Friday, January 04, 2013

Churrasco Italiano















Det blev lite entrecôte över från nyår så då passade jag på att göra riktigt matiga och smaskiga mackor på köttresterna (och lite andra nya ingredienser förstås). Jag köpte bake off ciabattabröd och värmde i ugnen och ställde in de tjocka och ratade skivorna av entrecôten i ugnen för att värma på dem lite också.

Till tre rejäla mackor behöver du:

entrecôte eller annat biffkött
lite flingsalt

Guacamole
2 avocados
1 vitlöksklyfta
citronsaft
lite torkad chili (efter smak)

ett par matskedar majonnäs
ett par salladsblad
2 tomater

Börja med att värma bröden och köttet. Mosa under tiden ihop guacamolen. Skär bröden i två bitar. Strimla det varma köttet. Bred på rikligt med majonnäs på brödet, lägg på ett salladsblad och lägg kött ovanpå. Strö över lite flingsalt och toppa sedan med ett par rejäla skedar avokadogucka. Avsluta med ett par skivor tomat. Lägg på brödets ovansida och hugg in!

Chokladtårta med vit tryffel och frukt

Till efterrätt blev det en gammal trotjänare vars recept kommer från Arla. Kakan är plättlätt att göra men riktigt smarrig. Botten är en sort seg chokladkaka som sedan ska toppas med en härlig chokladtryffel.
Emellertid är kakan väldigt mastig och jag hade lust att göra en fräschare variant till nyår så kvällen innan försökte jag mig på en björnbärsmousse att lägga överst.



Det gick åt helvete. Jag var för het på gröten och slog i grädden i björnbärscoulisen innan den var tillräckligt sval så det skar sig alltsammans. Surt förstås men det ledde ändå till något lyckat för dagen efter gjorde jag en vit tryffelsmet smaksatt med lite citronskal istället och det blev en snygg topping till kakan. Sedan lade jag massvis med frukt ovanpå och frukt blir ju alltid snyggt och gott.

Chokladtårta
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform. Smält smöret. Ta det från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker och rör sedan i ett ägg i taget och tillsätt till sist mjölet. Slå smeten i formen och grädda kakan i ca 20 minuter. Den ska vara aningen lös i mitten. Gör gärna kakan dagen innan så att den är ordentligt sval när tryffeln ska på.

Vit chokladtryffel
1 dl vispgrädde
50 g smör
ca 4-5 skalremsor från en citron
300 g vit choklad

Dekoration
Frukt efter smak och tycke

Hacka den vita chokladen. Koka upp grädde och smör försiktigt. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält ordentligt. Slå tryffeln i formen över kakan och ställ den att stelna i kylen i minst en timma. Dekorera med skuren frukt av olika slag. Jag körde clementin, druvor, kiwi och carambole.

Huvudrätten

Till huvudrätt lagade vi saltinbakad entrecôte och det skulle ha kunnat bli hur bra som helst om inte vår termometer hade lagt av mitt under tillagningen och tjöt att köttet var klart efter en knapp timma. Eftersom detta var ett nytt recept för mig följde jag inte förnuftet eller magkänslan som sa att det borde vara ett bra tag kvar utan jag tog ut köttbiten. Denna visade sig sedan vara mer än rosa inuti, snarare rå och då var det jag som tjöt en skvätt istället. Det hela ordnade sig i alla fall och efter lite drama blev det i alla fall en god middag. Hade man haft en bättre termometer och entrecôten fått rätt tid på sig hade nog saltet trängt in lite bättre dock men köttet blev saftigt och fint med en saltkant så helt tokigt blev det inte.
Till entrecôten serverade vi potatisgratäng (det här receptet som fått piff av torkade trattkantareller och timjan istället för örtblandning), rödvinssås och en grönsallad.

Saltinbakad entrecôte (8p)
ca 2 kg entrecôte
smör och olja till att bryna i
svartpeppar
2 äggvitor
1/2 kg  grovsalt

Börja med att bryna köttet ordentligt runtom. Peppra. Ställ sidan köttet åt sidan att svalna lite medan du skiljer äggulorna från vitorna och vispar samman salt och äggvitor. Klappa in köttets undersida först och lägg det i en form som passar det precis. Klappa in resten av köttet med saltsmeten så att det är helt täckt. Sätt i en köttermometer och stek köttet tills det nått ca 60- 65 grader i innertemperatur. Låt det sedan vila under folie och svalna. Det kommer då efterstekas något. Ta sedan bort folien och peta försiktigt bort salthinnan som nu har bildats. Skär entrecôten i fina skivor och dekorera med lite färsk timjan.

Nyårsförrätterna

Nyår firades på hemmaplan med mina föräldrar, sambons föräldrar och bror och en nära vän till oss. Vi köpte ett extra bord från IKEA (efter att ha debatterat detta mycket med sambon,  eftersom vi lider av plats- och förvaringsbrist tyckte han inte att ett nytt bord var en toppen idé) och dukade upp till långbord i vardagsrummet. Av praktiska skäl körde vi sen gående bord och gästerna fick ta för sig själva ute i köket.

Till förrätt hade jag förberett lite smarriga röror av olika slag, bl.a. tapenaden som dyker upp här då och då och dessutom en laxröra och en romröra. Dessa ställdes fram med kex av olika slag och sen fick gästerna ta för sig själva. Detta var tänkt som mingelmat och jag skulle servera bubbel och vara trevliga värdinnan. Istället stod jag i köket och lipade över att min saltinbakade entrecôte var rå inuti eftersom vår stektermometer tyckte att det var en bra idé att lägga av dagen till ära...

Men jag har ju rara och uppmuntrande släktingar så vi slängde in entrecotên igen och mumsade på röror och kex och förrätt nummer två som bestod av gratinerade havskräftor. Jag har gjort dem förr för jag älskar kräftornas sälta i kombination med vitlök och chili och jag tror att jag kan säga att de gick hem eftersom jag fick lämna receptet på dem. Smöret passar troligen bra till hummer också om man vill lyxa till det ännu mer men den här gången blev det alltså havskräftor.

Romkulle
Denna röra fick jag nys om genom Tomtens dotter och den gjorde succé hos vår kompis i alla fall som lovordade den. Det bästa av allt är att den är otroligt enkel att göra. Jag modifierade receptet en aning så att röran blev lite fastare i konsistensen och rörde ned lite dill också.

200 g färskost (typ Philiadelphia)
1/2 burk crème fraiche
1 liten finhackad röd lök
ett par matskedar hackad dill
lite svartpeppar
ev. en aning citronsaft
2 burkar röd stenbitsrom

Skala och finhacka löken. Hacka dillen. Rör ihop ost och crème fraiche och rör ned lök,  dill och en aning svartpeppar.  Blanda väl och forma sedan en "kulle" av röran på ett serveringsfat. Bred strax före serveringen på stenbitsromen i ett tjockt lager. Servera med kex.

Laxröra
Den här röran fick jag inspiration till genom ett Martha Stewart-recept men då den innehåller både majonnäs och kapris, vilket min mamma inte är så förtjust i

200 g färskost (typ Philiadelphia)
1/2 burk crème fraiche
1 liten finhackad röd lök
ca 150 g kallrökt lax
ca 2 matskedar pepparrotsvisp (eller efter smak)
ett par matskedar hackad persilja
ca 2 msk hackad ättiksgurka
citronsaft efter smak
svartpeppar

Rör ihop färskost, crème fraiche och pepparrotsvisp. Hacka löken, gurkan och persiljan och rör ned dem. Strimla laxen fint och rör ned det mesta men spar undan lite till dekoration. Smaka av med peppar, citronsaft och ev. en gnutta salt om det behövs.

Gratinerade havskräftor
Det här receptet är nästan löjligt enkelt men åh så gott det blir! Skaldjur, vitlök, chili och smörfrasigt bröd behöver jag säga något mer?

1-2 havskräftor per person (Vi köpte en hink med ca 15 st i till 8 personer)

100 g smör
1 rejäl vitlöksklyfta
1/2 färsk röd chilipeppar
2-3 matskedar citronsaft
ett par matskedar hackad persilja
lite salt

ca 3- 4 skivor vitt formbröd

Börja med att hacka chilin och persiljan.  Låt smöret bli rumsvarmt under tiden så går det lättare att röra ihop. Rör samman smör, salt, vitlök, chili och persilja. Pressa över citronsaften och blanda väl.

Dela havskräftorna på mitten och se till att ta bort magen (klumpen som sitter uppe vid kräfthuvudet) och den svarta strängen som går genom kräftan.

Ta bort kanterna på formbrödet och smula sönder det en aning. Lägg brödet över kräfthalvorna och lägg på rikligt med aromsmör. Jag tyckte det var enklast att kleta dit det med händerna men har man svårt med det använder man smörkniv. Gratinera dem sedan i ugn i 225 grader tills smöret har smält och brödet fått lite färg. Servera med lite rostat bröd till och ev. en citronklyfta (det glömde vi).

Wednesday, January 02, 2013

Tillbaka

Efter ett ganska långt uppehåll och lite bloggande på systerbloggen är jag nu tillbaka. Vi får väl se om inläggen kommer lika tätt (hrmt...) som de gjort det senaste men nu har jag öppnat här igen i alla fall. Jag har ju nämligen jullov i nästan en liten vecka till och då har man ju tid med slöande, soffhäng och bloggande.




Något annat man har tid med är att utforska Photobucket som faktiskt hjälpt mig en del med mitt bildutrymme. Dessutom har jag just upptäckt att Photobucket har ett bildredigeringsprogram inbyggt så det har jag suttit och lekt med här på morgonen. Det är ju otroligt vad barnslig man kan bli ibland men nu har jag skräckifierat en snögubbe, gjort om Hjo till hur det kan ha sett ut för ca 100 år sen (synd bara att det står ett bilskrälle parkerat mitt i bilden) och fantiserat om hur Paris kunde ha sett ut 1970 så nu vet ni vad ni har att förvänta er för typ av bilder här en tid framöver...

































Update: Lärde mig just också att man inte kan börja flytta runt sina bilder i olika album i fotohinken om man redan har bloggat dem för då försvinner de  (vilket egentligen är rätt logiskt).