Sunday, April 15, 2012

Gulaschsoppa

Vädret har ju varit under all kritik under den här veckan men det är ju ingen idé att hänga läpp över det utan man gör det bästa av det. Till exempel kan man köpa märgpipa på extrapris och koka sig en mustig soppa. Det gjorde vi. Sen ringde sambon och bjöd hit sina föräldrar också och de tog med en flaska vin och ett kanongott surdegsbröd så helt plötsligt blev det fest! Det här receptet höftade jag ihop efter att ha läst ett antal olika recept på nätet men det blev faktiskt grymt gott. Servera soppan med en klick gräddfil på toppen så blir det ännu bättre!

Gulaschsoppa
500 g märgpipa
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
5 potatisar
1 burk tomatkross
ev. lite tomatpuré
ca 1 l vatten ( späd under kokets gång)
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1 msk kalvfond
ca 2 msk paprikapulver
ca 2 krm cayennepeppar (ta mer om du gillar stark mat)
ca 1 tsk mortlad kummin
svartpeppar
salt
smör/olja till stekning

Tillbehör:
persilja
gräddfil
gott bröd

Börja med att skära köttet i bitar och skala och strimla löken. Skala och skiva vitlöken tunt. Bryn köttet i lite smör och olja. Lägg över i en gryta. Bryn löken och lägg även över detta i grytan. Slå över tomatkross och tillsätt buljongerna. Koka upp på låg värme medan du skalar potatis och morötter och skär dem i fina kuber. Tillsätt morötterna direkt men ställ potatisen (täckt med vatten) att vänta. Späd grytan med vatten undan för undan. Mortla kummin och tillsätt den och de andra kryddorna. Rör om och låt det hela puttra under lock i drygt 1 h.  Slå av potatisen och tillsätt potatiskuberna och låt dem koka med tills de har blivit mjuka (ca 30- 40 min till). Smaka av soppan med peppar och salt. Strö över hackad persilja och servera med en klick gräddfil.

PS. Det blev ingen bild för vi smaskade i oss alltihop innan soppan förevigades...

No comments: