Wednesday, August 31, 2011

Blogger och jag...

är inte goda vänner för vi är mycket olika...(nynnar pollysången). Nä, men ibland blir jag bara oerhört trött på att inte ha kontroll över hur inläggen ser ut. Jag har för lite kunskap helt enkelt. Ibland fungerar inte förinställningarna tillfredsställande heller och då kan det se riktigt galet ut. Hoppas ni har överseende med det. Jag försöker lära mig...

Tips för hemmapysslare


Terminsstart har tydligen blivit liktydigt med förkylning för mig. Ligger hemma i soffan och hostar och snorar för närvarande och försöker att inte stressa upp mig över att min planering kommer att ha kraschat redan innan jag ens har hunnit delat ut den till mina elever. Samtidigt är det ganska skönt att vara lite krasslig. Det är i alla fall en god anledning till att ligga still på soffan och titta på film. I förrgår blev det Truffauts "De 400 slagen". Igår surfade jag runt på alla bloggar som finns, typ. Idag får vi se.

Jag passade också på att läsa alla mina mail från BHG, Better Homes & Gardens som jag prenumererar på. Jag vill gärna slå ett slag för BHG om ni inte redan känner till dem. Helt gratis kan man prenumerera och få tips om inredning, pysselidéer och recept. Passar mig alltså!

Idag läste jag t.ex. om pyssel du kan göra av saker du redan har hemma, hur du inreder med varma färger och recept som lagas på mindre än 30 minuter. Särskilt de senare gjorde mig glad eftersom där fanns med ett recept på sobanudelsoppa. Jag köpte nämligen just sobanudlar i helgen när jag var med en kompis på Kina Li (kinaaffären jag tjatat om tidigare). Sitter ni på några sobanudelrecept så får ni gärna dela med er!



















Bilderna är lånade från www.bhg.com


Sunday, August 21, 2011

Lyxig räkpasta

Tomatbas:
4 färska tomater
1 klyfta vitlök
helst några färska basilika blad
(torkad funkar också)
Tärna tomaterna grovt och hacka vitlöken lite grann.

1 gul lök
1 fänkålsstånd (halvt om det är väldigt stort
1 morot
3 klyftor vitlök
1/2 påse saffran
1 dl vitt vin
ca 1 dl vispgrädde
ev. lite vatten att späda med
500 g räkor
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Börja med att koka upp vattnet till spaghettin och gör tomatbasen. Skala lök och vitlök och hacka dem. Ansa fänkålen och strimla den. Fräs grönsakerna i olja på medelhög värme tills de har blivit glansiga och lite mjuka. Slå på tomatbasen och tillsätt vin, saffran, salt (var sparsam till en början) och peppar. Låt det hela koka ihop sig ett par minuter innan du tillsätter grädden. Låt det sedan puttra på låg-medelhög värme under lock i ca 15- 20 min. Koka under tiden spaghetti och skala räkorna. När pastan är färdigkokt lägger du ned räkorna i såsen. De ska bara bli varma, ej koka eftersom de blir sega då. Servera med rykande färsk pasta med ett gott vin och ett gott bröd vid sidan av.

Gratäng med svamp, keso och mathavre















När en kompis flyttade fick jag ärva ett paket mathavre av henne. Jag kokade den och använde i sallad men tyckte inte att smaken var speciellt upphetsande. Tvärtom faktiskt, lite väl mycket havregynsgrötsfeeling för min smak men havre ska ju vara nyttigt och den är närproducerad och inte like vattenslukande som t.ex. ris så jag beslöt mig för att ge den en chans till.

Jag hittade ett recept på nätet på en gratäng med just mathavre i och svängde efter visa justeringar ihop en variant på rätten. Det blev gott! Hästkrubbssmaken försvann och man höll sig mätt länge. Herr Mathavre- du är så välkommen tillbaks! Fast nästa gång ska du får bada i min risotto!

Detta hade jag i, som ni ser är det mest mängderna som skiljer!

2 dl mathavre
1 hackad lök
1 riven morot
1 klyfta vitlök
ca 300 g rödgul trumpetssvamp
ca 1 tsk repad timjan
500 g keso
2 dl riven ost
2 ägg
salt
svartpeppar

Börja med att koka mathavren i 4 dl vatten och lite salt. Skala morot och lök. Hacka löken och vitlöken. Riv moroten grovt. Fräs lök, vitlök,morot och svamp i lite smör och olja. Rör ned timjan i blandningen och ställ det sedan åt sidan. Bland mathavren med grönsaksfräset. Rör ned äggen och keson samt nästan alla riven ost. Krydda med peppar och salt. Smörj en form och fyll den med blandningen. Avsluta med att strö över riven ost och gratinera formen i 225 grader i ca 20 min.

Grönsaksfräs à la française














Förra helgen erbjöd en kompis oss att plocka bönor hemma hos honom eftersom de fått så mycket att de inte kunde ta vara på det. Ja tack, svarade vi förstås och plockade av alla tre sorterna. Eller plockade, vi plockade några nävar men sen kom kompisens mamma kom ut med en hel Ica-kasse som hon inte orkat frysa in och gav den till oss. Glada i hågen åkte vi hem med vaxbönor, haricots vert och några andra bönskidor som jag inte kan namnet på.

Till middag lagade jag grönsaksfräs med inspiration från den godaste lunchen jag åt i Paris: laxkotlett med grönsaksfräs. Det blev jättegott. Tyvärr var laxen lite torr och tråkig eftersom den hade varit fryst men smakerna var det alls inget fel på. Däremot ser det lite läskigt ut på bild. Örtoljan ser ut som något slemmigt spår ett monster skulle lämna efter sig...

Franskt grönsaksfräs
2 morötter
1/2 zucchini
1/2 purjolök
ca 200 g frusen bladspenat
ca 2 dl vaxbönor
1 klyfta vitlök
ca 1-1,5 dl vitt vin
olivolja till stekning


Ansa grönsakerna. Skala moroten. Skär morötterna och zuchinin i kuber. Strimla purjon (ganska grovt). Skär vaxbönorna i mindre bitar. Skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna i oljan. Börja med dem som tar längst tid att bli tillagade och pytsa i de övriga vartefter. När grönsakera fräst ett tag och blivit blanka slår du på vinet och låter det koka in innan du smakar av med peppar och salt. Servera med brynt laxkotlett och örtolja.

Så här gör du örtoljan:

Örtolja
ca 1/2 kruka basilika
en näve bladpersilja
havssalt
svartpeppar
ca 3 msk olivolja
lika tor mängd vatten
ev. lite citron

Lägg kryddörterna i en mixerburk. Lägg i en nypa salt och mal över lite peppar. Slå över olivoljan, ev. kan du behöva mer. Mixa ihop bladen och oljan till en jämn sås. Slå i vatten lite i taget och mixa väl. Smaka eventuellt av med lite citron och känn efter om det behövs mer salt eller peppar.

Tuesday, August 09, 2011

Dagens fynd

Åkte på liten utflykt till en för mig alldeles ny second hand affär och fyndade dessa två gardiner. Jag fick JÄTTEMYCKET tyg för pengarna. Två gardinpar som var 140 cm breda och nästan två meter långa -för 90 kr! Sånt kan man ju leva på i flera dagar. Antagligen orkade inte de högre makterna med att se på ledsamma uppsyn. (Jag var sur som ättika hela morgonen och satt och surade över att det är så bökigt med rullgardiner).

Tänker att de blå nog ska få flytta in i sovrumemt och ersätta AnnaO överkastet som hänger bakom sängen. Det är dock i smalaste laget så jag funderar på om jag ska sy ihop två längder eller om jag helt enkelt får lov att ha lite mer vägg på sidorna än vad vi har nu och hur det månne påverka tapeten. Vad vore livet utan dessa i-landsspörsmål liksom?

I all enkelhet

En middag behöver inte vara så himla avancerad. I lördags hade vi åtit rätt bra till lunch så på kvällen nöjde vi oss med en god sallad med päron, valnötter och parmesan med ett valnötsbröd, goda ostar och rött vin som ackompangemang. Men gud så gott det var! Extra skönt blev det ju också eftersom vi kunde sitta ute på balkongen och njuta av sommarkvällen.



Päronsallad
ca 4 rejäla nävar blandad sallad, jag blandade romansallad och ruccola mix
1 moget päron
1 salladslök
1 näve valnötter
rikligt med parmesan
olivolja
äppelcidervinäger
svartpeppar
lite flingsalt

Skölj salladen ordentligt och låt den rinna av väl. Rosta valnötterna i stekpanna och hacka dem sedan grovt. Ställ åt sidan. Lägg salladen på ett fat. Skiva salladslöken tunt och strö över salladen. Skär päronet i klyftor och fördela över salladen. Ringla över lite olivolja och äppelvidervinäger. Avsluta med att flaga rikligt med parmesanost över salladen. Jag använder potatisskalaren, då får man stora, fina flagor. Toppa med rostade, hackade valnötter.




Sunday, August 07, 2011

Gult är fult! ( I alla fall om man inte valt det själv)














Kärleken har lite svårt med ljusa sommarnätter. I alla fall när han ska sova. Han blir väldigt störd av alla ljus och ljud när han ska sova. Soliga morgnar med ivrigt kvittrande fåglar skyr han alltså som en vampyr. Han drar ner persiennerna och för gardinerna men det räcker inte. Til lföljd av detta har vi nu ett sorts monument för fönstret. Det påminner lite om sånt man läser om att tokiga tanter som hör röster genom väggen bygger av äggkartonger eller om ett kinesiskt altare...Persiennen och gardinen har nämligen fått hjälp av ett svart påslakan och två avlånga prydnadskuddar. Nu är det svart som natten. Knappt att man hittar till toan om det behövs. Men det ser ju inte klokt ut! Därför har vi länge letat efter en rullgardin.

Båda två vill ha en riktig rullgardin, sådär som rullgardiner var förr med fjäder i. En sån där som man med ett enkelt snäpp drar i så säger det "ritsch!" och så far den upp. De finns inte. Jag har surfat runt och sambon ringt över allt. På ett ställe fick vi som svar den skulle kosta ca 1500 och gick att måttbeställa. Vi beslöt att vi kunde leva lite till med altaret. Men så prövade sambon att ringa Tygverket och han fick napp! Jodå, de hade visst rullgardiner med fjäder. Tyvärr inga svarta men de hade en vit och en blommig kvar. Dessutom på rea, halva priset, bara att komma förbi. Jag tog mor som var på besök med mig och gick dit.

På plats visade en feminin man med håret i hästsvans, trolig designstudent tänkte jag, mig de två rullgardinerna de hade pratat om. "Det finns den här blommiga och en vit med 120 i bredd" sa han. Den "blommiga" var mönstrad i svart och vit och blommorna var döskallar. Det borde ha varit första varningstecknet. "Nej, tack jag tar den vita sa jag". Den vita hade i och för sig en gul ganska ful kant längs ned men det är säkert själva mörkläggningstyget inuti som är så fult, funderade jag och slog till ändå. När jag kom ut (mamma hade gått ut i förväg) upptäcker jag att den inte alls har någon fjäder utan samma löjliga plastupphalare som rullgardinerna på Jysk och Ikea. Äh, tänkte jag, den kostade ju ändå bara 149:-, men lite lurad kände jag mig trots allt. Rådgjorde med sambon som dystert konstaterade att rullgardiner med fjäder nog var ett utdött släkte.

Sedan blev rullgardinen stående. Semestern kom. Altaret fick hänga kvar. Men så idag, en ruskig regnig eftermiddag fick vi för oss att göra slag i saken och hänga upp rullgardinen. Och nu var hjärtinfarkten nära kan jag säga. Gardinhelvetet är 120 brett som fönstret men för att fungera som effektiv gardin bör den inte vara bredare än 115 (mitt måttfel det erkännes). Enligt upphängningsanvisningarna behöver man klippa till gardinen själv samt såga av stången. Till detta behövs en bågfil. Det stod också helt klart att den verkligen inte hade någon fjäderanordning, bara några smäckiga uppsättningspluppar av plast, någon billig skit från Kina. Och så till den största överraskningen - den vita gardinen var GUL. Pippigul. Jag vet att gult är lite av en trendfärg just nu och i princip tycker jag egentligen om lite gula accenter här och där men jag blev så jävla besviken. Och irriterad. Har svurit en lång ful ed över mannen med hästsvansen som varken kan se skillnad på döskallar eller gult och vitt...

Fredagsdrink

Vi dricker inte speciellt mycket drinkar i det här hemmet. Om vi dricker något så är det mest öl (inte jag då) och vin men sprit dricker vi sällan. Men i fredags gjorde jag slut på den där flaskan Baccardi som vi har haft i kylen i typ tre år. Det blev någon slags hemsnickrad Mojitoinspirerad variant, fast sötare och med lite bär. Rätt gott om jag får säga det själv men bartendrarna rynkar säkert på näsan. Här använder vi nämligen Sprite inte sodavatten och sockerlag.

Fredagsdrink till två personer:
en liten bunt mynta
1 limefrukt
1 tsk råsocker
6 cl rom (eller mer om du vill ha det men det var vad som fanns kvar i flarran)
sprite
helst en massa is lite lättkrossad (men den var såklart slut)
12 st frysta björnbär (fungerar i alla fall lite kylande)

Dela limfrukten i fyra delar. Lägg två av dem i varje dricksglas med lite socker. Repa av ca 8 mytablad och lägg i varje glas. Mortla dem i glaset så att limesaften och myntans smak frigörs. Jag hackade myntan innan så att den verkligen skulle kännas. Slå på lika mycket rom i varje glas. Slå på sprite och rör om med ett sugrör. I med en massa is och björnbären.

Man förstår ju att det måste vara nyttigt...

när man till och med blir glad av att titta på grönsakerna!















Här är enkel vardagsmiddag från veckan. Blandade rotsaker, lök och zucchini rostade i ugn med olivolja och färsk, repad timjan. Tips! Jag hade inte gjort det när bilden togs men jag lade faktiskt rödbetorna i en liten "låda" av aluminium folie, annars färgar de av sig på alla de andra grönsakerna.

Saturday, August 06, 2011

Goda tillbehör














Hittade fina plommontomater på kvist i affären. Med detta recept blir de extra goda, särskilt bra trick att ta till om de är lite mesiga i smaken.

Små tomater i ugn
ca 5-6 plommontomater
ca 1 tsk farinsocker (råsocker går också bra)
några teskedar olivolja
rosmarin eller valfri örtkrydda (Varning för att överdosera rosmarin dock, kan ge en lite jordig känsla tycker jag)

Klyv tomaterna. Olja ett ugnsfast fat och lägg tomathalvorna däri. Ringla lite olja över dom också. Strö sedan lite farinsocker på varje tomat. Avsluta med lite rosmarin. Baka i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller till du tycker att de har fått lagom konsistens och färg. Jag gillar när smaken fått koncentreras riktigt ordentligt.


Marinerade kronärtsskockshjärtan
Detta är en favorit i repris och ja ghar säkert skrivit ner det här superenkla sättet att få burkade kronärtskockshjärtan att bli riktigt goda tidigare men here it goes:

1 burk kronärtskockshjärtan
ca 2 msk citronsaft
lite rivet citronskal
1/2 röd chilifrukt
ca 2 msk god olivolja
svartpeppar
flingsalt
knappt 1 tsk repad/torkad timjan

Vispa ihop olja och citronsaft i en skål. Låt kronärtskockshjärtana rinna av i en sil. Kärna under tiden ur chilin och hacka den fint. Rör ned chilin i olja och vänd ner kronärtskockshjärtana. Krydda med svartpeppar, timjan och salt.

Risotto med rödgultrumpetssvamp














Nu är det dags att gå ut i skogarna och plocka svamp, eller så kan man äta upp den man fortfarande har kvar i frysen för att man snålat så sen förra hösten... Igår lagade vi denna, enligt mig,mycket smarriga risotto fullproppad med god svamp och lite förvuxen, egenodlad ruccola som skulle blivit lite för skarp på egen hand men som funkade finfint när den fick sällskap av sältan från västerbottensosten och buljongen. Vi åt risotton som själva huvudrätten serverad med ugnstekta plommontomater och kronärtskockor i marinad vid sidan av men risotton äts med fördel som ett tillbehör till t.ex. stekt kyckling. Tricket är röra i buljongen i risotton den undan för undan och låta den koka in sakta då blir rätten krämig och fin (eller i alla fall som jag vill ha den).

Risotto med rödgul tumpetssvamp
2 dl arborioris
1 gul lök
1 klyfta vitlök
5 dl grönsaksbuljong (jag körde vanlig tärning + vatten)
ca 150 g rödgul trumpetssvamp
ev en liten bunt ruccola
ca 3 msk smör
1 dl västerbottensost
svartpeppar

Börja med att koka upp buljongen. Skala och hacka sedanlök och vitlök fint. Fräs dem i lite smör i en traktorpanna. Tillsätt riset och fräs till dess att det blivit genomskinligt och glansigt. Späd därefter försiktigt med några matskedar buljong. Rör in den och sänk plattan till låg värme. Om pannan är för het kommer buljongen förångas innan den hinner koka in i riset så låt det ta tid och rör ned lite buljong allteftersom. Riv t.ex. osten medan du väntar. För mig tog det nog ca 6-8 omgångar med nedrörd buljong innan riset var mjukt och all buljong slut. Riset ska ha lite kärna när det är klart. Fräs svampen med lite smör i en stekpanna och salta lätt. Rör sedan ned svampen i risotton. Avsluta med att röra ned osten och smaka av med svartpeppar. Vill du så kan du också strimla ned lite ruccola i risotton. Gör det i så fall i samband med osten så bevarar den lite av sin färg.

Friday, August 05, 2011

Hemlagad vegoburgare














Jag har tidigare gjort burgare av blackeyebönor med rätt gott resultat. Den här gången blev det kidneybönbiffar istället. För lite tuggmotstånd och extra smak tog jag i grovhackade valnötter. Första omgången burgare visade sig bli för lösa, biffarna ramlade isär men tar du i maizenamjöl så håller de ihop fint.

Servera biffarna i hamburgerbröd med dressing och andra traditionella hamburgertillbehör som sallad, tomat, lökskivor och saltgurka i stavar.

Vegoburgare
1 burk kokta kidneybönor
1 klyfta vitlök

1/2 hackad chilifrukt
1 liten lök (jag blandade röd lök och salladslök)
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar
salt
1 näve valnötter
ca 3 msk maizenamjöl
olivolja
sesamolja

Börja med att skölja bönorna och låt dem rinna av innan du lägger dem i en beredningsskål. Pressa eller hacka i en klyfta vitlök. Ställ åt sidan. Skala och hacka löken fint, liksom chilifrukten. Hacka valnötterna grovt. Fräs lök,chili och valnötter i lite olja i en stekpanna. Tillsätt spiskummin. När löken blivit glansig och genomskinlig ställer du hacket lite åt sidan och mixar samman den hackade vitlöken med kidneybönorna till en smet, den kan gärna vara lite grov.Rör därefter lök-och valnötshacket samt maizenamjölet i röran. Smeten ska bli någorlunda fast. Salta och peppra och se til latt allt är väl blandat. Forma därefter biffar och stek dem i rikligt med olja. Jag spetsade olivoljan med lite sesamolja för mer smak.

Thursday, August 04, 2011

Yoghurtröra med kikärtor och fetaost














Det är härligt att ha en skog av bladpersilja på balkongen. Jag missbrukar den nästan men i stort sett allt blir godare och lyxigare med lite hackad persilja i. Det är också enda gången jag har råd med Jamie- Oliver- fång (ni som sett programmen fattar nog vad jag menar) av färska örter.

Nästan allt blir också fräschare med en skvätt citronsaft på. Det går mycket citroner hos oss, särskilt på sommaren. Här har just citron och persilja fått sätta smak på guckan.

Yoghurtröra med kikärtor och fetaost
ca 2 dl avrunnen, naturell mild yoghurt (eller använd mezeyoghurt direkt)
ca 1,5 dl kikärtor, sköljda och avrunna
ca 1/2 tsk citronskal
ca 1 msk citronsaft
ca 1 msk hackad persilja
ca 100 g smulad fetaost

Börja med att låta yoghurten rinna av i någon halvtimme innan du gör röran. Tvätta citronen väl och riv ned lite skal i yoghurten. Pressa sedan i citronsaft efter smak. Hacka persiljan. Rör ned den, kikärtor och smulad fetaost. Blanda väl. Smaka av med svartpeppar. Eventuellt behövs lite mer citron.

Quinoasallad med grönt

Quinoa är proteinrikt och gott om du frågar mig. Igår åt vi den här salladen som den var men den kan också med fördel användas som bas till exempelvis räk- eller kräftsallad (fast då brukar jag byta ut myntan mot dill). Jag brukar också ha i lite gurka men nu hade gurkan ruttnat så den fick gå till Gud istället.

Quinoasallad ca 3 portioner
1,5 dl röd quinoa (eller vilken färg som helst men nu råkade jag ha just det)
3 dl vatten lite salt

1/2 liten röd lök
1 tomat
färsk hackad bladpersilja, efter smak
färsk hackad mynta, efter smak (går också bra med torkad i brist på sådan)
ca 1/2 pressad citron (smaka dig fram för citroner har vairerande syra och du kanske inte vill ha din sallad fullt så syrlig)
ev. lite olivolja
salt
svartpeppar

Koka quinoan enligt istruktionerna på paketet. Hakca löken fint. Tärna tomaterna och hacka örterna. Rör ihop det hela och pressa över citronen. Salta och peppra. Blanda väl. Avsluta med att röra ned lite olivolja för att binda smakerna mera.

"Vi borde äta mer vegetariskt"

Lite förvånad blev jag när han sa det men sambon har varit krasslig ett tag och inte känt sig bra alls. Inte vet jag om det hänger ihop men för några dagar sen konstaterade han, karnivoren med stort K, att "vi borde äta mer vegetariskt". Nu tycker jag nog att vi äter rätt mycket vegetariskt jämfört med många andra allätare jag känner men i sommar har det blivit en hel del lata (och kanske inte fullt så hälsosamma) middagslösningar: hämtpizza, kebab och grillade korvar och kött ute på landet. Men igår körde vi alltså igång projekt "äta mer vegetariskt" så får vi väl se vad det blir. Här ovan har ni i alla fall recepten från gårdagens lunch!