Thursday, September 24, 2009
Grön minestrone
Denna soppa har inget gemensamt med skolmatsalens minestrone där en ärta och några avbrutna spaghettistrån simmade omkring i mängder av buljong, inte heller liknar den skolbespisningens andra variant som utgjordes av någon slags färdig tomatsås som var så tjock och saltstinn att tungan krullade sig. Den här soppan är mustig och fräsch och blir matig tack vare baljväxterna. Godast blir det om an kokar egna bönor och linser men då krävs mer tid och planering. Jag kokar stora mängder bönor när andan faller på och lägger i frysen. Orkar man inte med sånt så går det lika bra med välsköljda burkbönor.
Grön minestrone
Tomatbas
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 burk krossade tomater
svartpeppar
salt
1 grönsaksbuljongtärning
ca 6-8 dl vatten
1,5 dl gröna linser
1,5 dl black eye bönor
ca 3/4 dl rotselleri skuren i fina bitar
0,5 zucchini skuren i fina strimlor
2 dl risoni eller fjärilspasta t.ex.
1 msk citronsaft
salt
peppar
Till servering:
hackad färsk basilika
finriven parmesan
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en tjockbottnad gryta. Slå på tomatkross. Salta och peppra. Låt det hela koka ihop sig under en halvtimma. Hacka under tiden rotsellerin och strimla zucchinin. Späd sedan soppan med vattnet och smula ned buljongtärningen.Tillsätt rotsellerin och låt det hela koka ett tag till. Lägg i baljväxterna, zucchinin och risonin och låt det hela koka upp och sjuda i 8 minuter (koktiden varierar beronde på vilken pasta du använder.)Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft. Hacka över basilika och strö över lite finriven parmesanost vid serveringen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment