Sunday, March 22, 2009

Salta, rostade mandlar

Deta är ett snacks du lätt tillreder du hemma. Det enda som behövs är en påse mandlar med skal , vatten, salt och så en ugn förstås. Salta mandlar är väldigt goda och det är i alla fall lite nyttigare än traditionellt godis. Inget fett behvös til lrostnignen för mandlarna är feta i sig själva. Bild blir det ingen för när jag väl tog mig för att blogga om mandlarna så var de slut...

Salta, rostade mandlar
2 dl vatten
4 tsk salt
200 g mandel

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och salt och rör till saltet löst upp sig. Dra kastrullen av plattan och lägg i mandlarna och låt dem dra i vattnet i ca 1 min. Slå av mandlarna i en sil och sprid sedan ut dem på en ugnsplåt. Rosta dem i ugnen i 5-10 minuter i 225 grader. Rör om då och då. Se upp bara så att de inte får för mycket färg för just den varianten av brända mandlar (jag har själv prövat) är inte god...Njut mandlarna ljumma eller kalla som de är eller till drinken.

Chili sin carne för många














Jag lagade chili sin carne igår eftersom sambon, hör och häpna, bad om "något med bönor" till middag. Inte mig emot jag gillar att laga vegetarisk, mest för att man brukar få tänka till lite mer och testa nya grepp för att få det att bli gott. Jag jagade upp ett recept på chili sin carne på nätet som jag tror att Gert Klötzke stod som upphovsman till men som vanligt hade jag lite svårt att följa instruktionerna så här är min fridoliniserade variant. Receptet är för fyra personer så igår virade vi in grytan tillsammans med sallad och en klick crème fraiche i tortillabröd och idag åt vi den till ris till lunch.

Chili sin carne
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 röd chili
1 msk malen spiskummin
1 tsk malet bryggkaffe
2 msk olivolja
1 tetra kidneybönor
1 tetra svarta bönor
1 liten burk majs
2 burkar krossade tomater
svartpeppar
salt
lite torkad timjan
½ msk citronsaft
½ msk maizena + 2 msk vatten
Skala och hacka löken. Hacka vitlöken fint liksom chilin. Hacka zucchini och paprika i mindre bitar. Fräs grönsakerna mjuka i olja tillsammans med spiskummin och kaffe (ja, kaffe -det ger karaktär). Skölj bönorna ordentligt inna du tillsätter även dem och de krossade toamterna. Låt det hela puttra i ca 10 minuter,ev. mer. Smaka av med salt,peppar och citronsaft. Rör ned timjan. Rör ut maizena mjöl i lite kallt vatten och red såsen mot slutet. Servera.

La -mmm-gryta














Vi gjorde lammgryta med en massa goda kryddor också och den blir bättre ju mer den får koka. Jag gjorde iordning den på söndagkväll och sedan var det bara att värma i veckan när man kom hem trött efter jobbet. Toppen eftersom grytan verkar djupna i smak efter hand. För den som är intresserad står receptet att finna här.

Kålrabbi till förrätt














Det var rätt nyligen som jag fick upp ögonen för denna rotsak men kålrabbi är med sin milda smak som påminner om en blandning av potatis och kokt, mjäll kål, riktigt gott. Jag tycker den komemr mest till sin rätt på egen hand så i den här lilla "förrätten" fick kålrabbin spela huvudrollen med ett smältande svagt citrondoftande persiljesmör på toppen.

Kålrabbi
2 pers
1 kålrabbihuvud

Aromsmör:
75 g smör
1 stor näve persilja
ca ½ msk citronsaft (ev. mer)
svartpeppar
salt

Skala kålrabbin och skiva den i centimetertjocka skivor. Koka i saltat vatten tills den har blivit mjuk, ca 5-10 minuter. Blanda under tiden ihop aromsmöret. Använd gärna en mixer så slipper du omaket med att först hacka persiljan och sedan jobbet med att få smöret mjukt. Slå av kålrabbin när den är färdigkokt och lägg upp på små assietter. Lägg en klick aromsmör på varje ångande het skiva av rotsaken och dekorera med ett persiljeblad. Servera direkt!

Linsgryta med spenat

I förra veckan tillagades förutom linspaj även denna linsgryta eftersom jag kokade mycket linser på en gång. Ingredienslistan kan tyckas lång och bilden lagom upphetsande men grytan blev supergod! Servera med ris och ett gott bröd att skopa upp såsen med. Vi åt grytan med libabröd men naan passar förstås ännu till den indiska kryddningen.














Linsgryta med spenat
1 gul lök
1 ingefärsbit (3*3cm ca)
½ grön chili
½-1 msk spiskummin
½ tsk curry
1krm garam masala
½ tsk gurkmeja
½ tsk bruna senapsfrön
2 msk matolja
1 bit kanelstång
6 kapslar grön kardemumma
2 små potatisar
1 burk krossade tomater
2-3 dl vatten
1 ½ msk lantbuljong
3 klyftor vitök
1½ dl beluga linser (kokta)
ca 1½ dl matlagningsgrädde
ca 50 g fryst bladspenat
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
salt

Börja med att tina spenaten och kram vattnet ur den. Skala löken och hacka den. Skala ingefäran och finhacka denna. Finhacka därefter chilin. Skala potatisen och skär deni mindre kuber. Fräs löken och ingefäran tillsammans med chili, spiskummin, curry, grukmeja, garam masala och senapsfrön. Tillsätt potatiskuberna och slå på tomatkrosset. Rör ner lantbuljongpulvret och lägg i kanelstång och kardemummakapslar. Rör om och låt det hela puttra försiktigt under lock i ca 20 minuter. Späd då och då med vatten om det behövs. (Potatisen suger mer vatten än man tror). När potatisen har blivit mjuk tillsätter du linserna och spenaten. Rör avslutningsvis ner grädden, ta mer om du tycker att det inte ser tillräckligt kärmigt ut. rör även ned timjan och smaka av med salt och peppar.

Wednesday, March 11, 2009

Paj i flera dagar














När man jobbar mycket kan det vara smart att göra mycket mat på en gång så att man har att ta av i några dagar. Sålunda har vi ätit av denna lins-och grönsakspaj i två dagar. Den var lite pysslig att göra men var väldigt god och mättade ordentligt. Till och med sambon som annars kan vara rätt skeptisk mot vegetarisk mat framhöll att den mättade mer än vad han väntat sig (han tror inte att något utan kött kan hålla en mätt).

Lins- och grönsakspaj
3 dl fullkornsmjöl
75 g
3/4 förpackning kesella

Fyllning:
1 dl belugalinser (okokta)
ca 6 stora champinjoner
1 broccolistånd
100 g mozzarella (kan med fördel bytas ut mot fetaost)
1 röd paprika
3 ägg
2 dl mjölk
knappt 2 dl riven ost
svartpeppar
salt
1 msk tomatpuré
½ tsk timjan
2 klyftor vitlök
lite smör

Förberedelser dagen innan (eller samma dag):
Rensa och skölj linserna. Koka dem sedan i 2 dl vatten tillsammans med en skivad vitlök, lite salt och lite timjan i ca 15-20 minuter.

Hacka ihop degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda skalet ca 10 minuter i 225 grader. Under tiden pajskalet står i ugnen delar d broccoliståndet i mindre bitar och låter dessa sjuda tills de precis mjuknat. Skiva champinjonerna tunt och fräs dem i smör tillsammans med en pressad vitlöksklyfta.Salta. Rensa ur paprikan och skär den i mindre bitar. Ta ut pajskalet från ugnen. Slå av linser och broccoli och låt rinna av väl medan du river osten till pajen samt skivar mozzarellan. Täck sedan pajskalet med beluga linser och lägg ett lager med smörfrästa champinjoner över dessa. Täck med skivor av mozzarellaost och avsluta med att fördela broccolin och paprikabitarna. Vispa ihop en äggstanning av ägg, mjölk, tomatpuré och kryddor. Rör ned den rivna osten och slå stanningen över grönsakerna. Grädda pajen i ugnen i ca 40 minuter elelr tills äggsmeten stannat och pajen fått färg.

Saturday, March 07, 2009

Lite mer skåpmat...

Förra veckan hade jag sportlov. Då skulle man ju kunna tro att det skulle bli mer aktivitet här i bloggen. Det blev det inte. För det första orkade jag ingenting i början på veckan. För det andra åkte jag med en vän till Göteborg ett par dagar och då intogs måltiderna av uppenbara skäl på lokal. (Bl.a. åt jag den bästa sushin på mycket länge på en liten restaurang i Majorna.)Först i slutet av sportlovsveckan blev det lite fart på mig så då bakade jag både bröd och bullar. Det var kul. Och gott för det var längesedan vi hade hembakta kanelbullar hemma.














Snabb laxpasta Koka upp 2 dl vatten med 1 fiskbuljongtärning. Blanda i 2 deciliter (matlagnings)grädde samt saften och rivet skal av en ½ citron. Blanda i 2 msk hackad gräslök. Salta peppra. Jag hade ingen gräslök så jag tog i en liten klyfta vitlök i såsen och hackade i persilja och dill.















Billig middag Vi gjorde en soppa på diverse rotsaker. Potatis, morötter, fänkål och rotselleri skalades och tärnades och fick sedan koka i buljong innan vi mixade det och slog i lite matlagningsgrädde. Jag gjorde en snabb sallad på slantade morötter och persilja som fick smak av sesamoja, flingsalt och peppar. Snabb och billig mat!















Brödet jag bakade förra helgen. Receptet kommer från Anna Bergenström Kärlek, oliver och timjan.och rekommenderas varmt. Det är lätt att göra och smakar mycket och känns nyttigt tack vare blandningen av solrosfrön, linfrön och kli.












Kanelbullar Att äta en hembakt kanelbulle med ett kallt glas mjölk är vardagslyx. Har man bullar i frysen känner man sig rik. Fast risken med kanelbullar är ju att midjemåttet riskerar att bli omfångsrikt förstås...

RäknudlarBlanda 2msk ljus soja,1 msk vatten, 2 msk fisksås, 1 krossad finhackad citrongrässtjälk och 1½ tsk råsocker i en bunke. Skala en påse ishavsräkor och låt dem marinera i såsen i minst 10 min. Hacka 4 vitlöksklyftor mycket fint. Skala en stor morot och strimla fint. Koka upp en gryta vatten och lägg i risnudlar till fyra personer. Täck med lock och låt dra i 3 min. Slå av och spola med kallvatten. Woka vitlök, morotsstrimlor och chili (färsk eller torkad)i olja. Tillsätt räkorna med en hålslev. Rör ned nudlarna och låt woka ytterligare en liten studn. Slå försiktigt på marinaden lite i taget. Avsluta med att tillsätta ca 1½ dl thaibasilikablad.














Risotto Till den här risotton använde jag mig av det här receptet från Arla. Fast jag lade i smörstekta trattkantareller och spenat. Mastigt men smaskigt!














Indisk tomatsoppa Den här soppan svänger man snabbt ihop. Fräs hackad lök och hackad ingefära med rikligt med spiskummin, curry, ev. lite gara masala och torkad chilipeppar. Slå på en tetra passerade tomater och smula i en tärning grönsaksbuljong. Slå på lite vatten. Låt det hela koka ihop ordentligt under 15 -20 minuter.Mixa soppan och späd med ca 2 dl matlagningsgrädde. Förstärk med en god smörgås. Vi gjorde rullar av pitabröd (även kallat libabröd) fyllda med hummus, smulad fetaost och en röra av bönor stekta med lök och vitlök. Mumma även för vegetarianer.