Thursday, April 21, 2011

Glad Påsk!














Nu drar jag iväg för att fira påsk med familjen i Västergötland. Glad Påsk på er allesammans!

Wednesday, April 20, 2011

Husmanskostryck

Igår fick jag ett ryck, ett husmanskostryck och lagade något jag inte har lagat på säkert sex år, pannbiff. Varför vet jag egentligen inte. Pannbiff är gott, relativt lättlagat och man känner sig huslig på något vis. Jag kände mig lite som en 50-talshemmafru där jag stod på min lediga dag iklädd blommig klänning och randigt förkläde och stekte biffar. Fast hemmafruns man var också hemma och rörde ihop smeten och kokade potatis. Lunchen intogs sedan i solen på balkongen och på maten drack vi kaffe och avrundade med mazarin.

Pannbiff med lök
1,5 dl mjölk
2-3 msk ströbröd
ca 400 g nötfärs
1 ägg
1 klyfta vitlök
salt
vitpeppar
svartpeppar

2 gula lökar
1,5 dl vatten
ev. 1 tsk soja

smör och matolja till stekning

Rör ihop ströbröd och mjölk och låt det svälla en stund. Rör ned köttfärsen. Blanda i ägg, vitlök och kryddor. Blanda smeten väl men rör inte för länge för då kan färsen bli torr. Forma biffar av färsen och stek dem på medelhögvärme i smör blandat med olja tills de har fått färg och är genomstekta. Lägg över biffarna i en ugnsfast form (om du vill varmhålla dem i ugn t.ex. annars går det bra med vilket sketet serveringsfat som helst).

Skiva löken tunt och bryn den i stekpannan tills den har fått fin färg. Slå på vattnet och ev.lite soja. Låt det hela reducera en aning. Lägg upp löken på biffarna och slå över skyn.
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingonsylt.

Sunday, April 17, 2011

Sjukhusmat

Vad gör man när kylen gapar tom så när som på ett korvpaket som just passerat utgångsdatum, några halvdana grönsaker, en skål överblivet ris och en frukostost? Man leker "Här är ditt kylskåp" (fast utan Jan Boris-Möller) och fräser ihop hela smacket med lite curry och gurkmeja. Har man tur blir det till och med gott, eller så kändes det bara så för att jag var så täppt i näsan. Färggrant var det i alla fall!

Om att få bli överraskad

När jag kom hem häromdagen stod det ett fång gula tulpaner på köksbordet. 20 st närmare bestämt. Tänk att en blomkvast kan få en att bli så varm i hjärtat! Tack gullesambo!

Påsklovsledigheten är inledd...ATCHOO!

Nu äntligen har jag fått gå på påsklov. Tyvärr har det inletts med en dunderförkylning som redan började göra sig påmind i torsdags i from av halsont och i fredags kväll utvecklades den till ett veritabelt snorhelvete. Nu sitter jag här och tycker synd om mig själv eftersom jag tvingas till vila eftersom jag har snutit mig så att blodet stritter ur höger näsborre och kroppen värker. Skitsurt faktiskt nu när vårvärmen letat sig till Stockholm och vi egentligen skulle ha gått på 30-års firande men det är bara att gilla läget -soffläget. Jag kan nog leva med det. Om jag piggar på mig kan jag också rätta några nationella prov. Det ligger en bunt om 3*50 prov i bokhyllan och väntar på mig...Men istället för att göra det tittar jag på fotona i kameran från de senaste veckorna och inser att det mest är variation på samma tema: krispiga vårtulpaner och min nya favoritdessert - melonbitar blandat med hallon(ev. också lite hackad mörk choklad)= mumma!


Veckan har inte varit så rafflande. Sambon har varit sjuk och hemma från jobbet, vi har värmt och ätit grönsakssoppan/kycklinggrytan som vi lagade i söndags och fått bilen fixad. Det senare tog en del tid och pengar faktiskt eftersom vi fick nedslag på bromsarna vid besiktningen men nu är hon körklar inför påsken den lilla pärlan! Det kostade 5300 kr men det får det väl vara värt att ta sig säkert runt på vägen. Men som min kollega sa: "Bilar är sparbössor med hål i botten"...

Ja ni hör ju själva- jag har inte mycket att skriva om. Bjuder istället på lite bilder av tulpaner och melonsallad Till och med bilderna är ju variationer på samma tema...


Sunday, April 03, 2011

Veckans middagar kirrade några dagar framöver














Ute duggar det småspik just nu. Himlen är så grå, så grå att man kan tro att någon har slängt en tung, våt yllefilt över den redan så grå betongförorten.

I förmiddags tog vi en promenad ut med Mälaren vid en badstrand inte så långt härifrån. Stranden låg övergiven och dimsjoken tjocka. Bara några enstaka motionärer och vi hade vågat sig ut. Vi klafsade över grässlätten intill viken och blickade ut på det grå vattnet och den likaledes grå himlen men det var vackert på något vis. Bakom dimman silade ett skirt ljus och luften var mild. Jag önskar att jag hade haft kameran med mig för plötsligt när jag stod där i den fuktkramade sanden kom jag och tänka på en roman jag tvingades läsa under min D-kurs i engelska - Weymouth Sands. Precis sådär vemodigt, fuktigt och stillsamt tänkte jag mig miljöerna i boken, trots att den utspelade utmed den engelska kusten.

Helt fel hade jag nog inte. När vi kom hem kurade vi ner oss i soffan och tittade på Harry Potter. Miljöerna där var minst lika färglösa och dystra som de har varit utanför knuten idag och när Harry, Hermione och Ron kravlade runt på den blåsiga stranden fnissade både sambon och jag av igenkänning. Scenen var som tagen från det övergivna badet!

Men åter till ämnet -vad gör man när regnet bara rullar ned för köksfönstret och horisonten försvinner i ett moln av grådimma? Man lagar mat för resten av veckan förstås! Först hade jag tänkt göra en tonfiskpaj med sardeller men det föll på att sardellerna var helt slut och det är de som ger pajen skjuts så istället fick det bli en paj på rivna rotfrukter och fetaost. Dessutom gjorde vi en enkel linsgryta eftersom sambon önskade detta. Inte mig emot. Alla hans föslag som inte innefattar korv eller havregrynsgröt välkomnas!

Rotfruktspaj
1 dl kesella (10 %)
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g smör
Hacka ihop pajsklaet och grädda det i 200 grader tills det fått lite färg och satt sig en aning.

Fyllning:
5 mellanstora morötter
3 palsternackor
1 persiljerot
en bit rotselleri
en halv purjolök (eller mer om du har, uteslut då salladslök)
2 salladslökar
3 ägg
2 dl mjölk
ca 1 dl dill
salt
peppar
olivolja
1 pkt fetaost

Skala rotfrukterna och riv dem rättså grovt i matberedare. Strimla purjon och salladslöken fint. Fräs Rotfruktsrivet i lite olja i en stekpanna tills det har blivit lite mjukt. Slå eventuellt över lite vatten som du låter ånga bort. Vispa ut äggen med mjölken och rör ned dill, salt och svartpeppar. Blanda ned rotfruktrivet och purjochacket. Blanda väl. Smula hälften av fetaosten över pajskalet. Fyll på med hälften av rotfruktsfyllningen. Smula över ytterligare ost och slå på resten av fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.

Linsgrytan är en enkel historia som jag lärt mig genom ett DN-recept trot jag. kryddorna väljer man själv men den lyckas nästan jämt när man kokar linser och tomater för sig och sedan rör ned lök-och kryddblandningen.


Linsgrytan
2 dl linser
1 burk skalade tomater (eller 3 färska hackade)
ca 2 dl vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 femkronestor bit ingefära
0,5 chili
ca 3 msk matolja
några bitar ceylonkanel
ca 0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk curry
ca 0,5 tsk bruna senapsfrön
ca 1 tsk kalonjifrön
5 kapslar kardemumma
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar

Skölj linserna och håll dem tillsammans med tomaterna,som du klipper i mindre bitar, i en kastrull. Tillsätt vatten och låt puttra på låg värme under lock. Hacka löken, vitlöken, chilin och ingefäran. Fräs kryddor och hacket tillsammans tills löken är glansig. Blanda ned krydd-och lökblandningen i lins-och tomatröran och smula ned buljongen. Låt det hela koka ihop i ytterligare några minuter till dess att linserna är mjuka och smakerna gift sig. Smaka av med salt och peppar.

Mamma Mia! Hundar börja' tala mat!

Det är skönt med helg. Särskilt när veckorna bara verkar rusa förbi och man inte hinner med något annat än att äta, jobba och sova från måndag till fredag. På förra veckans meny stod hämtthai och korv (inte så mycket att blogga om faktiskt) och så det där godiskakorna jag slängde ihop förra helgen och som jag hade tänkt blogga om men inte hann blogga om. De är slut nu. Jag bloggade heller inte om de där goda nötkolabitarna jag gjorde som jag fick kasta bort, eftersom formarna från Lagerhaus inte var till för att tömma seg kolasås i. De var inte ett dugg vaxade så allt det gottiga fastnade i dem och de förföriska bitarna av kolaomsluten nöt var helt hopplösa att äta, gick inte att få ur formen. Men igår blev det lite riktig matlagning faktiskt och en för mig alldeles ny rätt även om jag har hört talas om den hela mitt liv - frikadeller i tomatsås.














Jag har aldrig lagat frikadeller tidigare och det finns säkert många synpunkter på hur och av vad de ska göras. Jag googlade i vanlig ordning ett recept och sedan kockade jag en egen variant. Från Kryddburken knyckte jag själva frikadellerna och sedan gjorde jag tomatsåsen efter eget huvud. Det tog lite tid men det var det värt. Både vi och vår middagsgäst smaskade belåtet i oss maten.

Frikadeller i tomatsås
ca 500 g blandfärs
1/2 gul lök
2 msk ströbröd
1 dl mjölk
vitpeppar
salt

Buljong:
2 l vatten
2 köttbuljongtärningar
en skvätt kalvfond

Lägg ströbrödet i en skål och slå över mjölken och blanda väl. Riv löken. Rör ned lök, färs och kryddor. Forma små köttbullar och koka dem sedan i koncentrerad buljong tills de är kokta, ca 4-5 minuter. Lägg åt sidan i en skål medan du gör tomatsåsen.





Tomatsåsen:
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar skalade tomater + lite vatten
ca 1 dl rödvin
1 tsk oregano
1 kruka basilika
1 tsk flytande honung
1,5 dl grädde
svartpeppar
salt

Finhacka lök och vitlök. Fräs mjukt i olivolja. Slå på tomaterna och ev. också lite vatten. Späd med rödvinet.Låt det hela puttra under lock. Smula i oregano. Hacka basilikan och lägg hälften i grytan. Salta och runda av såsen med honung. Låt det hela puttra ett tag till innan du tar såsen av plattan och mixar den slät. Tillsätt resten av basilikan och slå även i grädden. Låt det hela bli varmt och småputtra ett litet tag innan du lägger i frikadellerna. Tajma detta med spaghettins koktid. Blanda frikadellerna och såsen med den kokta spaghettin och lägg upp på ett stort fat. Strö över finriven parmesanost och hackad persilja.