Friday, October 29, 2010

För dig som har barnasinnet kvar












Jag har jobbat med Halloween idag med mina elever och hittade det här roliga, animerade huset hos Ben & Jerry när jag letade material. Eleverna tyckte det var jätteroligt att leta information i spökbiblan (och trycka på skrikburken). Det var förstås ett moraliskt övervägande om man ska låta dem jobba med reklambaserat material men jag tyckte att det rörliga husets fördelar var större. Det fanns fina färgläggningsbilder att trycka ut och olika rum att besöka i huset där det även fanns "ghoulish games", recept och annat kul. Titta in! Om inte annat för att få se monstren hoppa fram när du flyttar muspekaren och lyssna till skrik på burk. Hoppas att jag inte får skit från några föräldrar nu bara...

Update. Det kanske hade varit på plats med en länk också? Här kommer den.

Thursday, October 21, 2010

Utvecklingssamtal pågår...

under de närmaste veckorna i alla fall så då kommer det stå still här.

PS. om ni är intresserade har jag dragit igång julbloggen igen. Titta gärna in på Fridolins julförberedelser!

Sunday, October 10, 2010

Höstljus

Det är inte bara höslöven som sprakar av färg så här års. Igår när jag tittade ut genom köksfönstret lyste himlen i intensivt rosa och aprikosa toner. Jag försökte fånga det hela med min lilla kompaktkamera men den lyckades förstås inte riktigt återge färgerna. Första bilden är tagen utan någon inställning alls (för blå) och dne andra med inställningen "cloudy" som ska kompensera för ljusbristen men då blev det för rött istället. Men jag tror ni fattar ändå.För en liten stund fövandlades söderförortens vattentorn till ett sagoslott i skogsbrynet, eller till en fästning i Mordors utkant. Vackert var det i alla fall.


Höstmakeover på balkongen

Jag köpte en massa fina höstblommor till min balkong men tiden och orken räckte inte riktigt till att plantera dem fint också. De har fått stå, lite styvmoderligt behandlade i sina krukor rakt i blomlådan och sett töntiga ut med bladen knappt uppstickande ovanför lådkanten. Idag fick jag dock ett ryck och tog tag i det hela. Jag hade en säck citronjord som jag aldrig använder så jag knödde ner plantorna i jord. Jord som jord tänker jag. Vi får väl se om jag tänker fel.

Tyvärr räckte inte jorden riktigt till så jag kommer väl få köpa mer jord och slänga på. Det blir väl lagom till jul att döma av min oerhörda företagsamhet hittills... Men det blev fint tycker jag, även om jag ångrar nu att jag inte köpte en bollkryss i djuplila. Jag köpte en gul för att jag fick för mig att den skulle lysa upp balkongen lite men en lila hade nog varit finare till de andra blommorna.














Som ni kanske ser gillar jag prydnadskål mycket och det finns så många fina varianter nu. Jag tycker de är superfina ihop med ljung. Min mamma avskyr ljung. Det är för att hennes mormor som var full med skrock sa att ljung inomhus förebådar död. Jag gillar ljung men den får hålla sig utomhus...

Lins-och rotsaksgryta

Igår lagade vi en rejäl sats lins-och rotsaksgryta till middag. Jag använde samma ingredienser som jag hade i en soppa i vintras men minskade lite på mängden vätska och buljong. Jag slängde också i några små bitar av romanescon som blev över när vi gjorde kycklingsallad häromdagen. Tricket är att hitta balansen mellan sötman i honungen och syran från citronen. Då blir det riktigt gott. Vi åt grytan till potatismos (eftersom jag av misstag stormkokade den mjöliga potatisen) och det passade faktiskt bra till. Grundreceptet hittar ni här.

Koka linserna för sig med bitar av lök och ett lagerblad.














Skala och hacka/tärna lök och rotsaker och fräs dem därefeter i olja i en stor järngryta.














Slå på en burk hela tomater och lika mycket vatten. Krydda. Låt puttra tills rotsakerna är mjuka och smaka sedan av med honung och citron.














Klart att servera!














Till efterrätt blev det världens enklaste, men kanske också godaste äppelpaj.
Enkel äppelpaj
4 st syrliga äpplen
ca 2 msk socker
ca 2 msk kanel

150 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Blanda kanel och socker i en påse. Lägg äppelklyftorna i påsen. Knyt ihop och skaka om så att de täcks av blandningen.
Hacka snabbt ihop smör, vetemjöl och socker till en smuldeg. Lägg äppelklyforna i en lättsmord pajform. Smula över pajdegen. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg och äpplena mjuknat. Servera med marsansås eller vaniljglass.

Monday, October 04, 2010

Utlottning av stumpfat

Ett sånt här fint och praktiskt stumpfat kan man vinna på bloggen
Me and Alice. Jag skulle så himla gärna vilja ha en sån här stompastake, som man skulle säga på västgötska. Miljösmart och snyggt!

Sunday, October 03, 2010

Svamplycka och lite svinskräck














Vi hade en superfin dag i skogen igår. Vi åkte ut till landet och gick till en plats som svärmor hade blivit tipsad om av grannen. Det var en riktig svampskog. Alla möjliga och omöjliga svampar växte där. Bland annat såg jag riktiga stora, röda flugsvampar och en svamp som skimrade som en sten på ytan, skiftandes från turkosblått till giftgrönt. Dem plockade vi inte. Däremot hittade vi en hel del rödgul trumpetsvamp, liksom trattkantareller och en handfull vanliga kantareller som räckte till var sin svampssmörgås. Trots att någon helt uppenbart hade varit där innan oss och plockat fyllde vi min lilla svampplockarhink på 5 l och sedan till hälften igen på lite mer än en timma. Det var ganska lagom insåg jag idag när jag satte mig för att rensa. Det är kul att plocka svamp men det är drygt att borsta och ansa dem, särskilt de här svamparna eftersom många av dem var så små.

Man borde kanske ha väntat någon vecka eller så till men då kanske frosten har kommit på riktigt. Har man tur kanske man hinner ta en sväng till ut i skogen. Om man törs alltså. När jag strövade omkring där i jakt på de bruna trattarna, kom jag till en liten glänta. I miten stod en gran. Marken runtom var alldeles uppbökad. Fan vad folk har ställt till det, tänkte jag. Kan de inte vara lite varsamma när de plockar, funderade jag irriterat men sen tänkte jag till lite. Spåren såg verkligen inte ut som människospår. Någon hade bökat och brötat runt rejält. Så kom plötsligt insikten om att det här nog var spåren efter de där vildsvinen som har blivit så vanliga i Sörmland enligt nyheterna. Vid tanken reste sig nackhåren lite. Vildsvin har väl betar? Tänk om de blir lika vilda som kor kan bli när de tror att deras avkomma är hotad? Kan vildsvin klättra i träd? Jag konstaterade raskt att de hursomhelst hade käkat upp all potentiell svamp och gick ut mot skogsvägen istället, på trygghetsavstånd till bilen...

Mumsig men mäktig äppelpaj

Bakade den här äppelkakan efter ett recept jag hittade på nätet. Den innehöll dock ingen kanel men eftersom jag tycker om kanel så rullade jag äppelklyftorna i kanel och socker innan jag stoppade ned dem i formen. Jag måste emellertid tillstå att pajen nog inte blev bättre av det. Kakan skulle ha klarat sig bättre utan kaneltillskott, mandelmassan duger bra som smakförhöjare till äpplena. Tror också att den vinner på att man använder en syrlig äppelsort.















Äppelpaj med mandelmassa
125 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

4 st äpplen
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
(2 tsk kanel)
2+ 1 msk farinsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman degen. Kavla ut och klä en pajform med degen. Ställ svalt i ca 20 minuter. Kärna ur, skala och klyfta äpplena. Blanda dem med kanel och 2 tsk socker. Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop med ägg och mjölk. Slå blandningen i pajskalet. Tryck ned äppelklyftorna i smeten. strö över resterande farinsocker. Grädda i 30 minuter. Servera med marsansås eller en klick grädde. Kakan är godast när den svalnat, tyckte jag. Den kändes lite "puddingaktig" när den fortfarande var varm.