Friday, August 29, 2008

Tomatsallad med oliver och kapris


















Insalata caprese är ju ett välkänt fenomen, här kommer en annan tomatsallad där mozzarellan har fått ge vika för kapris och gröna oliver. En sallad som passar bra til lt.ex. charkuterier och annat småplock eftersom den står ut rätt mycket själv.

2 väl mogna tomater
ca 70 g mizunasallad
10 -15 goda gröna oliver, jag använde en sort smaksatta med chili och vitlök
1 -2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
olivolja
svartpeppar från kvarn
flingsalt

Skölj salladen väl oh låt den torka. Bottna sedan ett stort fat med den. Skär tomaterna i tunna skivor. Dressa dem med lite olivolja och strö över peppar och salt. Finhacka vitlöksklyftan och strö över denna. Fördela sedan oliver och kapris över det hela. Klart att servera!

Pastaskruvar med fluffig broccolicrème














Den här rätten kom till under matlagningskrisen. Jag ville bara göra något som gick fort och som helst tog vara på det vi trots allt hade i kylen, i detta fallet ett stånd broccoli. Detta är verkligen barnsligt enkelt och är faktiskt mycket godare än vad det låter. Jag tror att det skulle blivit ännu bättre om mängden broccoli hade utökats något.

Pastaskruvar med broccolicrème
1 stånd broccoli
1½ dl crème fraiche fet eller lätt spelar ingen roll
svartpeppar
salt
pastaskruvar tillräckligt för 3 personer
Till servering:
riven parmesanost
1 näve valnötter

Koka upp pastavattnet.Ansa broccolin och skär den liksom rotstocken i bitar. Rotbitarna bör då vara mindre eftersom de kokar långsammare. Koka sedan alltsammans i välsaltat vatten till broccolin är mjuk. Koka under tiden också pastan.Medan broccoli och pasta kokar, hackar du valnötterna och rotsar i torrpanna till de blir gyllenbruna och doftar en aning. Töm upp i en skål. Slå sedan av broccolin och mixa den direkt ned i grytan med en mixerstav. Tillsätt crème fraichen och krydda med salt och peppar. Slå av pastan och blanda med broccoli crèmen. Klart att servera. Riv över rikligt med parmesan och toppa med valnötterna. Ett gott bröd och en god sallad blir fint till.

Cowboygryta med guacamole och stekpannebröd

Denna röra ser kanske inte så spännande ut men smakar desto bättre och mättar rejält med sitt höga proteininehåll. Skopa upp röran med bitar av hembakt stekpannebröd och du känner dig som en riktig cowboy!


Cowboygryta med guacamole och stekpannebröd
Stekpannebröd (4 bröd)
Börja med att arbeta ihop degen till bröden eftersom den behöver vila en stund.
1 dl fullkornsvetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ dll vetekli
ca ½ dl vatten
lite matolja
smält smör till stekningne av bröden
Blanda alla ingredienser noga och arbeta dem väl med händerna. Knåda dem med knuten näve tills en jämn och smidig deg bildats. Ställ åt sidan och låt vila medan du förbereder cowboygrytan.

Cowboygryta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon
ca 200 g nötfärs
1 burk krossade tomater
ca 3 msk chilisås
ca 1 msk tomatpuré
ca 1 tsk spiskummin
ca 1 tsk paprikapulver
ett uns cayennepeppar
1 burk borlottibönor (eller vita bönor)
1 liten burk majs
(ev. lite tärnad kokt potatis om du har över från någon middag)
peppar
salt
lite olja till stekning
Hacka lök och vitlök och stek den mjuk i oljan. Skär baconet i mindre bitar och låt detta fräsa med. Tillsätt även färsen och låt den ta lite färg. Krydda och tillsätt tomatpuré, chilisås och krossade tomater låt koka samman i ca 10 min. Slå av bönorna och spola av dem i en sil. Rör sedan ned dessa samt avrunnen majs i grytan. Låt det hela puttra i ytterligare 10 min. Tomatsåsen behöver lite tid för att djupna i smaken men se upp så att inte bönorna börjar spricka och mosa sig för det ser inte så gott ut.

Utbakning

Medan grytan kokar delar du degen i 4 delar och kavlar ut varje del till en tunn kaka med ca 20 cm i diameter. Hetta upp en stekpanna på högsta värme och pensla med smör som du tidigare har smält. Här måste du vara snabb i vändningarna så att inte smöret bränns. Brödet ska få små mörka blåsor när det steks men det får inte smaka bränt. Stek bröden någon minut på var sida och lägg dem att vila under handduk annars blir de hårda mycket fort!

Enkel guacamole
Guacamolen kan med fördel göras lite innan så blir det inte så stressigt när du ska steka bröd också. Eller så tvingar dubarn/sambo/förbipasserande granne att göra röran så kan du ha fullt fokus på bröduppgiften!
1 avokado
1-2 vitlöksklyftor
citronsaft efter smak
cayennepeppar
svartpeppar
salt
Mosa eller mixa ihop avokadon med pressad vitlök. Smaksätt med citronsaft, cayennepeppar, svartpeppar och salt. Smaka dig fram till vad du gillar bäst.(Jag gillar mycket vitlök. )

Om ni undrar över bloggtorkan...

Ibland går t.o.m. en ivrare av hemlagat in i en matlagningskris. Det drabbade mig för några veckor sedan. Inspirationen ville liksom inte riktigt infinna sig. Än mindre lusten att laga mat. Kanske var det semesterslöheten som slog över i semesterkoma. Varför anstränga sig om man inte behöver liksom? Antalet uteluncher/utemiddagar har därför varit förvånansvärt högt det senaste och det har serverats både pulvermos (bara att röra ihop och smakar därefter) och fiskbullar (bara att värma) här det senaste. Jag är inte helt säker på att jag kommit ur krisen riktigt än men vi har i alla fall ätit middag hemma hela veckan. Vi får hålla tummarna för att det håller i sig...

Friday, August 08, 2008

Ugnstekta kycklingklubbor med kinesisk touch

I Anna och Fanny Bergenströms fantastiska kokbok Under valnötsträdet finns ett recept på en marinad som är suveränt god. Jag har använt den till kycklingfiléer tidigare och nu senast till kycklingklubbor. Det blev bra det med även om jag inte längre följer mängderna i receptet slaviskt. Dessutom slängde jag i några korn sichuanpeppar också(med viss bävan efter sichuanchocken jag gav oss sist jag experimenterade med den kryddan...).

Ugnstekta kycklingklubbor 3 p.
3 st kycklingklubbor
Marinad:
2 msk honung, helst flytande men det går bra att snabbsmälta vanlig honung i micron också...
knappt ½ dl ljus soja
3 rivna vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, stor som en femma ungefär
1 hackad chili, med frön och allt
ett tiotal sichuanpepparfrön
knappt 1 dl neutral olja

Riv ingefäran och vitlöken. Hacka chilin och blanda med de övriga ingredienserna.Skär några snitt i skinnet på kycklingen och slå marinaden över. Låt marinera i minst en timma. Stek i ugnen i 25 minuter, ev. längre till dess att köttsaften är klar. Servera med ris och grönsaker i wokade i bönsås.

Grönsaker i bönsås
1 röd paprika
1 liten zuchini
2 färska lökar
1 liten bit färsk ingefära
1 klyfta vitlök
1 röd chilifrukt (ev. mindre om den är mycket stark)
1-2 msk matolja
½ dl bönsås
ev. någon matsked ostronsås

Ansa och skär paprikan i kuber. Skär zucchinin i halvmånar och klyfta löken. Kärna ur chilifrukten och hacka den fint. Skala ingefäran och ahcka den fint med vitlöken. Börja med att fräsa kryddorna i oljan och tillsätt sedan grönsakerna. Stek ett par minuter innna du slår på woksåserna. Stek under omrörning i ca 5 minuter, grönsakerna ska fortfarande ha kvar lite spänst när de är klara att servera.

Linssoppa med kokos och tomat














Häromdagen fick jag för mig att jag skulle göra en tomatsoppa fast av ett annorlunda slag med kokosmjölk och ingefära i. För att göra den lite mera mättande lade jag också i linser och ett halvt blomkålshuvud som snart skulle bli tråkigt. Soppan blev helt ok, men lite väl tjock för min smak och fick inte riktigt den friska smak jag hade föreställt mig. Men om man minskar på mängden liner och tillsätter lite hackad, färsk koriander kan man nog råda bot på det.

Linssoppa med kokos och tomat
1 stor gul lök
en bit ingefära, ca 5*5 cm eller efter smak
½ msk hel spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk currypulver
en knivsudd chilipulver (mängden varierar med styrkan på chilin)
5 korianderfrön ev. mer
3 msk neutral olja
2 dl röda linser
3 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl riven kokos

Rensa och skölj linserna. Koka dem i en egen kastrull i ca 10 minuter till de har blivit mjuka. Slå av och ställ åt sidan. Hacka löken. Fräs den med olja och kryddor till den har blivit mjuk. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning. Pressa ned vitlöken. Låt koka samman ett par minuter. Slå på kokosmjölk och låt det hela puttra under omrörning. Tillsätt till sist linserna och värm ett par minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och rör ned kokosen sist av allt. Dekorera gärna med några tunna strimlor ingefära, hackad koriander eller strö över några kokosflingor.

Saturday, August 02, 2008

Ibland blir en sallad helt enkelt... sallad














Idéen till den här salladen var god, det vidhåller jag fortfarande. Luftorkad skinka är gott tillsammans med frukt,närmare bestämt nektariner. Fetaost och ruccola är också gott. Vad som däremot inte är gott är fetaost,ruccola, luftorkad skinka och nektariner tillsammans med matvete. Därför kommer aldrig den här rätten att gå till historien som en av de bättre. MEN om man byter ut matvetet mot någon god pasta så tror jag att den ändå kan ha potential. Jag nöjer mig dock med att lägga ut en bild på salladen som faktiskt hade fler estetiska kvaliteter än gastronomiska och experimenterar glatt vidare.

Räksallad med avokado














Den här salladen kom till en lördagkväll när jag hade jobbat och var trött men ändå ville fira att det var helg men något smaskigt. Jag plockade ihop en sallad av vad jag hade hemma och det blev så gott att vi faktiskt har lagat den igen.

Räksallad 3-4 personer
500g räkor med skal (det blir godast men tänk på att börja tina dem i tid)
2 dl risoni
ett par nävar ruccolasallad
2 tomater eller ett tiotal coktailtomater
2 avocados
1 färsk röd lök
juice från en halv citron
hackad dill, kan uteslutas
svartpeppar
flingsalt
ca 2 msk olivolja
Tina räkorna i förväg och börja sedan med att skala dessa. Koka risonin. Detta tar c:a 7 minuter. Skölj ruccolan noga. Tärna tomaterna eller halvera coktailtomaterna. Klyv, kärna ur och tärna avocadon. Skiva löken tunt. Slå av risonin och blanda den med grönsakerna och räkorna. Pressa över citrondsaft, ringla över olivolja och smula över flingsalt. Dra några varv med pepparkvarnen över salladen och blanda alltsammans väl. Avnjut gärna med ett glas vitt vin till.

Bröd med tomatfyllning














Detta vita bröd får en knaprig skorpa och smakrikt innehåll passar bra både som tillbehör till soppa och sallad men är så gott att det lika väl kan ätas för sig självt,gärna med en skiva god salami till.

Bröd med tomatfyllning

2 bröd
50 g jäst
6 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
ca 15 dl fullkornsvetemjöl

Fyllning:
100g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
ett tiotal soltorkade tomater
färska eller torkade kryddörter efter smak
en liten nypa salt

Finfördela jästen i en bunke. Slå över saltet. Värm vatten och olja till 37 grader. Slå degspadet över jäst- och saltblandningen och blanda väl.Arbeta in huvuddelen av mjölet och arbeta degen väl, minst fem minuter. Låt den sedan jäsa under handduk i en timma. Hacka nu de torkade tomaterna fint och blanda ned dem i smöret. Pressa även i vitlöken, hackade färska örter (eller torkade om du valt det) och lite salt. Blanda väl.

Utbakning:
Dela degen i två bitar och kavla ut respektive del i en rektangel. Bred hälften av tomatblandningen över fyrkanten och rulla sedan ihop den till en tät rulle. Vrid ihop rullen till ring eller snurra ändarna om varandra till en fläta. Tänk på att nypa ihop ändarna ordentligt så att fyllningen inte flyter ut.klapa in bröden med lite mjöl och låt dem åter jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda i ca 20 minuter i 225 grader i nedre delen av ugnen. Efter halva baktiden kan du ställa in en skål med vatten på plåten mellan bröden och även slänga in ett par skopor vatten på botten av ugnen och stäng därefter snabbt igen luckan. Detta gör att brödet får en god och knaprig skorpa.

På begäran - Östangårds fruktlimpa

I orginalreceptet heter denna limpa Östangårds äppellimpa men det är enligt min mening ett totalt missvisande namn eftersom endast 1 dl av alla ingredienser faktiskt är äpple. Hur det än vara må med den saken så är detta bröd fantastiskt enkelt att baka det enda som egentligen är besvärligt är att väga upp alla ingredienserna. Gräddningen tar lite tid men då kan man ju alltid läsa en god bok eller ägna sig åt navelskådning eller någon annan syssla som skänker livet mening...

Östangårds fruktlimpa
250 g rågkross
250 g vetekross
150 g linfrö
100 g solrosfrö
½ dl russin
1 dl rivet äpple
1 dl hackade, torkade aprikoser
40 g vetekli
1 msk bikarbonat
1 l filmjök
2½ dl matbrödsirap

Blanda alla ingredienser i en stor bunke, den bör rymma runt 3 l, om den inte gör det får du byta blandskål mitt i baket kan jag berätta av egen erfarenhet...Smörj 2 limpformar och fyll dem med smeten. Grädda limporna i ugnen i 150 grader i ca 1h och 40 min, ev. längre. Låt gärna limporna stå till sig ett dygn efter gräddningen så hinner smaken utvecklas ordentligt och så kommer de att smula mindre.