Wednesday, March 26, 2008
Påsktårtan
Kom på att jag glömde ju att berätta om vedermödorna med påsktårtan. När jag var liten brukade min mamma baka påsktårta och fylla med någon fruktfyllning och sen dra över tårtan med någon slags choklad. Eller förresten, tårtorna var inte alls likadana år efter år, det har hon för mycket fantasi för men jag gillade säkert dem med choklad bäst. Hursomhelst så brukade tårtorna nästan alltid vara dekorerade med små marsipankycklingar så det ville jag prompt ha till vår tårta. Nu är det ju dock så att man kan inte springa från jobbet för att köpa kycklingar så jag bad smabon leta. Och han letade och letade utan att hitta några. Men köp chokladharar på Lidl istället då!, bad jag desperat. Kyckling eller hare, sak samma, det är ju ett påskigt djur i alla fall. Fanns inte, trots att jag hade sett dem när vi handlade till jobbet bara några dagar tidigare. På påskaftonsmorgon ger jag mig så ut - inte på påskäggsjakt som så många andra- utan på jakt efter marsipankycklingar. På Ica-kvantum i Skärholmen har de faktiskt en massa påskharar och kycklingar i marsipan. Men när jag ser prislappen fick jag snålslag. 38.90 för en liten marsipanfigur! Nä du tack, sa jag till mig själv då är det billigare att köpa färdig marsipan och rulla ihop en kyckling själv. Roligare är det också. Så det gjorde jag och visst blev han söt även om han ser lite mallig ut, påsktårtekycklingen? Här är förresten receptet på tårtan om du behöver inspiration till nästa år eller så. Massvis med grädde och onyttigheter men så är det bara påsk en gång om året också. Tänk dock på att mangogrädden inte står sig så länge utan blir grådaskig i färgen rätt snabbt så ät helst upp tårtan samma dag!
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten. Grädda i en rund, smörjd bakform i ca 35 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna.
Fyllning 1:
1 burk aprikoshalvor, hackade
vispad grädde
Fyllning 2
1 stor mogen mango, mixad till puré
ca 1 dl vispad grädde
Glasyr
75 g smör
2 msk kakao
1 msk kaffe
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt dem smälta samman under omrörning till en jämn smet. Tänk på att låta glasyren svalna en aning innan du slår den över kakan annars börjar gräddfyllningen att ge sig iväg. Det vet jag av egen erfarenhet...hrmt.
Dekoration
amndelägg
marsipankyckling eller något annat påskigt
t.ex. kanderad mimosa
Marockansk lammgryta
När jag var och handlade igår sålde de "lammhals 29.90/kg -gott i grytor". Det lät väl sådär för en vars kunskaper om lamm sträcker sig till lammstek men jag tog mod till mig och köpte med mig ett knappt kilo hem. Tyckte att de såg prisvärda ut på något vis. Men nog var jag lite fundersam när jag öppnade förpackningen och synade bitarna som bestod av rätt så mycket ben och fett. Det var rätt klurigt att skära till dem i mindre bitar också men det gick, fast nästa gång låter jag dem nog gå ner i grytan som de är. För en nästa gång blir det absolut. Undrar just om det kan ha berott just på mängden ben och insprängt fett för grytan blev otroligt mustig. Eller så var det den långa koktiden och de orientaliska kryddorna. Jag vet inte men jag och hjärtevännen smaskade i oss som om vi inte sett mat förr. Inspiration till kryddningen fick jag från det nordafrikanska kökets tagine fast jag lagade vår gryta i en vanlig gjutjärnsgryta istället för den typiska konformade lerkärlet de använder.
Marockansk lammgryta
ca 1 kg lammhals i skivor
4 små lökar (2 röda 2 gula had ejag) eller 2 riktigt stora
8 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1-2 tsk salt
½-1 msk spiskummin
2 lagerblad
lite cayennepeppar
2 kanelstänger
1 kuvert saffran
2-3 msk Heinz milda chilisås
1 tsk harissa, ev. mer
1 burk kikärtor
15-20 katrinplommon
Tillbehör:
rostad flagad mandel
Skär ev. lammhalsen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i slantar. Bryn köttet i smör och olja i en stekpanna. Lägg över i en gjutjärnsgryta. Fräs löken till den blir mjuk. Lägg över i grytan. Slå på vatten och smula ned buljongtärningen. Tillsätt moroten, chilisåser och kryddorna. Börja med den mindre mängden salt så kan du justera efter hand. Tillsätt kikärtor och katrinplommon. Om du använder kikärtor på burk så skölj dem ordentligt i kallt vatten innan de får åka ned i grytan. Låt det hela koka under lock på medelhögvärme i minst 1½ timme, gärna längre. Servera med ört- och citronkryddad bulgur och strö över lite rostad flagad mandel vid serveringen.
Ört-och citronkryddad bulgur
2 dl bulgur
4 dl vatten
någon matsked olivolja
½ -1 sk torkad mynta
en gnutta salt
en näve hackad persilja
strimlat citronskal
Koka bulguren tillsammans med mynta,salt och olja. När den är färdigkokt blandar du i rejält med hackad persilja och strimlor av skalet från en vältvättad citron. Jag använde mitt ciseleringsjärn för att strimla citronskalet. Då får man snyggare strimlor än med rivjärn men det senare funkar ju också så klart om man river skalet fint.
Tuesday, March 25, 2008
Och julen varar ända fram till påska'...
I alla fall kunde man tro det när man tittade ut på påskaftonsmorgon och såg de snöklädda taken. Dessutom liknade påskmaten som serverades i detta hemmet det som återfinns på månget julbord fast i fräschare tappning och med mer ägg förstås. Detta var vad som fanns på vårt påskbord:
Janssons frestelse
kantarellomelett
heminlagd sill
(skärgårdssill (köpt)
örtgriljerad skinka
köttbullar
prinskorv
legymsallad
mimosasallad
ägghalvor med räkor och majonnäs
ägghalvor med räkor och rom
rökt lax
gravlaxsås
lavalimpa
tomatbröd
Det är andra gången jag lägger in sill själv och jag är mäkta stolt över resultatet men jag står inte och rensar sill och håller på själv. Jag använder urvattnade filéer förstås. Någon måtta på dumheterna får det väl vara. Prinskorven levererades hit av mor och far och kommer från ett gammalt anrikt slakteri i mina gamla hemtrakter. Och jag kan bara säga en sak. Det är skillnad på prinskorv och PRINSKORV. (Och då är jag inte ens särskilt förjust i korv). Lavalimpan är inte så asfaltsaktig som namnet kan föreleda en att tro. Det är tvärtom ett mycket smakrikt bröd som är fullproppat av goda nötter, frön och russin och passar lika bra med skinka som med ost. Vill man köpa det får man ta sig till Brödboden i Mariestad, där de förövrigt också säljer ett smaskigt tomatbröd som visserligen är godast färskt men funkar finfint att rosta om det mot all förmodan skullebli några skivor över till dagen efter.
Festlig sparrisomelett
Eftersom vi visste att vi skulle äta påskbord på påskaftonskväll så valde vi att göra en lätt men ändå 'påskig' rätt till påskaftonslunch, nämligen sparrisomelett. Stuvningen gjordes på färsk sparris, grädde och en rejäl skvätt vin. Om det blev gott? Jajamen.
Festlig sparrisomelett 2 p
4 ägg
2 msk grädde eller vatten
lite svartpeppar
lite salt
Stuvning
1 knippe färsk grön sparris
spad från sparriskoket
1 dl grädde
3/4 dl vitt vin
salt
peppar
2 msk smör
½ msk vetemjöl
Börja med att koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten. ta undan ett par deciliter av kokspadet. Skär sedan sparrisen i ca 3 cm långa bitar. Lägg några av de finaste knopparna åt sidan. Smält sedan smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med lite spad från sparriskoket, vin och grädde. Låt sedan detta puttra på låg värme till stuvnignen tjocknat något. Lägg i sparrisbitarna, salt och peppra en aning och rör sedan om försiktigt.
Vispa ägg, grädde och kryddor lätt med en gaffel.Smält ytterligare lite smör på låg värme i en stekpanna och slå i äggblandningen när smöret fått lite färg. Grädda omeletten på svag värme och stick då och då hål i den med gaffeln. När omeletten stannat men fortfarande är aningen krämig på ytan är den klar. Fyll med stuvning, vik ihop den och servera. Dekorera med de sparrisknoppar du tagit åt sidan. Avnjut tillsammans med ett gla chardonnay. Det gjorde vi och det passade fin fint till sparris.
Lax i kokoscurry
Svenska rotfrukter gör sig oförskämt bra tillsammans med kokosmjölk och härliga asiatiska kryddor. Här förenas morötter, potatis och lax med thailändsk currypasta, citrongräs och holy basil. Egentligen ville jag ha sweet basil till den här rätten men när man själv inte kommer ihåg rätt namn och sedan skickar ett bud att köpa det åt en av tre butiksbiträden som inte talar vare sig svenska eller engelska, ja då får man vara beredd på missar. Holy basil är okej men den söta basilikans lite mer lakritsaktiga smak hade funkat bättre i den här rätten tror jag. Dessutom ska det bli ett sant sadistiskt nöje att skicka sambon att köpa 'bai horapa' nästa gång. För så heter nämligen örten på thai...
Lax i kokoscurry
1 rejäl bit färsk laxsida
1 hackad gul lök (eller motsvarande mängd schalottenlök)
2 klyftor vitlök
1 stor morot
3 potatisar av fast sort
1 burk kokosmjölk1 stjälk citrongräs
1 rejält knippe sötbasilika, eller helig basilika men tänk då på att den behöver kokas med för att smaka något
1 msk röd curry
1 gul paprika
1 tsk råsocker
ca 1-2 msk fisksås
sesamolja
rapsolja
Börja med att ansa laxen och skär den i stora kuber. Skala därefter potatisen och moroten. Skär potatisen i kuber och moroten i slantar. Skala och hacka lök och vitlök. Bryn först laxkuberna till de får lätt färg i lite sesamolja + lite rapsolja. Lägg åt sidan. Fräs sedan lök, vitlök och currypasta i fettet. Tillsätt morot och potatis och låt dem steka under omrörning ett par minuter. Hacka i 3/4 av basilikan -vänta med att lägga i den om du använder söt basilika dock. Slå sedan på kokosmjölken. Krossa citrongräset lätt med en mortelstöt eller ett knivblad. Lägg i grytan och låt det hela puttra till dess att potatisen och morötterna har mjuknat men fortfarande har sin spänst kvar.Smaka av såsen med fisksås och lite råsocker. Tillsätt nu paprikan skuren i grova bitar. Den ska bara precis bli mjuk. Avsluta med att lägga i laxbitarna och hacka och strö över resterande basilika. Låt puttra ett par minuter till laxen är genomkokt. Servera med ett gott ris.
Thaiinspirerad fisksoppa
Jag har varit rätt så trög med att uppdatera härpå loggen men för ett par helger sedan gjorde jag en smakrik fisksoppa som influerats lite av den där thaibuljongen från "Under valnötsträdet" som jag gjort tidigare.Fisksoppan blev inte alls så dum men jag hade nog förväntat mig att den skulle få lite syrligare smak av allt citrongräs så man kan nog gott låta buljongen koka ihop sina smaker lite längre än vad jag lät den göra (jag har lagt til ltid för dertta i receptet). Gillar man chilihetta kan man även hacka i lite extra chili mot slutet.
Thaiinspirerad fisksoppa
3 hackade schalottenlökar
3 finhackade vitlöksklyftor
1 bit ingefära, stor som en 5-krona ungefär, finhackad
1 msk grön chilipasta
1 bukett broccoli
½ zucchini skuren i halvmånar
1 morot skuren i strimlor
2 fiskbuljongtärningar
1,2 l vatten
3 krossade stjälkar citrongräs
20 kokta tigerräkor
2 spättfiléer (eller någon annan fisk om man så föredrar)
risnudlar efter hunger
1 msk rapsolja
ev. limejuice
ev. hackad chili
salt
Ansa och hacka, skiva och strimla grönsakerna. Börja sedan med att fräsa lök,ingefära, vitlök i rapsolja. Tillsätt currypastan och låt den fräsa med i någon minut. Slå på vatten och buljong och lägg i citrongrässtjälkarna. Låt detta koka ihop sig i ca 15 -20 minuter. Lägg därefter i morotstrimlorna, brocolin och zucchinin. Låt koka till broccolin mjuknat en aning. Salta spättfiléerna lätt och rulla försiktigt ihop dem och lägg ned dem i den sjudande grönsaksbuljongen och låt soppan puttra i ett par minuter. Tillsätt tigerräkor och bryt nu i risnudlar. Lägg på ett lcok och dra grytan från plattan. Nudlarna ska bara svälla i ett par -tre minuter och räkorna ska bara bli varma,om de kokar igen blir de sega. (Om man använder sig av råa tigerräkor kan man lägga i dem tillsammans med fisken). Rör om försiktigt. Pressa eventuellt lite lime över grytan. Servera!
Linssoppa med ris
För ett par veckor sedan åt jag och sambon på mattorget i Skärholmen, närmare bestämt hos Libanesiska köket och det var faktiskt jättegott. Dessutom bjöds man på en matig linssoppa medan man väntade på det man beställt och den soppan inspirerade mig till att laga soppan här nedan till lunch för ett tag sen. Receptet är väl tilltaget om man som vi bara är två i hushållet så man kan äta av den i flera dagar eller t.o.m. frysa in den och ta fram när andan faller på, det gjorde jag. Linssoppa är både lättlagat och billigt och mättar fint. Riset ger en speciell smak tycker jag men viktigast är nog ändå vitlöken -glöm för allt i världen inte den!
Linssoppa med ris
1,5 dl röda linser
1 dl basmatiris
1 stor riven morot
1 gul lök
2 rejäla klyftor vitlök
1 grönsaksbuljongtärning
olivolja
svartpeppar
salt
Rensa och skölj linserna. Skala och hacka löken, Skala moroten och riv den grovt. Fräs lök,linser och morot i olivolja till de mjuknar. Slå på vatten och buljong och pressa i vitlöken. Koka upp och låt det hela puttra i ca fem minuter. Skölj riset och låt det även det koka med i soppan i ca 10-15 minuter. Soppan är klar när linserna är riktigt mjuka och riset är kokt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Subscribe to:
Posts (Atom)