Friday, February 29, 2008

Matiga mackor














Jag var alldeles för trött för att laga mat häromdagen när jag hade jobbat natt. Matiga smörgåsar blev lösningen och om man fuskar lite och köper några färdiga röror behöver man inte lägga ned så mycket jobb. Ännu godare (och förmodligen lite mindre fett) blir det om man gör sin egen skagenröra men vem orkar vänta på räkor som ska tina när man är trött och hungrig? Till ett par matiga mackor till 2-3 personer behövs detta:

någon typ av mörk toast
sköljda blad av isbergsallad
tunt skivad tomat

Fyllning 1 -Skagenröra & ägg
skagenröra, gärna hemgjord
hårdkokta ägg i skivor

Fyllning 2- Hamburgerkött och pepparrotscrème
100 g färskost
drygt 1 msk pepparrot från tub- Här beror förstås pepparrotsmängden på hur framträdande man vill att pepparroten ska vara. Vill man att den mest ska anas så kan man minska på den men gillar man att den biter till ordentligt på tungan så ös på ännu mer!

Jag gjorde dubbla mackor som jag klöv på snedden, lite som snittar, för att de såg lite roligare ut så men kom på att de här hambugerköttssmörgåsarna skulle passa bra på ett afternoon tea party...om man nu skulle ge sig till att ha ett sådant någon gång alltså.

"Den som äter palsternackor, den går inte av för hackor"














Förra söndagen gick lite i hälsans tecken skulle man kunna säga. Vi promenerade, fick masage och lagade palsternackor till luch och sedan fortsatte temat av en slump hemma hos svärföräldrarna som bjöd på linssoppa till middag och mager sjömansgryta på färs till middag. Vår palsternacksrätt inspirerades av ett recept jag tidigare läst i DN men eftersom jag inte riktigt mindes hela så blev det lite improvisation. Gott blev det i alla fall och det var kul att megaköttätaren tyckte om det också.

Rostade palsternackor i tomatsås med fetatopping

6 palsternackor
Såsen:
en liten bit rotselleri
1 gul lök
1 klyfta vitlök (eller mer om du känner för det)
1 brk tomatkross
½ tsk rosmarinsalt
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 pkt fetaost
salt
svartpeppar
ev. lite timjan
färsk timjan eller hakad persilja till dekoration
olivolja till stekning

Skala och klyfta palternackorna. Ringla över lite olja och rosta dem i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter ( ev. något längre). Gör såsen under tiden. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skala rotsellerin och skär i tunna små bitar. Fräs lökhack och selleri i en tjockbottnad kastrull till löken har blivit genomskinlig och glansig och sellerin börjat mjukna en aning. Slå sedan på tomatkrosset. Låt puttra en stund och krydda sedan med örter, salt och peppar. Jag använde också lite rosmarinsaltsom jag fått av en vän men det går ju att ersätta genom att ta i en nypa rosmarin. (Mitt salt innehåller också rosépeppar men jag tror inte den tillförde så myckt just i den här rätten.)När såsen fått koka ihop sig är det dags att sticka i palsternackorna. Om de är mjuka slår du över såsen och blandar den varsamt med de rostade palsternackorna. Smula sedan över fetaost (eller skär den i små kuber som du lägger ovanpå). Ställ in i ugnen igen till fetaosten knappt börjat smälta. Ta ut och strö över hackad persilja eller dekorera med några stjälkar färsk timjan. Vi åt palsternackorna till kokt matvete men råris eller bulgur funkar också bra.

Zucchinisallad med halloumiost














Nu har det varit tunnsått med inlägg på bloggen igen. Detta beror på att jag tillbringat så gott som all min tid på jobbet de två senaste veckorna. Visserligen lagar jag mat även där men det blir liksom inte så inspirerande att skriva om skonkost och finfördelad spaghetti och köttfärssås. Här följer dock ett ett vegetariskt recept på en lättare lunch som går snabbt att slänga ihop sådär innan man sticker till jobbet. Komplettera med ett gott bröd så håller du dig mätt lite längre.

Zuchinisallad med halloumiost
½ zucchini
½ stor röd lök
½ röd paprika
olivolja
vinäger
svartpeppar
flingsalt

½ pkt halloumi, eller så mycket du orkar äta
olivolja

Skär zucchinin på hälften och skiva den sedan tunt. Strimla löken fint. Skär paprika i munsbitar.Ringla över olja och lite vinäger (efter smak). Dra ett par varv med pepparkvarnen över det hela och strö över lite flingsalt. Blanda väl. Skiva halloumin i 5 mm tjocka skivor och stek den i rikligt med olivolja till den har blivit gyllenbrun. Låt osten rinna av lite på ett husållspapper innan du serverar.

Wednesday, February 13, 2008

Honungsstekta revbensspjäll














Få maträtter gör min sambo så glad som revbensspjäll. Det skulle väl möjligen vara korv då, men jag tror nog att om han får välja så hör revbensspjäll och fläskkarré till favoriterna och när de ändå var på extrapris i affären blev det revbensspjäll till middag. Totalt politiskt inkorrekt när man nu talar om hur vår köttkonsumtion påverkar miljön och så vidare men vi åt ju faktiskt linssoppa två gånger förra veckan så det kanske går jämt upp någonstans? Jag blev ju dessutom så sent som igår utnämnd till sopsorteringsfascist av den ovannämnde karnivoren så vi borde ligga lite plus miljömässigt. Penslade med en marinad av soja, olja, vitlök och honung blir revbensspjällen riktigt goda men nästa gång ska jag nog testa att riva ned lite färsk ingefära också. Det borde göra susen.

Honungsstekta revbensspjäll
ca 1 kg färska revbensspjäll
1-2 msk olja
1-2 msk honung
1 msk kinesisk soja
1 stor vitlöksklyfta
½ tsk grillkrydda
lite svartpeppar
lite salt

Vispa samman marinaden och pensla revbensspjällen med ungefär hälften av denna. Lägg sedan revbensspjällen med bensidan uppåt i en ugnsfast form. Stek i 30 min på 175grader. Ta ut dem vänd dem och pensla åter med marinaden och stek ytterligare en timma. Servera spjällen till potatis, sås och en krispig vitkålssallad med äpple,apelsin och nötter t.ex.

Sås:
sky från revbensspjällen
½ msk kalvbuljong (köttbuljong)
2,5 dl matlagningsgrädde
lite soja
1 ½ msk mjöl
Vispa ut mjälet med skyn från köttet. Har du lite sky får du vispa ut det med lite grädde. koka upp och slå på grädde, fond och soja. Låt det koka ihop sig till en trevlig sås.

Monday, February 11, 2008

Spaghetti med grönpepparsås och lövbiff















spaghetti för 2 personer
ca 250g lövbiff
2 vitlöksklyftor
4 stora champinjoner
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk grönpeppar
1 msk köttbuljong
lite soja
svartpeppar
salt
olja
smör
mjöl till redning
Sätt på pastavattnet när du börjar tillredningen så är det lätt att tajma sås och pasta.Strimla biffen. Skala och hacka fint. Ansa champinjonerna och skiva dem. Mortla grönpepparkornen. Bryn köttstrimlorna i smör och olja. Låt vitlöken fräsa med en stund och slå på grädden och rör i buljongen och grönpepparen. Tillsätt champinjonskivorna och låt det puttra. Blanda någon matsked mjöl med en matsked vätska och blanda ned redningen i såsen och koka ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar och ge såsen lite färg av soja.

Thaitacos...typ

I det senaste numret av Allt i hemmet fanns ett recept på quornfräs som skulle smaksättas på asiatist vis med ingefära,vitlök och chili m.m. Denna färsröra skullle sedan serveras i salladsblad med bitar av mango, och avocado som tillbehör. Eftersom vi skulle ha matgäster som jag inte trodde skulle uppskatta quorn använde jag blandfärs istället, vilket funkade bra det med. I vanlig ordning ändrade jag en del på ursprungsreceptet eftersom vi inte hade någon ketchap manis hemma utan ersatte detta med ett par matskedar råsocker, mer soja och Heinz chilisås. Jag höftar ju och improviserar alltid när jag lagar mat men här följder mängderna i alla från ursprungsreceptet i alla fall (med viss inblandning från mig):

Thaitacos för 3 personer

1 påse quornfärs ca 400 g blandfärs eller ca 400 g blandfärs om man så vill
1 urkärnad, finhackad röd chili
ca 2 msk riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1 riven morot
½ dl japansk soja eller fisksås (jag tog lite av varje)
½ dl ketchap manis (jag tog mer soja, 2 msk råsocker, 1 msk chilisås)
olja

Tillbehör:
1 isbergssalladshuvud
1 tärnad mango
1 tärnad avocado
1 dl grovhackade,torrrostade jordnötter

och vi lade också till:
fintärnad gurka
fintärnad paprika
lite extra chiliringar för den som önskade
och ris för mättnadens skull

Fräs chili,vitlök och ingefära utan att det tar färg. Tillsätt morötterna och stek ett par minuter innan du tillsättter även färsen. Fräs till färsen fått lite färg. Tillsätt såserna och låt det hela puttra ett tag.

Skala av bladen från ett isbergshuvud ett i taget. Se till att de inte går sönder. Lägg dem i blöt ett tag eller skölj vart och ett noggrant. Låt dem sedan torka lite på en handduk. Skär klyftor av mangon, skala och skär i kuber. Gör det samma med avocadon och ev. andra grönsaker du vill ha i. Fyll nu isbergssalladsbladen med ris och färsröra och toppa med mango, avocado, nötter elelr vad du nu har valt. Hugg in!Varning! Inget för den som vill imponera med sitt goda bordsskick!

Update: Ursprungsreceptet kommer tydligen från Liselotte Forslins bok Smart & Gott-utan trenddieter och pekpinnar. Bilden är lånad från Ica kurirens hemsida.

Wednesday, February 06, 2008

Snabbfixad trerättersmiddag

Hade sambons föräldrar över på middag i måndagskväll lite improviserat sådär så det låg ingen jätteplanering bakom direkt.Visste bara att vi hade en blåmögelost i kylen som borde ätas upp inom kort varför jag fick idén att göra en knaprig sallad med päron, ost, gröna blad och valnötter. Det är ju dock inte så mättande så det fick bli förrätten. Vad ska vi mer bjuda på då?, frågade jag kärleken och döm om min förvåning när han svarar "Linssoppa". Detta från mannen i vars värld korv och kött är religion! Men linssoppa blev det fast i en mixad och upphottad variant som tydligen slinker ner lättare hos den som inte är så förtjust i linsernas ibland lite mjöliga konsistens. Idén till linssoppan har jag knyckt från en annan matblogg men mängderna har jag ändrat en del på eftersom vi var fem personer. Nötkakan var verkligen inte heller planerad men efter att jag läst ett recept i DN på hasselnötskaka kunde jag liksom inte släppa tanken på en saftig nötkaka. Visserligen blev det inte just den som det skrevs om där men den blev väldigt god i alla fall. Och bäst av att- alltihop tog knappt 1½ timme att laga , grädningstiden på kakan inkluderad!

Sallad med päron och ost 4-5 p
Ja, just ja, blåmögelosten visade sig ha gått och blivit övermogen och alldeles gul så det blev fetaost i salladen istället.














2-3 fasta päron
1 pkt fetaost eller blåmögelost
1 kruka sallad
1 ask bladspenat
ett par nävar valnötter
1 pkt bacon

Dressing:
en liten klyfta vitlök
knappt 1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
3 -5 msk olivolja
smulad rosmarin
smulad timjan
smulad basilika
salt
svartpeppar

Skölj salladen noggrant och låt den torka lite på en handduk medan du vispar ihop dressingen. tvätta päronen och skär dem först i klyftor och sedan i bitar på diagonalen. Lägg ungefär hälften av salladen och hälften av päronen på ett fat och ringla över dressing. Smula över ungefär hälften av osten och fortsätt att varva så tills allt är blandat. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Passa noga! -jag råkade bränna mina lite. Knaperstek sedan baconet i sitt eget fett och låt det rinna av på ett hushållspapper. Avsluta med att toppa salladen med bacon och valnötter. Servera med skivor av baguette.

Solig linssoppa med saffran, apelsin och chili













2 dl röda linser
6 potatisar, mjölig sort
1 gul lök
1½ l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 kuvert saffran
½ röd chilifrukt (jag använde en hel men det blev lite väl starkt)
saften av 2 apelsiner
svartpeppar
salt

Skölj linserna. Skala potatisen och skiva tunt. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka chilin fint. Stek chilifrukt och lök tillsammans. Låt potatisskivorna steka med ett slag. Slå sedan på vatten, buljongtärning och saffran. Låt koka i ca 15 minuter till dess att linserna har blivit mjuka och potatisen börjar mosa sig. Mixa nu soppan slät med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att tillsätta apelsinjuicen. Rör om ordentligt. garnera gärna med lite persilja vid serveringen.

Mjuk hasselnötskaka med glasyr
2 dl hasselnötter, malda (jag använde 150 hasselnöt, 50 g mandel i brist på annat)
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ dl hälften grädde/hälften mjölk
150 g smält smör

Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, nötter och vaniljsocker och rör ned i smeten. Rör ned gräddmjölken och det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i ca 40 min i 175 grader.

Överkurs
Glasyr:
1½ -2 dl crème fraiche
ett par matskedar florsocker

När mannen i huset får bestämma...

blir det korv med mos. Som jag tidigare nämnt är jag ingen korvfriare men det är något sympatiskt ändå med korv. Till skillnad från de flesta andra som tycker att det är läskigt att man mal ned det mesta i korv, tycker jag att det finns en fin tanke i det här med att ta vara på allt. Att vara resurssnål. Sedan finns ju avigsidan att det verkar ha blivit fritt fram att blanda ned det mesta i korven -potatisflingor, smakförstärkare, konsistensgivare osv. Det är inte lika kul. Men om man hittar en vettig korv och äter den till hemlagat potatismos, kanske med lite ättiksgurka vid sidan så är det en finfin middag som smakar barndom tycker jag. Sedan påminner varmkorv mig alltid om bondauktioner, och då menar jag den där riktigt långdragna skitsega sorten som pappa alltid ville gå på när man var liten för att fynda någon harv eller så. Auktionerna var roliga ungefär första timmen sedan överlevde man tristessen tack vare varmkorvsgubben och så de där goda kokosbullarna man kunde köpa i förpackning om 20...

Fusilli med sås av tomat, salami och oliver














Att handla med hungern tjutande i magen blir ofta en virrig och dyr historia även om du har prydligt har skrivit ned vad du ska handla. Själv är jag sådan att jag blir oerhört velig av att vara hungrig. Jag kan inte koncentrera mig alls på uppgiften utan får beslutsångest så fort jag byter gång i affären vilket i sig bara resulterar i att jag blir ännu hungrigare och i värsta fall också rent folkilsken...När vi senast handlade tillsammans var båda dödshungriga men jag hade ändå någon idé om att laga ett slags rip off på biff paprika med bönsås och chili. Lyckligtvis hann förnuftet ikapp mig och sade:"Gör inga kulinariska experiment på fastande mage. Tänk gott och snabbt istället." Sambon hade väl i ärlighetens namn en del med återvändandet av förnuftet att göra också då han triumferande kom springande med en italiensk lufttorkad salami som han hittat för en billig penning bland hyllorna. Plötsligt såg jag pasta och simmig smakstinn tomatsås med salami framför mig och det blev det också till middag den kvällen.

Fusilli med sås av tomat, salami och oliver
ca 3 dl fusilli
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 burk hela skalade tomater (krossade går också bra)
ca 150 g god salami skuren i strimlor
ca 1 dl svarta urkärnade oliver
olivolja
torkad, smulad chilipeppar
svartpeppar
lite salt
ev. en nypa socker
några nävar välskjöljd ruccola

Börja med att koka upp pastavattnet (pastan får sedan koka under tiden du gör såsen. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär salamin i strimlor eller små bitar. Fräs sedan lök och vitlök glansig i olivolja. Tillsätt salamin och fräs ytterligare en stund. Hacka oliverna grovt och lägg även dem i stekpannan och rör om. Klipp sönder tomaterna något och slå sedan i dem i pannan och låt puttra en stund på medelhög värme. Tillsätt ev en nypa socker för att runda av tomatsmaken. Smula ned 1-2 små torkade chilifrukter i såsen (Se upp! här beror det naturligtvis på vilken sorts chili du använder dig av. Är du osäker på styrkan så gör du bäst i att smaka lite på chilifrukten innan du har i den). Avsluta med några varv med pepparkvarnen. Slå av pastan och blanda den sedan omedelbart med tomatsåsen. Precis innan servering rör du också ned några nävar ruccola. Det ger en god smakbrytning och fin färg åt rätten. Ät och njut.

Saffranslax med ugnsrostade grönsaker














Jag använde mig av färsk lax till den här rätten eftersom den färska laxsidan bara kostade 69.90 /kg (!) i min affär förra veckan men det går säkert bra att använda sig av frusna filéer också om det är det man har hemma. Tillagningen är enklast möjliga- krydda och skjuts in i ugnen! Mängden grönsaker är ju bara att variera efter smak och hur många som ska äta. Själv tycker jag att fänkål är väldigt gott till både fisk och saffran.

Ungsrostade grönsaker:
4-5 potatisar
2 morötter
1 röd lök
2 fänkålshuvuden

Skala och klyfta potatisen. Skala morötterna och s´kär dem i grova stavar.Tvätta fänkålen noga och skär även denna i bitar. Skär löken i klyftor och blanda sedan alltsammans på en stor plåt och ringla över rikligt med olivolja. Stek i ugnen på 225grader.

Laxen:
När grönsakerna har börjat få färg och är nästan klara är det dags att börja med laxen. Lägg laxfiléen med skinnsidan nedåt på ett smort ugnssäkert fat.(Om du vill spara på disken kan du lägga den på grönsakerna efter kryddningen). Salta och peppra filéen och strö varsamt över ett kuvert saffran. Avsluta med att klicka över ett par matskedar smör. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader och stek laxen i ugnen till dess att den börjar skiva sig, tar ca 10 -15 min. Rör under tiden ihop Therèses universalsås och skär en sallad.

Therèse är min kollega och hon gör den här såsen på jobbet rätt ofta. Perfekt när det brinner i knutarna. Ingedienslistan kanske inte låter så spännande men smaken är mycket trevlig både til lfisk och kyckling.

Therèses enkla universalsås:
valfri mängd crème fraiche
valfri mängd sweet chilisås
Rör ihop och låt dra en liten stund

Rester...

får man väl lov att kalla det när man skriver om förra veckans mat men följande blogginlägg (alltså de som ni ser ovan det här inlägget) är rätter som jag inte hann blogga om i förra veckan men som jag ändå tycker förtjänar lite uppmärksamhet.