Thainudelsallad med räkor
ca 1,5 knyte risnudlar
en 10 cm bit gurka
0,5 röd paprika
1 stor morot
4 salladslökar
ca 40 räkor, frysta med skal
ca 0,5 dl hackade jordnötter
Dressing:
saften av 1 lime (kan behövas mer om de inte är så saftiga)
ca 1 tsk råsocker
ca 1 msk risvinäger (kan uteslutas, tillsätt i så fall mer lime)
ca 2-3 msk fiskås
0,5-1 röd chili (beroende på styrka)
ca 3 msk grovhackad thaibasilika
ca 0,5 kruka koriander (kan med fördel läggas över vid serveringen också)
1 klyfta vitlök
Börja med att tina och skala räkorna. Ställ dem kallt. Skala och strimla sedan moroten fint. Skiva salladslökarna. Skär paprikan i korta strimlor. Skär gurkan i skivor med potatisskalare. Finchacka chilin och lägg åt sidan. Blanda limejuice, fisksås, socker och vinäger direkt i salladsskålen.Pressa i vitlök och tillsätt chilin. Smaka så att du har fått en bra brytning mellan salt och syrligt. Hacka basilikan och rör ned i dressingen.
Lägg nudlarna i en skål. Koka upp vatten (görs enklast i en vattenkokare)och slå det över nudlarna. Låt stå och dra i ca 5 minuter. Slå och skölj hastigt i kallt vatten. Låt nudlarna rinna av i ett durkslag. Blanda därefter ihop alla ingredienser i dressingskålen. Servera med en klyfta lime, koriander och jordnötter vid sidan av.
skall testas allra snarast. Just nu äts mestadels kalla saker så som yoghurt till alla måltider...av helt förklarliga skäl som jag INTE klagar på ;)
ReplyDelete